Προς το περιεχόμενο

Ξεκινά κλινική δοκιμή εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης που στόχο έχει την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 ώρες πριν, alexvi είπε

Όλα ξεκινάνε πιστεύω από το σπίτι. Μόνο αν μείνεις μόνος σου καταλαβαίνεις τα πραγματικά σου θέλω και λυτρώνσαι. Όπως έλεγε ο Πανούσης μέσα στο σύνθετο από τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας φυλακισμένοι. Ένας που ξεκινά χωρίς κανέναν μπορεί να νιώθει μοναξιά και κάποιες φορές κατάθλιψη αλλά πιστεύω επέρχεται λύτρωση. 

Οι δυσκολίες είναι για να μην ξεχνιόμαστε. Τα τυχερά άτυχα εφόσον δεν πονάνε δεν μας αφορούν. Και η ζωή συνεχίζεται 

Άραγε αν κάποιος έχει εμπειρία και θέλει να πει. Με την χημεία τι αισθάνεσαι?

Υπαρχουν πολλες χημείες.Προσωπικά λαμβανα zolotrin-zoloft και μεχρι να "πιασει" επίπεδα στο αίμα, ζεις μια ακόμη πιο εντονη κατάσταση σύγχυσης,ανησυχίας,αυπνίας, μια μικρή κόλαση.Την οποία την εξισορροπείς με zanax.Ιδανικά το zanax το λαμβανεις μικρό χρονικό διαστημα,εως ότου κανει επίπεδα το κυρίως φαρμακο,εμενα μου πηρε κανένα 3μηνο.Άλλοι εθίζονται.

Τεσπα,άλλαξαν καποιες συνθήκες(εργασιακες κυρίως)αλλαξα κι εγω οπτική, ήρθε και μια κόρη όσο περνούσα αυτά,κι εχω περιπου 6 μηνες που τα πεταξα! Ήταν η 2η οξεία καταθλιψη στη ζωη μου.

12 χρόνια πριν ειχα τη 1η. Χωρίς φαρμακα, με τρέξιμο🏃‍♂️,πολύ τρεξιμο, είχα παρει τα βουνά κ καλη διατροφή.Πιο αργη διαδικασία,πολύ πιο επίπονη,αλλα όταν βγαίνεις στην επιφάνεια,βγαίνεις με τις δικές σου δυνάμεις💪🏼 Αν εχεις τη πολυτέλεια του χρόνου κ πεισμώσεις,μπορείς να το κανεις.

Και πρέπει,επιβάλλεται να ΕΚΦΡΑΖΕΣΑΙ. "Βγάλ'το απο μέσα σου" που έλεγε ενα σποτ με τον Λαζόπουλο παλιότερα.Μεγααάλο κλειδι.Αποφορτιζεσαι αμεσα.

Περνάω αυτο.Χωρις ταμπού.🤷🏼

ΥΓ. Παντως δεν "περνάς κάποιες φορες κατάθλιψη". Όταν είσαι σε καταθλιψη, δεν είσαι λυπημένος απλα, δεν εχεις μια μελαγχολία, είσαι να ανοίξει η γη να σε καταπιεί. Σαν να εισαι εγκλωβισμένος στις χειρότερες σκεψεις που μπορει να κανει ανθρωπος. Πολλη σοβαρη κατασταση...

✌️

• Like 4
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

46 λεπτά πριν, mimits είπε

Ιδανικά το zanax το λαμβανεις μικρό χρονικό διαστημα,εως ότου κανει επίπεδα το κυρίως φαρμακο,εμενα μου πηρε κανένα 3μηνο.Άλλοι εθίζονται.

Ακριβώς γι' αυτό έχω τις ενστάσεις μου.

Επειδή ως γνωστόν αρκετές φαρμακευτικές κάνουν δωράκια στους γιατρούς (https://www.insomnia.gr/forums/topic/582375-προμήθειες-γιατρών-από-φαρμακευτικές/) δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αντί για προσωρινή χρήση να συνταγογραφούν όλο και πιο δυνατά φάρμακα και στο τέλος η θεραπεία να καταντάει συνδρομή.

Γνωρίζω περίπτωση ασθενή που ο γιατρός γράφει κυκλικά τα ίδια φάρμακα ανά μερικούς μήνες εδώ και δεκαετίες, χωρίς κανένα διάλειμμα. Πλέον ο ασθενής έχει άλλα προβλήματα υγείας που οφείλονται στα φάρμακα αυτά.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να ελέγχει και αν έχει όντως ο ασθενής κατάθλιψη ή αν έχει burnout (εργασιακή εξουθένωση). Έχουν τα ίδια συμπτώματα αλλά διαφορετικά αίτια και συνεπώς διαφορετική θεραπεία. Αν γίνει λανθασμένη διάγνωση θα ταλαιπωρείται ο ασθενής άσκοπα.

32 λεπτά πριν, StavrosD είπε

Ακριβώς γι' αυτό έχω τις ενστάσεις μου.

Επειδή ως γνωστόν αρκετές φαρμακευτικές κάνουν δωράκια στους γιατρούς (https://www.insomnia.gr/forums/topic/582375-προμήθειες-γιατρών-από-φαρμακευτικές/) δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αντί για προσωρινή χρήση να συνταγογραφούν όλο και πιο δυνατά φάρμακα και στο τέλος η θεραπεία να καταντάει συνδρομή.

Έχεις καταλάβει κάτι λάθος βέβαια, οι ιατρικοί επισκέπτες δεν προσπαθούν να σε πείσουν να δώσεις φάρμακο που δε χρειάζεται ο ασθενής, ή για παραπάνω απ' όσο χρειάζεται. Σου παρουσιάζουν γενόσημα φάρμακα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί του πρωτότυπου ή άλλων γενόσημων, Salospir αντί για ασπιρίνη, panadol αντί για depon.

• Like 3

Οι ιατρικοί επισκέπτες παίρνουν ποσοστά από τις πωλήσεις οπότε έχουν κίνητρο για να πιέσουν τους γιατρούς να γράφουν τα φάρμακα που προωθούν.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κάποιο γιατροί να συνταγογραφούν με ιδιαίτερο ζήλο προϊόντα συγκεκριμένων εταιρειών.

https://dailypost.gr/epikairotita/giatros-exedide-plastes-iatrikes-vevaioseis-kai-egrafe-farmaka-sygkekrimenon-etaireion-enanti-amoivis/

https://dailypost.gr/epikairotita/29-giatroi-evalan-mesa-ton-eoppy-kata-500-000-me-paranomes-syntagografiseis/

Δεν λέω ότι όλοι οι γιατροί και οι ιατρικοί επισκέπτες κοιτάζουν μόνο την τσέπη τους. Λέω απλώς ότι έχουν οικονομικό κίνητρο για να συνταγογραφούν.

Το αν θα συνταγογραφούν με σύνεση ή αν θα κάνουν κατάχρηση της θέσης τους εξαρτάται από την ευσυνειδησία τους και από την οικονομική τους άνεση.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, StavrosD είπε

Οι ιατρικοί επισκέπτες παίρνουν ποσοστά από τις πωλήσεις οπότε έχουν κίνητρο για να πιέσουν τους γιατρούς να γράφουν τα φάρμακα που προωθούν.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κάποιο γιατροί να συνταγογραφούν με ιδιαίτερο ζήλο προϊόντα συγκεκριμένων εταιρειών.

https://dailypost.gr/epikairotita/giatros-exedide-plastes-iatrikes-vevaioseis-kai-egrafe-farmaka-sygkekrimenon-etaireion-enanti-amoivis/

https://dailypost.gr/epikairotita/29-giatroi-evalan-mesa-ton-eoppy-kata-500-000-me-paranomes-syntagografiseis/

Δεν λέω ότι όλοι οι γιατροί και οι ιατρικοί επισκέπτες κοιτάζουν μόνο την τσέπη τους. Λέω απλώς ότι έχουν οικονομικό κίνητρο για να συνταγογραφούν.

Το αν θα συνταγογραφούν με σύνεση ή αν θα κάνουν κατάχρηση της θέσης τους εξαρτάται από την ευσυνειδησία τους και από την οικονομική τους άνεση.

Ναι, ανεξαρτήτως κινήτρου, δεν αλλάζει κάτι στο θεραπευτικό σχήμα. Δεν βλάπτεται ο ασθενής. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί ακριβότερο γενόσημο από ένα άλλο, εγώ αυτό δε το 'χω δει και μας θεωρώ και λαό μίζερο στα φράγκα όταν είναι να τα σκάσεις σε γιατρό και όχι σε κομμώτρια.

Το αν θα συνταγογραφούν με σύνεση εξαρτάται κυρίως από την εκπαίδευσή τους, την εμπειρία τους, τη θέση τους στο σύλλογο και το νόμο.

Επεξ/σία από Lucifer
  • Like 3

Ως συνήθως οι συνήθεις γνωστές των πάντων γράφουν τα δικά τους .

1)Για την άθληση ,που έγραψε κάποιος .Βοηθαει αλλά δεν είναι πανάκεια .Τρεχω 100-140 χλμ την εβδομάδα ,αθλούμαι από 5 ετών και όμως την πάτησα .

2)Όσοι έχουν κατάθλιψη δε σημαίνει ότι το ρίχνουν στο φαΐ .Γνωστος μου έχαςε με την κατάθλιψη 12 κιλά .Εγω έτρωγα όπως πάντα .

3)Χωις φάρμακα ,αν έχεις μέτρια ή βαριά κατάθλιψη θεραπεία γιόκ .Το πάλεψα ένα εξάμηνο μόνος μου και έφτασα να κοιμάμαι κατά μέσο όρο 2-3 ώρες την ημέρα .

4) Η ψυχοθεραπεία εμένα τουλάχιστον δεν με βοήθησε ούτε 1% και πήγα σε πολλούς.

4) Όπως σωστά έγραψαν κάποιοι είναι θέμα χημείας του εγκεφάλου και με την σχιζοφρένεια είναι οι 2 όψεις του ίδιου νομίσματος .

5) Τα φάρμακα ,απλώς από μια μικρή αύξηση της κακής χοληστερόλης ,η οποία σε μένα είναι πολύ χαμηλή ,δεν μου προκάλεσαν τίποτα άλλο.

Επισης κανείς δεν είναι άτρωτος στην κατάθλιψη .Ειναι μέχρι να την πάθεις.

• Like 2
  • Thanks 1

Οσοι δεν έχουν περάσει κατάθλιψη, ή δεν έχουν αντιμετωπίσει κατάθλιψη στο στενό τους κύκλο, τότε δεν ξέρουν τι είναι και πως είναι.

Είναι σαν να έχω γνώμη για την πρέζα, την οποία δεν την έχω δοκιμάσει, ούτε ξέρω πως είναι να βαράς χαρμάνα και να πονάς

• Like 2
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, LiquidTroll είπε

Οσοι δεν έχουν περάσει κατάθλιψη, ή δεν έχουν αντιμετωπίσει κατάθλιψη στο στενό τους κύκλο, τότε δεν ξέρουν τι είναι και πως είναι.

Είναι σαν να έχω γνώμη για την πρέζα, την οποία δεν την έχω δοκιμάσει, ούτε ξέρω πως είναι να βαράς χαρμάνα και να πονάς

Δεν έχεις άδικο σε αυτό που λες. Πως καταλαβαίνεις όμως αν όντως έχεις? Πχ όλοι θα περάσουν άσχημες στιγμές που μπορεί για ένα διάστημα να σε κάνουν απόμακρο και γενικά πιο κλειστό και στεναχωρημενο τον άλλο μήνα όμως είσαι μια χαρά. Έχει τόσα είδη κατάθλιψης που δεν ξέρω πως πχ κάποιος ξέρει ότι έχει και ότι απλά δεν είναι στεναχωρημενος με κατι που έχει συμβεί στη ζωή του. Η πρέζα είναι αλλιώς η κάνεις η δεν κάνεις στην κατάθλιψη πως το ξεχωρίζεις. 

Επεξ/σία από Arkin

10 hours ago, xgol said:

Οχι απολυτα. Τα φαρμακα ειναι μονο εξνα κομματι της θεραπειας. 

το σωστό όπως λένε ειναι
1. αντιμετώπιση και αφαίρεση καταστασεων στην ζωή του ασθενούς που τον έφεραν σε αυτη την κατασταση
2. φαρμακευτική η φυσική αντιμετώπιση της κατάληψης για να επανέλθει η χημικές διεργασίες στον εγκέφαλο στα φυσιολογικά επίπεδα (εξαρτάτε σε τι βαθμό ειναι η κατάθλιψη)

το μέγα πρόβλημα ειναι όταν το βήμα ένα δεν μπορει να γίνει (και ειναι 9 στης 10 περιπτώσεις αυτό δυστιχος στης μέρες μας), και απο την στηγμη που δεν μπορουν να αφαιρεθούν απο την ζωή του ασθενους καταστάσεις που τον φτάνουν και έφτασαν εκεί που ειναι η μόνη και μοναδική λυση ειναι μόνιμη φαρμακευτική τροποποίηση χημικών διεργασιών

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ένας λόγος που γράφουν πολλά αντικαταθλιπτικά είναι επειδή είναι πιο οικονομικό για το κράτος να συνταγογραφεί αντικαταθλιπτικά παρά να πληρώνει ψυχοθεραπείες, παρόλο που στα ήπια περιστατικά η ψυχοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική. 

https://www.kathimerini.gr/life/health/562974943/antikatathliptika-to-megalo-alma-tis-katanalosis/

«Στην πραγματικότητα κοστίζει λιγότερο σε ένα κράτος να χορηγεί αντικαταθλιπτικά από το να παρέχει ψυχοθεραπείες στους πολίτες του»

Σχετικά με το θέμα κατάθλιψη VS burnout

https://www.vice.com/el/article/k787gm/mia-psyxo8erapeytria-e3hgei-an-exeis-pa8ei-burnout-h-kata8lipsh

"Μπορεί να είναι κάτι μόνιμο, όπως ένα deadline ή κάτι μεγαλύτερο και πιο ευρύ, όπως η έλλειψη μέριμνας για τη φύλαξη των παιδιών, οι κακές αμοιβές ή να έχεις περίεργο αφεντικό."

Αν κάποιος έχει burnout και του γράφουν αβέρτα αντικαταθλιπτικά τότε δεν είναι θεραπεία αλλά μαστούρα.

https://www.therapia.gr/antimetopisi-epangelmatikis-exouthenosis-burnout/

Πόσοι πιστεύετε ότι έχουν όντως κατάθλιψη και πόσοι έχουν burnout το οποίο δεν έχει διαγνωστεί; Στην επαρχία πολλοί γιατροί δεν έχουν ιδέα για το burnout, μόνο για κατάθλιψη κάνουν διάγνωση.

Επεξ/σία από StavrosD

16 ώρες πριν, μπουρτζοβλαχος είπε

Πως γινεται να θεραπευεται μια καταθλιψη που νοσει η ψυχη-πνευμα του ανθρωπου που ειναι άυλο με υλικα φαρμακα? ποτε δεν το καταλαβα. εκτος και αν πιστευετε οτι ο ανθρωπος ειναι μονο υλικη υποσταση με εγκεφαλο και νευρωνες και με χημικες αλληλεπιδρασεις ντοπαμινης και σεροτονινης θα εχουμε μονιμη ευδαιμονια και θα ζουμε στην νιρβανα μας, αμα πατε σε ψυχολογο-ψυχιατρο και τον ρωτησετε υπαρχει ψυχη? και αφου υπαρχει και δεν μπορουμε να την εντοπισουμε υλικα πως γινεται με υλικα φαρμακα να θεραπευσεις ψυχικοι νοσοι? για να υπαρχει υγιες σωμα πρεπει πρωτιστως η ψυχη να ειναι υγιης, και αυτο πρωτιστως ειναι θεμα κοσμοθεωριας και φιλοσοφιας για την αντιλληψη της ιδιας ζωης που κουβαλαει ο καθε ανθρωπος, ολα τα αλλα.....

Τα ψυχοφάρμακα δεν θεραπεύουν, απλά ζαβλακώνουν το μυαλό και καταστέλλουν τις βλαβερές και σκοτεινές σκέψεις για να μη κάνει ο ασθενής καμιά "τρέλα" ή πολλές "τρέλες". Η πλήρης θεραπεία έρχεται όταν ο ασθενής αλλάξει μυαλά και καρδιά. Δηλαδή μόνο με Θεϊκό θαύμα.

• Like 1
  • Confused 1
  • Haha 1

Το θέμα είναι να βρεις το αίτιο της κατάθλιψης, όχι να προσπαθείς να θεραπεύσεις την κατάθλιψη με φάρμακα.

9 στις 10 περιπτώσεις λένε ότι αν δώσεις πολλά λεφτά σε κάποιον/α αμέσως υπάρχει βελτίωση. Πέρα της πλάκας, ένα βασικό αίτιο κατάθλιψης είναι η έλλειψη χρηματικών πόρων με ότι αυτό συνεπάγεται (άγχος, 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλεις πέρα, καθόλου προσωπικός χρόνος, κλπ)

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 hours ago, kekos123 said:

Υπαρχει: Σωστη διατροφη,Ηλιος,Ασκηση,περπατημα....ειναι ομως δωρεαν. 😁

Καμμία σχέση, μην λες οτι θες. Καποιος που έχει κατάθλιψη δεν έχει καμία διάθεση να κάνει αυτά που λες. Χρειάζονται πολύ πιο δραστικές μέθοδοι..

18 hours ago, μπουρτζοβλαχος said:

Πως γινεται να θεραπευεται μια καταθλιψη που νοσει η ψυχη-πνευμα του ανθρωπου που ειναι άυλο με υλικα φαρμακα? ποτε δεν το καταλαβα. εκτος και αν πιστευετε οτι ο ανθρωπος ειναι μονο υλικη υποσταση με εγκεφαλο και νευρωνες και με χημικες αλληλεπιδρασεις ντοπαμινης και σεροτονινης θα εχουμε μονιμη ευδαιμονια και θα ζουμε στην νιρβανα μας, αμα πατε σε ψυχολογο-ψυχιατρο και τον ρωτησετε υπαρχει ψυχη? και αφου υπαρχει και δεν μπορουμε να την εντοπισουμε υλικα πως γινεται με υλικα φαρμακα να θεραπευσεις ψυχικοι νοσοι? για να υπαρχει υγιες σωμα πρεπει πρωτιστως η ψυχη να ειναι υγιης, και αυτο πρωτιστως ειναι θεμα κοσμοθεωριας και φιλοσοφιας για την αντιλληψη της ιδιας ζωης που κουβαλαει ο καθε ανθρωπος, ολα τα αλλα.....

Όλα βρίσκονται μέσα στον εγκέγαλο και όλα προέρχονται από τον εγκέφαλο, και ο εγκέφαλος είναι ένα χημικό εργοστάσιο.  Αρα η χημεία είναι το Α και το Ω αφού μπορεί να επιδρά στις λειτουγίες του! Τώρα όσον αφορά τα διάφορα μεταφυσικά που λες, πιστεύω είναι αστείο να τα συζητάμε εν έτει 2024...

Επεξ/σία από koutsis
  • Like 1
  • Confused 1

• Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...