Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Αυτά πληρώνουμε τώρα φίλε, τα χρήματα που δόθηκαν τότε ήταν δανεικά, το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε απότομα χωρίς να ανταποκρίνεται όμως στην οικονομική πραγματικότητα της εποχής. Το κακό όμως συνεχίζεται, με τους νεότερους να θεωρούν πλέον πχ ότι το να έχεις σπίτι είναι αυτονόητο και όχι ότι θέλει αγώνα. Επίσης ολόκληρη χρεοκοπια περάσαμε και το παραγωγικό μοντέλο δεν άλλαξε σε τίποτε απολύτως παραμένουμε παρασιτική κοινωνία. Τα υπόλοιπα που συμβάλουν στην υποβάθμιση όπως μετανάστευση κτλ είναι παγκόσμια προβλήματα και όχι δικά μας.

• Απαντ. 154
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, phanispal είπε

Αναλογίσου πόσο πιο οικονομικό είναι να ταξιδέψεις εντός Ελλάδος.

Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, με κυριότερο για μένα, το ολιγοπώλιο. 

Έχω γράψει σε, άσχετα με το θέμα, νήματα για τα τρένα και τις τιμές τους, στο Αθήνα Θεσσαλονίκη. 

Όταν έχεις μία αεροπορική, μία ακτοπλοϊκή, τα περιθώρια στενεύουν αρκετά. 

Επεξ/σία από Rebelos2018
Δημοσ.
1 ώρα πριν, MikhailBakurin είπε

Άραγε σήμερα ο σερβιτόρος στο ζόναρς είναι κάτι λιγότερο από απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών, με ειδικές σπουδές και τουλ. 2000 ευρώ μισθό;

Άσε μας ρε συ Μάκη, το έκανα χθες αυτό με την παρέα μου, και προχθές. Μια χαρά έχουν οι πλατείες, αν εξαιρέσεις 2-3 στο κακόφημο κέντρο της Αθήνας.

Ο σερβιτόρος σίγουρα θα ναι το λιγότερο κανας σαπιοδοντης μπυροκοιλιας. Για ποία αγορά σπιτιού μιλάμε; 🤡

Οι πλατείες έχουν το μαύρο τους το χάλι και η διακίνηση πάει συννεφο. Εξαρτάται τι εννοείς πλατείες και σε ποιο τομέα Αττικής 🙄

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δες εδώ αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες του 80 για να καταλάβεις πως ήταν τότε... μέχρι να μπει το ευρώ...

https://www.youtube.com/watch?v=s80kD5e-Lbg

https://www.youtube.com/watch?v=e0jGZtGYSlI

https://www.youtube.com/watch?v=avEKar8Vj9o

Πολλά από αυτά έχουν αλλάξει μόνο τα τελευταία 5-8 χρόνια

4 ώρες πριν, Dim4653 είπε

να λένε ότι η ζωή παλιά ήταν όμορφη οι άνθρωποι ξέγνοιαστοι και πιο καλοί και ηθικοί

ανεύθυνοι ήταν σχεδόν όλοι και απλά πολλά δεν τα μάθαινες τότε

Επεξ/σία από Stam123
  • Like 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Dim4653 είπε

Βλέπω πολλούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας όπως οι γονείς μου αλλά και millennials ακόμα να λένε ότι η ζωή παλιά ήταν όμορφη οι άνθρωποι ξέγνοιαστοι και πιο καλοί και ηθικοί, όπως επίσης και ότι όλα καταστράφηκαν μετά τον κοβιντ και ότι τα 2000ς παρουσιάζονται σαν κάτι εξιδανικευμένο και ότι η ανθρωπότητα πήγαινε μόνο προς το καλύτερο. Πείτε με τρελό αλλά εγώ νιώθω ότι τώρα περνάω μια πολύ καλύτερη φάση στην μετά κοβιντ εποχή, επίσης από αυτά που θυμάμαι από εποχές 2015-19 έχω πολύ άσχημες αναμνήσεις χειρότερες από ότι τη περίοδο 2020-24. Πιστεύω ότι ο κόσμος και πριν τον κοβιντ είχε εξίσου πολλά προβλήματα, δε νομίζω ότι τώρα είναι χειρότερα από παλιά, πείτε όμως όντως ήταν τόσο καλύτερα παλιά και είμαι εγώ ο περίεργος και ο άτυχος που μεγαλώνει στη σημερινή εποχή??? Γιατί έχω την εντύπωση ότι η δικιά μου γενιά τη δεκαετία του 2030 θα λέει τι ωραία που ήταν ο κόσμος τα 20ς και πάει λέγοντας, αλήθεια δε ξέρω, πείτε μου τη γνώμη σας εσείς οι μεγαλύτεροι.  

Τι να σου πω ρε φίλε! Για μένα ήταν όντως πολύ καλύτερα, και ο κόσμος και οι άνθρωποι. Τώρα βέβαια εάν δεν έζησες τις δεκαετίες του 80 και του 90 τι να σου πω. Και να σου πω δεν θα καταλάβεις. Το διαδίκτυο άλλαξε τα πάντα. Βασικά αυτό που γράφεις πριν covid και μετά covid ουσιαστικά δεν υπάρχει για μένα, τα ίδια sc@t@ είναι και πριν και μετά, απλά μετά τον covid είναι ποιο έντονο το woke στοιχείο σε ενοχλητικό βαθμό παντού. Τα ορόσημα που άλλαξαν τον κόσμο και την ιστορία είναι πρώτα η διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991 και μετά η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφορίας αλλά κυρίως αρχείων στο διαδίκτυο που ξεκίνησε με το Napster to 2000. Αυτά αλλάξανε κυριολεκτικά τον κόσμο και όχι μόνο ιστορικά ή πολιτικά αλλά βαθιά στην καθημερινότητά του. Δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνουν αυτά εάν δεν τα έχεις ζήσει. Με την διάλυση της ΕΣΣΔ ξαφνικά ολόκληρες χώρες δίπλα μας στις οποίες η πρόσβαση ήταν περιορισμένη και με ένα σωρό ελέγχους έγιναν άμεσα προσβάσιμες και πεδίο επιχειρηματικότητας και κέρδους. Ο φόβος του πυρηνικού πολέμου χάθηκε και ο διχασμός του κόσμου εξαφανίστηκε. Χιλιάδες ομογενείς από ΕΣΣΔ επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν το λίκνο της δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης! Ήταν υπέροχη εποχή. Από την άλλη ο κόσμος χωρίζετε για μένα στην προ διαδικτύου εποχή και στην μετά. Δεν έχεις ιδέα πως ήτανε πριν. Αυτή την στιγμή για οποιοδήποτε θέμα σε ενδιαφέρει κάνεις μια αναζήτηση και βρίσκεις κυριολεκτικά τα πάντα (ακόμη, γιατί τώρα τελευταία δυστυχώς πέφτει άγρια λογοκρισία στην Google) . Παλαιότερα έπρεπε για να αναζητήσεις πληροφορίες για κάποιο θέμα, να πας να ψάξεις σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία ξοδεύοντας άπειρες ώρες, να αγοράσεις ειδικό τύπο και να παραγγείλεις ακόμα και βιβλία ή περιοδικά από το εξωτερικό. Δεν έχεις ιδέα πόσο τεράστια ήταν αυτή η αλλαγή εάν δεν έχεις δουλέψει με τον παλαιό τρόπο. Αυτό όμως που άλλαξε τα πάντα ήταν οι τεχνολογίες peer to peer και torrent που έκαναν άμεσα προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο (έστω και παράνομα) τεράστιο μέρος της pop κουλτούρας παγκοσμίως. Μετά ήρθαν και οι διαδικτυακές αγορές και όσο τα τελωνεία κοιμόντουσαν ήταν η χρυσή εποχή της παγκοσμιοποίησης. Σε μια φάση είχα αναβαθμίσει ένα laptop αγοράζοντας εξαρτήματα από 4 ηπείρους! Αυτά εν ολίγοις και συγνώμη για το σεντόνι. 

• Like 2
Δημοσ.
33 minutes ago, salss said:

Ο σερβιτόρος σίγουρα θα ναι το λιγότερο κανας σαπιοδοντης μπυροκοιλιας. Για ποία αγορά σπιτιού μιλάμε; 🤡

Οι πλατείες έχουν το μαύρο τους το χάλι και η διακίνηση πάει συννεφο. Εξαρτάται τι εννοείς πλατείες και σε ποιο τομέα Αττικής 🙄

Στο Ζόναρς δε νομίζω ότι προσλαμβάνουν τέτοιο κόσμο.

Κέντρο Αθήνας λέω. Αμπελόκηποι, Γαλάτσι. Περιοχές ''τυπικές'' κέντρου. Τώρα, άμα μου πιάσεις τη χειρότερη πλατεία ως απροσπέλαστη (πχ Αγ. Παντελεήμονα), χαίρω πολύ. Βρες μου μία πρωτεύουσα δυτικού κόσμου, να μην έχει πρόβλημα σε 1-2 πλατείες υποβαθμισμένες της.

• Like 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε

Στο Ζόναρς δε νομίζω ότι προσλαμβάνουν τέτοιο κόσμο.

Κέντρο Αθήνας λέω. Αμπελόκηποι, Γαλάτσι. Περιοχές ''τυπικές'' κέντρου. Τώρα, άμα μου πιάσεις τη χειρότερη πλατεία ως απροσπέλαστη (πχ Αγ. Παντελεήμονα), χαίρω πολύ. Βρες μου μία πρωτεύουσα δυτικού κόσμου, να μην έχει πρόβλημα σε 1-2 πλατείες υποβαθμισμένες της.

Γαλάτσι λέει... ελα να δεις τι γίνεται κάθε βράδυ σε Άγιο Ανδρέα, παρκακι Αγιας Γλυκερίας κλπ κλπ και μετά μπορείς να εκφέρεις άποψη 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από κάποιες απόψεις η ζωή ήταν καλύτερη, από κάποιες άλλες όχι. Σήμερα υπάρχει αυξημένη προσφορά σε καταναλωτικά προϊόντα αλλά μικρότερη δυνατότητα κάλυψης σε βασικά είδη διαβίωσης. Και στα βασικά είδη διαβίωσης εννοώ και το σπίτι. Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι μικρότερο, το ποσοστό δαπάνης ενοικίου σχετικά με το εισόδημα πολύ μεγαλύτερο, το ποσοστό δαπάνης για ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με το εισόδημα πολύ μεγαλύτερο. Επίσης, για κάποιον που δεν κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι πολύ εμφανέστερη. Επίσης είναι πολύ εμφανής και μια άλλη συνέπεια της αστικοποίησης: τα παιδιά πλέον δε βρίσκουν δημόσιο χώρο και φύση για συλλογικές δραστηριότητες, αθλητισμό. Οι νεότερες ηλικίες δε συνειδητοποιούν τη διαφορά με μια εποχή που κάθε λίγα σπίτια υπήρχε και μια αλάνα που θα έβλεπες ομάδες από πιτσιρίκια να διασκεδάζουν, να παίζουν μπάλα, κλπ.  Και σε συνθήκες, όπως η σημερινή, όπου το βασικό σου εισόδημα πλέον δε σου επιτρέπει να έχεις το δικό σου σπίτι τι απομένει να αγοράσεις; Το τελευταίο μοντέλο smartphone. Αυτό είναι πλέον ο εφικτός καταναλωτικός στόχος. Δεν υποτιμώ την τεχνολογία, κι εγώ τη χρησιμοποιώ αλλά συνολικά δε μπορώ να πω ότι ο κόσμος είναι πιο ευτυχισμένος σήμερα. Αλλά πλέον δε μπορείς να αγοράσεις κάτι πολύ περισσότερο από ένα PC η ένα smartphone, τουλάχιστο για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Στους ενήλικες, η συμμετοχή στα κοινά έδινε άλλο νόημα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η πολιτική δραστηριότητα συναρτώνταν περισσότερο με την κοινωνική από ότι σήμερα. Οι πολιτικοί εκείνης της εποχής - όποια κι αν ήταν το κόμμα τους - ήξεραν να μιλούν. Είχαν επαφή με τον κόσμο, δε χρειαζόταν ούτε επικοινωνιολόγους αλλά ούτε και μπράβους για να κυκλοφορήσουν ανάμεσα στον κόσμο. Οι άνθρωποι επισκέπτονταν συχνότερα τους άλλους στα σπίτια τους. Στις αυλές στήνονταν παρέες, σούβλες κλπ. Πλέον δεν υπάρχουν αυλές - μόνο μπαλκόνια σε πολυκατοικίες με κανονισμούς που διαχωρίζουν πολύ αυστηρά τον προσωπικό χώρο των ανθρώπων.

Τις γειτονές μου τις θυμάμαι γεμάτες πράσινο, λουλούδια, δέντρα, πεταλούδες. Πλέον, κανένα δεντράκι φυτεμένο σε κάποιο τετράγωνο 0,5x0,5mm και κάποια συμμορία από περιστέρια, το πλέον αστικοποιημένο πτηνό - να λερώνουν το τσιμέντο τριγύρω, θυμίζουν ότι το φυσικό περιβάλλον μοιάζει με μουσειακό έκθεμα που έχει φυλακιστεί για τα καλά στο τεχνικό σύστημα.

Προσωπικά δεν κατηγορώ ούτε το διαδίκτυο ούτε την τεχνολογία για όλα αυτά. Ίσα ίσα τα θεωρώ καταπληκτικές προσθήκες στη ζωή. Αλλά θα μπορούσε αυτή να είναι πολύ καλύτερη αν είχαμε διασώσει μια καλύτερη οικονομία, καλύτερα βασικά εισοδήματα, εθνικό νόμισμα, και ενεργότερο ρόλο του κράτους στην προστασία του αστικού ιστού και του πράσινου εντός αυτού.

Επεξ/σία από Cntrl+X
  • Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.

Όλες οι γενιές μέχρι τα 22χ ωραία περνάνε. Με διαφορετικό τρόπο η καθεμία, αλλά είτε φτωχικά είτε πλούσια, πάντα ωραίες αναμνήσεις έχεις.

Μετά όταν αρχίζουν οι υποχρεώσεις, γυναίκες, μωρά, σκυλιά, γατιά... κάθεσαι στον άξονα και απλά εξιδανικεύεις το παρελθόν.

Οπότε ακούς το εμείς τόοοοτε είμασταν έτσι ενώ εσείς γιουβέτσι κτλ κτλ  Πιστεύω και ο Κολοκοτρώνης την ίδια κασέτα άκουγε 

• Like 7
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, gorilas13 είπε

Όλες οι γενιές μέχρι τα 22χ ωραία περνάνε. Με διαφορετικό τρόπο η καθεμία, αλλά είτε φτωχικά είτε πλούσια, πάντα ωραίες αναμνήσεις έχεις.

Μετά όταν αρχίζουν οι υποχρεώσεις, γυναίκες, μωρά, σκυλιά, γατιά... κάθεσαι στον άξονα και απλά εξιδανικεύεις το παρελθόν.

Οπότε ακούς το εμείς τόοοοτε είμασταν έτσι ενώ εσείς γιουβέτσι κτλ κτλ  Πιστεύω και ο Κολοκοτρώνης την ίδια κασέτα άκουγε 

Εγώ περνάω πολύ καλύτερα τώρα από ότι στις δεκαετίες 90 και 80 αλλά δε νομίζω ότι αυτό είναι ο γενικός κανόνας. Έχουμε χάσει πολλά πράγματα.

• Moderators
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Dim4653 είπε

Βλέπω πολλούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας όπως οι γονείς μου αλλά και millennials ακόμα να λένε ότι η ζωή παλιά ήταν όμορφη οι άνθρωποι ξέγνοιαστοι και πιο καλοί και ηθικοί, όπως επίσης και ότι όλα καταστράφηκαν μετά τον κοβιντ και ότι τα 2000ς παρουσιάζονται σαν κάτι εξιδανικευμένο και ότι η ανθρωπότητα πήγαινε μόνο προς το καλύτερο. Πείτε με τρελό αλλά εγώ νιώθω ότι τώρα περνάω μια πολύ καλύτερη φάση στην μετά κοβιντ εποχή, επίσης από αυτά που θυμάμαι από εποχές 2015-19 έχω πολύ άσχημες αναμνήσεις χειρότερες από ότι τη περίοδο 2020-24. Πιστεύω ότι ο κόσμος και πριν τον κοβιντ είχε εξίσου πολλά προβλήματα, δε νομίζω ότι τώρα είναι χειρότερα από παλιά, πείτε όμως όντως ήταν τόσο καλύτερα παλιά και είμαι εγώ ο περίεργος και ο άτυχος που μεγαλώνει στη σημερινή εποχή??? Γιατί έχω την εντύπωση ότι η δικιά μου γενιά τη δεκαετία του 2030 θα λέει τι ωραία που ήταν ο κόσμος τα 20ς και πάει λέγοντας, αλήθεια δε ξέρω, πείτε μου τη γνώμη σας εσείς οι μεγαλύτεροι.  

Κι εγω πολυ καλυτερα πιστευω πως ειναι τωρα τα πραγματα. Γενικα, ο ανθρωπος εχει την ταση να ξεχνα τα ασχημα και να εστιαζει στα θετικα μιας περιοδου, νομιζω ετσι λειτουργει η ανθρωπινη φυση, υποθετω η ψυχολογια θα εχει καποιον συγκεκριμενο ορο για αυτο. Παρελθοντολαγνεια πες το αν θελεις.

Γενικα τωρα τα πραγματα ειναι πιο ευκολα προσβασιμα, η τεχνολογια, τα ταξιδια, η πληροφορια, τα παντα βασικα. Και δεν μιλαω καν για την εξελιξη της ιατρικης και την προσβαση σε θεραπειες κλπ.

Επισης, αμφιβαλλω αν οι ανθρωποι ηταν περισσοτερο ή λιγοτερο ηθικοι. Το ιδιο ηθικοι (ή μη) ήταν, απλως τωρα μαθαινεις πιο ευκολα τα "κακα νεα" ενεκα του διαδυκτιου και της τεχνολογιας και φαινονται περισσοτερα ποσοτικα. Επισης, ως συνεχεια του παραπανω, παλιοτερα ειχες καποιες "ηθικοτατες" περιπτωσεις που εκαναν αισχροτητες και τα καλυπταν ευκολα, ενω τωρα ειναι πιο δυσκολο να συγκαλυφθουν τετοια περιστατικα.

1 ώρα πριν, salss είπε

Άγιο Ανδρέα,

Στον Αγιο Ανδρεα συγκεκριμενα τι γινεται? Δυο τρεις μποεμ τυποι ειναι (με ιδιαιτερη εμφανιση, οκ) που αραζουν, δεν νομιζω καν να ενοχλουν και κανεναν.

Δημοσ.

εχουν θεοποιησει εκεινες τις εποχες επειδη θυμιζουν τα νιατα μας.

ειχαμε λιγα αγαθα τοτε αλλα τα εκτιμουσαμε.

μεχρι και το βιντεο ηταν πολυτελεια, σε σπιτια φιλων πηγαιναμε. ηταν ομως μια ιεροτελεστια η επιλογη ταινιας.

τωρα ολοι εχουν ευκολη προσβαση.

αλλα τωρα σε αναγκαζουν να αλλαζεις κινητο ,τηλεοραση, υπολογιστη καθε λιγο και λιγακι.

Εποχη αφθονιας ηταν μονο το 2000-2010 αλλα το παρακαναμε.

• Like 2
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Dim4653 είπε

Φίλε τωρα η εποχη κ ο κοσμος ειναι γτπ σε σχεση με το 99 πχ οπως κ ακομα πιο παλιοτερα τα 80ς. Τοτε ενας μισθος απλου εργατη ανοιγε σπιτι κ οικογένεια σημερα ουτε για σενα δε φτάνουν.

Λιγοτερη πληροφορια αγνοτερα μυαλα. Σημερα εχει τιγκαρει σκουπιδια η αντιληψη με τρεντς χασταγκ τσαλετζ κ οτι βλακεια κυκλοφορει καθε βδομαδα. Το να μαζευεστε η παρεα καθε βραδυ στο σχολειο πλατεια να κανετε ποδήλατο η χαζομπαλα η κρυφτό κ ας ήσασταν λιγο μεγαλύτεροι..το πρωτο σου φιλι με κοπελα,σκηνικα διαφορα κ αγνα διχως ναχει καει ο εγκέφαλος σας απο ντεςτσο κ ξεβρακωτες..διχως σοσιαλ κ κρυφη παρακολουθήση προφίλ κ φωτο κ βλακειες..

Ζούσες στο παρον δε ξερω αν με πιανεις,οχι στον κοσμο της πληροφοριας/φαντασίας κ εντυπωσεων. Γουσταρες καποια της μιλαγες απο κοντα,δεν εκανες breafing στο προφιλ της κ αυτη το δικο σου..ουτε ςφτιαχνες μια φεικ εικονα στα σοσιαλ με ταξιδια ποζες κ ταχα μου να βλεπουν οι ασχετοι που δε γουσταρεις.

Τα δε παρτυ της εποχης κ οι μουσικαρες που κυκλοφορησαν 1998-2002 ειναι μονο 4 χρονια κ έβγαλαν τοσες τραγουδαρες οσες δε βγηκαν στα επομενα 20..ψαξε τον Ibiza records στο ινστα να δεις τι ανεβαζει πχ.

Καλα μετα τον κοβιντ οι άνθρωποι εγιναν ρομποτ. Τελος. Οδηγανε σε βλεπουν στη διαβαση κ έρχονται πανω σου απαθεις να σε πατησουν καμία επαφη. Αυτο αποτυπώνεται κ στις σχεσεις γενικά.

• Like 7
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...