Επισκέπτης Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 1 ώρα πριν, MikhailBakurin είπε Ο κόσμος του 1980-1990 ήταν φτωχότερος σε υλικές συνθήκες, κατά πολύ. Δες καμιά Ελληνική ταινία της εποχής, να δεις κάτι σκοτεινά σπίτια, φτωχικά, με κάτι λιτούς σοβιετικού τύπου διακόπτες στις γωνίες εδώ κι εκεί. Το μόνο που είχες να κάνεις, ήταν να αράζεις σπίτι, να δουλεύεις και να βγαίνεις με κάναν φίλο ενίοτε. Από το 2000-2010 έχει αυξηθεί τρομερά ο πλούτος και η ποικιλία των πραγμάτων που κάνει κανείς σπίτι του. Οι υλικές συνθήκες μας είναι άπιαστες, ακόμα και στους μικρο-μεσαίους. Ρομποτικές σκούπες, σμαρτφονς, ιντερνετ, περίτεχνοι φωτισμοί, σύγχρονος κλιματισμός - κουφώματα - μονώσεις. Σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, φτηνό και προσβάσιμο αεροπλάνο. Φυσικά, όλα αυτά έχουν απομονώσει τον άνθρωπο και πλήξει την κοινωνικοποίησή του. Ακόμα και όσοι λίγοι παραμένουμε αρκετά κοινωνικοί... δε βρίσκουμε άλλον κοινωνικό κόσμο, να γνωρίσουμε - πιούμε μια μπύρα. Οι άνθρωποι είναι διστακτικοί και βαρεμένοι. Δε πιστεύεις ότι παίζει ρόλο και η ηλικία? Δηλαδή οι περισσότεροι 18-25 είναι ακοινωνιτοι? 3 λεπτά πριν, Mpiftekis είπε Καλά δεν έχω στατιστικά αλλά λογικά να το πάρεις, παλιά δεν είχες τόση ποικιλία διασκέδασης εντός οικίας, οπότε έβγαινες έξω. Τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα... κάνεις φίλους απ'το ιντερνετ Άρα άλλαξαν οι τρόποι κοινωνικοποίησης, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό
momotis Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Dim4653 είπε πείτε όμως όντως ήταν τόσο καλύτερα παλιά και είμαι εγώ ο περίεργος και ο άτυχος που μεγαλώνει στη σημερινή εποχή??? Κανε κασαου,σύντροφε. Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από momotis 1 5
spooker Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 14 minutes ago, Dim4653 said: Δε πιστεύεις ότι παίζει ρόλο και η ηλικία? Δηλαδή οι περισσότεροι 18-25 είναι ακοινωνιτοι? αμόρφωτοι είναι βασικά και ανειδίκευτοι με αρκετά χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (no offence) αλλά δεν το λέω εγώ. Κάνε μια βόλτα στα σχολεία να δεις τι γίνεται, πλέον δεν ξέρουν τα βασικά, πως να συντάξουν μια πρόταση χωρίς να κάνουν τα 1000 ορθογραφικά. Καλά για πιο πολύπλοκα μαθηματικά και φυσική δεν θα μιλήσω. Ξημεροβραδιάζονται στο insta,tiktok και fb και νομίζουν πως η ζωή θα κυλήσει ωραία. Αμ δε... 10 1
dkstopo Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 οχι καλε, ίσως μαλιστα να ηταν και πολύ χειροτερα στις περισσότερες περιπτώσεις. 1
darkmatinee Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 1 hour ago, Dim4653 said: Βλέπω πολλούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας όπως οι γονείς μου αλλά και millennials ακόμα να λένε ότι η ζωή παλιά ήταν όμορφη οι άνθρωποι ξέγνοιαστοι και πιο καλοί και ηθικοί, όπως επίσης και ότι όλα καταστράφηκαν μετά τον κοβιντ και ότι τα 2000ς παρουσιάζονται σαν κάτι εξιδανικευμένο και ότι η ανθρωπότητα πήγαινε μόνο προς το καλύτερο. Πείτε με τρελό αλλά εγώ νιώθω ότι τώρα περνάω μια πολύ καλύτερη φάση στην μετά κοβιντ εποχή, επίσης από αυτά που θυμάμαι από εποχές 2015-19 έχω πολύ άσχημες αναμνήσεις χειρότερες από ότι τη περίοδο 2020-24. Πιστεύω ότι ο κόσμος και πριν τον κοβιντ είχε εξίσου πολλά προβλήματα, δε νομίζω ότι τώρα είναι χειρότερα από παλιά, πείτε όμως όντως ήταν τόσο καλύτερα παλιά και είμαι εγώ ο περίεργος και ο άτυχος που μεγαλώνει στη σημερινή εποχή??? Γιατί έχω την εντύπωση ότι η δικιά μου γενιά τη δεκαετία του 2030 θα λέει τι ωραία που ήταν ο κόσμος τα 20ς και πάει λέγοντας, αλήθεια δε ξέρω, πείτε μου τη γνώμη σας εσείς οι μεγαλύτεροι. Είχα βρει ένα θρεντ στο τουίτερ που είχε άρθρα από παλιότερες εποχές που παραπονιόντουσαν που δεν δουλεύουν οι νέοι. Και μιλάμε για άρθρα του 1920 ή και πιο παλιά που έλεγαν τα ίδια που διαβάζεις τώρα. Μπορείς να το δεις εδώ: https://threadreaderapp.com/thread/1549527748950892544.html Και άλλο ένα θρεντ για το πως οι νέοι σήμερα τα έχουν όλα εύκολα... Απλά τώρα υπάρχει λίγος περισσότερος θόρυβος λόγω κυρίως των κοινωνικών δικτύων... 3
orpheas7 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 ειμαι 40. επαιρνα 10.000(περιπου 30ευρω) δραχμες στα 17 μου σε δουλεια αστεια πραγματικα(στο λουνα παρκ στην γλυφαδα).με τρελη χαρα περιμενα την ωρα να παω για δουλεια. Τα 5 χιλιαρικα τα εβαζα στην ακρη και τα αλλα 5 προσπαθουσα να τα χαλασω και δεν μπορουσα.τσιγαρα βενζινες φαγητο μπυρες και κερνουσα πραγματικα 2-3-4 φιλους καθε μερα στο ιδιο μερος-μαγαζι(φοβερο μαγαζι μονο η αναμνηση εμεινε) η ιδια ιστορια.. Σημερα με 15 ευρω ναι.... Με 50 λεπτα του ευρω τοτε επαιρνες 5 μουκαλακια νερο απο το περιπτερο.. Η κοινωνικοτητα σημερα ειναι στο 10% σε σχεση με το 2000. Ματια χερια σωμα και ψυχη ολα σε μια οθονη. 17 2
MikhailBakurin Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 1 hour ago, phanispal said: The meaning of life. Όχι, αυτό λέω και στο ποστ μου. Ο περισσότερος κόσμος δε μπορεί να τα φχαριστηθεί, γιατί είναι πιο μίζερος, κατσούφης και απομονωμένος από παλιά. Αν πάρεις όμως ένα άτομο αντίστοιχα δραστήριο, εξωστρεφές και όχι πάμπτωχο με το 1999, και το βάλεις στο 2024, θα περάσει πάρα-πάρα πολύ καλύτερα. 1
makis269 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) το ότι κάποιος έχει δυο 4k , τρία αυτοκίνητα πέντε σμαρτφονες ,ηλεκτρικό κατσαβίδι ,ηλεκτρικό στίφτη ,κλιματιστικό και άλλα τόσα ανούσια αγαθά δεν σημαίνει ότι είναι χαρούμενος και ότι ζει μια ωραία και άνετη ζωή δουλεύοντας 12 ώρες ,άλλες τρεις στην κίνηση και πληρώνοντας υπέρογκα ποσά για σπίτι ,ρεύμα ,τράπεζες να τον κυνηγούν ,φόρους και άλλα πολλά . και ναι παλιότερα ,όχι πριν από δυο χιλιάδες χρόνια , αλλά πριν λίγες δεκαετίες ,ήταν πιο καλύτερη η ζωή για τον μέσο άνθρωπο . Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από makis269 9
MikhailBakurin Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Το μόνο που μπορώ να δεχτώ ως αντικειμενικά χειρότερο, είναι το κλίμα. Θυμάμαι 1999-2004 στην Κηφισιά Αττικής, να κάνει μέγιστες 28-29 βαθμούς όλο το καλοκαίρι, με εξαίρεση 5-10 μέρες καύσωνα. Οι βραδινές όλες άνετες, μεταξύ 22 και 25. Δυνατός δροσερός αέρας. Ζούσες καλοκαίρι χαρισάμενο, δεν ήθελες ούτε εξοχή - θάλασσα να πας, αν ήσουν και από αυτούς που δεν τρελαίνονται με άμμο κι αλάτι. Τώρα, άμα πετύχεις μέγιστη κάτω από 33 το καλοκαίρι, είσαι τυχεράκιας. Ας μην πούμε για τις βραδινές, που κάτω των 24-25 πέφτουν 15-20 μέρες/καλοκαίρι. Ας μην πούμε για τα τελευταία 3 καλοκαίρια, που έχω ξεχάσει πόσες φορές έχω δει 40+ βαθμούς. Εδώ, οι 40+ βαθμοί πριν το 2010 υπήρχαν 2-3 μέρες / καλοκαίρι, μαξ. Βέβαια, στον αντίποδα, πλέον βγαίνεις για χαλαρό ποτάκι σε εξωτερικό χώρο 300 μέρες το χρόνο. Εξαιρούνται 60 που έχει καύσωνα και 5 που έχει κρύο. 2 1
marinna Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 GenX επίσης, και θεωρώ πως σαφέστατα έχει χειροτερέψει η ζωή σε πολλά επίπεδα (ατομικά και συλλογικά). Και ναι, προφανώς και η τεχνολογία έχει προχωρήσει, αλλά αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει την υποχώρηση στην ποιότητα ζωής (εργασιακά δικαιώματα, μισθοί, κοινωνικοποίηση, ανασφάλεια - διαφθορά, αντιδημοκρατικές πρακτικές, υποβάθμιση παιδείας και υγείας κτλ) 4 1
phanispal Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Ο παππούς μου, σερβιτόρος στο πάλαι ποτέ Zonar's, έδινε ενοίκιο για να μένει με τη γυναίκα του και παράλληλα έφτιαξε τριώροφη κατοικία για εκείνον και τις δύο κόρες του και άλλο ένα σπίτι στο χωριό. Ήταν απ' τους πρώτους στην Ηλιούπολη που απέκτησαν τηλεόραση. Άραγε σήμερα ένας σερβιτόρος είναι σε θέση να μένει στο νοίκι και να φτιάξει τέσσερα σπίτια; 11 2
makis269 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) ένα ακόμα γρήγορο που θυμάμαι στο παρελθοντικό 1994 , κάπου γύρω στα δεκατέσσερα μου , τα καλοκαίρια καθόμασταν σε πλατείες με παρέες μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, τώρα τολμάει κανείς να κάτσει άραγε ? Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από makis269 9
LabrakisG1992 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 8 λεπτά πριν, phanispal είπε Άραγε σήμερα ένας σερβιτόρος είναι σε θέση να μένει στο νοίκι ; Εδω επρεπε να τελειωνει η προταση. Οπου σερβιτορος βαλε οποιον περνει κατω απο 1500ε. Και αυτα μονο για να τα βγαζεις περα. Για να βαλεις στην ακρη ουτε λογος. 4
basilis_k6 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 ο κοβιντ ηταν χθες και το 2000 πριν 24 χρονια. καμια επαφη... ο κοσμος ηταν καλυτερος το 2000 χωρις καμια συζητηση. μονο την εγκληματικοτητα/παραβατικοτητα να βάλεις φτάνει. δεν ειχαμε κινητο και βγαιναμε παιδακια βραδυ εξω και γυριζαμε στις 12 και τα κλειδια ηταν στην πορτα και η μανα κοιμοτανε. καναμε ποδηλατο βραδυ στην αθηνα 16χρονα και γυριζαμε in one piece. πολλα εχουν γινει καλυτερα απο τοτε αλλα τα περισσοτερα τα εφερε η τεχνολογια και η φυσικη εξέλιξη. εμεις σαν χωρα/ανθρωποι παμε απο το κακο στο χειροτερο. 9
Προτεινόμενες αναρτήσεις