MikhailBakurin Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 13 minutes ago, phanispal said: Άραγε σήμερα ένας σερβιτόρος είναι σε θέση να μένει στο νοίκι και να φτιάξει τέσσερα σπίτια; Άραγε σήμερα ο σερβιτόρος στο ζόναρς είναι κάτι λιγότερο από απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών, με ειδικές σπουδές και τουλ. 2000 ευρώ μισθό; 8 minutes ago, makis269 said: ένα ακόμα γρήγορο που θυμάμαι στο παρελθοντικό 1994 , κάπου γύρω στα δεκατέσσερα μου , τα καλοκαίρια καθόμασταν σε πλατείες με παρέες μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, τώρα τολμάει κανείς να κάτσει άραγε ? Άσε μας ρε συ Μάκη, το έκανα χθες αυτό με την παρέα μου, και προχθές. Μια χαρά έχουν οι πλατείες, αν εξαιρέσεις 2-3 στο κακόφημο κέντρο της Αθήνας. 1 1
phanispal Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 1 λεπτό πριν, MikhailBakurin είπε Άραγε σήμερα ο σερβιτόρος στο ζόναρς είναι κάτι λιγότερο από απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών, με ειδικές σπουδές και τουλ. 2000 ευρώ μισθό; Δηλαδή και με 3Κ και με 4Κ μπορεί σήμερα να τρέχει οικογένεια, να μείνει στο νοίκι και παράλληλα να φτιάξει 3 οροφοδιαμερίσματα και ένα σπίτι στο χωριό. 1 1
patatasc Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) Εγώ που κάπως θυμάμαι τα 80ς, ήταν κάπως διαφορετικά. Υπήρχαν ακόμα γειτονιές, και τα παιδιά παίζαμε σε ομάδες με τους γείτονες. Και στις γειτονιές υπήρχαν παρέες, τα βράδια με καρεκλίτσες στα πεζοδρόμια. Ήταν αρκετά πιο κοντά οι άνθρωποι. Πλέον δεν υπάρχουν αυτά νομίζω. Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από patatasc 3
makis269 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε Άσε μας ρε συ Μάκη, το έκανα χθες αυτό με την παρέα μου, και προχθές. Μια χαρά έχουν οι πλατείες, αν εξαιρέσεις 2-3 στο κακόφημο κέντρο της Αθήνας. μπράβο ρε συ . Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από makis269 1
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 42 λεπτά πριν, makis269 είπε το ότι κάποιος έχει δυο 4k , τρία αυτοκίνητα πέντε σμαρτφονες ,ηλεκτρικό κατσαβίδι ,ηλεκτρικό στίφτη ,κλιματιστικό και άλλα τόσα ανούσια αγαθά δεν σημαίνει ότι είναι χαρούμενος και ότι ζει μια ωραία και άνετη ζωή δουλεύοντας 12 ώρες ,άλλες τρεις στην κίνηση και πληρώνοντας υπέρογκα ποσά για σπίτι ,ρεύμα ,τράπεζες να τον κυνηγούν ,φόρους και άλλα πολλά . και ναι παλιότερα ,όχι πριν από δυο χιλιάδες χρόνια , αλλά πριν λίγες δεκαετίες ,ήταν πιο καλύτερη η ζωή για τον μέσο άνθρωπο . 31 λεπτά πριν, marinna είπε GenX επίσης, και θεωρώ πως σαφέστατα έχει χειροτερέψει η ζωή σε πολλά επίπεδα (ατομικά και συλλογικά). Και ναι, προφανώς και η τεχνολογία έχει προχωρήσει, αλλά αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει την υποχώρηση στην ποιότητα ζωής (εργασιακά δικαιώματα, μισθοί, κοινωνικοποίηση, ανασφάλεια - διαφθορά, αντιδημοκρατικές πρακτικές, υποβάθμιση παιδείας και υγείας κτλ) Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι δύσκολο να κοινοποιηθείς , ίσως είναι όντως πιο δύσκολο από παλιά αλλά εξαρτάται και από τον χαρακτήρα σου 1 ώρα πριν, spooker είπε αμόρφωτοι είναι βασικά και ανειδίκευτοι με αρκετά χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (no offence) αλλά δεν το λέω εγώ. Κάνε μια βόλτα στα σχολεία να δεις τι γίνεται, πλέον δεν ξέρουν τα βασικά, πως να συντάξουν μια πρόταση χωρίς να κάνουν τα 1000 ορθογραφικά. Καλά για πιο πολύπλοκα μαθηματικά και φυσική δεν θα μιλήσω. Ξημεροβραδιάζονται στο insta,tiktok και fb και νομίζουν πως η ζωή θα κυλήσει ωραία. Αμ δε... Δε νομίζω ότι η πλειοψηφία είναι έτσι υπάρχουν πάρα πολλοί που σπουδάζουν και προοδεύουν, σίγουρα υπάρχουν και αρκετοί που είναι όπως λες αλλά δε νομίζω να είναι τόσοι πολλοί
alet Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 40 λεπτά πριν, makis269 είπε ένα ακόμα γρήγορο που θυμάμαι στο παρελθοντικό 1994 , κάπου γύρω στα δεκατέσσερα μου , τα καλοκαίρια καθόμασταν σε πλατείες με παρέες μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, τώρα τολμάει κανείς να κάτσει άραγε ? Τα ίδια έλεγαν και late 90's για την νεανική παραβατικότητα Οτι συμβαίνει τώρα ,συνέβαινε και τότε απλά τότε δεν έπαιρνε εκταση ούτε γινόταν αντικείμενο συζήτησης στα ΜΜΕ
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Ναι, ηταν για πολλους λογους και ο σημαντικοτερος ειναι οτι υπηρχε αγνη ανθρωπινη επαφη με γνησια αισθηματα και συναισθηματα περα απο καθε φθαρτο υλικο. Οι στοχοι κοινοι της επιβιωσης και οχι της τρελης υπερκαταναλωσης και φιγουρας. Ψωμι δεν εχει ο αλλος που λεει ο λογος και θελει την τεραστια τηλεοραση και το πανακριβο υπολογιστη να τον κανει τι; Λειπει η μπεσα απο τους ανθρωπους σημερα ενω η ανθρωποφαγια εχει παρει τα πανω της.
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 1 λεπτό πριν, elenakimou είπε Ναι, ηταν για πολλους λογους και ο σημαντικοτερος ειναι οτι υπηρχε αγνη ανθρωπινη επαφη με γνησια αισθηματα και συναισθηματα περα απο καθε φθαρτο υλικο. Οι στοχοι κοινοι της επιβιωσης και οχι της τρελης υπερκαταναλωσης και φιγουρας. Ψωμι δεν εχει ο αλλος που λεει ο λογος και θελει την τεραστια τηλεοραση και το πανακριβο υπολογιστη να τον κανει τι; Λειπει η μπεσα απο τους ανθρωπους σημερα ενω η ανθρωποφαγια εχει παρει τα πανω της. Τώρα θεωρείς ότι δεν υπάρχει καθόλου αγνή επαφή?
Rebelos2018 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) Δεν θα απαντήσω στο ερώτημα για το αν η ζωή είναι καλύτερη ή χειρότερη σήμερα. Γιατί αυτό μετριέται για τον καθένα απο εμάς με έναν διαφορετικό τρόπο. Αλλά θα πω το εξής. Η διασκέδαση σήμερα, τείνει να γίνει ή, έχει γίνει ήδη, αταξική. Αναλογιστείτε, πόσο πιο δύσκολο και σπάνιο ήταν πριν από 20-25 χρόνια, ακόμα και 15, να πάει κάποιος ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Δεν εννοώ αυτούς που φέσωναν κάρτες και τράπεζες για να το πραγματοποιήσουν. Σήμερα, έχω βαρεθεί να ακούω από γνωστούς και φίλους, "πήγα στο Παρίσι, πήγα Βιέννη, πήγα Λονδίνο, πήγα Κίνα". Θα δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ένα ταξίδι στη Κούβα, που για αρκετούς αποτελεί και ένα όνειρο ζωής. Από εκεί που πριν από 20 χρόνια, ένα ζευγάρι γιατρών, θα μπορούσε να το πραγματοποιήσει, ένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος με την σύζυγο του, άνθρωποι της αστικής τάξης, φτάνουμε στο σήμερα που έχω βαρεθεί να ακούω "πήγαμε με τον Θανάση στη Κούβα, πήγα με τις φίλες μου", σε ένα βαθμό που δεν αποτελεί πια όνειρο, καθώς πλέον τα έχεις μάθει με κάθε λεπτομέρεια από τις διηγήσεις τους. Το ζευγάρι γιατρών, αντικαταστάθηκε, από το ζευγάρι της διπλανής πόρτας. Και αυτή η εξίσωση, η "αταξικότητα" της διασκέδασης, των ταξιδιών, έχει φέρει αναπόφευκτα, μία μαζικότητα, που με τη σειρά της, επιφέρει μία βαρεμάρα, μία πλήξη σε ότι και αν κάνει κάποιος. Έβλεπα πρόσφατα, ένα αφιέρωμα στο Μονακό και έβλεπες, πλούσιους και μη πλούσιους, να διασκεδάζουν στα ίδια μαγαζιά, με τον ίδιο τρόπο. Ένα άλλο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό, είναι η ιστιοπλοΐα. Ένα σπορ, ένας τρόπος διακοπών που επέλεγαν τα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης. Για σύγκρινε το με το σήμερα. Πόσους γνωστούς έχετε που επιλέγουν την ιστιοπλοΐα. Με λίγα λόγια, σήμερα, μικροαστοί και μεγαλοαστοί, διασκεδάζουν με ένα ίδιο τρόπο, που εν τέλει, φθείρει την διασκέδαση και τις εμπειρίες τις ίδιες. Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από Rebelos2018 4 1
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 2 λεπτά πριν, Dim4653 είπε Τώρα θεωρείς ότι δεν υπάρχει καθόλου αγνή επαφή? με το φαναρι ναι υπαρχει
alet Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 3 λεπτά πριν, elenakimou είπε Ναι, ηταν για πολλους λογους και ο σημαντικοτερος ειναι οτι υπηρχε αγνη ανθρωπινη επαφη με γνησια αισθηματα και συναισθηματα περα απο καθε φθαρτο υλικο. Οι στοχοι κοινοι της επιβιωσης και οχι της τρελης υπερκαταναλωσης και φιγουρας. Συγνώμη για ποιά περίδο μιλάς? Απο 95-96 που θυμάμαι γινόταν της κακομοίρας απο κωλόμπαρα και στριπτιτζάδηκα ,ελέω και της υπερπληθώρας γυναικών απο το πρώην Ανατολικό μπλοκ,που ξεφτιλίζονταν για ενα κομμάτι ψωμι απο τους σημερινούς ηθικούς 60ηδες Συγγρού,Σολωνος,Φυλής ,Σοφοκλέους πισω απο το Δημαρχείο γινόταν λαικό προσκύνημα. Ολοκληρη η περιοχή πέριξ Ομόνοιας (και ο ηλεκτρικός της) ήταν πηγμένη στους χρήστες. Εβλεπες την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να έχει φτάσει πάτο. 3
phanispal Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 4 λεπτά πριν, Rebelos2018 είπε Αναλογιστείτε, πόσο πιο δύσκολο και σπάνιο ήταν πριν από 20-25 χρόνια, ακόμα και 15, να πάει κάποιος ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Δεν εννοώ αυτούς που φέσωναν κάρτες και τράπεζες για να το πραγματοποιήσουν. Σήμερα, έχω βαρεθεί να ακούω από γνωστούς και φίλους, "πήγα στο Παρίσι, πήγα Βιέννη, πήγα Λονδίνο, πήγα Κίνα". Θα δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ένα ταξίδι στη Κούβα, που για αρκετούς αποτελεί και ένα όνειρο ζωής. Αναλογίσου πόσο πιο οικονομικό είναι να ταξιδέψεις εντός Ελλάδος. 1
Dark_Nightfall Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 7 λεπτά πριν, alet είπε Απο 95-96 που θυμάμαι γινόταν της κακομοίρας απο κωλόμπαρα και στριπτιτζάδηκα ,ελέω και της υπερπληθώρας γυναικών απο το πρώην Ανατολικό μπλοκ,που ξεφτιλίζονταν για ενα κομμάτι ψωμι απο τους σημερινούς ηθικούς 60ηδες Συγγρού,Σολωνος,Φυλής ,Σοφοκλέους πισω απο το Δημαρχείο γινόταν λαικό προσκύνημα. Ολοκληρη η περιοχή πέριξ Ομόνοιας (και ο ηλεκτρικός της) ήταν πηγμένη στους χρήστες. Εβλεπες την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να έχει φτάσει πάτο. 2
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 4 λεπτά πριν, alet είπε Συγνώμη για ποιά περίδο μιλάς? Απο 95-96 που θυμάμαι γινόταν της κακομοίρας απο κωλόμπαρα και στριπτιτζάδηκα ,ελέω και της υπερπληθώρας γυναικών απο το πρώην Ανατολικό μπλοκ,που ξεφτιλίζονταν για ενα κομμάτι ψωμι απο τους σημερινούς ηθικούς 60ηδες Συγγρού,Σολωνος,Φυλής ,Σοφοκλέους πισω απο το Δημαρχείο γινόταν λαικό προσκύνημα. Ολοκληρη η περιοχή πέριξ Ομόνοιας (και ο ηλεκτρικός της) ήταν πηγμένη στους χρήστες. Εβλεπες την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να έχει φτάσει πάτο. χονδρικα απο δεκαετια 1950 εως τελη 80ς και προπολεμικα. απο το 90 και μετα ξεκινησε το τεραστιο αισχος. Μην ξεχνας οτι υπηρχαν τα λαδαδικα και η τρουμπα ομως η κοινωνια ηταν αλλιως δομημενη. δεν τα εζησα θα ηθελα ομως να ημουν την δεκαετια 60 70 αυτα τα εικοσι για μενα χρυσα χρονια για τα οποια εχω διαβασει και μου εχουν πει τοσα πολλα οι γονεις μου δεν εχω να γραψω κατι αλλο καλη συνεχεια στο νημα
alet Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 1 λεπτό πριν, elenakimou είπε χονδρικα απο δεκαετια 1950 εως τελη 80ς και προπολεμικα. απο το 90 και μετα ξεκινησε το τεραστιο αισχος. Μην ξεχνας οτι υπηρχαν τα λαδαδικα και η τρουμπα ομως η κοινωνια ηταν αλλιως δομημενη. δεν τα εζησα θα ηθελα ομως να ημουν την δεκαετια 60 70 αυτα τα εικοσι για μενα χρυσα χρονια για τα οποια εχω διαβασει και μου εχουν πει τοσα πολλα οι γονεις μου Στη δεκαετία του 50 που αναφέρεις η φτώχια που επικρατούσε στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν αδιανόητη για τα σημερινά δεδομένα. Οι δεκαετίες του 60-70 σίγουρα για μια μειοψηφία θα ήταν "χρυσές εποχές". Για μεγάλη μερίδα κόσμου ήταν οι τελευταίες δεκαετίες μαζικής μετανάστευσης ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού (δείγμα της οικονομικής απόγνωσης) προς Γερμανία,Βελγιο κτλ 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις