Προς το περιεχόμενο

Νέα εταιρία ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης ιδρύει ο Ίλια Σατσκέβερ


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

To τέως στέλεχος της OpenAI ανακοίνωσε τη δημιουργία της Safe Superintelligence Inc., με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια, έναντι των διαφόρων "εμπορικών πιέσεων".

Ο Ίλια Σατσκέβερ, εκ των συνιδρυτών της OpenAI και μέχρι πρότινος επικεφαλής νέων τεχνολογιών στην εταιρία, ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέας εταιρίας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα εστιάζει στην ασφάλεια. Με ανάρτησή του στο Χ, ο Σατσκέβερ αποκάλυψε και το όνομα της εταιρίας: Safe Superintelligence Inc. (SSI), η οποία, όπως δήλωσε, θα έχει "ένα στόχο και ένα προϊόν": τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ισχυρού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανακοίνωση περιγράφει την SSI ως μια νέα εταιρία που "προσεγγίζει παράλληλα την ασφάλεια και τις δυνατότητες", έτσι ώστε η εταιρία να προοδεύσει γρήγορα στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα αναπτύξει, εξακολουθώντας να δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια. Παράλληλα, καταγγέλλει τις εξωτερικές πιέσεις με τις οποίες έρχονται συχνά αντιμέτωπες οι ομάδες οι οποίες αναπτύσσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σε εταιρίες όπως η OpenAI, η Google και η Microsoft, υποστηρίζοντας ότι η "απόλυτη επικέντρωση" που θα χαρακτηρίζει τη δική του εταιρία θα της επιτρέψει να αποφύγει τις "περισπάσεις από τα κόστη διαχείρισης ή τους κύκλους [παρουσίασης νέων] προϊόντων".

"Το επιχειρηματικό μας μοντέλο σημαίνει πως η ασφάλεια και η πρόοδος προφυλάσσονται απέναντι στις βραχυπρόθεσμες εμπορικές πιέσεις", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σατσκέβερ. "Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να εξελιχτούμε με ηρεμία". Συνιδρυτές της SSI, εκτός του Σατσκέβερ, είναι ο Ντάνιελ Γκρος, πρώην στέλεχος του τομέα τεχνητής νοημοσύνης στην Apple, και ο Ντάνιελ Λίβαϊ, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στην OpenAI.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Σατσκέβερ ηγήθηκε της προσπάθειας απομάκρυνσης του Σαμ Άλτμαν, διευθύνοντα συμβούλου της OpenAI. Ο Σατσκέβερ τελικά αποχώρησε από την OpenAI το Μάιο, αφήνοντας από τότε να εννοηθεί πως είχε κάτι νέο στα σκαριά. Λίγο μετά την αποχώρηση του Σατσκέβερ, ο Γιάν Λέικε, ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την OpenAI, δηλώνοντας ότι οι διαδικασίες ασφαλείας έχουν "περάσει σε δεύτερη μοίρα έναντι των εντυπωσιακών προϊόντων". Η Γκρέτσεν Κρούγκερ, στέλεχος της OpenAI, επίσης εξέφρασε προβληματισμούς για θέματα ασφαλείας, όταν ανακοίνωσε την αποχώρησή της.

Κι ενώ η OpenAI προωθεί συνεργασίες με την Apple και τη Microsoft, είναι απίθανο να δούμε την SSI να κάνει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Στη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg, ο Σατσκέβερ δήλωσε πως το πρώτο προϊόν της SSI θα είναι μια ασφαλής υπερνοημοσύνη, καθώς και ότι η εταιρία "δεν πρόκειται να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο" στο μεταξύ. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Αναφορά σε κείμενο

Superintelligence is within reach.

καλα αυτο ειναι κανονικο παραμυθιασμα για να μαζεψουν κεφαλαια απο τους επενδυτες. μονο ΑΙ δεν ειναι αυτο το πραμα που εχουμε σημερα. buzz word ειναι που το ξεκινησε ο πετσινος για να πουλησει τις "ΑΙ" καρτες-συρταρια που βγαζει. αλλα αυτοι που ξεκινανε τα projects, περιμενουν ακομη οτι θα φτασουμε στην Singularity την επομενη βδομαδα.

Επεξ/σία από KilliK
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο Ιλια ήταν το μεγάλο κεφάλι της OpenAI, όχι πως δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς αυτόν.

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι συστηματικά τα τελευταία χρόνια φεύγουν απο την OpenAI οι επιστήμονες που ήταν περισσότερο δευσμευμένει στην ασφάλεια. Οι άνθρωποι που είναι έξω απο τον χορό, δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό πρόβλημα είναι η ασφάλεια και πόσο ανεξέλεκτο είναι αυτή την στιγμή.

Ο Ιλια έχει αρκετά μεγάλο όνομα για να τραβήξει στην εταιρεία τόσο σημαντικούς επιστήμονες, όσο και χρήμα. Θα δούμε πως θα πάει γιατί αν αυτό που υπόσχεται είναι αργά και σταθερά βήματα, ίσως μείνει πίσω.

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

52 λεπτά πριν, KilliK είπε

 αυτοι που ξεκινανε τα projects, περιμενουν ακομη οτι θα φτασουμε στην Singularity την επομενη βδομαδα.

Περι συνεχους μαραθωνιου προκειται - γνωστο τοις πασι - και οποιος αντεξει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εχει μεγάλο όνομα και background , θα τραβήξει σίγουρα ταλέντα και επενδυτές , δεν είναι η πρώτη φορά που πρώην υπάλληλοι της Open AI έχουν φύγει για να φτιάξουν " ασφαλή " ΑΙ συστήματα , το 2021 ο  Dario Amodei πρώην επικεφαλής του τμήματος ΑΙ safety της εταιρείας ξεκίνησε τη δική του start -up  Anthropic , συγκέντρωσε 4 δις μόνο απο την Amazon .

Επεξ/σία από ethereum
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φήμες λένε ότι αποφάσισε μα ανοίξει εταιρεία όταν μετά από έντονη λογομαχία , τον άρπαξαν από τα μαλλιά κ τον ξεμάλλιασαν.

Επίσης φήμες λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν τις μπούκλες του για βουντού, για να μην στεριώσει!

🤣😅😂😄😆

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...