okomi Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Καλημέρα σας, το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές, αλλά όχι με τα οικονομικά δεδομένα του 2024.... Για το κόστος ανέγερσης οικοδομής ακούγονται πολλά με τεράστιες αποκλίσεις. Τις ίδιες αποκλίσεις δίνουν πλέον και οι μηχανικοί. Πριν κάποια χρόνια με μία σχετική βεβαιότητα, σου έδιναν ένα κόστος ανά τ.μ. με μία απόκλιση 200-300 ευρώ. Πλέον έχω ακούσει από 1.500 ευρώ έως 3.000 ευρώ. Μιλάμε πάντα για νορμάλ καταστάσεις και για ένα ακίνητο της τάξης των 120 τ.μ. Έχει κάποιος πρόσφατη εμπειρία?
andreaspA Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 βαρια 115000€ θα μου κοστισει αποπερατωση μεζονέτας 130τμ στην επαρχία , απο τα μπετά και μετά. Αδεια και μπετά ειναι εκτός αυτούς του κοστολογίου. Αλουμινια etem es38, μεσοπορτες Laminate με ηχομόνωση απο Καλαμπάκα (δεν υπαρχει και καμια σοβαροτερη επιλογη εκτος και αν πας σε χειροποιητες με 1500€ την μια), κουζινα και ντουλαπες με Blum μηχανισμους, πλακακια των 30€τμ αγορας με αρχικη 60€τμ, 3 μπάνια, πολλα εξοδα εξω για σκαψιματα, παροχες ρευματος και νερού γιατι ειναι 2,5 στρεμματα το οικόπεδο, δυκτια cat6a σε δομημενη καλωδιωση παντού -ακομα και σε διαφορετικα μερη μεσα στο χωραφι-, απειρες πριζες beker q3, και Sonoff, θερμοπροσοψη 10cm baumit γραφιτουχα, θωρακισμενη με επενδυση αλουμινιου απεξω και βρέχεται. Σε ολες τις εργασιες ομως ειμαι εκει. Ψαχνω, ρωτάω, ποιον θα πάρω, που θα ψωνίσω και ασχολουμαι με ολα. Εκτελω χρεη εργοδηγου, οσες ωρες βρισκεται μαστορας στην οικοδομη. Ειναι full time απασχόληση. 150-160.000€ με πισινα προκατ, bbq και διαμορφωση εξωτερικου χώρου αλλα αυτο δεν μπορεις να το βαλεις στο κοστος κατασκευης, γιατι ειναι ξεκαθαρα το τι θελει ο καθενας. Στον εξωτερικο χωρο μπορεις να ξεφυγεις για πλάκα! Μιλαω για κοστος κατασκευης. Οχι για οικοπεδο. Το 3000€/τμ ειναι αστειο! 3000€/τμ εχω ασφαλισει βιλα στο Ντράφι που θα ντραπεις να πατησεις μεσα, με εσωτερικο bar και πισινα με αφυγρανση, τζαμαρια 100τμ και γκαραζ με γρανιτοπλακακι. 1
okomi Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Εν τάχει αναφέρω το πλάνο μου, να μου πείτε την άποψή σας. Προυπάρχει οικόπεδο στην επαρχία και σκέφτομαι για ανέγερση μίας μονοκατοικίας γύρω στα 115 τ.μ. Διαθέσιμα σε χρήματα έχω 70.000 ευρώ και σκοπεύω να πάω σε δάνειο των 130.000 ευρώ. Τα εισοδήματά μου είναι μέσο όρο το χρόνο 50.000 ευρώ ετησίως (είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, οπότε μελλοντικά μπορεί να ανέβω - μπορεί και να πέσω, αν και πιστεύω θα έχω μία σχετική σταθερότητα) και είμαι έγγαμος με δύο μικρά παιδιά (δεν έχουν ακόμα έξοδα φροντιστηρίων κλπ). Όταν φτιάξουμε το σπίτι, θα νοικιάσουμε περίπου 500 ευρώ αυτό που μένουμε τώρα (είναι της συζύγου). Πως σας φαίνεται σαν πλάνο?
sphinxgr Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 11 λεπτά πριν, okomi είπε Πως σας φαίνεται σαν πλάνο? Βιώσιμο. 4
andreaspA Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 1 ώρα πριν, okomi είπε Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Εν τάχει αναφέρω το πλάνο μου, να μου πείτε την άποψή σας. Προυπάρχει οικόπεδο στην επαρχία και σκέφτομαι για ανέγερση μίας μονοκατοικίας γύρω στα 115 τ.μ. Διαθέσιμα σε χρήματα έχω 70.000 ευρώ και σκοπεύω να πάω σε δάνειο των 130.000 ευρώ. Τα εισοδήματά μου είναι μέσο όρο το χρόνο 50.000 ευρώ ετησίως (είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, οπότε μελλοντικά μπορεί να ανέβω - μπορεί και να πέσω, αν και πιστεύω θα έχω μία σχετική σταθερότητα) και είμαι έγγαμος με δύο μικρά παιδιά (δεν έχουν ακόμα έξοδα φροντιστηρίων κλπ). Όταν φτιάξουμε το σπίτι, θα νοικιάσουμε περίπου 500 ευρώ αυτό που μένουμε τώρα (είναι της συζύγου). Πως σας φαίνεται σαν πλάνο? Θα το κανεις μονιμη κατοικια? θα πας να ζησεις εκει και θα εργαζεσαι απο εκει σαν ελ επαγγελματιας? Απο αθηνα θα φυγεις? που βρισκεται αυτο ?
okomi Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 3 λεπτά πριν, andreaspA είπε Θα το κανεις μονιμη κατοικια? θα πας να ζησεις εκει και θα εργαζεσαι απο εκει σαν ελ επαγγελματιας? Απο αθηνα θα φυγεις? που βρισκεται αυτο ? Μόνιμη κατοικία θα είναι, στην ίδια πόλη που ζω, δεν θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μου. Ο προβληματισμός μου είναι εαν οι 200.000 ευρώ είναι ρεαλιστικός στόχος (σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μηχανικού που θα συνεργαστώ είναι, αλλά άλλος μηχανικός μου είπε δεν είναι) και αν είναι λάθος επιλογή να πάρω δάνειο, δεδομένου ότι ναι μεν έχω καλά εισοδήματα, αλλά είμαι στο ελεύθερο επάγγελμα...
andreaspA Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 27 λεπτά πριν, okomi είπε Μόνιμη κατοικία θα είναι, στην ίδια πόλη που ζω, δεν θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μου. Ο προβληματισμός μου είναι εαν οι 200.000 ευρώ είναι ρεαλιστικός στόχος (σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μηχανικού που θα συνεργαστώ είναι, αλλά άλλος μηχανικός μου είπε δεν είναι) και αν είναι λάθος επιλογή να πάρω δάνειο, δεδομένου ότι ναι μεν έχω καλά εισοδήματα, αλλά είμαι στο ελεύθερο επάγγελμα... Μην το σκεφτεσαι καν! Εγω σου μιλησα για κοστος οικοδομης δικο μου. Αν βαλεις κανεναν εργολαβο πανω και βγαζει στο 1 αλλο 1, δεν το ξερω.
SeNNinhA Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, okomi είπε Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Εν τάχει αναφέρω το πλάνο μου, να μου πείτε την άποψή σας. Προυπάρχει οικόπεδο στην επαρχία και σκέφτομαι για ανέγερση μίας μονοκατοικίας γύρω στα 115 τ.μ. Διαθέσιμα σε χρήματα έχω 70.000 ευρώ και σκοπεύω να πάω σε δάνειο των 130.000 ευρώ. Τα εισοδήματά μου είναι μέσο όρο το χρόνο 50.000 ευρώ ετησίως (είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, οπότε μελλοντικά μπορεί να ανέβω - μπορεί και να πέσω, αν και πιστεύω θα έχω μία σχετική σταθερότητα) και είμαι έγγαμος με δύο μικρά παιδιά (δεν έχουν ακόμα έξοδα φροντιστηρίων κλπ). Όταν φτιάξουμε το σπίτι, θα νοικιάσουμε περίπου 500 ευρώ αυτό που μένουμε τώρα (είναι της συζύγου). Πως σας φαίνεται σαν πλάνο? Καλά κάνουν και σου δινουν μεγάλο εύρος διότι όχι μονο ειναι μεγάλο αλλα μπορει να γίνει και τεραστιο. Κατ'αρχην μια μονοκατοικία κοστίζει πολύ περισσότερο ανα τετραγωνικό απ΄οτι ενα διαμερισμα σε πολυκατοικία. 115 μ2 κατοικίσιμος χωρος σημαίνει και αντίστοιχα τετραγωνικά σε θεμελίωση και σε στέγη. Τα προηγούμενα δεν μοιράζονται στα επιμερους διαμερίσματα των οροφων όπως σε μια πολυκατοικία. 115μ2 κατοικίσιμος χώρος σε μονοκατοικία σημαίνει ότι πιθανότατα θα θελήσεις να εχεις άλλα τόσα τετραγωνικά υπόγειο/ημιυπογειο για αποθηκη και γκαραζ. Εαν οχι 115 τότε σιγουρα γυρω στα 50μ2. Το οποίο σημαίνει επιπλέον κόστος εκσκαφών καθως και περιμετρικών τοιχείων (καθόλου ασήμαντο) και επιπλεον πλακας δαπέδου. Μια μονοκατοικία επίσης εχει πολλά περισσοτερα (αναλογικα) τετραγωνικά σε βεράντες από ενα διαμερισμα. Επίσης μια μονοκατοικία έχει και αρκετή περίφραξη. Καθόλου μα καθόλου αμελητέο κόστος για περιφραξη και πορτες κεντρικης εισοδου, αυτοκινητου κλπ. Προσθεσε επίσης ηλεκτρολογικα και φωτισμό σε ολα αυτα. Σε μια μονοκατοικία εχεις επίσης τις διαμορφώσεις των ελέυθερων χώρων του οικοπέδου. Καθολου αμελητεο εαν υπολογισεις οτι θελεις και χωμα φυτευσης, φωτισμους, διαδρομους, πλακοστρωσεις, περγολες, μπαρμπεκιου κλπ. Ειμαι σίγουρος 100% οτι όσο και θελεις το αντιθετο κατά την κατασκευή θα προσθέσεις αρκετά εξτρα στην τυπική εργολαβική κατασκευη. Απο ανεβασμένου κόστους κεραμικά πλακίδια, πορτες εσωτερικες και εξωτερικες, πριζοδιακοπτες (ποιοτητα και αριθμος), ειδη υγειηνης, υδραυλικα, κουφώματα κλπ. Οπότε απο μόνος σου θα ανεβασεις το budget σου. Υπάρχει τρόπος να ξέρεις με αρκετά κοντινή προσέγγιση το τελικό κόστος της κατασκευής σου αλλα θελει να επενδυσεις σε αυτο. Εαν δεν βγάλεις τα τελικά σχέδια δεν μπορεις να ξερεις. Ακόμη και η υπαρξη πολλων γωνιών σε ενα χώρο ανεβάζει το κόστος κατασκευης (πχ η καθε γωνία πληρώνεται επι πλεον με το μέτρο μηκους στον σοβατζη σου). Βήματα: Μιλας με αρχιτεκτονα και βγάζεις προσχέδια πολυ κοντινά με το τελική επιλογή σου. Εννοειται πληρώνεται Μιλας με τον ιδιο αρχιτεκτονα ή άλλο μηχανικό για να σου κάνει μια ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΜΕΤΡΗΣΗ ποσοτήτων. Οχι στο περιπου. Με βαση τα προσχεδια. Εαν δεν εχεις φυσικα τελικες μελέτες θα υπαρχει μια αποκλιση αλλα οχι τεραστια. Βαζεις μαζί με τον μηχανικό σου πραγματικές τιμές με βάση την αγορά για κάθε εργασία που αναφερεται στην αναλυτική προμέτρηση. Ο μηχανικός θα σε βοηθήσει να βαλεις τιμές στις εργασίες και σε υλικά και εσυ θα πρεπει να αποφασίσεις το επιπεδο ποιοτητας και τιμων για τις επιλογες που σε αφορουν. Στο τελος θα βγει το πραγματικό σύνολο που αν και οχι απολυτως ακριβες θα ειναι μια καλή ενδειξη. Προσωπικα βάζω πάντα ενα +20% τουλαχιστον πανω σε αυτο το νουμερο για να μπορεις να ανταποκριθείς σε πολυ πιθανές αυξήσεις υλικών κατά την διαρκεια της κατασκευής σου αλλά και πιθανές αναβαθμίσεις ποιοτητας που θα θελεις να κανεις καθως και απροοπτα. Εαν θελεις να εισαι σιγουρος πας ετσι. Τα υπολοιπα ειναι τοσο μπακαλιστικα που εχεις εξαιρετικά μεγαλες πιθανοτητες να πεσεις εντελως εξω. Αλλα θελει να επενδυσεις ενα αρχικο κεφαλαιο στους μηχανικους που θα ασχοληθουν με αυτο. Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2024 από SeNNinhA 3
okomi Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 8 λεπτά πριν, andreaspA είπε Μην το σκεφτεσαι καν! Εγω σου μιλησα για κοστος οικοδομης δικο μου. Αν βαλεις κανεναν εργολαβο πανω και βγαζει στο 1 αλλο 1, δεν το ξερω. Δεν θα προχωρήσω με εργολάβο, ο πολιτικός μηχανικός είναι φίλος με εμπειρία και θα με καθοδηγήσει με τα συνεργεία και εννοείται με προσωπική επίβλεψη σε κάθε φάση. Ευχαριστώ για την απάντησή σου. 7 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Καλά κάνουν και σου δινουν μεγάλο εύρος διότι όχι μονο ειναι μεγάλο αλλα μπορει να γίνει και τεραστιο. Κατ'αρχην μια μονοκατοικία κοστίζει πολύ περισσότερο ανα τετραγωνικό απ΄οτι ενα διαμερισμα σε πολυκατοικία. 115 μ2 κατοικίσιμος χωρος σημαίνει και αντίστοιχα τετραγωνικά σε θεμελίωση και σε στέγη. Τα προηγούμενα δεν μοιράζονται στα επιμερους διαμερίσματα των οροφων όπως σε μια πολυκατοικία. 115μ2 κατοικίσιμος χώρος σε μονοκατοικία σημαίνει ότι πιθανότατα θα θελήσεις να εχεις άλλα τόσα τετραγωνικά υπόγειο/ημιυπογειο για αποθηκη και γκαραζ. Εαν οχι 115 τότε σιγουρα γυρω στα 50μ2. Το οποίο σημαίνει επιπλέον κόστος εκσκαφών καθως και περιμετρικών τοιχείων (καθόλου ασήμαντο) και επιπλεον πλακας δαπέδου. Μια μονοκατοικία επίσης εχει πολλά περισσοτερα (αναλογικα) τετραγωνικά σε βεράντες από ενα διαμερισμα. Επίσης μια μονοκατοικία έχει και αρκετή περίφραξη. Καθόλου μα καθόλου αμελητέο κόστος για περιφραξη και πορτες κεντρικης εισοδου, αυτοκινητου κλπ. Προσθεσε επίσης ηλεκτρολογικα και φωτισμό σε ολα αυτα. Σε μια μονοκατοικία εχεις επίσης τις διαμορφώσεις των ελέυθερων χώρων του οικοπέδου. Καθολου αμελητεο εαν υπολογισεις οτι θελεις και χωμα φυτευσης, φωτισμους, διαδρομους, πλακοστρωσεις, περγολες, μπαρμπεκιου κλπ. Ειμαι σίγουρος 100% οτι όσο και θελεις το αντιθετο κατά την κατασκευή θα προσθέσεις αρκετά εξτρα στην τυπική εργολαβική κατασκευη. Απο ανεβασμένου κόστους κεραμικά πλακίδια, πορτες εσωτερικες και εξωτερικες, πριζοδιακοπτες (ποιοτητα και αριθμος), ειδη υγειηνης, υδραυλικα, κουφώματα κλπ. Οπότε απο μόνος σου θα ανεβασεις το budget σου. Υπάρχει τρόπος να ξέρεις με αρκετά κοντινή προσέγγιση το τελικό κόστος της κατασκευής σου αλλα θελει να επενδυσεις σε αυτο. Εαν δεν βγάλεις τα τελικά σχέδια δεν μπορεις να ξερεις. Ακόμη και η υπαρξη πολλων γωνιών σε ενα χώρο ανεβάζει το κόστος κατασκευης (πχ η καθε γωνία πληρώνεται επι πλεον με το μέτρο μηκους στον σοβατζη σου). Βήματα: Μιλας με αρχιτεκτονα και βγάζεις προσχέδια πολυ κοντινά με το τελική επιλογή σου. Εννοειται πληρώνεται Μιλας με τον ιδιο αρχιτεκτονα ή άλλο μηχανικό για να σου κάνει μια ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΜΕΤΡΗΣΗ ποσοτήτων. Οχι στο περιπου. Με βαση τα προσχεδια. Εαν δεν εχεις φυσικα τελικες μελέτες θα υπαρχει μια αποκλιση αλλα οχι τεραστια. Βαζεις μαζί με τον μηχανικό σου πραγματικές τιμές με βάση την αγορά για κάθε εργασία που αναφερεται στην αναλυτική προμέτρηση. Ο μηχανικός θα σε βοηθήσει να βαλεις τιμές στις εργασίες και σε υλικά και εσυ θα πρεπει να αποφασίσεις το επιπεδο ποιοτητας και τιμων για τις επιλογες που σε αφορουν. Στο τελος θα βγει το πραγματικό σύνολο που αν και οχι απολυτως ακριβες θα ειναι μια καλή ενδειξη. Προσωπικα βάζω πάντα ενα +20% τουλαχιστον πανω σε αυτο το νουμερο για να μπορεις να ανταποκριθείς σε πολυ πιθανές αυξήσεις υλικών κατά την διαρκεια της κατασκευής σου αλλά και πιθανές αναβαθμίσεις ποιοτητας που θα θελεις να κανεις καθως και απροοπτα. Εαν θελεις να εισαι σιγουρος πας ετσι. Τα υπολοιπα ειναι τοσο μπακαλιστικα που εχεις εξαιρετικά μεγαλες πιθανοτητες να πεσεις εντελως εξω. Αλλα θελει να επενδυσεις ενα αρχικο κεφαλαιο στους μηχανικους που θα ασχοληθουν με αυτο. Έχεις δίκιο και ήσουν αναλυτικότατος. Το κόστος που μου έδωσαν είναι πολύ κατά προσέγγιση. Το πλάνο μου είναι το να το αναθέσω σε αρχιτέκτονα να μου βγάλει τα σχέδια και μελέτη εφαρμογής, ώστε να έχω προκαθορισμένη και την παραμικρή λεπτομέρεια. Στη συνέχεια με τον πολιτικό μηχανικό, θα βγάλουμε κοστολόγιο και αναλόγως θα προχωρήσω. Ευχαριστώ για την απάντηση 1
lary7 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2024 Κοίτα τα 200.000€ χιλιάρικα είναι ενα νορμάλ κόστος για μια καλή κατασκευή στα μ2 που θές. Πρόσφατα τελείωσε πελάτης μου το σπίτι του βγήκε τόσο 120μ2 κατοικήσιμα αλλά με πιλοτή, κλειστο γκαραζ, playroom, ποιοτικά υλικά στα πάντα, 3 μπάνια ,μεγάλη αυλή και σκελετό που να αντέχει ακόμα 2 ορόφους. Ανετα θα μπορούσε το κόστος να κατέβει 15-20.000€ με ορισμένους συμβιβασμούς. Πχ έβαλε αντλία daikin+ενδοδαπέδια με κόστος 10.000€΄+++ ενώ και οι οικονομικότερες λύσεις θα ήταν αποτελεσματικές. Τώρα οι τιμές υλικών έχουν σταθεροποιηθεί κάπως , αλλά ο μηχανικός θα σου αναλύσει σε ποια σημεία μπορεί να γίνουν συμβιβασμοί.
dsgeo Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) Υπάρχει και η λύση του προκάτ εφόσον διαθέτεις το οικόπεδο. Στα τετραγωνικά αυτά μια ρεαλιστική τιμή είναι τα 130-150.000€ αποπερατωμένο μαζί με την διαμόρφωση εξωτερικών χώρων. Το είχα ψάξει πρόσφατα το θέμα και ενδεχομένως να το επέλεγα έναντι της κλασικής κατασκευής με το μπετον. Υπάρχουν άπειρα σχέδια για όλα τα γούστα με βιοκλιματική και ενεργειακή δόμηση και με τεχνολογία ICF, που τα τελευταία χρόνια έχει φέρει την επανάσταση στον χώρο, επίσης ο χρόνος αποπεράτωσης είναι τουλάχιστον στο 1/10 της τυπικής κατασκευής. Επεξ/σία 19 Ιουνίου 2024 από dsgeo
kage Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) Τα 120τμ είναι χωρίς υπογειο?χωρίς σκεπη-εξώστη ? Βάλε εργολάβο με ρητρες...ξέρεις να κάνεις μετρήσεις στην πλάκα?ποσα κυβικα θα χρειαστουν την φορα?χωματουργικα?το εφκα θα το πληρώνεις εσύ σε καθε συνεργειο?ρωτα τιμη για sto αντι bauer,fibran σ προτεινε κανεις? μελαμινες επιλεγεις κυριως απο ακριτας ,πανελ ειτε alfawood ειτε yildiz ..Γνώμη μου ειναι οτι μόλις βρουν ιδιωτη θα προσπαθήσουν να βγαλουν τα σπασμένα προηγ.μηνων.. Επεξ/σία 19 Ιουνίου 2024 από kage
Amaretos Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 1 ώρα πριν, dsgeo είπε Υπάρχει και η λύση του προκάτ εφόσον διαθέτεις το οικόπεδο. Στα τετραγωνικά αυτά μια ρεαλιστική τιμή είναι τα 130-150.000€ αποπερατωμένο μαζί με την διαμόρφωση εξωτερικών χώρων. Το είχα ψάξει πρόσφατα το θέμα και ενδεχομένως να το επέλεγα έναντι της κλασικής κατασκευής με το μπετον. Υπάρχουν άπειρα σχέδια για όλα τα γούστα με βιοκλιματική και ενεργειακή δόμηση και με τεχνολογία ICF, που τα τελευταία χρόνια έχει φέρει την επανάσταση στον χώρο, επίσης ο χρόνος αποπεράτωσης είναι τουλάχιστον στο 1/10 της τυπικής κατασκευής. Αν μπορεις στειλε μου μυνημα προσωπικο αν δεν θες να γραψεις ονομα για προκατ, γιατι και εγω ειμαι σε φαση σκεψης/αναζητησης για προκατ και τα λεφτα που λες μου φαινονται λιγα μαζι με διαμορφωση εξωτερικων χωρων κλπ κλπ, thanks
SeNNinhA Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) Συγνωμη αλλα προσωπικά τα προκατ δεν τα συμπαθω σαν κατασκευη και σαν αισθηση κατα την χρήση. Ερχονται δε με αρκετους περιορισμους. Εχετε υποψην ότι στα προκατ η τιμη δεν περιλαμβανει τα θεμελια ουτε την πλάκα δαπέδου. Εαν θελετε να τα αναλαβουν αυτοι θα πρεπει να το ξεκαθαρίσετε και να παρετε αναλογη προσφορα. Φυσικα ο χρονος κατασκευης μεγαλώνει. Εαν καποιος εχει διαθεσιμα τα χρηματα και κανει καλό συντονισμό των συνεργείων με εγκαιρη συμφωνία μαζί τους καθως και για την προμήθεια των υπολοιπων υλικων του δεν εχει μεγάλη διαφορά στον συνολικο χρόνο κατασκευής (υπολογιζοντας θεμελια, στεγη και περιβαλοντες χωρους). Εαν πας και σε υπογεια τότε η διαφορα είναι ακομη μικρότερη. Εαν πας και σε οροφο θελει και κολωνες. Εαν πας και σε μη κανονικά σχήματα και βεραντες αρχιζεις να πας σε κλασικη κατασκευη ή δεχεσαι λυσεις που αισθητικα δεν ειναι και οτι καλύτερο. Επίσης για να συγκρίνετε τις τιμες στα προκατ σωστα σε σχεση με την κλασικη κατασκευη θα πρεπει να συγκρινετε τις τιμες για την ιδια ποιοτητα υλικων (πλακακια, κουφωματα, ειδη υγειινης, ερμαρια κλπ κλπ). Οι βασικες τιμες που παιρνετε ειναι για εργολαβική κατασκευη με βασικες σειρες και ποιοτητες. Οι γνωμες μπορει να διίστανται αλλα ξεκαθαρα δεν θα επελεγα κατι προκατ. Οι επιλογες βεβαια του καθενος ειναι προσωπικη υποθεση. Επεξ/σία 19 Ιουνίου 2024 από SeNNinhA 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα