Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε ενα PC με μητρική Gigabyte με επεξεργαστή Intel γενιάς Sandy Bridge, στο UEFI παραμένει ως καταχώρηση το "Ubuntu" και δε μπορώ να τη διαγράψω, παρόλο που στο PC αφαιρέθηκαν όλοι οι δίσκοι! Δοκίμασα μέχρι και ClearCMOS (εννοείται πιο πριν δοκίμασα το Load Optimal Defaults για να επαναφέρω τις εργοστασιακές ρυθμίσεις) αφαιρώντας τη μπαταρία της μητρικής κλπ κλπ οπότε χρειάστηκε να επαναφέρω το ρολόι κλπ κλπ αλλά η καταχώρηση Ubuntu παραμένει!! Μάλιστα, οταν τοποθετήσω το δίσκο με το Kubuntu (Samsung SSD EVO 870 1TB) ο δίσκος δεν εκκινεί αν επιλεγεί με το όνομά του από τα boot options / priorities αλλά μόνο αν δηλώσω "Ubuntu" ως επιλογή. Έπεσα φυσικά από τα σύννεφα. Μέχρι τώρα νόμιζα πως στο BIOS / UEFI εμφανίζονται φυσικά μέσα (δίσκοι, DVD ROM, USB sticks κλπ) ως boot options. Τώρα έμαθα ότι εμφανίζονται και λειτουργικά συστήματα-φαντάσματα. Μήπως θέλει εξορκιστή το PC;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπουταρε με usb στικακι με Ubuntu. Επελεξε να μπεις σε περιβαλλον Ubuntu χωρις εγκατασταση.Μολις μπεις,πατα ctrl+alt+T για να εμφανιστει και γραψε sudo apt install efibootmgr . Θα δεις την καταχωρηση Ubuntu σε καποια σειρα,ας πουμε στη πρωτη για παραδειγμα,οποτε στο 1. Μετα, sudo efibootmgr -b 1 -B και λογικα πρεπει να στο διαγραψει. Εννοειται οτι εκει που εγραψα 1 ειναι ο αριθμος της σειρας του Ubuntu.

Επεξ/σία από benign
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, benign είπε

Μπουταρε με usb στικακι με Ubuntu. Επελεξε να μπεις σε περιβαλλον Ubuntu χωρις εγκατασταση.Μολις μπεις,πατα ctrl+alt+T για να εμφανιστει και γραψε sudo apt install efibootmgr . Θα δεις την καταχωρηση Ubuntu σε καποια σειρα,ας πουμε στη πρωτη για παραδειγμα,οποτε στο 1. Μετα, sudo efibootmgr -b 1 -B και λογικα πρεπει να στο διαγραψει. Εννοειται οτι εκει που εγραψα 1 ειναι ο αριθμος της σειρας του Ubuntu.

Ευχαριστώ για την απάντηση!

'Έχω δύο ερωτήσεις σε αυτό.

1) Αυτό το οποίο θα διαγραφεί είναι η καταχώρηση στον Boot Manager όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από την εγκατάσταση του Linux πάνω στο σκληρό δίσκο; Ή θα διαγραφεί η καταχώρηση και από τα Boot Options του ίδιου του UEFI ανεξαρτήτως παρουσίας δίσκων στο PC;

2) Με φοβίζει το εξής: Επειδή το PC δεν εκκινεί πλέον αν στο UEFI υποδείξω ως μονάδα εκκίνησης το σκληρό δίσκο (παρόλο που αυτός έχει εκκινήσιμους τομείς / partition), μήπως η απώλεια αυτής της καταχώρησης οδηγήσει σε αδυναμία εκκίνησης.

Παρεμπιπτόντως το απόγευμα που θα έχω πρόσβαση σε αυτό το PC ελπίζω ότι μπορώ να ανεβάσω και εικόνες.

Επεξ/σία από Cntrl+X
Δημοσ.
2 hours ago, Cntrl+X said:

Ευχαριστώ για την απάντηση!

'Έχω δύο ερωτήσεις σε αυτό.

1) Αυτό το οποίο θα διαγραφεί είναι η καταχώρηση στον Boot Manager όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από την εγκατάσταση του Linux πάνω στο σκληρό δίσκο; Ή θα διαγραφεί η καταχώρηση και από τα Boot Options του ίδιου του UEFI ανεξαρτήτως παρουσίας δίσκων στο PC;

2) Με φοβίζει το εξής: Επειδή το PC δεν εκκινεί πλέον αν στο UEFI υποδείξω ως μονάδα εκκίνησης το σκληρό δίσκο (παρόλο που αυτός έχει εκκινήσιμους τομείς / partition), μήπως η απώλεια αυτής της καταχώρησης οδηγήσει σε αδυναμία εκκίνησης.

Παρεμπιπτόντως το απόγευμα που θα έχω πρόσβαση σε αυτό το PC ελπίζω ότι μπορώ να ανεβάσω και εικόνες.

H καταχωρηση θα διαγραφει απο την παλια εγκατασταση Ubuntu.

2 hours ago, Cntrl+X said:

Στην χειροτερη περιπτωση αν εχετε κανει καποιο αλλο λαθος γιατι δεν μας ειπατε αναλυτικα τι εγινε,θα πρεπει να κανετε εγκατασταση του Kubuntu απο την αρχη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ζητούμενο δεν είναι να διαγραφεί η καταχώρηση από μια UEFI partition αλλά από το BIOS/UEFI.

Παρεμπιπτόντως η μητρική είναι η Gigabyte GA-H61MA-D3V.

Παραθέτω screenshot.

DSC_2124_01.JPG

...όπως βλέπει κανείς εκεί, στα Boot Options υπάρχει μια καταχώρηση "Ubuntu". Αυτή παραμένει ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν συνδεδεμένοι δίσκοι στη μητρική!

Επεξ/σία από Cntrl+X
Δημοσ.
20 minutes ago, Cntrl+X said:

Το ζητούμενο δεν είναι να διαγραφεί η καταχώρηση από μια UEFI partition αλλά από το BIOS/UEFI.

Παρεμπιπτόντως η μητρική είναι η Gigabyte GA-H61MA-D3V.

Παραθέτω screenshot.

DSC_2124_01.JPG

...όπως βλέπει κανείς εκεί, στα Boot Options υπάρχει μια καταχώρηση "Ubuntu". Αυτή παραμένει ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν συνδεδεμένοι δίσκοι στη μητρική!

Δεν υπαρχει bios,εχει αντικατασταθει απο το Uefi. Σας ειπα τη  γνωμη μου. :)

Δημοσ.

Ετσι γίνεται όταν περνάς σε uefi.

Οι περισσότερες μητρικές έχουν επιλογή Ctrl + -  για να αφαιρέσεις την εγγραφή ή να γίνει disable. Και σε εσένα υπάρχει. Μπορεί να χρειαστεί να επιλέξεις πατώντας πανω στο εικονίδιο Ubuntu και απο εκεί μετά Ctrl -. Σε κάθε περίπτωση το έχω αντιμετωπίσει σε πολλά laptop (όχι desktop), και πάντα υπάρχει επιλογή αφαίρεσης.

Μια άλλη επιλογή είναι αν θες να περάσεις windows και να κάνεις install απο την αρχή θα γίνει νέα εγγραφή στο bios.

• Like 1
Δημοσ.

14 ώρες πριν, benign είπε

Δεν υπαρχει bios,εχει αντικατασταθει απο το Uefi. Σας ειπα τη  γνωμη μου

Ναι, το γνωρίζω. Απλά ήθελα να σιγουρευρώ ότι έκανα σαφή τη διαφορά ανάμεσα στο λειτουργικό της μητρικής και στους εκκινήσιμους UEFI τομείς που υπάρχουν στις partitions.

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!

Επειδή το PC δεν είναι δικό μου και με κάποιο τρόπο δουλεύει, λέω να μην πειραμαριστώ περαιτέρω.

Θα έχω υπόψη μου και την ενδιαφέρουσα συμβουλή Cntrl - για πιθανά μελλοντικά τέτοια σενάρια!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...