Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, giannis808 είπε

13.37€ το κιλό δεν έχει ούτε το μοσχάρι αυτή την στιγμή. Συγκεκριμένα αυτή την περίοδο τρέχουν όλα τα ΣΜ προσφορά στο κοτόπουλο από 2.59 ο φτηνότερος (λιντλ) μέχρι 3.39 περίπου που είδα και Πίνδος αν δεν κάνω λάθος στον ανδρικοπουλο πριν λίγες μέρες 

https://www.lidl-hellas.gr/p/fileto-stitos-kotopoylo-elladas-xxl/p10020467

8€ το κιλό η προσφορά στα Lidl τον φτηνότερο

Πες μου σε παρακαλώ που ακριβώς βρίσκεις κοτόπουλο στήθος με 2,59 το κιλό γιατί θέλω να στοκάρω.

μη μου πεις για ολόκληρο γιατί άμα τα ζυγίζεις δεν συμφέρει άμα βγάλεις κοκκαλο, πέτσα κλπ.

Επεξ/σία από kavadias
Δημοσ.

Ο κοσμος τεινει να πιστευει οτι παλια ηταν καλα γιατι ο εγκεφαλος συγκρατει κυριως τις καλες αναμνησεις και θαβει τις κακες.

Btw ως αρκετα παλαιοτερος να σας πω οτι δεν υπηρξε ποτε στην συγχρονη Ελλαδα καλυτερη εποχη για τον Ελληνα εργαζομενο-μισθωτο απο την σημερινη και πιθανως δεν θα υπαρξει ξανα.Αυτο ισως δεν εισπραττει τοσο καποιος ανειδικευτος χωρις εργασιακη εμπειρια,το βλεπουν περισσοτερο οσοι εχουν ηδη μια εμπειρια ως διαπραγματευτικο χαρτι,αλλα η αληθεια ειναι οτι παλια και για μια απλη δουλεια του ποδαριου επρεπε να δωσεις μαχη.Στη δε εποχη των μνημονιων (2010-2011) η κατασταση ηταν απο τις χειροτερες ever.

• Like 1
Δημοσ.

Τέλη 90 αρχές 2000 απέκτησα το πρώτο μου αυτοκίνητο,θυμάμαι ότι έδινες πεντοχίλιαρο γέμιζε το ρεζερβουάρ και έπαιρνες και ρέστα, επίσης θυμάμαι ότι όταν ήρθε το ευρώ όλα πήραν τρελή αυξηση, ένα μπουκαλάκι νερό πχ, εκεί που είχε 50 δραχμές  πήγε 50 λεπτά, (170 δρχ), σε γενικές γραμμές όμως δεν μπορω να πω εαν τα πράγματα ήταν καλύτερα η χειρότερα, σε κάποιους τομείς ναι σε κάποιους άλλους όχι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, pontez2 είπε

Παιδιά σοβαρά, no offence Arkin καθαρά επειδη το έγραψες, ξέρω οτι η πλειοψηφια συμφωνει με αυτο.

Κανεις της γενιάς του 50 δε μας "χρέωσε"  περισσότερο απ οσο χρεώσαμε τον εαυτό μας τη δεκαετία του 2000 που ειναι η χειροτερη σε αυξηση χρέους. Ηταν η δεκαετία που ανάγκασε την Ε.Ε. να μας κλεισει τα δανεικά. Μιλάμε οτι τη περιοδο 2003 εως 2009 ειχες αυξηση 131,9%!!!!!! Τη δεκαετία που ειχαν αυξηθεί οι μισθοι, που ειχες ανάπτυξη, που ειχες Ολυμπιάδα κτλ.

Ε δε γινεται να λέμε οτι φταιει το 80. Δε φταιει μονο το 80 με το χρέος στα 20 δις, με το οτι καταφέραμε το 24 να έχουμε 400 δις χρέος παρά το κουρεμα του 2012.

Ας αποδεκ

Χρέωσα δηλαδή εγώ που είμαι του 1990 την Ελλάδα το 2000 που ήμουν 10? Όχι εγώ δεν έφταιξα σε τίποτα αντιθέτως μετά το στρατό 2009 έφαγα μια κρίση όπως όλοι της γενιάς μου από το 80 85 και μετά που είναι μια γενιά που ξεκάθαρα πληρώνει τα τρελά φαγοποτια των παλιών. 

Δεν έφαγα εγώ κάτι η δική μου η γενιά πληρώνει όλα τα λάθη όσοι είμαστε μέχρι το 2000 κυρίως μιας και οι πιο νέοι που είναι σήμερα 15 με 20 ειναι πέρα βρέχει και δεν τους νοιάζει τίποτα. 

Επεξ/σία από Arkin
  • Like 1
Δημοσ.
19 hours ago, Fronimitis said:

Νομίζω η απάντηση αυτή είναι ακριβώς η απάντηση που θέλει ο TS.

Επί ΠΑΣΟΚ ο κόσμος είχε λεφτά,αλλά δεν υπήρχαν τόσα υλικά αγαθά για να τα ξοδέψει. Γι'αυτό και υπήρχαν γεμάτες τσέπες.Τωρα επικρατεί επίδειξη,δε βαριέσαι και δηθενια.

Επίσης ζούμε την εποχή του ίντερνετ και της αποκοινωνικοποιησης.

Υπάρχουν άπειρες απόψεις που θα ήθελα να σχολιάσω αλλά λόγω χρόνου θα σχολιάσω τη δικιά σου που με κέρδισε. 

Επί "Πασόκ" που λέμε, ο κόσμος μπορεί να είχε σε γενικές γραμμές λεφτά αλλά όπως είπες δεν είχε που να τα χαλάσει, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που δεν είχαν τόσα, δεν τους φαινόταν. Οι βασικές ανάγκες δηλαδή καλύπτονταν κανονικότατα. 

Ε ρε παιδιά πώς να το κάνουμε, όσα λεφτά και να βγάζουμε πλέον, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ, σκατά θα τα κάνουμε. 

Η γιαγιά μου τότε μου έλεγε "εμείς παιδάκι μου μεγαλώσαμε φτωχικά", και έχει κάνει 3 σπίτια και 1 εξοχικό. Αλλά σε σχέση με τους γείτονες της που τότε πηγαίνανε ταξιδάκια στην Αθήνα και πηγαίνανε μπουζούκια, ναι "φτωχικά" μεγάλωσε. 

Επίσης την εποχή εκείνη δεν υπήρχε το exposure στο δυτικό κόσμο που έχουμε τώρα. Άρα ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ καλύτερο της σχεδόν Σοβιετικής εποχής που είχε περάσει η χώρα πιο πριν (και όλα τα Βαλκάνια προφανώς), ήταν καλύτερο. 

Εγώ ακόμα θυμάμαι τον Παπανδρέου να έρχεται απ'τα "εξωτερικά" και να πίνει capuccino, κάτι ανήκουστο ουσιαστικά για την εποχή, όταν όλοι έπιναν εδώ τον ελληνικό τους (ή τον τούρκικο τους, πείτε το όπως θέλετε) απ'το μπρίκι. 

Για το 99,999% του κόσμου, οτιδήποτε ξενόφερτο και άρα ακριβό ήταν out of reach. Είχες γάτες κατοικίδια? Ήταν αδέσποτο που τη μάζεψες. Είχες σκύλο? Επίσης αδέσποτο, άντε κανένα λυκόσκυλο. Τώρα πλέον το Σάββατο πήγα μια επίσκεψη σε ένα σπίτι και είδα μια γάτα που έμοιαζε με μικρή τίγρη, χωρίς πλάκα. Ρωτάω τιμή, μου λένε την πήραμε 12.000€. ΔΩΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΑΜΩΕΥΡΩ για μία γάτα. 

Στην εποχή του ακραίου exposure λοιπόν, ότι ΠΑΠΑΡΙΑ και να δεις απ'το εξωτερικό, θέλεις να το πάρεις, να το έχεις και εσύ. Ξαφνικά είναι cool να έχεις σκύλο 2000€ και να του αγοράζεις 3 κρεβάτια, 7 διαφορετικά λουριά και η τροφή του να είναι πιο ακριβή και από ανθρώπινη. 

Στο αυτοκίνητο τα ίδια. 

• Like 7
  • Sad 1
Δημοσ.
12 minutes ago, kavadias said:

https://www.lidl-hellas.gr/p/fileto-stitos-kotopoylo-elladas-xxl/p10020467

8€ το κιλό η προσφορά στα Lidl τον φτηνότερο

Πες μου σε παρακαλώ που ακριβώς βρίσκεις κοτόπουλο στήθος με 2,59 το κιλό γιατί θέλω να στοκάρω.

μη μου πεις για ολόκληρο γιατί άμα τα ζυγίζεις δεν συμφέρει άμα βγάλεις κοκκαλο, πέτσα κλπ.

7.61€ το κιλό για την ακρίβεια. Νωπό έγραφε ο συμφορουμιτης οπότε για νωπό απάντησα (γράφτηκε και από κάτω η επεξήγηση). Ομοίως από το the Mart (μπαίνουν κανονικά οι ιδιώτες εδώ και 5-6 χρόνια περίπου), παίρνω συχνά κοτόπουλο με 6.5-6.8€ το κιλό φιλέτο. Και το 2.59€ το κιλό επίσης προφανώς και αξίζει μιας και από ~2.2 κιλά κοτόπουλο (ακα χοντρικά 7€) βγάζεις 1 ολόκληρο κιλό φιλέτο και μένουν και τα μπούτια και οι φτερούγες τα οποία και αυτά φυσικά τρώγονται. Οποίος το κατέχει, και εγώ μέσα σε αυτούς, όταν βρίσκει φτηνό ολόκληρο παίρνει και το φιλεταρει μόνος του και στοκάρει στην κατάψυξη για τον επόμενο μήνα. 

Δημοσ.

Μέχρι και το (χοντρικά) 2010 είχαμε κάπου μέσα μας κρυμμένη μια βεβαιότητα ότι κάθε αύριο και καλύτερα. Αυτό πλέον έχει χαθεί. Eμένα που έχω μνήμες ακόμα και από τα 80s αυτό είναι που με τρώει.

Μακάρι να μην ισχύει για όλους, τουλάχιστον τους κάτω των 30 που δεν καλοκατάλαβαν τι έπαιξε το 2010 και μετά

• Like 1
Δημοσ.
53 λεπτά πριν, polaki είπε

Υπάρχουν άπειρες απόψεις που θα ήθελα να σχολιάσω αλλά λόγω χρόνου θα σχολιάσω τη δικιά σου που με κέρδισε. 

Επί "Πασόκ" που λέμε, ο κόσμος μπορεί να είχε σε γενικές γραμμές λεφτά αλλά όπως είπες δεν είχε που να τα χαλάσει, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που δεν είχαν τόσα, δεν τους φαινόταν. Οι βασικές ανάγκες δηλαδή καλύπτονταν κανονικότατα. 

Ε ρε παιδιά πώς να το κάνουμε, όσα λεφτά και να βγάζουμε πλέον, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ, σκατά θα τα κάνουμε. 

Η γιαγιά μου τότε μου έλεγε "εμείς παιδάκι μου μεγαλώσαμε φτωχικά", και έχει κάνει 3 σπίτια και 1 εξοχικό. Αλλά σε σχέση με τους γείτονες της που τότε πηγαίνανε ταξιδάκια στην Αθήνα και πηγαίνανε μπουζούκια, ναι "φτωχικά" μεγάλωσε. 

Επίσης την εποχή εκείνη δεν υπήρχε το exposure στο δυτικό κόσμο που έχουμε τώρα. Άρα ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ καλύτερο της σχεδόν Σοβιετικής εποχής που είχε περάσει η χώρα πιο πριν (και όλα τα Βαλκάνια προφανώς), ήταν καλύτερο. 

Εγώ ακόμα θυμάμαι τον Παπανδρέου να έρχεται απ'τα "εξωτερικά" και να πίνει capuccino, κάτι ανήκουστο ουσιαστικά για την εποχή, όταν όλοι έπιναν εδώ τον ελληνικό τους (ή τον τούρκικο τους, πείτε το όπως θέλετε) απ'το μπρίκι. 

Για το 99,999% του κόσμου, οτιδήποτε ξενόφερτο και άρα ακριβό ήταν out of reach. Είχες γάτες κατοικίδια? Ήταν αδέσποτο που τη μάζεψες. Είχες σκύλο? Επίσης αδέσποτο, άντε κανένα λυκόσκυλο. Τώρα πλέον το Σάββατο πήγα μια επίσκεψη σε ένα σπίτι και είδα μια γάτα που έμοιαζε με μικρή τίγρη, χωρίς πλάκα. Ρωτάω τιμή, μου λένε την πήραμε 12.000€. ΔΩΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΑΜΩΕΥΡΩ για μία γάτα. 

Στην εποχή του ακραίου exposure λοιπόν, ότι ΠΑΠΑΡΙΑ και να δεις απ'το εξωτερικό, θέλεις να το πάρεις, να το έχεις και εσύ. Ξαφνικά είναι cool να έχεις σκύλο 2000€ και να του αγοράζεις 3 κρεβάτια, 7 διαφορετικά λουριά και η τροφή του να είναι πιο ακριβή και από ανθρώπινη. 

Στο αυτοκίνητο τα ίδια. 

Παγκοσμιοποιηση, τοτε η Ελλαδα ηταν αρκετα κλεισμενη στον εαυτο της και παρηγαγε και καταναλωνε τοπικα, με εξαιρεση προιοντα τεχνολογιας που ερχοντουσαν απ εξω, και ηταν απλησιαστα. Θυμαστε ποσο κανανε τα pc η οι τηλεορασεις τοτε? Κλιματιστικα ειχαν ελαχιστα σπιτια πριν το 2000. Μετα την εισοδο στην ΕΕ, αλλαξαν οι ισορροπιες.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι πιο πολλοί τείνουν να κοιτάνε το οικονομικό και το πόσα λεφτά έβγαζα και κράταγα στην άκρη. Αλλά δεν μπορείς να συγκρίνεις. Η ζωή τώρα είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Τότε το μόνο όνειρο ήταν να μαζεύεις για σπίτι και αυτοκίνητο, και να βγαίνεις για καφέ/φαγητό. Σήμερα έχουμε πολύ περισσότερες ανάγκες: υπολογιστή, κινητό, καλή τηλεόραση, καλό ηχοσύστημα, κλιματισμό μόνιμα, ιντερνετ παντού, πολλά χόμπι, ταξίδια στο εξωτερικό, να φάμε κάπου ποιοτικά έξω και όχι όπου βρούμε κ.α.. Πράγματα τα οποία θέλουν συχνά ανανέωση λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και του πόσο έχει βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας. Έχουμε πολλά παραπάνω έξοδα γιατί έχουμε πολλές παραπάνω απαιτήσεις από την ποιότητα της ζωή μας.. και καλά κάνουμε.

Επεξ/σία από nick_souvlaki
  • Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, APOMICHALIS είπε

170000 δρχ είναι 500 ευρώ και η colgate 100ml είχε 1,33 ευρώ
σήμερα τα 75ml εχουν 2,8 και παίρνουμε 750 ευρώ βασικό

coca cola 330ml 75 δρχ = 0,20 Cent σήμερα

Κοτόπουλο νωπο 555 δρχ

Σημερινή τιμή σουπερ μαρκετ 13,37ευρώ / κιλο νιτσιάκος

Σπίτι δεν ξέρω αν έχτιζες, αλλά από τις τιμές που βλέπω σίγουρα κάτι έμενε στην τσέπη τέλος του μήνα
(στην περιπτωση που έκανες τότε την ίδια ζωη με τώρα, δηλάδη χώρις εξόδους κτλπ)

Απο το  94'  ειναι το φυλλάδιο και ο κατώτατος 120.000 δραχμές
Κοτόπουλο/κιλό 555δρχ
Κοτόπουλο σήμερα με 830 βασικό απο 3€ .Ακόμα και το Νιτσιάκος που αναφέρεις έχει 4.90€ και όχι 13,37 που ισχυρίζεσαι (τιμές σκλαβενιτη η εικονα)

image.png.5b926c172a8d9bfc4e4a89ae7f5d30ff.png

Για να πάρεις 1 κιλο κοτόπουλο λοιπόν το 94 έπρεπε να ξοδέψεις τις 555δρχ απο τις 4000 δρχ που σου αντιστοιχούσαν ημερησίως αν αμειβόσουν με τον κατώτατο.
Τώρα πρέπει να  ξοδέψεις 3€ και σου αντιστοιχούν 27,5€ την ημέρα αν αμείβεσαι με τον κατώτατο.

Δεν ισχυρίζομαι οτι τωρα τα πράγματα είναι όλα φθηνότερα φυσικά (π.χ τοτε ήταν φθηνότερα τα λαχανικά ή τα καρπούζια) ή οτι είναι καλύτερα τα πράγματα.
Ισχυρίζομαι όμως και επιμένω οτι οι παλιές εποχές της δηθέν αφθονίας και φτήνιας στα είδη πρώτης ανάγκης που ισχυρίζονται μερικοί δεν υπήρξαν ποτέ όπως τις περιγράφουν .
Δύσκολα τωρα για κάποιον που αμοίβεται με κατωτατο,δύσκολα και τοτε και ισως δυσκολότερα

Επεξ/σία από alet
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μα φυσικά και ο κόσμος είναι ΑΠΕΙΡΩΣ καλύτερος τώρα από ΚΑΘΕ άποψη. Φυσικά και ειρωνεύομαι. 

Κοινωνικά:

1) Όλοι έχουν βυθιστεί σε μια οθόνη χωρίς να ακούν έστω τις σκέψεις τους, να κάνουν μια ενδοσκόπηση όσο περπατούν για να γίνουν ενδεχομένως καλύτεροι άνθρωποι. Να σκεφτούν μια δεύτερη φορά τι είπαν, τι θα πούν, τι έκαναν ή τι θα κάνουν. 

2) Φυσικά, γιατί να μην ζούμε μέσα στην ψευτιά και την υποκρισία όπου ο καθένας έχει κι από δύο (τουλάχιστον) προφίλ με τις άπειρες ανακρίβειες, ψευτιές και σάλτσες σε κοινωνικά δίκτυα που πλέον είναι το gold standard για την επικοινωνία και την "κοινωνικοποίηση" (μέσα από το σούπερ iPhone με τα απεριόριστα λεπτά και φυσικά μέσα από την ευχαρίστηση της μόστρας του).

3) Μα ναι, γιατί να μην κοιτάξουμε την πάρτη μας και τα του οίκου μας, τι μας νοιάζει η κοινωνική συνοχή, τι μας νοιάζουν οι συζητήσεις δημόσια σε μια παρέα στην ταβέρνα ή στην πλατεία, αφού έχουμε το iPhone να τα γράφουμε στα φόρουμ και στα κανάλια του Youtube σε comments, ή στο FB / Χ / Instagram κλπ κλπ. Γιατί να ξέρουμε να κάνουμε διάλογο, να μάθουμε να ακούμε πρώτα, να παρατηρούμε και να ξέρουμε πότε και με ποιόν τρόπο να παραθέσουμε με τη φωνή μας σε πραγματικό χρόνο την άποψή μας εμπεριστατωμένα και με επιχειρήματα.

4) Πόσο καλύτερος είναι ο "ΚΟΚ του δρόμου" όπου το φαινόμενο αντίθετου ρεύματος με τα αλάρμ αναμμένα, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και STOP και το κυνήγι αλά Grand Theft Auto των πεζών, είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο από την τήρηση του κανονικού ΚΟΚ.

5) Μα πόσο τέλεια είναι που το ρεύμα κοστίζει 8 φορές περισσότερο τώρα σε σχέση με πρίν 30 χρόνια. Τότε είχαμε και τις 100w λάμπες καμία σχέση με την επανάσταση του LED και των αποδοτικών συσκευών του σήμερα. Και πάλι όμως, με ενα κλάσμα της κατανάλωσης, πληρώνουμε πολύ μεγαλύτερο τίμημα πλέον για ρεύμα. Τι όμορφα που πρέπει να στέλνεις μετρητές κάθε μήνα, να παρακολουθείς τους παρόχους, να συγκρίνεις τιμές συνεχώς, να πρέπει να ενημερώνεσαι για τα προγράμματα και να κάνεις φροντιστήρια ανωτάτων μαθηματικών για να υπολογίζεις ρήτρες και μαθηματικούς τύπους προσαυξήσεων. Τι καταπληκτικά που έχουμε χρηματιστήριο ενέργειας το οποίο αυθαιρέτως σου λέει, για αυτόν τον μήνα θα υπάρξουν αυξήσεις 40%. Είναι τόσο όμορφο που μου έρχεται να δακρύσω από τη χαρά μου.

6) Πόσο πιο όμορφα είναι τώρα που και με 650 κάμερες, υπέρυθρες, laser, συναγερμούς και πόρτες ασφαλείας, σου κάνουν διάρρηξη και σου κάνουν ανυπολόγιστη ζημιά βιάζοντας, σκοτώνοντας, βιαιοπραγώντας χωρίς αναστολές ή δισταγμούς, ενώ παλαιότερα θυμάμαι τις πόρτες των σπιτιών ανοικτές και τον κόσμο να κάνει επισκέψεις κάθε ώρα της ημέρας. (Φυσικά και δεν είναι ρόδινες όλες οι γειτονιές, αλλά θυμάμαι κόσμο να κοιμάται στις αυλές και στις ταράτσες και στα μπαλκόνια χωρίς τον φόβο να τον σφάξει ο ληστής). Οπότε πόσο πιο όμορφα είναι να κλειδαμπαρωνόμαστε όλοι μέσα στα σπίτια μας.

7) Πόσο πιο όμορφα είναι που για να πάς σινεμά θέλεις 10€ εισιτήριο τώρα και πριν 30 χρόνια πήγαινες με 800 δραχμές. Αλλά ας μην ευτελίζουμε τη συζήτηση. Σινεμά τώρα, γιατί να πάμε σινεμά και να παρακολουθήσουμε ενα κινηματογραφικό έργο όλοι μαζί σε ενα σύνολο θεατών, να γελάσουμε όλοι μαζί, να το χειροκροτήσουμε (όπως συνηθίζαμε τότε με κάποια αριστουργήματα) τη στιγμή που μπορούμε άνετα να το δούμε στο Netflix όποτε γουστάρουμε, να πατήσουμε pause και να δούμε τη συνέχεια όποτε θέλουμε, σπάζοντάς το στη μέση 100 φορές. Πόσο κάνει μια συνδρομή Netflix, όσο ενα εισιτήριο σινεμά. Να πεθάνουν οι συνοικιακοί κινηματογράφοι που ερωτευτήκαμε, πήγαμε χέρι χέρι με το κορίτσι μας στο σχολείο και φιληθήκαμε για πρώτη φορά, ποιός νοιάζεται. Έχουμε άπειρες επιλογές, μερικές είναι οι Stremio, Netflix, Disney+, EON, CosmoteTV, μια χαρά είμαστε. Αντίστοιχα και τα θέατρα και οι συναυλίες που ήταν απείρως πιο προσβάσιμες οικονομικά, αλλά τι μας νοιάζει, βάζουμε Youtube και Spotify και είμαστε μια χαρά. Που και που θα πάμε ενα θεατράκι να το παίξουμε κουλτουριάρηδες, άντε και κανένα φεστιβάλ Αθηνών για να μοστράρουμε στα σόσιαλ. Είδατε η τεχνολογία πόσο μας έχει εξελίξει. Γιατί να πάω στο δισκοπωλείο να ψάξω με τις ώρες κάνοντας εσωτερικό διαλογισμό παράλληλα, να χαζέψω τα artwork  των CD / βινυλίων και να αγοράσω ενα φυσικό αντίτυπο. Να το επισκεφτώ ξανά και ξανά στο ράφι μου και να το απολαύσω στα χέρια μου.

8 ) Ζούμε σε εναν αδιανότητα υπέροχο κόσμο όπου μια γυναίκα στον 21ο αιώνα, χρειάζεται συνοδεία για να περπατήσει μόνη της σε πολυσύχναστους δρόμους όπου δέχεται επιθέσεις από κάθε λογής "άντρακλες" μεθυσμένους, φτιαγμένους και έτοιμους να παραβιάσουν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, έτσι επειδή υπάρχουν και είναι παιχταράδες μεγάλοι κατά την κρίση τους. Αντίστοιχα η δημόσια ούρηση σε πιλοτές, αυλές, πόρτες σπιτιών ειδικά σε περιοχές που υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος η οποία έχει αυξηθεί ραγδαία καθώς ο μέσος όρος νοητικού επιπέδου βασίζεται στο μιμητισμό, είναι πλέον πολυσύχναστο φαινόμενο. Μέρα μεσημέρι οδηγός ταξί σταματά στη μέση με αλάρμ και πηγαίνει για την ανάγκη του σε ενα οικόπεδο με περίφραξη κι ενα δεντράκι και εκείνη την ώρα είχαν σχολάσει ανήλικα όπου επέστρεφαν στα σπίτια τους και κορίτσια αγόρια έπρεπε να δούν το πουλί του τύπου και όλη η γειτονιά να μυρίζει "γιασεμί" μετά. Αντίστοιχα γιατί να μην βγούν οι μεθυσμένοι μετά από τη διασκέδασή τους, να σηκώσουν τη γειτονιά στον αέρα τα παιδιά? Να βάλουν φωτιές σε κάδους, να ξυπνήσουν όλους τους γείτονες και σε ενδεχόμενη παρατήρηση να τους διαολοστείλουν κιόλας, γιατί να μην κάνουν κόντρες και drift μεταμεσονύχτιες ώρες, γιατί να μην προκαλούν φθορές σε ξένη περιουσία έτσι για πλάκα?

9) Μα πόσο ασφάλεια νοιώθουμε πλέον στις πλατείες, με τα σεβαστικά ανήλικα των συμμοριών αλλά και τους κάθε λογής ανώμαλους που δεν ξέρεις αν το παιδί σου θα γυρίσει σώο και αβλαβές κάθε φορά που βγαίνει έξω για βόλτα. Επίσης πόσο καλούς τρόπους έχουν οι νέοι άνθρωποι πλέον και πόσο εκλεπτυσμένες συμπεριφορές έχουν να σπάνε τους γονείς τους στο ξύλο, να τους βρίζουν και να βιαιοπραγούν μεταξύ τους αλλά και σε ανυπεράσπιστα ζώα. Αντίστοιχα, τι ωραία που βλέπουμε σκηνές που μοιάζουν με δράση μεξικανικών καρτέλ, σε πλατείες και σε δρόμους ενώ παράλληλα η αστυνομία "βρίσκεται κοντά στον πολίτη" και σε βρίζουν που τους κάλεσες βραδιάτικα επειδή δέχτηκες επίθεση και σου λένε, "που να μπλέκεις τώρα, δεν θα καταφέρεις τίποτα". Δεν θυμάμαι, κι έχω πραγματικά πολύ καλή μνήμη, να είχαμε τέτοιες καταστάσεις πριν μερικές δεκαετίες, με τη ίδια σφοδρότητα και συχνότητα όπως συμβαίνει σήμερα.

10) Δεν θα μιλήσω για τους ρυθμούς της ζωής και τον βομβαρδισμό άχρηστης και ανούσιας πληροφορίας δεχόμαστε κάθε δευτερόλεπτο και για την έλλειψη ιδιωτικότητας και προσωπικού χρόνου που τείνει να χειροτερεύει. Η πλύση εγκεφάλου ανέκαθεν συνέβαινε, μα πλέον η συχνότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ο μέσος άνθρωπος καλείται να φιλτράρει στη μονάδα του χρόνου σαφώς μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών και ως γνωστόν αυτό απαιτεί μια κάποια ευφυϊα, μια επαγρύπνηση και μια σφαιρική προσέγγιση, μια καθολική παιδεία και μια αξιόλογη κουλτούρα. Κι εξηγείστε μου παρακαλώ εαν όντως συναντάτε ανθρώπους που έχουν αυτά τα "εφόδια" και πόσο εύκολα τους συναντάτε. Η αδιαφορία των νέων κυρίως ανθρώπων αλλά και ΓΕΝΙΚΑ των ανθρώπων για τα κοινά, για την ενημέρωση, για την ευαισθητοποίηση σε μείζονα θέματα, η διερεύνηση και η αποσαφήνιση της ευρύτερης κατάστασης και η δια βίου φιλοσόφηση και αναζήτηση της ουσίας της ζωής, πέρα από την εξειδίκευσή τους (σπουδές, δουλειά) και από τις συνήθειές τους (social, διασκέδαση κλπ.) είναι πραγματικά παροιμιώδης. 

11) Να μιλήσουμε για πολιτική? Τις ίδιες καταστάσεις που βιώναμε τότε βιώνουμε και τώρα. Μια πολιτική παράταξη να αγαπάει τον τόπο και τον άνθρωπο πάνω από όλα δεν έχει υπάρξει να κυβερνήσει. Όλα γίνονται με βάσει το χρήμα και την καλύτερη και "δικαιότερη" διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος με τις οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης από το εξωτερικό. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση και μετά οδήγησαν την κοινωνία σε σήψη, κοινωνικά και πολιτισμικά. Εξαίρεση αποτελούν συγκεκριμένα έργα που έγιναν σε όλους τους τομείς και που πραγματικά βελτίωσαν το βιοτικό επίπεδο (π.χ. μετρό). Αλλά αυτά τα έργα δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν, καθώς είναι αντικειμενικός σκοπός και χρέος της εκάστοτε κυβέρνησης να αναβαθμίζει και να εξελίσσει την ανθρωπότητα σε όλους τους τομείς.

12) Να μιλήσουμε για οικονομία? Δεν έχει αλλάξει ΚΑΘΟΛΟΥ η κατάσταση. Το ότι μπορείτε να αγοράσετε τηλεόραση 65άρα smart tv με 350€, ή ενα καλό smartphone με 150 ή συνδρομή Netflix 10€ ή απεριόριστα λεπτά και ΜΒ με συμβόλαιο 25€ το μήνα στο κινητό, ή να ταξιδέψετε στην Πράγα με 120 € πήγαινε έλα, δεν είναι ενδεικτικά της οικονομίας. Εαν έχετε εισόδημα 2500€ και πάνω, ή είστε και εισοδηματίες από ενοίκια και λοιπές δραστηριότητες, και αθροίζετε παραπάνω, σαφώς και είναι ΠΟΟΟΟΛΥ καλύτερα καθώς πλέον μπορείτε με αυτά τα χρήματα να αλλάζετε τηλεόραση, κινητό, αμάξι κλπ. αλλά και να ταξιδεύετε πολύ ευκολότερα και με πολλές περισσότερες επιλογές. Σαφώς και ο φτωχότερος πολίτης έχει πλέον πρόσβαση σε ταξίδια που παλαιότερα θα είχαν απαγορευτικό κόστος.

ΟΜΩΣ, το κόστος στέγασης είναι τραγικά υψηλό σε σχέση με το βασικό εισόδημα (περίπου ο μισός μισθός ενός μέσου εργαζόμενου μαζί με τυχόν κοινόχρηστα), το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας πολλαπλάσιο από το παρελθόν, το κόστος βασικών καταναλωτικών αγαθών ασύμμετρα προσαυξημένο και η ποιότητα πολλές φορές αντιστρόφως ανάλογη. (Συγκρίνετε ποιότητες όσοι θυμάστε από το κρέας και τα λαχανικά που τρώγαμε πριν 30 χρόνια και το τι τρώμε τώρα.). Μη συγκρίνετε μόνο απόλυτες τιμές αγαθών, να συγκρίνετε και τις ποσότητές τους και τις ποιότητές τους. Το κρέας ας πούμε πάντα ήταν ένα ακριβό αγαθό και πόσο μάλιστα τις δεκαετίες 1950-1990. Θυμάμαι να τρώμε μια δυο φορές το πολύ την εβδομάδα κρέας, όσο πρέπει δηλαδή. Αλλά η ποιότητά του ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Ακόμη θυμάμαι τη μυρωδιά από το αρνάκι κοκκινιστό της γιαγιάς και το μοσχαράκι γιουβέτσι. Θυμάμαι ακόμη που τα καρπούζια κοστίζανε περίπου 70 δραχμές το κιλό και ήταν κάτι βόμβες 15-20 κιλών που γλυκιζόταν ολόκληρη η γειτονιά από το άρωμα μόλις το έσφαζες ενώ τώρα μας πουλάνε 50 λεπτά το κιλό τις αδιανότητες σαβούρες που είναι χοντρόφλουδες κολοκύθες με γεύση αγγούρι. Θυμάμαι ακόμη τη ντομάτα που την έσφαζες και είχες χορτάσει πρίν την φάς. Εγώ θυμάμαι να παίρνουμε σουβλάκι με 250 -350 δραχμές και να χορταίνεις με το μισό. Κι επειδή δεν είναι μόνο το φαγητό. Να συγκρίνετε και τα διάφορα άλλα είδη πρώτων αναγκών. Να έχετε μια σφαιρική άποψη. 

13) Γενικά η ποιότητα στα πάντα έχει μειωθεί, από την ποιότητα κατασκευής ενός αντικειμένου μέχρι την ποιότητα στον πολιτισμό και στις ανθρώπινες σχέσεις.  Προτιμάμε τη μαζικοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και την ελαχιστοποίηση του κόστους παρά την εστίαση στην ποιότητα. Η ποιότητα ενδιαφέρει λίγους πλέον, τόσο λίγους που μας είναι αδιάφοροι.

Για να μην κατηγορηθώ για οπισθοδρομικές απόψεις, ρετρολαγνεία, νοσταλγία και χαρακτηριστώ ως υπέρμαχος της εποχής των σπηλαίων να τονίσω ότι είμαι υπέρ της προόδου της τεχνολογίας και των επιστημών σε όλους τους τομείς και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η τεχνολογία, η επιστημονική και όχι μόνο γνώση και τα πολιτιστικά έργα που παράγουν οι τέχνες, μια σειρά από υπηρεσίες στη  διάθεση του πολίτη είναι όλα προσβάσιμα εύκολα και γρήγορα. Είναι αξιοθαύμαστη η διαθεσιμότητα αυτών των δυνατοτήτων σε όλους τους ανθρώπους λίγο πολύ και οι προοπτικές εξέλιξης του βιοτικού επιπέδου ξεκάθαρα θετικές. Το ότι θεωρούμε δεδομένη όμως την πρόσβαση σε μια αδιανόητη πληθώρα πληροφορίας και δυνατοτήτων, μας οδηγεί στην απαξίωσή τους και στην απομείωση της πραγματικής τους αξίας με το σκεπτικό, αφού είναι τόσο εύκολο, δεν είναι και αξιόλογο, ή είναι αξιόλογο αλλά όχι και τόσο ώστε να μας ενθουσιάσει σε υπέρμετρο βαθμό. Είναι η απερισκεψία, η αλαζονεία, η άγνοια, η αεργία, η αργοσχολία και η άρνηση σκέψης και επένδυσης χρόνου και εγκεφαλικού αλλά και σωματικού έργου για την συλλογική και ατομική μας εξέλιξη.

Ως επίλογο, θεωρώ πώς κάθε εποχή είχε/έχει τα αρνητικά και τα θετικά της στοιχεία, Από την άποψη της πρόσβασης σε τεχνολογικά / υλικά αγαθά και υπηρεσίες, πρόσβασης στην πληροφορία και πρόσβασης σε ταξίδια πιστεύω πως διανύουμε την καλύτερη περίοδο όντως. 

Παλιότερα ίσως είχαμε άλλα ερεθίσματα μέσα από τραγούδια, από ταινίες, μηνύματα που ευαισθητοποιούσαν αλλιώς ένα παιδί ίσως και να του κινούσαν διαφορετικά την περιέργεια ή να του ενεργοποιούσαν τη φαντασία του με διαφορετικούς τρόπους. Ένα μικρό παράδειγμα, πλέον βγαίνει ενα νέο μουσικό άλμπουμ μέσα σε λίγες μέρες αν όχι ώρες με αυτοματοποιημένες μεθόδους και χτυπάει εκατομμύρια ακροάσεις και την προτίμηση του ευρύτατου κοινού ενώ από μουσικολογικής άποψης μπορεί να είναι σκουπίδι στην καλύτερη. Οι ταινίες σχεδόν όλες έχουν σκοπό τον εντυπωσιασμό με τα εφέ, με τη βία, με την χρήση της τεχνολογίας και των σόσιαλ, στοχευμένη χρήση και εργαλειοποίηση της κουλτούρας woke σε βαθμό πέρα του αρμονικού. 

Θυμάμαι ανθρώπους πιο ανέμελους παλαιότερα, πιο δοτικούς και πιο ανοικτούς σε διάλογο. Ανθρώπους που παρατηρούσαν με τα ίδια τους τα μάτια χωρίς να είναι σκυμμένοι σε μια οθόνη. Οι άνθρωποι έλεγαν καλημέρα στο δρόμο χωρίς να αισθάνονται ότι είναι αποδέκτες ενδεχόμενης κακοποίησης. Είναι κοινώς αποδεκτό πώς πλέον ο πολιτισμός που παράγεται σε όλα τα επίπεδα δεν έχει την ποιότητα που οδηγεί σε εξελικτική πορεία την ανθρωπότητα, ίσως το αντίθετο.

Από εκεί και πέρα θα συναντήσουμε μύριους όσους να μας πούν πόσο υπέροχα και πόσο καταπληκτικά είναι όλα και πόσο καλύτερα είναι σε σχέση με το παρελθόν και πώς είμαστε αγκιστρωμένοι με το παρελθόν γιατί καταφέραμε και το περάσαμε και ένα σωρό άλλες θεωρίες. Αυτοί κατά την άποψή μου είναι είτε άνθρωποι του συστήματος και της εκάστοτε κυβερνώσας τάξης όπου το απολαμβάνουν και το χρησιμοποιούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και αυτό πάντα έχει προσωπικά συμφέροντα και οφέλη, aka χρήματα και πρόσβαση σε ευκαιρίες, είτε πρόκειται για ευκατάστατους ανθρώπους που έχουν την προσωπική επιλογή διότι δεν έχουν ανησυχίες οικονομικής φύσεως και άγχη βιοπορισμού. 

Όμως βασικές αρχές ιδανικά και αξίες, η αγάπη, η οικογένεια, η φιλιά, ο έρωτας, του τι είναι δίκαιο και τι όχι, η ηθική, ο σεβασμός, η εκτίμηση, η αξιοπρέπεια, η εμπιστοσύνη, η αλήθεια, η ειρήνη, αυτά είναι που πάντοτε περνούσαν την πραγματική κρίση και παλιότερα και τώρα.

Θεωρώ πώς πλέον διανύουμε την περίοδο όπου όλα αυτά πρέπει να επανεφευρεθούν και να γίνει αντιληπτή εκ νέου η αξία τους και η κρισιμότητά τους για την πρόοδο και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. 

Επεξ/σία από Ardov
  • Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ.

Ο άνθρωπος είναι χαρούμενος αν βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να βελτιώνεται και δυστυχισμένος αν το βλέπει να μειώνεται.

Όταν έχει και τα troll να του λένε ψέματα ότι "δικαιούται" διάφορα τότε είναι ακόμα πιο δυστυχισμένος.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι έχει πέσει και θύμα του marketing και συγχέει την ευτυχία με τα υλικά αγαθά και περνάει τις ώρες του θαυμάζοντας τα στην οθόνη.

Καταλυτικός παράγοντας για την σημερινή μιζέρια είναι η απομάκρυνση από τη φύση και ο εγκλεισμός στα τσιμεντένια κλουβιά μιας άθλια δομημένης πόλης με βρώμικο αέρα, ηχορύπανση κλπ. Δεν ήταν πάντα τόσο χάλια, εγώ πρόλαβα χώμα στις γειτονιές, πολύ λιγότερα αυτοκίνητα και τον ήλιο να μπορεί να φτάσει το δρόμο.

• Like 3
Δημοσ.
22 ώρες πριν, Dim4653 είπε

Βλέπω πολλούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας όπως οι γονείς μου αλλά και millennials ακόμα να λένε ότι η ζωή παλιά ήταν όμορφη οι άνθρωποι ξέγνοιαστοι και πιο καλοί και ηθικοί, όπως επίσης και ότι όλα καταστράφηκαν μετά τον κοβιντ και ότι τα 2000ς παρουσιάζονται σαν κάτι εξιδανικευμένο και ότι η ανθρωπότητα πήγαινε μόνο προς το καλύτερο. Πείτε με τρελό αλλά εγώ νιώθω ότι τώρα περνάω μια πολύ καλύτερη φάση στην μετά κοβιντ εποχή, επίσης από αυτά που θυμάμαι από εποχές 2015-19 έχω πολύ άσχημες αναμνήσεις χειρότερες από ότι τη περίοδο 2020-24. Πιστεύω ότι ο κόσμος και πριν τον κοβιντ είχε εξίσου πολλά προβλήματα, δε νομίζω ότι τώρα είναι χειρότερα από παλιά, πείτε όμως όντως ήταν τόσο καλύτερα παλιά και είμαι εγώ ο περίεργος και ο άτυχος που μεγαλώνει στη σημερινή εποχή??? Γιατί έχω την εντύπωση ότι η δικιά μου γενιά τη δεκαετία του 2030 θα λέει τι ωραία που ήταν ο κόσμος τα 20ς και πάει λέγοντας, αλήθεια δε ξέρω, πείτε μου τη γνώμη σας εσείς οι μεγαλύτεροι.  

Ο κόσμος ήταν καλύτερος και όντως η ανθρωπότητα πήγαινε μόνο προς το καλύτερο, σε σχέση με τώρα που γυρίζουμε λίγο λίγο προς τα πίσω. Το θέμα είναι άλλο:

ΔΕΝ πρόκειται να το πεις και να το δεχτούν χωρίς να αντιδράσουν. Θα πετάξουν τη μπάλα στη νοσταλγία.

Εστω ότι έχω άδικο, θα βγω και θα γράψω τότε ότι ο κόσμος τότε ήταν χειρότερος. Το ίδιο, ΔΕΝ προκειται να το δεχτεί κανεις, αντιδράνε.

Αν λοιπόν ο κόσμος ήταν καλύτερος μην το στηρίζεις λοιπον στη γνώμη του κόσμου (η οποία γνώμη ξέρεις απο ποια τρύπα είναι βγαλμένη) πίστευε μόνο τα μάτια σου.

Δημοσ.
8 minutes ago, gizaha said:

Ο κόσμος ήταν καλύτερος και όντως η ανθρωπότητα πήγαινε μόνο προς το καλύτερο, σε σχέση με τώρα που γυρίζουμε λίγο λίγο προς τα πίσω. Το θέμα είναι άλλο:

ΔΕΝ πρόκειται να το πεις και να το δεχτούν χωρίς να αντιδράσουν. Θα πετάξουν τη μπάλα στη νοσταλγία.

Εστω ότι έχω άδικο, θα βγω και θα γράψω τότε ότι ο κόσμος τότε ήταν χειρότερος. Το ίδιο, ΔΕΝ προκειται να το δεχτεί κανεις, αντιδράνε.

Αν λοιπόν ο κόσμος ήταν καλύτερος μην το στηρίζεις λοιπον στη γνώμη του κόσμου (η οποία γνώμη ξέρεις απο ποια τρύπα είναι βγαλμένη) πίστευε μόνο τα μάτια σου.

Ο κόσμος ήταν καλύτερος από ποιά άποψη? 

Για μένα ο κόσμος ΤΩΡΑ είναι καλύτερος, πολύ απλά γιατί αν πχ με πονέσει η κοιλιά μου στις 3 το βράδυ έχω πλέον 17 διαφορετικά παυσίπονα να πάρω, και άνετη πρόσβαση σε νοσοκομείο που σίγουρα δεν είχα στον ίδιο βαθμό πριν 40 χρόνια. 

Επίσης τώρα η πληροφορία είναι τόσο εύκολη να την αποκτήσεις, που πραγματικά όποιος θέλει να μάθει μία τέχνη για να μπορεί να ζήσει, μπορεί να το κάνει. Παλιότερα όποιος είχε την πληροφορία είχε και τον έλεγχο. Βέβαια έχουμε πάει στο άλλο άκρο τώρα, της υπερπληροφορίας που πρέπει κάποιος να μπορεί να τη φιλτράρει, για να μη κατεβάζει αμάσητο ότι σκουπίδι του δίνουν. 

Εσύ γιατί πιστεύεις πάμε προς τα πίσω? Ποιό είναι το "πίσω" για σένα? Σε τί επίπεδο?

Τέλοσπάντων, ο καθένας από το POV του. 

• Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, polaki είπε

Ο κόσμος ήταν καλύτερος από ποιά άποψη? 

Για μένα ο κόσμος ΤΩΡΑ είναι καλύτερος, πολύ απλά γιατί αν πχ με πονέσει η κοιλιά μου στις 3 το βράδυ έχω πλέον 17 διαφορετικά παυσίπονα να πάρω, και άνετη πρόσβαση σε νοσοκομείο που σίγουρα δεν είχα στον ίδιο βαθμό πριν 40 χρόνια. 

Επίσης τώρα η πληροφορία είναι τόσο εύκολη να την αποκτήσεις, που πραγματικά όποιος θέλει να μάθει μία τέχνη για να μπορεί να ζήσει, μπορεί να το κάνει. Παλιότερα όποιος είχε την πληροφορία είχε και τον έλεγχο. Βέβαια έχουμε πάει στο άλλο άκρο τώρα, της υπερπληροφορίας που πρέπει κάποιος να μπορεί να τη φιλτράρει, για να μη κατεβάζει αμάσητο ότι σκουπίδι του δίνουν. 

Εσύ γιατί πιστεύεις πάμε προς τα πίσω? Ποιό είναι το "πίσω" για σένα? Σε τί επίπεδο?

Τέλοσπάντων, ο καθένας από το POV του. 

Μία "παρενέργεια" της "εύκολης απόκτησης πληροφορίας" είναι ότι πλέον ο κόσμος (οι πολλοί τουλάχιστον) δεν ξέρουν τίποτα. Ή σχεδόν τίποτα. Καθώς κυριαρχεί το "όποτε θέλω το googlάρω" το οποίο όμως καταλήγει εις βάρος αυτού που κάποτε ονομαζόταν "εγκυκλοπαιδική μόρφωση" 

Τώρα το αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί "καλό", "κακό" ή "αδιάφορο" προφανώς είναι στην κρίση του καθενός μας.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...