Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

Γενικά, ο άνθρωπος έχει την τάση να εξωραΐζει το παρελθόν, για έναν απλούστατο λόγο:

Έχει παρέλθει. Ό,τι ήταν να μας κάνει, το έκανε, αντέξαμε (ή δεν το ζήσαμε καν και η μόνη επαφή μας είναι μια εξωραϊσμένη εκδοχή άλλων), πάμε παρακάτω.

Κάπως έτσι ξεχνάμε όλα τα άσχημα και κρατάμε τα όμορφα.

• Like 5
  • Απαντ. 154
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
34 minutes ago, basilis_k6 said:

στο δικο μου κυκλο απο πριν το 2000 και μεχρι την κριση δεν ηξερα καποιον φτωχο, ουτε καποιον που ηταν ανεργος για πανω απο μερικους μηνες. ουτε καποιον που παντρευτηκε και δεν πηρε σπιτι ΚΑΙ αμαξι. ουτε καποιον που να μην ειχε λεφτα να σπουδασει το παιδι του εστω και με ζορι. εννοειτε ΚΑΝΕΝΑΝ που να είπε δεν πηγα διακοπες φετος γιατι δεν βγαινω. δανεικα ξεδανεικα, κλεμμενα η οχι... απο το 90 και μεχρι την κριση το βιοτικό επίπεδο των ανθρωπων ανέβαινε καθε χρονο και γιαυτο έχουμε και μερικα στην ακρη ακομα και δεν πεινάσαμε η εχουμε ενα σπιτι και δεν ψαχνουμε να νοικιάσουμε με 900 ευρω ενα δυαρι. 

αμα βρειτε κανενα που ηταν νεος το 2000-2005 και λεει οτι τοτε περναγε δυσκολα πειτε μου γιατι εγω δεν το εχω ακουσει ποτε. 

Λογικο αφου τοσο το κρατος οσο και οι τραπεζες εριχναν χρημα σαν να μην υπηρχε αυριο. Μιλας για εποχες που σου εστελναν την πιστωτικη στο σπιτι και δινονταν στεγαστικα στο 120% των ηδη φουσκωμενων τιμων των ακινητων. Που οι τραπεζες ειχαν κουτακια στις αξιολογησεις τους με "εισοδηματα απο αλλες πηγες" και ενεκριναν δανεια βασει ΚΑΙ αυτων.

Με λιγα λογια και να ηθελες δε μπορουσες να ησουν απενταρος

Στην πραξη ομως ησουν φτωχος γιατι πολλα απο αυτα ηταν δανεικα και αυτο εσκασε μερικα χρονια μετα και τα κοκκινα δανεια πηγαν στον Θεο

Επεξ/σία από archer100
  • Like 2
Επισκέπτης
Δημοσ.
5 ώρες πριν, alet είπε

Στη δεκαετία του 50 που αναφέρεις η φτώχια που επικρατούσε στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν αδιανόητη για τα σημερινά δεδομένα.
Οι δεκαετίες του 60-70 σίγουρα για μια μειοψηφία θα ήταν "χρυσές εποχές".
Για μεγάλη μερίδα κόσμου ήταν οι τελευταίες δεκαετίες μαζικής μετανάστευσης ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού (δείγμα της οικονομικής απόγνωσης) προς Γερμανία,Βελγιο κτλ

Αν και ειπα να μην ξαναγραψω σε αυτο το θεμα, πρεπει να σου τονισω οτι μιλαμε για διαφορετικα πραγματα, εσυ για υλη, εγω για πνευμα και ηθικες αξιες των ανθρωπων που τους κρατουσαν ενωμενους αγαπημενους και ευτυχισμενους μεσα στην απολυτη δυστυχια της φτωχειας. Τωρα τι; και φτωχεια και επιφανειακες σχεσεις και καμια αξια περα απο το κυνηγι του εντυπωσιασμου, μοναξια, κακια ανθρωποφαγεια, θελεις κι αλλα να γραψω;  θα εγραφα παρα πολλα αλλα δεν υπαρχει λογος. καλη συνεχεια.

Δημοσ.

Τα πράγματα είναι απλά. Τη περίοδο από την μεταπολίτευση έως και το 2010 είχαμε αύξηση του βιοτικού επιπέδου κάθε χρόνο. Από το 2010 και μετά αυτό δεν ισχύει. Αυτό το αίσθημα, και η γνώση του ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, είναι ανεκτίμητη. Δεν έχει σημασία αν κάποιος ήταν πλούσιος ή φτωχός. Ήξερε ότι του χρόνου θα είναι λίγο καλύτερα. Τώρα δυστυχώς όλα είναι ευμετάβλητα, και η ψυχολογία στα τάρταρα.

Η ευτυχία δεν υπολογίζετε με τα πλούτη και τα αγαθά. Είναι πιο ευτυχισμένος ο φτωχός που μετά βίας συντηρείται, αλλά του χρόνου μπορεί και τα καταφέρνει λίγο πιο εύκολα, από τον πλούσιο που φέτος είχε Λαμποργκίνι, αλλά του χρόνου θα πρέπει να την δώσει και να βολεύει με μια ταπεινή Πόρσε.

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ.

Καλύτερη εποχή είναι τώρα που έχουμε στην διάθεσή μας αγαθά, υπηρεσίες και δυνατότητες που στα 80s και 90s δεν τα φανταζόμασταν:  'Εχουμε αυτοκινητόδρομους, ασφαλή αυτοκίνητα, πρόσβαση σε πληροφορίες, δυνατότητα να βγούμε στην Ευρώπη, εχουμε το Euro, καλύτερες ευκαιρίες εργασίας, δυνατότητα να ταξιδεύουμε χωρίς περιορισμούς και καλύτερη υγεία (λιγότερο τσιγάρο επιτέλους). Σαφώς καλύτερες υποδομές (metro, μεταφορές, αεροδρόμια, λιμάνια κλπ) και πολύ ποιο ανεκτική κοινωνία με λιγότερους κοινωνικούς αποκλισμούς. Φυσικά έχουμε απίστευτη τεχνολογική πρόοδο και πολύ ποιο καλή ποιότητα ζωής.

Καλύτερα εποχή ήταν τα 80s 90s διότι δεν είχαμε μετανάστες, ξένους & υπερτουρισμό, είχαμε πολύ ποιό κοινωνική ζωή,  πηγαίναμε σε όλα τα νησιά και τα χωριά της Ελλάδας τσάμπα,  είχαμε απίστευτη βραδυνή διασκέδαση, φθηνά οικόπεδα & εξοχικά, βροχή από επιδοτήσεις σε όλη την Ελλάδα, καλύτερους πολιτικούς, μόνο έλληνες σε όλα τα αθλήματα και υπέροχη φύση (πριν κατακαούν τα δάση μας). Επίσης είχαμε μόνο εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ελάχιστη εγκληματικότητα, λιγότερο καταναλωτισμό και ποιό ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια και την τοπική κοινωνία.  

• Like 3
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, elenakimou είπε

Αν και ειπα να μην ξαναγραψω σε αυτο το θεμα, πρεπει να σου τονισω οτι μιλαμε για διαφορετικα πραγματα, εσυ για υλη, εγω για πνευμα και ηθικες αξιες των ανθρωπων που τους κρατουσαν ενωμενους αγαπημενους και ευτυχισμενους μεσα στην απολυτη δυστυχια της φτωχειας. Τωρα τι; και φτωχεια και επιφανειακες σχεσεις και καμια αξια περα απο το κυνηγι του εντυπωσιασμου, μοναξια, κακια ανθρωποφαγεια, θελεις κι αλλα να γραψω;  θα εγραφα παρα πολλα αλλα δεν υπαρχει λογος. καλη συνεχεια.

H τότε φτώχεια ( και νοοτροπία ) όμως δεν επέτρεπε το διαζύγιο,δεν επέτρεπε να μαθευτούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας  και πολλά άλλα..Δεν ήταν όλοι σε ροζ συννεφάκια με μονόκερους.

• Like 3
Επισκέπτης
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Ukforthemoment είπε

H τότε φτώχεια ( και νοοτροπία ) όμως δεν επέτρεπε το διαζύγιο,δεν επέτρεπε να μαθευτούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας  και πολλά άλλα..Δεν ήταν όλοι σε ροζ συννεφάκια με μονόκερους.

δεν ισχυει

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, alet είπε

Με κατώτατο 120000δρχ το 94 με 5800δρχ δεν ξέρω πως γέμιζες 7-8 σακούλες και το κυριότερο με τι. Το φυλλάδιο του Μαρινοπουλου με τις τιμές στο σύνδεσμο που παρέθεσα είναι διαφωτιστικό.Η ακρίβεια καλπαζε και τότε όπως έγραψε και ένας συμφορουμιτης λόγω πληθωρισμου. Το 98 που άρχισα να δουλεύω νύχτα παράλληλα με τη σχολή τα ενοίκια, τα έπιπλα, το ΣΜ, ηλεκτρικες συσκευές ήταν πανάκριβα.

Η μόνη διαφορά ήταν πως κυκλοφορούσε πολύ και δανεικό χρήμα που δεν είχε ο άλλος επίγνωση τι σημαίνει το να αφήνεις 5χιλιαρο τιπ στον παρκαδορο,αλλά τουλάχιστον ήταν "λαρτζ" και μάγκας αμα λάχει να 'ουμε (λέξη της εποχής που διαβάζω στο νήμα οτι τα πράγματα ήταν υποτίθεται αγνά και λιγότερο υλιστικά) 

Υπήρχε και τότε ακρίβεια, εννοείται. Ειδικά σε προϊόντα τεχνολογίας εν προκειμένω. Απλά δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το σήμερα επειδή πολύ απλά έχει αλλάξει τρομακτικά ο τρόπος ζωής μας και οι ανάγκες μας, είτε πραγματικές είτε πλασματικές. Πριν 30 έστω χρόνια μπορεί να θεωρείς ότι και πάλι το σούπερ μάρκετ ήταν ακριβό, προσωπικά δεν το θυμάμαι ποτέ άλλοτε πιο ακριβό αλλά τέλος πάντων και αυτό βλέπω είναι εντελώς σχετικό και υποκειμενικό, αλλά πάντως δεν είχες να πληρώσεις για τόσα πολλά πράγματα. Και σίγουρα είχες και τότε αστάθεια και αβεβαιότητα. Είτε λόγω πληθωρισμού είτε λόγω περιρρέουσας ατμόσφαιρας σε παγκόσμιο επίπεδο είτε λόγω οποιουδήποτε άλλου γεγονότος. Κάποιοι μπορεί να θυμούνται με νοσταλγία τις εποχές αυτές, εγώ πάντως πιτσιρικάς ήμουν και δεν μπορούσα να αντιληφθώ τι σημαίνει αυτό που άκουγα στις τηλεοράσεις, αλλά ακόμα θυμάμαι τις κλαμενες μούρες κάθε φορά που γινόταν υποτίμηση της δραχμής. Οι δικοί μου εάν θυμάμαι καλά το 1989 είχαν πάει οδικώς ταξίδι στην Γερμανία. Πήγαν και στο Μόναχο λοιπόν και επιστρέφοντας γέμισαν ένα αυτοκίνητο με τηλεοράσεις (14ρες grundig), βίντεο και ξέρω εγώ τι άλλο γιατί στην Ελλάδα όλα αυτά ήταν πανάκριβα. Σήμερα προφανώς όλα αυτά μας φαίνονται τουλάχιστον γραφικά. Οπότε ναι, έχουμε διανύσει πολλή απόσταση από τότε. Παρόλα αυτά, προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο μέσος άνθρωπος της προηγούμενης από εμένα γενιάς έχοντας την ίδια εργασία και κατά το δυνατόν παραπλήσια ζωή με αυτόν της δικής μου γενιάς, ήταν πιο σφιγμένος οικονομικά ή είχε δυνατότητα να κάνει λιγότερη "προκοπή" στη ζωή του.

Επεξ/σία από Bigi444444
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Παππούς μου βετεράνος πολέμου με μετραυματικό σύνδρομο χτυπούσε οικογένεια αβέρτα.

Ο άλλος παππούς παρότι δεν ήταν βίαιος με το χέρι ήταν τύραννος και οξύθυμος. Σκότωσε εν ψυχρώ τον σκύλο του από τα νεύρα του. Έλεγαν και το γνωστό αν χτυπούν οι καμπάνες στο χωριό δεν λένε ποιος πέθανε αλλά ποιον σκότωσαν.

• Like 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, elenakimou είπε

δεν ισχυει

μια χαρά ισχύει,ξερω προσωπικά.Που δεν δέχονταν οι γονείς της γυναίκας  να πάρει διαζύγιο γιατί τι θα πουν οι συγγενείς και γνωστοί.Και έτρωγε ξύλο κλπ κλπ.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο φτωχός δεν έχει την πένα να περιγράψει την ζωή του. Πολλά από αυτά που γράφονται είναι από άτομα που υμνούν την ζωή και δεν την κσταριόνται.

Θα ακούσεις μόνο τα καλά μιας εποχής.

Πολύ πιο κλειστές κοινωνίες υπήρχαν χωριά με 50 άτομα. Αυτά τα 50 άτομα ήταν ο κόσμος όλος. Εκεί άρχιζε και τελείωνε η ζωή. Το να σε μολογήσουν στο καφενείο ήταν διαπόμπευση χωρίς προηγούμενο.

Επεξ/σία από Choutas
  • Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

μια χαρά ισχύει,ξερω προσωπικά.Που δεν δέχονταν οι γονείς της γυναίκας  να πάρει διαζύγιο γιατί τι θα πουν οι συγγενείς και γνωστοί.Και έτρωγε ξύλο κλπ κλπ.

Αυτα παντα υπηρχαν για να μην αναφερθω στην πατριαρχια αστο να παει στην ευχη 

Δημοσ.
7 ώρες πριν, alet είπε

Με κατώτατο 120000δρχ το 94 με 5800δρχ δεν ξέρω πως γέμιζες 7-8 σακούλες και το κυριότερο με τι. Το φυλλάδιο του Μαρινοπουλου με τις τιμές στο σύνδεσμο που παρέθεσα είναι διαφωτιστικό.Η ακρίβεια καλπαζε και τότε όπως έγραψε και ένας συμφορουμιτης λόγω πληθωρισμου. Το 98 που άρχισα να δουλεύω νύχτα παράλληλα με τη σχολή τα ενοίκια, τα έπιπλα, το ΣΜ, ηλεκτρικες συσκευές ήταν πανάκριβα.

Κοιτα καποια ταχει στο 1/4 της σημερινης τιμης καποια αλλα στα 2/3 πχ κοτοπουλα. Με τετοια οχι. Ολα τα υπολοιπα του νοικοκυριου που προφανως ηταν φτηνα.

Το δε ποσο ηταν ρεκορ για μας τοτε συνηθως χαλαγαμε 3500-3700 με 3-4 τσαντες παλι με ψωμι τοστ τυρι κλπ. Θες ναταν το 92; δεν ειμαι σίγουρος. Για τα ποσα κ τις τσάντες ειμαι 100%.

Βαλε ομως οτι τοτε το ρευμα ηταν 23.000 με φουλ ενεργοβορες συσκευες κ σημερα το ιδιο ερχεται 250ε κ με τη ρήτρα περσι 400.πετρελαιο για καλοριφερ κ βενζινες επισης τσαμπα για μια 15ετια ευκολα.

Δημοσ.

Νοσταλγία λέγεται και ανεμελιά.

Η μονη διαφορά του τότε με το τώρα για έναν μικρομεσαίο ειναι η απίστευτη αυξηση των αναγκών του, που τον υποχρεώνει σε πολύ περισσότερα έξοδα απ ότι εκείνη την εποχή και φυσικά η ραγδαία αυξηση του κόστους ζωής που δεν έχει καμία σχέση με καμία περίοδο του παρελθόντος σε χωρα με δημοκρατία.

Κατα τα άλλα και τότε ανεργία υπήρχε και οι γονείς βέλαζαν για να βρουν μια στέγη να μείνουν, και οι ίδιες αγωνίες για νέους και νέες. Απλά αν έπιανες μια δουλειά του τότε "χιλιάρικου" ζουσες οικογένεια. Πλέον το ανάλογο "χιλιάρικο" φτάνει ισα ισα για να ζησει ένα άτομο, όχι 4.

• Like 2
Δημοσ.
8 hours ago, costas_ said:

Καλύτερη εποχή είναι τώρα που έχουμε στην διάθεσή μας αγαθά, υπηρεσίες και δυνατότητες που στα 80s και 90s δεν τα φανταζόμασταν:  'Εχουμε αυτοκινητόδρομους, ασφαλή αυτοκίνητα, πρόσβαση σε πληροφορίες, δυνατότητα να βγούμε στην Ευρώπη, εχουμε το Euro, καλύτερες ευκαιρίες εργασίας, δυνατότητα να ταξιδεύουμε χωρίς περιορισμούς και καλύτερη υγεία (λιγότερο τσιγάρο επιτέλους). Σαφώς καλύτερες υποδομές (metro, μεταφορές, αεροδρόμια, λιμάνια κλπ) και πολύ ποιο ανεκτική κοινωνία με λιγότερους κοινωνικούς αποκλισμούς. Φυσικά έχουμε απίστευτη τεχνολογική πρόοδο και πολύ ποιο καλή ποιότητα ζωής.

Καλύτερα εποχή ήταν τα 80s 90s διότι δεν είχαμε μετανάστες, ξένους & υπερτουρισμό, είχαμε πολύ ποιό κοινωνική ζωή,  πηγαίναμε σε όλα τα νησιά και τα χωριά της Ελλάδας τσάμπα,  είχαμε απίστευτη βραδυνή διασκέδαση, φθηνά οικόπεδα & εξοχικά, βροχή από επιδοτήσεις σε όλη την Ελλάδα, καλύτερους πολιτικούς, μόνο έλληνες σε όλα τα αθλήματα και υπέροχη φύση (πριν κατακαούν τα δάση μας). Επίσης είχαμε μόνο εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ελάχιστη εγκληματικότητα, λιγότερο καταναλωτισμό και ποιό ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια και την τοπική κοινωνία.  

νομιζω ειναι το πιο σωστο σχολιο. Απλως οπως σωστα εγραψαν πιο πανω πλεον υπαρχει μεγαλυτερη ελευθερια και περισσοτερη υποστηριξη σε ψυχολογικα αλλα κυριως ψυχιατρικα προβληματα..

Απο την αλλη, η νεολαια τοτε ηταν πιο ανεμελη, ευκολοτερα κοινωνικες σχεσεις (φιλικες/γκομενικες).

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...