Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω κληρονομήσει ένα σπίτι στο οποίο η θεία μου είχε χτισει αυθαίρετα εναν όροφο 170τμ. Πρίν αρχίσω να τρέχω σε μηχανικούς, ξερετε στο περίπου ποσο θα μου κοστίσει η νομιμοποίηση;

• Super Moderators
Δημοσ.
Just now, Disrespect said:

Εχω κληρονομήσει ένα σπίτι στο οποίο η θεία μου είχε χτισει αυθαίρετα εναν όροφο 170τμ. Πρίν αρχίσω να τρέχω σε μηχανικούς, ξερετε στο περίπου ποσο θα μου κοστίσει η νομιμοποίηση;

Μήπως πρέπει να τρέξεις σε μηχανικούς για να εκτιμήσουν το κόστος;

Δηλαδή αν σου γράψω (δεν με ξέρεις, δεν ξέρεις τι είμαι και τι ξέρω) ότι θα σου κοστίσει 10.000 ευρώ θα με εμπιστευτείς παραπάνω από τους μηχανικούς;

• Like 7
Δημοσ.
Μόλις τώρα, paredwse είπε

Μήπως πρέπει να τρέξεις σε μηχανικούς για να εκτιμήσουν το κόστος;

Δηλαδή αν σου γράψω (δεν με ξέρεις, δεν ξέρεις τι είμαι και τι ξέρω) ότι θα σου κοστίσει 10.000 ευρώ θα με εμπιστευτείς παραπάνω από τους μηχανικούς;

Μια εκτίμηση στο περίπου θα ήθελα αν ειναι δυνατόν, γιατί οι μηχανικοί ζητάνε 1 χιλιάρικο μινιμουμ, και το συγκεκριμένο σπίτι δεν με ενδιαφέρει καν και θα το παραχωρήσω στο δημόσιο αν ειναι μεγάλο το κόστος της τακτοποιησης.

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Disrespect είπε

Μια εκτίμηση στο περίπου θα ήθελα αν ειναι δυνατόν, γιατί οι μηχανικοί ζητάνε 1 χιλιάρικο μινιμουμ, και το συγκεκριμένο σπίτι δεν με ενδιαφέρει καν και θα το παραχωρήσω στο δημόσιο αν ειναι μεγάλο το κόστος της τακτοποιησης.

Μόνο μηχανικός μπορεί να σου πει δεν υπάρχει στο περίπου σε αυτά.Οταν μιλάμε πάντως για ολόκληρο όροφο 170 μέτρα εντελώς αυθαίρετο μιλάμε για μεγάλο πρόστιμο.

• Like 1
Δημοσ.
36 λεπτά πριν, Disrespect είπε

Για να βγει το πρόστιμο παίζουν ρόλο παράγοντες . Έτος , εάν είναι 1η κατοικία, κ.λ.π.

Το καλύτερο θα ήταν να επισκεφθείς μηχανικό , και να έχεις μαζί σου ότι χαρτιά αφορά το ακίνητο 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Disrespect said:

Κάντο μόνος σου (αφού είναι τόσο απλό).

Υπολογισμός προστίμου αυθαιρέτου / αϊντζής+συνεργάτες (aintzis.gr)
ΖΩΝΕΣ ΤΙΜΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (gsis.gr)
Ελάχιστες τιμές ζώνης για τα εκτός / technikografeio.gr/site/timeszonis.php (δεν έχω ιδέα αν ισχύουν ακόμα αυτές, έχω χρόνια να ασχοληθώ)

+ αμοιβή και όλα αυτά, αν δεν είναι κατηγορίας 5.

Επεξ/σία από kirileman
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Disrespect είπε

Αν είναι πριν το 2011 το χτίσιμο μπορεί να γίνει η νομιμοποίηση. Χονδρικά θα σου πω, ότι θα πρέπει να υπολογίζεις πάνω / κάτω 3.500-5.000€ συνολικό κόστος.  

1 ώρα πριν, Disrespect είπε

Αν σου πάρει για τη δουλειά του κάπου 1000€, καλά είναι. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Disrespect είπε

Με 1000 ευρώ μόνο για τον μηχανικό σου να πεις και ένα μεγάλο ευχαριστώ εάν σου πούνε αυτή την τιμή.

Υπολόγισε ότι θα πρεπει αφενως να μετρηθεί εξωτερικά και εσωτερικά και αφετέρου θα πρεπει να γίνουν όλα τα σχεδια από την αρχή. Κατοψεις, όψεις, τομές (ίσως), διάγραμμα κάλυψης καθώς και πίνακας χιλιοστών.

Αναλόγως την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί και τοπογραφος είτε για κανονικό τοπογραφικό είτε για την αποτύπωση του ορόφου εξωτερικά. Κανονικά θα πρέπει να ελεγθει και το υπάρχον με άδεια για τυχόν αυθαιρεσίες. Δεν είναι ποτέ σίγουρο ότι οι εξωτερικές τους διαστάσεις ή η θέση του κτιρίου ή κάτι άλλο είναι όντως σύμφωνα με τα σχέδια της άδειας.

Από εκεί και μετά έχει σημασία του πότε είναι η αυθαιρεσία για το ύψος του προστίμου.

Επίσης έχει σημασία για το κόστος του μηχανικού σου εάν έχεις διαθέσιμα την άδεια και τα σχέδια ή θα πρέπει να τα ψάξει να τα βρει. Και ότι βρει καμία φορά.

Επιπλέον πρέπει να βρεις αποδεικτικά για τον χρόνο κατασκευής του ορόφου. Εάν χρειαστεις αεροφωτογραφιες και βρεθούν έχουν και αυτες ένα κόστος.

Δεν έχει νόημα η κουβέντα εδώ. Πολλα τα άγνωστα δεδομένα.

Πήγαινε σε κάποιους τοπικούς μηχανικούς συζητά το και πάρε προσφορά και εκτίμηση του ύψους του προστίμου.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 3
Επισκέπτης
Δημοσ.

170 τμ?! Καλή τύχη! :P

Εγώ για 2.4 τμ υπέρβαση βάση αρχικού σχεδίου πλήρωσα 2 παράβολα 250 ευρώ το πρώτο και 15 ευρώ το δεύτερο.

Δημοσ.

το συγκεκριμένο σπίτι δεν με ενδιαφέρει καν και θα το παραχωρήσω στο δημόσιο αν ειναι μεγάλο το κόστος της τακτοποιησης.

ειναι αρκετα δυσκολο να βγαζει νοημα οικονομικα αυτο που λες,δηλαδη να παρατησεις ενα σπιτι λογω του προστιμου,θα πρεπει να ειναι τραγικη περιπτωση συνολικα,κακη τοποθεσια,κακη κατασκευη,κακη κατασταση σημερα κ.ο.κ.

• Like 3
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Disrespect είπε

Έχεις κάνει αποδοχή κληρονομιάς?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

για την αποδοχή κληρονομιάς δεν χρειάζεται τακτοποίηση.

Θα τη κάνεις όμως εσύ αργότερα όποτε χρειαστεί.

Να έχεις υπόψιν ότι οποιαδήοτε στιγμή καποιος θα σου ζητήσει ταυτότητα κτιρίου αυτό σημαίνει και τακτοπόιηση.

Π'ήγανε σε μηχανικό. Υπάρχουν 15 συντελεστές που βγαίνει το πρόστιμο.

Επεξ/σία από antnatal
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, Disrespect είπε

Για να καταλαβεις γιατι δεν μπορουμε να σου πουμε εδω κοστος του προστιμου αυθαιρετου

Αναλογως την ημερομηνια που μπορεις να αποδείξεις την κατασκευη της αυθαιρεσιας μπορει να κυμαινεται εξαιρετικα πολυ 

Πχ σε ενα απλο παραδειγμα τα 170 τετραγωνικά για περιοχη με τιμη ζωνης 1500ευρω με υπερβαση υψους +20% και υπεβαση δομησης 100-200% και χωρις αλλες παραβασεις (που πολύ αμφιβαλω ότι δεν εχει αλλες) τα προστιμα (χωρις την αμοιβη μηχανικού) αναλόγως το ετος της αυθαιρεσιας κυμαινονται:

προ 09/06/1975: 500 ευρω

μεχρι 31/12/1982: 8.000 ευρω

απο 01/01/1983 εως 31/12/2003: 41.000 ευρω

απο 01/01/2004 εως 28/08/2011: 52.000 ευρω

Πηγαινε σε μηχανικο να τα δειτε αναλυτικα και σωστα.

Το ίδιο παραδειγμα τα 170 τετραγωνικά για περιοχη με τιμη ζωνης 900 ευρω με υπερβαση υψους +20% και υπεβαση δομησης 100-200% και χωρις αλλες παραβασεις (που πολύ αμφιβαλω ότι δεν εχει αλλες) τα προστιμα (χωρις την αμοιβη μηχανικού) αναλόγως το ετος της αυθαιρεσιας κυμαινονται:

προ 09/06/1975: 500 ευρω

μεχρι 31/12/1982: 4.000 ευρω

απο 01/01/1983 εως 31/12/2003: 21.000 ευρω

απο 01/01/2004 εως 28/08/2011: 26.000 ευρω

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 2
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, antnatal είπε

για την αποδοχή κληρονομιάς δεν χρειάζεται τακτοποίηση.

Ναι μεν αλλα ειναι πολυ καλυτερα να γινει τακτοποιηση ΠΡΙΝ απο την αποδοχη

Δημοσ.
1 ώρα πριν, vagos789 είπε

Ναι μεν αλλα ειναι πολυ καλυτερα να γινει τακτοποιηση ΠΡΙΝ απο την αποδοχη

ΔΕΝ μπορει να γινει η τακτοποίηση ΠΡΙΝ την αποδοχή.

Ποιος θα υπογραψει τις υπευθυνες δηλωσεις για τις αυθαιρεσιες και την δήλωση αναθεσης σε μηχανικό?

Ποιος θα αναφερθει στο συστημα ως ιδιοκτητης και με τι ποσοστο? Ο αποθανων?

Ποιανού το Ε9 θα μπει στο σύστημα?

Η σειρά πάει ως εξής:

1. Μιλάς με μηχανικο/ους και βλέπεις το συνολικό κόστος τακτοποιησης (προστιμα + αμοιβη μηχανικου)
  2. Αποφασίζεις εαν θελεις να κανεις την αποδοχή
  3. Κανεις την αποδοχή
  4. Προχωράς σε τακτοποίηση.

Επιμένω να δει τελικά ο μηχανικός το κτίριο διότι μπορει να υπάρχουν και αλλες αυθαιρεσιες για τακτοποιηση οποτε να μην ερθει στον ενδιαφερομενο ξαφνικά αλλο ενα εξοδο που δεν το περιμενει και γκρινιαζει μετα οτι τον κοροϊδεψαν.

• Like 5

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...