magicnumbers Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 28 λεπτά πριν, alet είπε Για δώσε μας παράδειγμα που άνοιγες σπίτι και έκανες οικογένεια με ένα μισθό τοτε,γιατί αλλιώς τα θυμάμαι. Το 98 ο κατώτατος ήταν 160000 - 170000 δραχμές. Για ανέβασε μας φυλλάδιο ΣΜ τι είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα έπαιρνες με αυτά τα χρήματα και κάνε σύγκριση με σήμερα. Μην μου πεις για φτηνά τσιγάρα και πίτογυρα.Ανέβασε τις τιμές ενοικίων σε σχέση με τον κατώτατο, τα είδη επίπλων, ρούχων και ηλεκτρικών συσκευών να δούμε τι άνοιγες με αυτά τα χρήματα. ΥΓ Για τους μερακλήδες οι τιμές σε ΣΜ το 1994 με κατώτατο 120000 δρχ https://vendora.gr/items/g1x2gd/palio-filladio-timon-souper-market-marinopoulos-tou-1994.html Εχουμε παει μαρινοπουλο το 94 κ το θυμάμαι σα τωρα φυγαμε με 7 8 σακουλες γεματες ως απανω χαλασαμε 5.800 δρχ κ δε μπορουσαμε να γυρίσουμε απτο βάρος. Το δε ποσο μας φανηκε εξωπραγματικο -σημερινα 150 φαση
Ukforthemoment Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Ax!!!Τότε που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και αφήναμε τις πόρτες ξεκλείδωτες.Αγνά χρόνια. Λολ 1 2
The_Judas Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) 5800 δραχμές ειναι 17 ευρώ. Δύσκολο να πήρατε 8 σακούλες. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τιμές του σήμερα με πριν από 30 χρόνια. το 90 είχαμε κάθε χρόνο 12% πληθωρισμό. Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από The_Judas 2
Moderators Malthador Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Moderators Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 14 minutes ago, phanispal said: Τι ποσοστό του κατώτατου μισθού απαιτούνταν για να αγοράσεις βασικά αγαθά (μακαρόνια, κιμά, τυρί, γάλα, να πας λαϊκή) τότε, και τι σήμερα; Είσαι off-topic. Θα ήσουν εντός θέματος αν το νήμα είχε τίτλο «είναι τώρα πιθανότερο να επιβιώσεις ή παλιότερα;». Επειδή όμως το νήμα έχει θέμα το βιοτικό επίπεδο και όχι την επιβίωση, όχι μόνο θα απαντήσω αλλά θα κάνω και εγώ λαϊκίστικη ερώτηση γιατί μπορώ: Ναι, οι ντομάτες, η φέτα και ο βόειος κιμάς ήταν φθηνότερα τότε σε σχέση με τώρα (ας αφήσουμε επίσης ασχολίαστο το τι έλεγχο περνούσαν τότε τα τρόφιμα και το τι τώρα για να φτάσουν στο ράφι). Για πες όμως, τι ποσοστό του κατώτατου μισθού απαιτείτο για να έχεις iPhone με απεριόριστα λεπτά ομιλίας και απεριόριστα data κάθε μήνα;
basilis_k6 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 15 λεπτά πριν, The_Judas είπε 5800 δραχμές ειναι 17 ευρώ. Δύσκολο να πήρατε 8 σακούλες. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τιμές του σήμερα με πριν από 30 χρόνια. το 90 είχαμε κάθε χρόνο 12% πληθωρισμό. το 94 ηταν περιπου 50 ευρω σημερινα αλλα οι τιμες σε πολλα εγχωρια ηταν αστειες οποτε τις 5 σακουλες τις ειχες για πλακα. εγω θυμαμαι με δεκαχιλιαρο να ψωνιζω το μισο σμ παντως αλλα πιο μετα, 98-99. 2
Bigi444444 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 13 λεπτά πριν, Malthador είπε Είσαι off-topic. Θα ήσουν εντός θέματος αν το νήμα είχε τίτλο «είναι τώρα πιθανότερο να επιβιώσεις ή παλιότερα;». Επειδή όμως το νήμα έχει θέμα το βιοτικό επίπεδο και όχι την επιβίωση, όχι μόνο θα απαντήσω αλλά θα κάνω και εγώ λαϊκίστικη ερώτηση γιατί μπορώ: Ναι, οι ντομάτες, η φέτα και ο βόειος κιμάς ήταν φθηνότερα τότε σε σχέση με τώρα (ας αφήσουμε επίσης ασχολίαστο το τι έλεγχο περνούσαν τότε τα τρόφιμα και το τι τώρα για να φτάσουν στο ράφι). Για πες όμως, τι ποσοστό του κατώτατου μισθού απαιτείτο για να έχεις iPhone με απεριόριστα λεπτά ομιλίας και απεριόριστα data κάθε μήνα; Έκανε όμως το iphone με τα απεριόριστα λεπτά ομιλίας και δεδομένα πιο όμορφη και καλή την ζωή μας; Πιο ξέγνοιαστους, ήρεμους και καλούς τους ανθρώπους; Αυτό λέμε. Ότι δεν το είχες το 1980 είναι δεδομένο, πιστέυω δηλαδή.
Moderators Malthador Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Moderators Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 1 minute ago, Bigi444444 said: Έκανε όμως το iphone με τα απεριόριστα λεπτά ομιλίας και δεδομένα πιο όμορφη και καλή την ζωή μας; Πιο ξέγνοιαστους, ήρεμους και καλούς τους ανθρώπους; Αυτό λέμε. Ότι δεν το είχες το 1980 είναι δεδομένο, πιστέυω δηλαδή. Βελτίωσε την ευκολία, την επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση και την πρόσβαση στην πληροφορία. Άκοπα, εργονομικά και τάχιστα όλα αυτά. Όλα αυτά είναι απείρως σημαντικότερα από το ότι το νουά μόσχου ήταν φθηνότερο 25 χρόνια πριν. Οπότε πιο όμορφη, ξέγνοιαστη και ήρεμη δεν ξέρω αν έκανε την ζωή μας, ωστόσο είμαι 1000% σίγουρος ότι την έκανε καλύτερη. 1 1
Bigi444444 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 4 λεπτά πριν, Malthador είπε Βελτίωσε την ευκολία, την επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση και την πρόσβαση στην πληροφορία. Άκοπα, εργονομικά και τάχιστα όλα αυτά. Όλα αυτά είναι απείρως σημαντικότερα από το ότι το νουά μόσχου ήταν φθηνότερο 25 χρόνια πριν. Οπότε πιο όμορφη, ξέγνοιαστη και ήρεμη δεν ξέρω αν έκανε την ζωή μας, ωστόσο είμαι 1000% σίγουρος ότι την έκανε καλύτερη. Δεκτό. Δεν με ενδιαφέρει να πάρω θέση υπέρ ή κατά, το ξεκαθαρίζω. Γενικότερα η σχετική κρίση θεωρώ είναι καθαρά υποκειμενική.
basilis_k6 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 στο δικο μου κυκλο απο πριν το 2000 και μεχρι την κριση δεν ηξερα καποιον φτωχο, ουτε καποιον που ηταν ανεργος για πανω απο μερικους μηνες. ουτε καποιον που παντρευτηκε και δεν πηρε σπιτι ΚΑΙ αμαξι. ουτε καποιον που να μην ειχε λεφτα να σπουδασει το παιδι του εστω και με ζορι. εννοειτε ΚΑΝΕΝΑΝ που να είπε δεν πηγα διακοπες φετος γιατι δεν βγαινω. δανεικα ξεδανεικα, κλεμμενα η οχι... απο το 90 και μεχρι την κριση το βιοτικό επίπεδο των ανθρωπων ανέβαινε καθε χρονο και γιαυτο έχουμε και μερικα στην ακρη ακομα και δεν πεινάσαμε η εχουμε ενα σπιτι και δεν ψαχνουμε να νοικιάσουμε με 900 ευρω ενα δυαρι. αμα βρειτε κανενα που ηταν νεος το 2000-2005 και λεει οτι τοτε περναγε δυσκολα πειτε μου γιατι εγω δεν το εχω ακουσει ποτε. 3 1
phanispal Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 17 λεπτά πριν, Malthador είπε Είσαι off-topic. Θα ήσουν εντός θέματος αν το νήμα είχε τίτλο «είναι τώρα πιθανότερο να επιβιώσεις ή παλιότερα;». Επειδή όμως το νήμα έχει θέμα το βιοτικό επίπεδο και όχι την επιβίωση, όχι μόνο θα απαντήσω αλλά θα κάνω και εγώ λαϊκίστικη ερώτηση γιατί μπορώ: Ναι, οι ντομάτες, η φέτα και ο βόειος κιμάς ήταν φθηνότερα τότε σε σχέση με τώρα (ας αφήσουμε επίσης ασχολίαστο το τι έλεγχο περνούσαν τότε τα τρόφιμα και το τι τώρα για να φτάσουν στο ράφι). Για πες όμως, τι ποσοστό του κατώτατου μισθού απαιτείτο για να έχεις iPhone με απεριόριστα λεπτά ομιλίας και απεριόριστα data κάθε μήνα; Δεν καταλαβαίνω γιατί το θεωρείς λαϊκισμό, ρώτησες πριν και απάντησα, δεν είμαι πουθενά προσκείμενος πολιτικά και δε με απασχολεί τίποτα σχετικό. Αυτό που είπα ήταν απλό, πάναπλο. Τα ίδια προϊόντα να τα αγοράσεις σήμερα σε σχέση με πριν 20-30 χρόνια, ποσοστιαία θες πολύ περισσότερα από τότε. Μου βάζεις στην εξίσωση τους ελέγχους και γελάω. Λες και σήμερα δεν τρώμε φυτοφάρμακα, οι πατάτες είναι γνήσιες Νάξου και όχι Αιγύπτου βαπτισμένες. Ίσα ίσα που τότε στη λαϊκή μπορεί να έβρισκες πιο εύκολα παραγωγό να πουλάει τα δικά του, τώρα οι περισσότεροι από τη λαχαναγορά ψωνίζουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται (από το εξωτερικό τα περισσότερα). Από εκεί και πέρα, ο Bigi είπε κάποια πράγματα. Εγώ θα πω χαρακτηριστικά ότι εδώ και χρόνια μπαίνω στο YouTube και σκυλοβαριέμαι, αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να δω, κάτι να μου κινήσει το ενδιαφέρον. Είτε ο αλγόριθμος είναι για κλωτσΕς, είτε δεν υπάρχει υλικό. Από τα social media απέχω και θα απέχω, μόνο το insomnia έχω ως κάτι παρεμφερές. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, έχει κλειστεί στον εαυτό του, είναι σαφώς πιο αντικοινωνικός και δε θέλει να ξεβολεύεται, μην τολμήσεις να τον βγάλεις απ' τη βόλεψή του. Το σπίτι τους ελάχιστοι έχουν μείνει πλέον να το έχουν ανοιχτό, οι περισσότεροι κοιτάνε πως θα τη βγάλουν σε σπίτια άλλων. Ο καθένας για την πάρτη του, ακόμα και ενδοοικογενειακά. Η γυναίκα στο smartphone, ο άντρας στο smartphone, το παιδί στο smartphone. Ο Δαρβίνος είναι περήφανος.
Moderators Malthador Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Moderators Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 12 minutes ago, phanispal said: Δεν καταλαβαίνω γιατί το θεωρείς λαϊκισμό, ρώτησες πριν και απάντησα, δεν είμαι πουθενά προσκείμενος πολιτικά και δε με απασχολεί τίποτα σχετικό. Αυτό που είπα ήταν απλό, πάναπλο. Τα ίδια προϊόντα να τα αγοράσεις σήμερα σε σχέση με πριν 20-30 χρόνια, ποσοστιαία θες πολύ περισσότερα από τότε. Δεν υπονόησα ότι είσαι κάπου συγκεκριμένα προσκείμενος πολιτικά. Αλλά δεν μπορείς να θέτεις ως επιχείρημα «τότε ήταν φθηνότερη η φέτα», γιατί ευτελίζεται η κουβέντα. Ορίστε πάρε και λιγότερο «λαϊκίστικη» ερώτηση από το iPhone για να έχει ακόμα περισσότερο νόημα το point μου: πέρυσι πήγα με Wizz Air στο Μιλάνο και πίσω με 60 ευρώ αεροπορικά. Μπορούσα να το κάνω αυτό το 2000; Δεν ξέρω γιατί εξετάζεις μόνο στα τρόφιμα την ακρίβεια, υπάρχουν άπειρα πράγματα που είναι φθηνότερα σήμερα απ' ότι τότε. 12 minutes ago, phanispal said: Από εκεί και πέρα, ο Bigi είπε κάποια πράγματα. Εγώ θα πω χαρακτηριστικά ότι εδώ και χρόνια μπαίνω στο YouTube και σκυλοβαριέμαι, αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να δω, κάτι να μου κινήσει το ενδιαφέρον. Είτε ο αλγόριθμος είναι για κλωτσΕς, είτε δεν υπάρχει υλικό. Για κανένα λόγο δεν ισχύει γενικά αυτό, ειδικά στο ελληνικό yt. Υπάρχουν κανάλια ιστορίας, οικονομίας, φυσικής, αστρονομίας που δεν υπήρχαν καν 5 χρόνια πριν. Το ελληνικό yt έχει ανέβει πάρα πολύ από τους μαϊντανούς που βλέπαμε παλιότερα. Αλλά οκ, αυτό είναι και θέμα γούστου, δεν μπορώ να ξέρω τι σου αρέσει να βλέπεις. 12 minutes ago, phanispal said: Από τα social media απέχω και θα απέχω, μόνο το insomnia έχω ως κάτι παρεμφερές. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, έχει κλειστεί στον εαυτό του, είναι σαφώς πιο αντικοινωνικός και δε θέλει να ξεβολεύεται, μην τολμήσεις να τον βγάλεις απ' τη βόλεψή του. Το σπίτι τους ελάχιστοι έχουν μείνει πλέον να το έχουν ανοιχτό, οι περισσότεροι κοιτάνε πως θα τη βγάλουν σε σπίτια άλλων. Ο καθένας για την πάρτη του, ακόμα και ενδοοικογενειακά. Η γυναίκα στο smartphone, ο άντρας στο smartphone, το παιδί στο smartphone. Ο Δαρβίνος είναι περήφανος. Έχει αλλάξει η κοινωνικοποίηση σε σχέση με 20 χρόνια πριν, καλώς η κακώς. Προσωπικά τείνω στο «καλώς», γιατί στην άλλη περίπτωση δεν θα ήμασταν μαζεμένα 50 άτομα να φιλοσοφούμε για το αν είναι καλύτερα τα πράγματα σήμερα ή παλιότερα και να μας παρακολουθούν και άλλοι 500. 1
bilya Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Κάποιοι κάνετε ένα μεγάλο λάθος κ συγκρίνετε τον 30/40+ εαυτό σας με τον 0/20. Εγώ αν συγκρίνω τον 35αρι εαυτό μου με τους 35αριδες γονεις μου κ τι ζωή που καναν το 2000 θα πω οτι είμαι έτη φωτός καλύτερα γιατί έχω χόμπυ κ γυμνάζομαι, έχω δει άπειρες ταινίες/σειρές, έχω δει περισσότερες συναυλίες απο τι οι ίδιοι στην ζωή τους, έχω κάνει ταξίδια πολλά περισσότερα (υπάρχουν 60αριδες που πέρα απο τον νομό τους κ την Αθήνα δεν εχουν πάει πουθενά), κάνω πράγματα για μένα κ γιατί τα γουστάρω κ δεν αγχώνομαι τι θα πουν άλλοι. Οι μπουμερς κ οι early Xers οσο κ να μην το παραδέχοντε είχαν μια μίζερη ζωή για τα σημερινά δεδομένα ειδικα οσοι ήτα επαρχία. Forced τρόπο διασκέδασης/μουσικής, ασχολίες κτλπ ουτε για αστείο (το να βλέπεις μπαλα δεν ειναι hobby), κοινωνικό στιγματισμό στο μέγιστο, αρκετές γυναίκες δεν ήξεραν καν τι παει να πει έξω (έχω θείες που περίμεναν τις γιορτές να διασκεδάσουν) , υποκρισία σε μεγάλο βαθμό κ ψεύτικες σχέσεις (αυτά σκανε τα τελευταία 20 χρόνια με τα κληρονομικά) κ άλλα ωραία που βαριέμαι να γράψω. 5
stel106 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Η Gaming ζωη παντως τώρα είναι καλυτερη... Οσο αφορά την σημερινη ποιότητα ζωης δυστυχώς ολα γινονται μονο με το χρημα με οτι αυτο συνεπάγεται 1
Choutas Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Πάντα χάλια ήταν η ζωή. Όπου φτωχός και οι μοίρα του που λέει και ο λαός. Απλά κάποια προβλήματα εξαλείφονται και δημιουργούνται καινούργια. Πριν 50 χρόνια ήταν χωρίς νερό και έπαιρναν νερό από πηγάδι στην επαρχία. Έτρωγε ο πατέρας και τα παιδιά τα άφηνε νηστικά. Η σύγχρονη κοινωνία έχει προβλήματα ειδικά αν είσαι φτωχός, αμόρφωτος και άτυχος έχεις σχεδόν προδιαγεγραμμένη μοίρα. Η κοινωνία είναι πιο ταξική από τότε. Αν δεν ανελιχτείς ζεις σε φτώχεια είτε το παραδεχτείς είτε όχι. 2
alet Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 41 λεπτά πριν, magicnumbers είπε Εχουμε παει μαρινοπουλο το 94 κ το θυμάμαι σα τωρα φυγαμε με 7 8 σακουλες γεματες ως απανω χαλασαμε 5.800 δρχ κ δε μπορουσαμε να γυρίσουμε απτο βάρος. Το δε ποσο μας φανηκε εξωπραγματικο -σημερινα 150 φαση Με κατώτατο 120000δρχ το 94 με 5800δρχ δεν ξέρω πως γέμιζες 7-8 σακούλες και το κυριότερο με τι. Το φυλλάδιο του Μαρινοπουλου με τις τιμές στο σύνδεσμο που παρέθεσα είναι διαφωτιστικό.Η ακρίβεια καλπαζε και τότε όπως έγραψε και ένας συμφορουμιτης λόγω πληθωρισμου. Το 98 που άρχισα να δουλεύω νύχτα παράλληλα με τη σχολή τα ενοίκια, τα έπιπλα, το ΣΜ, ηλεκτρικες συσκευές ήταν πανάκριβα. Η μόνη διαφορά ήταν πως κυκλοφορούσε πολύ και δανεικό χρήμα που δεν είχε ο άλλος επίγνωση τι σημαίνει το να αφήνεις 5χιλιαρο τιπ στον παρκαδορο,αλλά τουλάχιστον ήταν "λαρτζ" και μάγκας αμα λάχει να 'ουμε (λέξη της εποχής που διαβάζω στο νήμα οτι τα πράγματα ήταν υποτίθεται αγνά και λιγότερο υλιστικά)
Προτεινόμενες αναρτήσεις