eaglesoft22 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) Χαίρετε. Έχω σύνδεση Cosmote 24 Mbps με το Speedport Plus. Αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώ ένα δικό μου Asus TUF Gaming AX4200 router, το οποίο είναι συνδεδεμένο στην θύρα LAN 1 του Speedport μέσω PPoE. Υπόψιν ότι σκοπεύω στο μέλλον να το αντικαταστήσω με ένα Ubiquiti Dream Machine Pro SE. Θέλω να αναβαθμίσω στα 100 Mbps μέσω οπτικής ίνας. Γνωρίζω ότι για αυτή την αναβάθμιση θα χρειαστεί να συνδέσω ένα ONT στην θύρα LAN 1 του Speedport, ώστε να συγχρονιστεί μέσω PPoE και να παρέχει internet και τηλεφωνία. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Μπορώ να συνεχίσω να χρησιμοποιώ το δικό μου router συνδέοντάς το στην θύρα LAN 2 του Speedport μέσω PPoE; Ρώτησα στην υποστήριξη COSMOTE και μου είπαν ότι πολύ πιθανόν δεν γίνεται. Ισχύει κάτι τέτοιο; Επεξ/σία 17 Ιουνίου 2024 από eaglesoft22
Λύση jkoukos Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 Λύση Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 Φαντάζομαι (δεν είναι ακριβής η περιγραφή) ότι τώρα κάνεις 2 ταυτόχρονες κλήσεις ΡΡΡοΕ σε κάθε Router και το καθένα λαμβάνει την δική του δημόσια ΙΡ από την Cosmote. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε FTTH, αρκεί να το επιτρέπει το δίκτυο οπτικών ινών του παρόχου που έχει αναλάβει την περιοχή σου. Αν είναι του ΟΤΕ, γίνεται. Αν είναι άλλου παρόχου που δεν επιτρέπει ταυτόχρονες κλήσεις ΡΡΡ, τότε έχεις τις παρακάτω επιλογές: Να συνδέσεις τον δικό σου Router στο ΟΝΤ και το Speedport σε μία θύρα LAN αυτού και να το ρυθμίσεις ως απλό WiFi Router μέσω WAN θύρας ώστε να δουλεύει η τηλεφωνία. Να κάνεις τις συνδέσεις όπως τις έχεις, αλλά να ρυθμίσεις τον δικό σου Router να παίρνει σύνδεση από το Speedport αντί να κάνει κλήση ΡΡΡοΕ. Και τα 2 αυτά μπορείς και τώρα να τα δοκιμάσεις. Δεν έχει σημασία αν η σύνδεση είναι ADSL ή VDSL ή GPON (FTTH). 1
Ntinaras Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 40 λεπτά πριν, eaglesoft22 είπε Χαίρετε. Έχω σύνδεση Cosmote 24 Mbps με το Speedport Plus. Αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώ ένα δικό μου Asus TUF Gaming AX4200 router, το οποίο είναι συνδεδεμένο στην θύρα LAN 1 του Speedport μέσω PPoE. Υπόψιν ότι σκοπεύω στο μέλλον να το αντικαταστήσω με ένα Ubiquiti Dream Machine Pro SE. Θέλω να αναβαθμίσω στα 100 Mbps μέσω οπτικής ίνας. Γνωρίζω ότι για αυτή την αναβάθμιση θα χρειαστεί να συνδέσω ένα ONT στην θύρα LAN 1 του Speedport, ώστε να συγχρονιστεί μέσω PPoE και να παρέχει internet και τηλεφωνία. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Μπορώ να συνεχίσω να χρησιμοποιώ το δικό μου router συνδέοντάς το στην θύρα LAN 2 του Speedport μέσω PPoE; Ρώτησα στην υποστήριξη COSMOTE και μου είπαν ότι πολύ πιθανόν δεν γίνεται. Ισχύει κάτι τέτοιο; Δινει η κοσμοτε FTTH 100αρα?
eaglesoft22 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 (επεξεργασμένο) 12 λεπτά πριν, jkoukos είπε Φαντάζομαι (δεν είναι ακριβής η περιγραφή) ότι τώρα κάνεις 2 ταυτόχρονες κλήσεις ΡΡΡοΕ σε κάθε Router και το καθένα λαμβάνει την δική του δημόσια ΙΡ από την Cosmote. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε FTTH, αρκεί να το επιτρέπει το δίκτυο οπτικών ινών του παρόχου που έχει αναλάβει την περιοχή σου. Αν είναι του ΟΤΕ, γίνεται. Αν είναι άλλου παρόχου που δεν επιτρέπει ταυτόχρονες κλήσεις ΡΡΡ, τότε έχεις τις παρακάτω επιλογές: Να συνδέσεις τον δικό σου Router στο ΟΝΤ και το Speedport σε μία θύρα LAN αυτού και να το ρυθμίσεις ως απλό WiFi Router μέσω WAN θύρας ώστε να δουλεύει η τηλεφωνία. Να κάνεις τις συνδέσεις όπως τις έχεις, αλλά να ρυθμίσεις τον δικό σου Router να παίρνει σύνδεση από το Speedport αντί να κάνει κλήση ΡΡΡοΕ. Και τα 2 αυτά μπορείς και τώρα να τα δοκιμάσεις. Δεν έχει σημασία αν η σύνδεση είναι ADSL ή VDSL ή GPON (FTTH). Ναι σωστά. Την μια κλήση την κάνει το Speedport, και την 2η την κάνει το δικό μου, το οποίο συνδέεται στην LAN 1. Δεν έχω κάνει bridge mode ή τίποτα άλλο, απλώς το σύνδεσα στο Speedport (έχω 192.168.2.1 στο δικό μου ρούτερ από το 192.168.1.1 του Speedport). Το δίκτυο οπτικών ινών στην περιοχή μου είναι Cosmote. Δοκίμασα να συνδέσω το router μου στην LAN 2 του Speedport και δουλέυει κανονικά και από εκεί. Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν υποστηρίζει το Speedport δύο συσκευές να κάνουν PPoE κλήσεις (το ONT και το δικό μου), αν ευσταθεί φυσικά αυτό που λέω. 4 λεπτά πριν, Ntinaras είπε Δινει η κοσμοτε FTTH 100αρα? Φαίνεται ότι πουσάρουν την οπτική ίνα ακόμα και για 100άρα. Η πολυκατοικία μου έχει ήδη οπτική ίνα. Επεξ/σία 17 Ιουνίου 2024 από eaglesoft22
jkoukos Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 1 ώρα πριν, Ntinaras είπε Δινει η κοσμοτε FTTH 100αρα? Δίνει και τέτοια έχω εδώ και 15 μήνες. Δίνουν και 50άρα σύνδεση μέσω FTTH, αλλά με δυσκολία. 1 ώρα πριν, eaglesoft22 είπε Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν υποστηρίζει το Speedport δύο συσκευές να κάνουν PPoE κλήσεις (το ONT και το δικό μου), αν ευσταθεί φυσικά αυτό που λέω. Το ΟΝΤ δεν έχει καμία σχέση και δεν κάνει κλήση ΡΡΡ. Έχει τον ρόλο (απλοϊκά) του "modem". Τα Router είναι αυτά που κάνουν και επιτρέπουν ή όχι πολλαπλές κλήσεις ΡΡΡοΕ και αυτό δεν έχει να κάνει με το είδος της σύνδεσης. Όπως δουλεύει τώρα σε ADSL, θα δουλεύει και στο μέλλον σε FTTH. Αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση για διάφορους λόγους. Οι βέλτιστη επιλογή λειτουργίας είναι μία από τις 2 που ανέφερα πριν. 1
eaglesoft22 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Ιουνίου 2024 Κατάλαβα, ευχαριστώ πολύ, να’σαι καλά!!! Θα προχωρήσω με την αναβάθμιση σε οπτική και το βλέπω στην πορεία πως θα τα συνδέσω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα