Προς το περιεχόμενο

Πως αλλάζω διακόπτη αν έχω μόνο μαύρα καλώδια?

barsik

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 ώρες πριν, nvel είπε

το κόκκινο έπαψε να είναι χρώμα για φάση πριν 20 χρόνια, από τότε και με ποιο πρότυπο είναι επίσημα χρώμα για φάση;

Έχεις δίκιο....είσαι από τα άτομα που γνωρίζουν.

Παρασύρθηκα από παλαιά βιβλία ( διδάσκονται ακόμη και σήμερα...)  ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Θα ήθελες αν μπορούσες να παραθέσεις τον ισχύων χρωματικό κώδικα;

Στον hd384 που έχω, μπόρεσα να βρω μόνο ξεκάθαρη αναφορά για τον αγωγό της γείωσης και του ουδετέρου.

Το νέο πρότυπο δεν το έχω διαθέσιμο στα χέρια μου

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, nickol-us είπε

Παρασύρθηκα από παλαιά βιβλία ( διδάσκονται ακόμη και σήμερα...)  ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Στον hd384 που έχω, μπόρεσα να βρω μόνο ξεκάθαρη αναφορά για τον αγωγό της γείωσης και του ουδετέρου.

Αυτος πρεπει να ειναι

IEC-NEW-OLD-AC-WIRING-COLOR-CODES-UK-EU-NEW.png.c6a44ae68150d5ed2d174af5a24c0f7b.png

European Harmonised Document HD 308 S2 “Identification of cores in cables and flexible cords” applies to the identification of rigid and flexible cable conductors and conduits up to 1kV. 

Nexans - Solutions for distributors

image.png.b14655548e7d95f4c552cf189d976d5e.png

Electrical regulations and standards - Electrical Installation 

image.png.7f7a768912d77a6f51cb93c946113197.png

Επεξ/σία από SeNNinhA

Λίγο μπέρδεμα αλλα εγω όπως τα ηξερα πριν 25 χρόνια
Μαύρο φάση
Κοκκινο επιστροφή
Όσον αφορά την γείωση για 2η φάση στα φωτιστικα είναι δυστυχώς η καρμοιριά που πέρασε απο τα μαστόρια στις εταιρείες καλωδίων
Δεν ξέρω τώρα, αλλα πριν απο 20 χρόνια ζητούσα 4x1.5 πλακέ και με κοίταζαν σαν εξωγήινο, δυστυχώς έτσι είναι
Σε πλακέ στο ταβάνι συνήθως δεν υπάρχει γείωση ,τα βάζεις σε μια κλέμα και βλέπεις τι παίζει.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, nickol-us είπε

Καθόλου lol... επίσημα το κόκκινο πλέον είναι ο αγωγός της φάσης.

Όπως σωστά ειπώθηκε δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει διαφορετικό χρώμα στις επιστροφές αν και για λόγους ευκολίας έτσι γίνεται..

Κόκκινο φάση και μαύρα επιστροφές μου ακούγεται παραπάνω από καλά, τέλεια ως ιδανικά θα έλεγα, εφόσον μιλάμε για καλωδίωση διακόπτη

Στην Αγγλία ήταν παλιά κόκκινο η φάση και μαύρο ο ουδέτερος, στην Ελλάδα (αλλά και στην Αγγλία μετά το 2004) είναι μαύρο φάση (μαύρο-καφέ-γκρί σε τριφασικό πίνακα), μπλε ουδέτερος και το κλασικό κίτρινο-πράσινο γείωση. Έχω δει και χειρότερα σε παλιά σπίτια όπου όλα είναι γκρι. Πάντα χρησιμοποιώ πολύμετρο πάντως (ειδικά σε κουτιά, καθώς στις πρίζες από τη συνδεσμολογία ξέρουμε σίγουρα τη γείωση και μένουν να διασαφηνιστούν στα άλλα δύο) δεν βασίζομαι σε αυτό που θα δω. 

edit: τώρα είδα ότι υπάρχουν απαντήσεις ενδιάμεσα για κάποιο λόγο δεν μου έγινε refresh το topic

Επεξ/σία από conqueror06
  • Like 1

4 ώρες πριν, nickol-us είπε

τα χρώματα των φάσεων είναι καφέ μαύρο γκρι σύμφωνα με το ΕΝ60446

• Like 1

2 ώρες πριν, masteripper είπε

Λίγο μπέρδεμα αλλα εγω όπως τα ηξερα πριν 25 χρόνια
Μαύρο φάση
Κοκκινο επιστροφή
Όσον αφορά την γείωση για 2η φάση στα φωτιστικα είναι δυστυχώς η καρμοιριά που πέρασε απο τα μαστόρια στις εταιρείες καλωδίων
Δεν ξέρω τώρα, αλλα πριν απο 20 χρόνια ζητούσα 4x1.5 πλακέ και με κοίταζαν σαν εξωγήινο, δυστυχώς έτσι είναι
Σε πλακέ στο ταβάνι συνήθως δεν υπάρχει γείωση ,τα βάζεις σε μια κλέμα και βλέπεις τι παίζει.

Kαι ετσι ειναι ακομα στην δομημενη και οικιακη καλωδιωση.

2 ώρες πριν, conqueror06 είπε

Στην Αγγλία ήταν παλιά κόκκινο η φάση και μαύρο ο ουδέτερος, στην Ελλάδα (αλλά και στην Αγγλία μετά το 2004) είναι μαύρο φάση (μαύρο-καφέ-γκρί σε τριφασικό πίνακα), μπλε ουδέτερος και το κλασικό κίτρινο-πράσινο γείωση. Έχω δει και χειρότερα σε παλιά σπίτια όπου όλα είναι γκρι. Πάντα χρησιμοποιώ πολύμετρο πάντως (ειδικά σε κουτιά, καθώς στις πρίζες από τη συνδεσμολογία ξέρουμε σίγουρα τη γείωση και μένουν να διασαφηνιστούν στα άλλα δύο) δεν βασίζομαι σε αυτό που θα δω. 

edit: τώρα είδα ότι υπάρχουν απαντήσεις ενδιάμεσα για κάποιο λόγο δεν μου έγινε refresh το topic

Παλια ηταν το μαύρο-καφέ-γκρί σε τριφασικό, πλεον ειναι το καφέ-μαύρο-γκρί.

Παρολα αυτα, σε ενα σπιτι λιγων χρονων μπορει να δεις γκρι καλωδια τα οποια παλια ηταν ουδετερος το γκρι.

Πλεον αυτο που παρητηρω ειναι το μαυρο ΠΑΝΤΑ φαση , καφε, κοκιννα,ασπρα τα χρησιμοποιουν για επιστροφες, μπλε ουδετεροι, το γκρι σχεδον το εχουν καταργησει στην δομηνενη καλωδιωση οικιας ,εκτος και αν αφορα τριφασικες παροχες.

Σχετικα με το θεμα που ανοιξε, ο φιλος δεν μας εχει πει ακομα αν ο διακοπτης ηταν τελικα αλερετουρ ή διπλος.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...