Προς το περιεχόμενο

NATIONAL GEOGRAPHIC 114/500 COMPACT TELESCOPE 119,90+0,5 ευρώ απο eshop

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λίγο πιο εξειδικευμένο προιόν,αλλά skroytz έχει παίξει μέχρι 140 ευρω περίπου και απο πλανητάριο γύρω στα 180 ευρώ.

Το αγόρασα ήδη εγώ,θα ενημερώσω αν κάτι στραβώσει.

https://www.e-shop.gr/national-geographic-114-500-compact-telescope-p-PER.571910

Λινκ απο το πλανητάριο θεσαλλονίκης για περισσότερες πληροφορίες

:https://planitario.gr/gr/national-geographic-114mm.html gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw4MSzBhC8ARIsAPFOuyWMYjpRVAFMsVvvv5CcDDQtPz01AHRAT4Z7lxdW5nnUvSBrL85Yqu0aAmcSEALw_wcB

Πληροφοριακά και μόνο :Μην περιμένετε να δείτε νεφελώματα και αστέρια όπως σε φωτογραφίες που βλέπετε στο internet (είναι τραβηγμένες με εξοπλισμό δεκάδων χιλιάδων ευρώ),αλλά για παρατήρηση σελήνης,πλανητών κτλ είναι μια χαρά και αν αναλογιστούμε την φορητότητα του σε συνδιασμό με τις ιντσες που έχει το κάτροπτρο είναι πολύ καλή επιλογή για αρχάριους και για όσους έχουν ενδιαφέρον για αστρονομία,ιδιατερα τωρα που ειναι καλοκαίρι και καποιοι θα πάνε σε περιοχές με πιο  σκοτεινούς ουρανούς απο της αθήνας.

ΥΓ:έχω ήδη τηλεσκόπιο 8 ιντσών και η διαφορά στο μέγεθος δεν μεταφράζεται μόνο σε μεγένθυση αλλά και σε ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά κιλών.Ενδεικτικά το οκτάιντσο ζυγίζει περίπου 30 κιλα ενώ αυτό απο το eshop 3-4 κιλα.

• Like 9
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, LLLEFTERIS είπε

Πρεπει να εχεις ωραια γειτονια. 😍

😂😂😂

Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα παρακολούθησης κάποιου,καθώς πρωτον τα είδωλα είναι ανεστραμμένα (στο διάστημα δεν μας ενδιαφέρει αν βλεπουμε το πάνω κάτω) και δευτερον το τηλεσκόπιο είναι στραμμένο μόνιμα προς τον ουρανό,όχι σε κάποια πολυκατοικία.Αν θέλει κάποιος να παρακολουθήσει κάποιον,με ένα smartphone το κάνει άνετα και δεν τον παίρνει και κανέις χαμπαρι. 

• Like 6
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, WaxOnWaxOff είπε

Με τοση φωτορυπανση , θα μπορεις να δεις τιποτα ομως   ?

Ναι θα μπορείς.Δεν μιλάω για καταστάσεις που δεν έχεις καθόλου πρόσβαση στον ουρανό ούτε να έχεις γήπεδο κοντάσου ούτε για να παρατηρήσεις πλανήτες κοντά στον ορίζοντα,αλλά φεγγάρι,μερικούς πλανήτες (Διας κτλ ) που είναι αρκετά ψηλά σιγά σιγα θα μπορείς να τους δεις,αν βάλεις και ένα κινητό κιόλας για μερικές φωτό θα πάθεις πλάκα με το τι μπορείς να καταγράψεις!

Επίσης με βάρος 3-4 κιλά το παίρνεις ακόμα και πάνω στο μηχανάκι,και πάς όπου θέλεις.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, HatTrick είπε

Ναι θα μπορείς.Δεν μιλάω για καταστάσεις που δεν έχεις καθόλου πρόσβαση στον ουρανό ούτε να έχεις γήπεδο κοντάσου ούτε για να παρατηρήσεις πλανήτες κοντά στον ορίζοντα,αλλά φεγγάρι,μερικούς πλανήτες (Διας κτλ ) που είναι αρκετά ψηλά σιγά σιγα θα μπορείς να τους δεις,αν βάλεις και ένα κινητό κιόλας για μερικές φωτό θα πάθεις πλάκα με το τι μπορείς να καταγράψεις!

Επίσης με βάρος 3-4 κιλά το παίρνεις ακόμα και πάνω στο μηχανάκι,και πάς όπου θέλεις.

Φιλε μου τα παραλες.

δεν θα παθεις πλακα!  αυτο το τηλεσκοπιο κανει μονο για φεγγαρι και κανα πλανητη, (αν και δεν ειμαι σιγουρος εαν θα μπορεις να εστιασεις στον κρονο)

για να σε προλαβω, εχουν περασει απο τα χερια πανω απο 5-7 διαφορετικα τηλεσκοπια και τωρα εχω 3 κυριως για φωτογραφιση.

για να καταλαβεις, με ενα αντιστοιχο με αυτο το θεματος που εχω τωρα για την κορη μου (το heritage), με 180 διαμετρο και οχι 114 τον κρονο ισα που διακρινεις τα δαχτυλια του, και εννοειται με ¨μικρο¨ προσοφθαλμιο" και με κανεναν barlow.

εαν θες πηγαινε εδω >https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

και βαλε τα χαρακτηριστικά του τηλεσκοπιου του θεματος. ε αυτες τις εικονες που θα δεις εκει, να τις περιμενεις μονο απο σκοτεινο ουρανο πανω σε κανα βουνο.

Επεξ/σία από navger
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν βάλεις καλά προσοφθάλμια / barlow μια χαρά βλέπεις τον κρόνο με 114 φίλε μου, θα σου πεσει το σαγόνι ειδικά αν τον δεις για πρωτη φορά. Για τον Δία με τα φεγγάρια του δε το συζητάμε, θα φαίνεται εντυπωσιακά, όπως και τα αστρικά σμήνη. Σίγουρα θα χρειαστεί να 'χτίσεις' τον εξοπλισμό σου σιγά σιγά.

Εννοείται πως με 120€ κάνεις συμβιβασμούς και μεγάλους, αλλά από το μηδέν σε αυτό που σου δίνει ενα κατοπτρικό διαμέτρου 114mm η διαφορά ειναι τεράστια. :)

Το συγκεκριμένο ειναι καλή περίπτωση ακόμη και για δεύτερο φορητό, για κάποιον που έχει ένα μεγάλο 'αφόρητο'. Το πετάς στο αυτοκίνητο και το στήνεις, ούτε τρίποδα, ούτε μπαταρίες, ούτε καλώδια, ούτε πολική ευθυγράμμιση.

Επεξ/σία από lordbandito
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, navger είπε

Φιλε μου τα παραλες.

δεν θα παθεις πλακα!  αυτο το τηλεσκοπιο κανει μονο για φεγγαρι και κανα πλανητη, (αν και δεν ειμαι σιγουρος εαν θα μπορεις να εστιασεις στον κρονο)

για να σε προλαβω, εχουν περασει απο τα χερια πανω απο 5-7 διαφορετικα τηλεσκοπια και τωρα εχω 3 κυριως για φωτογραφιση.

για να καταλαβεις, με ενα αντιστοιχο με αυτο το θεματος που εχω τωρα για την κορη μου (το heritage), με 180 διαμετρο και οχι 114 τον κρονο ισα που διακρινεις τα δαχτυλια του, και εννοειται με ¨μικρο¨ προσοφθαλμιο" και με κανεναν barlow.

εαν θες πηγαινε εδω >https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

και βαλε τα χαρακτηριστικά του τηλεσκοπιου του θεματος. ε αυτες τις εικονες που θα δεις εκει, να τις περιμενεις μονο απο σκοτεινο ουρανο πανω σε κανα βουνο.

γνωρίζω αρκετά καλά τα όσα λέτε μια και έχω τηλεσκόπιο απο τα 17( ειμαι 32).Ομως με 120 ευρω δεν φανταζομουν ποτε οτι θα αγοράσω εναν τετραιντσο επώνυμο τηλεσκόπιο.Φυσικά και δεν αναφερθηκα στον κρονο και στον αρη κτλ,αλλά ειλικρινά με αυτα τα χρηματα τι παραπανω να ζητήσει κανεις;Εγω ειμαι 11 μηνες στην Αθηνα με περιορισμένη προσβαση στον ουρανο (παλι καλα μενω στον 4ο) και ειμαι ενθουσιασμνεος που θα μπορεσω να τραβηξω μερικες φωτο την σεληνη και να βλεπω τους πλανητες.Το 8ιντσο εχει μεινει στο χωριο να το τρωει η σκονη,μια και η μεταφορα του στην αθηνα δεν αξιζει.Συνεπως για μενα ειναι τρελη ευκαιρια το τηλεσκοπιο.Για οσους δεν εχουν ξαναδει απο τηλεσκοπιο δεν πιστευω οτι θα τους απογοητευσει.Ειδικά εαν σκεφτουμε οτι μιλαμε για τουλαχιστον διπλάσιο κόστος για να ανέβεις ένα δύο ιντσες ακόμα στη διάμετρο. 

• Like 1
Δημοσ.

Είχα πάρει κάποτε ένα της πλάκας από το LIDL (κυριολεκτικά) και μπορούσες να δεις τον Κρόνο με τα δαχτυλίδια του. Αυτό όμως που πραγματικά έβλεπες είναι μία αμυδρή εικόνα μιας πεπλατυσμένης σφαίρας όπου η κεντρική σφαίρα ελάχιστα ξεχωρίζει λίγο παραπάνω. Επίσης με το τόσο πολύ ζουμ που χρειάζεται, ο πλανήτης φεύγει πολύ γρήγορα από το πλάνο και μετά τρέχεις πάλι να τον βρεις. Με κακό (όχι ακριβες δλδ) σκόπευτρο δε βοηθιέσαι και πολύ στον εντοπισμό. Αν καταφέρεις όπως και τον φέρεις έστω για 5 δευτερόλεπτα στο πλάνο κάτι έβλεπες. Αυτό που θα ήταν ωραίο είναι να υπάρχει και έτοιμη υποδοχή για κάμερα ώστε όχι μόνο να βλέπεις αλλα και να αποθανατίζεις αυτό που βλέπεις με κάποιο τρόπο.

• Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, dchatz είπε

Είχα πάρει κάποτε ένα της πλάκας από το LIDL (κυριολεκτικά) και μπορούσες να δεις τον Κρόνο με τα δαχτυλίδια του. Αυτό όμως που πραγματικά έβλεπες είναι μία αμυδρή εικόνα μιας πεπλατυσμένης σφαίρας όπου η κεντρική σφαίρα ελάχιστα ξεχωρίζει λίγο παραπάνω. Επίσης με το τόσο πολύ ζουμ που χρειάζεται, ο πλανήτης φεύγει πολύ γρήγορα από το πλάνο και μετά τρέχεις πάλι να τον βρεις. Με κακό (όχι ακριβες δλδ) σκόπευτρο δε βοηθιέσαι και πολύ στον εντοπισμό. Αν καταφέρεις όπως και τον φέρεις έστω για 5 δευτερόλεπτα στο πλάνο κάτι έβλεπες. Αυτό που θα ήταν ωραίο είναι να υπάρχει και έτοιμη υποδοχή για κάμερα ώστε όχι μόνο να βλέπεις αλλα και να αποθανατίζεις αυτό που βλέπεις με κάποιο τρόπο.

πρακτικά η φωτογραφιση χωρις ρομποτικη βαση που ακολουθει την κινηση των πλανητων ειναι αδυνατη.Αν θελεις να φωτογραφησεις φεγγαρι με υπομονη και ετοιμες βασεις για κινητα που θα βρεις στο εμποριο ειναι πιο ευκολη χωρις ρομποτικη βαση.Η αστροφωτογραφιση ειναι ακριβό χόμπυ και σε καμια περίπτωση δεν ειναι ευκολο να πάρεις με τηλεσκόπια της πλάκας ευκρινείς φωτογραφιες.Επίσης χωρις ρομποτική βάση ειναι δυσκολο να επιτύχεις μεγάλες μεγενθυσεις ακόμα και η διαμετρο του τηλεσκοπιου σου το επιτρέπει.Φυσικά όλα έχουν και το αναλογο κόστος.Μια ρομποτική βάση για ένα 8 ιντσο dobsonian κοστίζει κάνα χιλιάρικο....

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, lordbandito είπε

Αν βάλεις καλά προσοφθάλμια / barlow μια χαρά βλέπεις τον κρόνο με 114 φίλε μου, θα σου πεσει το σαγόνι ειδικά αν τον δεις για πρωτη φορά. Για τον Δία με τα φεγγάρια του δε το συζητάμε, θα φαίνεται εντυπωσιακά, όπως και τα αστρικά σμήνη. Σίγουρα θα χρειαστεί να 'χτίσεις' τον εξοπλισμό σου σιγά σιγά.

νομιζω δεν εχει νοημα η κουβεντα πραγματικα αφου και μερικα πραγματα ειναι υποκειμενικα αλλα καλο θα ειναι να μην λεμε οτιναναι

εγω για να βοηθησω τα εγραψα, εαν θελει καποιος μπορει να μπει στο astrovox.gr, απειρα μηνυματα τι να παρει κανεις, απειρες προτασεις αγορας, τι να περιμενει να δει αλλα και φωτογραφιες μας. κλπ κλπ

αυτα και φιλικα

Επεξ/σία από navger
Δημοσ.

Ειρηνη υμιν,κουβέντα κάνουμε.

Αν θελει καποιος να αποδειξει ποσο καλός ειναι ή πόσα ξέρει,ας πάει σε άλλο σαίτ να κάνει επίδειξη!

Το θέμα το ξεκίνησα γιατί πιστευω ότι το τηλεσκόπιο αυτό μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία για κάποιον να ξεκινήσει ώς χόμπυ την αστρονομία!Καλές και οι συζητήσεις για κινητα και γκατζετς αλλά κατα την αποψη μου η αστρονομία σε ανεβάζει επίπεδο ως ανθρωπο.

Ας μην φερνουμε και σε αυτο το νημα τη λογική του ποιος το εχει μεγαλύτερο (το τηλεσκόπιο) γιατί δεν ηταν αυτός ο σκοπός της δημοσιευσης.

Οσα αναφερονται ειναι προσωπικές απόψεις,αν κάποιος διεκδικεί τον τίτλο του Θεού ή της απόλυτης αντικειμικότητας σε αυτα που λεει να με ενημερώσει γιατι θα ήθελα την αποψη του,για το αν μπορω να ακολουθήσω την καριέρα μοντέλου.

Το απόλυτα αντικειμενικά δεδομένα ειναι ότι με λιγότερα χρήματα ΔΕΝ αγοράζεις dobsonian 4" καινούργιο,με 2 φακους εναν barlow 2x και φιλτρο σελήνης.

• Like 6
Δημοσ.

Nα πω και εγω την γνώμη μου μια και εχω μια σχετικη .εμπειρία: Τα οπτικα των τηλεσκοπίων είναι ακριβά  - οσο πιο καλα τόσο πιο ακριβά.Ενα μετριο προς καλό προσοφθάλμιο 25mm plossl  1.25" (που δεν εχει και φοβερό οπτικό πεδίο)   έχει γυρω στα 100€. Το τηλέσκόπιο της προσφοράς έχει δυο προσοφθάλμια και barlow...

Τα καλά οπτικά ελέγχονται πάντα για την ποιότητα τους πριν φύγουν . Στην περίπτωση του thread σίγουρα δεν συμβαίνει αυτό και μάλλον είναι κομμάτια της παραγωγής αμέσως πριν αλλάξουν τον εξοπλισμό που διαμορφώνει τον καθρέπτη (όταν ειναι καινούριος τα οπτικά που παράγει ειναι καλύτερα από οταν έχει γράψει χιλιόμετρα....)

Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να πετύχεις οπτικά που πιάνουν την βάση και ειναι αξιοπρεπή  (diffraction limited στην ορολογία του αστρονομικού εξοπλισμού).

Η αντίρρηση σε όλο αυτή την ιστορία με τα μαζικα παραγόμενα τηλεσκόπια απο την Κίνα είναι οτι τα περισσότερα έχουν μέτρια οπτικά , και μερικά χάλια , οπότε εαν πετύχεις κάποιο από αυτά στην πρώτη σου επάφή με την αστρονομία μπορεί να απογοητευτείς και να τα παρατήσεις.

Οπότε πριν ξοδευτείς γιά ένα καλό , μπορείς να πάρεις ενα καλό ζευγάρι κιάλια , και να ξεκινήσεις με αυτά σε μια σκοτεινή παραλία (πιο πολλά θα δείς με κιάλια στην παραλία από οτι με οποιοδηποτε  τηλεσκόπιο αυτής της διαμέτρου στην Αθήνα πχ (εξαιρώ Αρη , Σελήνη ,  Δία ,  Κρόνο όπου το μέγεθος μετράει )

Αν παρόλα αυτά θέλει κάπoιος να το πάρει του συστήνω να διαβασει  και αυτό το βιβλίο https://www.amazon.com/Star-Testing-Astronomical-Telescopes-Evaluation/dp/0943396905  (αμα ψάξεις μπορεί και να το βρείς σε pdf - και να τυπώσεις τις σελίδες που αφορούν τα νευτώνια τηλεσκόπια  οπως αυτό της προσφοράς , γιατί πρέπει να το συμβουλέυεσαι οταν τεστάρεις - και το φως από λαπτοπ ή tablet δεν βοηθάει)

btw αυτά του lidl ηταν meade etx 75 διοπτρικά , το πρώτο που πήρα το τέσταρα και ήταν χάλια ,  το επέστρεψα και το δεύτερο ήταν πολύ καλό - κελεπούρι για την τιμή)

Δημοσ.

Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι από την bresser ,και η τιμή πώλησης όπως είπα είναι γύρω στα 180 με 200€ στα περισσότερα καταστήματα.Δεν το λες και φθηνό για το μέγεθος του ,ούτε περιμένω να κάνω τοπογραφικά σχέδια της Σελήνης.Μου αρκεί να παίρνω καμία φωτό και να χαζεύω ότι μπορω.

Σχετικα με το θέμα τιμής,πριν από 15 χρόνια αγόρασα το skywatcher 8 ιντσών από πλανητάριο στα περίπου 350€ …τώρα το ΙΔΙΟ τηλεσκόπιο έχει διπλάσια τιμή,οκ καταλαβαίνω πληθωρισμός κτλ αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι η τιμή είναι ένα μέγεθος σχετικό με την ποιότητα και δεν σημαίνει ότι πάντα κάτι ποιοτικό θα πρέπει να είναι και ακριβό.

Μπορω να πω με βεβαιότητα ότι ακόμα και στα 700€ θα ξαναγοράζα το ίδιο τηλεσκόπιο και σήμερα, αλλά δεν μπορω να δικαιολογήσω το διπλασιασμό όσο καλές εικόνες και να είχα με το οκταιντσο.Εγω μόλις το λάβω θα κάνω update .Αναμενω να απογοητευτώ λίγο γιατί με το οκταιντσο έβλεπα μέχρι και τους πάγους στους πολλούς του Άρη,την ερυθρά κιληδα του δια κτλ,αλλά οκ θα περιμένω μέχρι τον Αύγουστο που θα πάω επαρχία 😂😂😂

• Like 2
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Επανέρχομαι στο νημα,για να πω την εμπειρια μου απο τη χρήση του τηλεσκοπιου.

Τελικά δεν αξίζει.

Το τηλεσκόπιο ως προς τα οπτικά του ειναι απλά οκ.Αυτό που όμως ειναι ιδιαίτερα σοβαρό ειναι ότι δεν ειναι καθόλου στοιβαρό.Η βίδα της βασης δεν σφίγγει αρκετα ωστε να κλειδωσει το τηλεσκόπιο σε σταθερη κλίση ενώ η βάση έχει έναν βραχίονα στήριξης του τηλεσκοπιου αντί για δύο.Τα προσοφθάλμια ειναι κλασικά φθηνιάρικα-κακής ποιότητας.Δεν γνωρίζω αν με 120 ευρω μπορεί κάποιςο να πάρει κάτι καλύτερο,αλλά θα πρότεινα αν θέλει καποιος να πάρει τηλεσκόπιο να κρατήσει τα χρήματα αυτά ώστε να μπορέσει μελλοντικά να αγοράσει κάτι καλύτερο.

Το τηλεσκόπιο αυτό δεν κάνει για τίποτα.-

• Like 5
  • Thanks 2
  • Sad 1
  • Haha 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...