Προς το περιεχόμενο

Αmp with no phono input - Turntable - Speakers

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

Έχω στην κατοχή μου έναν ενισχυτή Yamaha RX-V440RDS (απ' όσο ξέρω χωρίς είσοδο phono) και ένα παλιό πικάπ SANYO TP1030 σε εξαιρετική mint κατάσταση. Θα ήθελα να "φέρω σε επαφή" τα δύο αυτά μηχανήματα αγοράζοντας ένα phono stage και ένα ζευγάρι ηχεία. Επειδή δεν έχω την παραμικρή πείρα στο πεδίο και ομολογουμένως η προσδοκία μου είναι απλώς να απολαμβάνω τη μουσική χωρίς να μπλέξω σε τεχνικές λεπτομέρειες που αδυνατώ να κατανοήσω, θα εκτιμούσα αφάνταστα τις προτάσεις όσων έχουν τη διάθεση να μοιραστούν λίγη από την γνώση και την εμπειρία τους μαζί μου.  Πιο συγκεκριμένα, θα με ενδιέφερε να μάθω:

1 - Είναι πράγματι δυνατόν τα προαναφερθέντα μηχανήματα να μπουν μαζί σε λειτουργία; Αξίζει τον κόπο; Αν ναι, έχετε να μου προτείνετε ένα ή περισσότερα phono stage που μπορεί να βοηθήσουν να επιτευχθεί αυτό;

2- Με βάση τα specs του ενισχυτή (δείτε εδώ: https://fr.yamaha.com/files/download/other_assets/2/327552/RX-V440RDS_GB_en.pdf) αλλά και όσα έχω αναφέρει παραπάνω, τι ηχεία θα μου προτείνατε; Κάτι στα 100-120 W/8Ω όπως τα B&W DM602 θα ολοκλήρωναν το κόλπο; Ίσως κάτι άλλο;

Παρακαλώ λάβετε υπόψιν ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι υψηλός και πως πρέπει να μου μιλήσετε πολύ απλά για να καταλάβω! :-)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε απάντηση!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν  έχεις βυνίλια και θες να τα ακούσεις, τότε ναι, αξίζει να δώσεις κάποια χρήματα για να αξιοποιήσεις τα μηχανήματά σου.

Ενας της προκοπής RIAA pre-amp και ενα ζευγάρι ηχεία. Μια χαρά τέλεια για την δουλειά τα B&W αλλά είπες οτι θέλεις το budget χαμηλά.. δεν είναι ακριβά τα B&W?

Pre-amp πάρε έναν τηε προκοπής, πχ Pro-ject, oehlbach. Με 100 περίπου βρίσκεις κατι καλό. Σίγουρα, πολύ καλύτερο απο το αν είχε ενσωματωμένη την RIAA ο ενισχυτής.

• Like 1

Ζυμφωνω αν εχεις βυνιλια αξιζει να παρεις εναν phono preamp της προκοπης οπως και μια καλη κεφαλη και βελονα. Ο ενισχυτης σου βγαζει μεχρι 75W ανα καναλι, γιατι να παρεις ηχεια 120W?  Θα ζητανε ρευμα που ο ενισχυτης σου δεν θα μπορει να δωσει. Μεχρι 80-85w μια χαρα ειναι. Εγω θα σου συνιστουσα ειτε 2 ηχεια παρεις ειτε 6 να προτιμησεις 8ΟΩ που ειναι πιο ευκολοδηγιτα.  Η τιμη του κυριου ζευγους (ΑΡ-ΔΕ) ηχειων περιπου στην τιμη του ενισχυτη σου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 hours ago, Chris2756 said:

Ο ενισχυτης σου βγαζει μεχρι 75W ανα καναλι, γιατι να παρεις ηχεια 120W?  

Εξαρτάται από την ευαισθησία των ηχείων. Δεν ξέρω άν έχει αλλάξει κάτι από την εποχή μου που είχαμε Hi Fi, αλλά τα ηχεια ήταν πάντα σχεδον τα διπλάσια watts του ενισχυτή. Και ακόμα περισσότερα (εγώ πχ έχω 2x33 ενισχυτή με 2x60 ηχεία στα 6 ohms. Πιό ευαίσθητα δλδ από τα 8 ohms. Καί σήκωνε άνετα και μεγαλύτερα ). Τα μεγαλύτερα ηχεία, έχουν πιό μεγάλη "ανεση" στον χειρισμό των watts. Οχι ότι βέβαια δεν καίγονται από μικρότερους ενισχυτές. Κι' επειδή πολλοί δεν συσχετίζουν (και δεν γνωρίζουν να συσχετίσουν) ευαισθησία ηχείων σε συνάρτηση με τον ενισχυτή, πάμε "χοντρικά" (και προσεκτικά)

Εγώ, στη θέση του @nilamda, θα κοίταγα μεταχειρισμένα B&W DM 602. Τα είδα σε 2 ελληνικές πρόσφατες αγγελίες και κάνουν περίπου 300e. Not bad γιά Β&W

Συμφωνώ φυσικά να πάρει ένα phono preamp και θα είναι κομπλέ. Εννοείται στο πικάπ , θέλει καλή κεφαλή. Δεν μας είπε, ποιά έχει τώρα. Αν έχει την "μαμά", δλδ Pickering, θέλει 30-40e για ανταλλακτική βελόνα Pickering D-AT-2 D AT 2.

Με τέτοια μηχανήματα, θα έχει πολύ καλό ήχο. 

On 13/06/2024 at 23:44, nilamda said:

Παρακαλώ λάβετε υπόψιν ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι υψηλός και πως πρέπει να μου μιλήσετε πολύ απλά για να καταλάβω! :-)

Το Hi FI, είναι ακριβό σπόρ 😉

Πόσα διαθέτεις δεν είπες. Τα B&W θέλεις ή παρόμοια νέα ηχεία;

Αν και παιδιά, σε λάθος ενότητα είμαστε. Επρεπε να είναι λογικά στο Home Cinema

Επεξ/σία από Coscas

Εγω καπως αλλιως τα ξερω. Αν τα ηχεια ειναι πολυ μεγαλυτερα απο τον ενισχυτη σε watt, τοσο και μεγαλυτερη η περιπτωση ζημιας, γιατι ο ενισχυτης δεν μπορει να δωσει το ρυμα που χρειαζονται τα ηχεια και αρχιζει να ψαλιδιζει. Επισης οσο πιο μικρη Ωμικη αντισταση του ηχειου τοσο πιο δυσκολοδηγητο και τοσο πιο τερας ενισχυτη χρειαζεται. Τα db παιζουν ρολο στο ποσο δυνατα ακουγεται ενα ηχειο. π.χ. δυο ηχεια των 100watt, το ενα 85db και το αλλο 92db, το δευτερο θα ακουγεται πολυ πιο δυνατα απο το πρωτο. 

Μεταχειρισμενα βρισκεις σε καλες τιμες και σε καλη κατασταση. Θελει λιγο προσοχη να μην εχουν ρωγμες οι καμπινες, σκισηματα οι κωνοι, ξερες ελλαστικες αναρτησεις μεγαφωνων κτλ. Παντως ειναι ανθεκτικες συσκευες και οντως βρισκεις μεταχειρισμενα πολυ καλα.

37 minutes ago, Chris2756 said:

Εγω καπως αλλιως τα ξερω. Αν τα ηχεια ειναι πολυ μεγαλυτερα απο τον ενισχυτη σε watt, τοσο και μεγαλυτερη η περιπτωση ζημιας, γιατι ο ενισχυτης δεν μπορει να δωσει το ρυμα που χρειαζονται τα ηχεια και αρχιζει να ψαλιδιζει. Επισης οσο πιο μικρη Ωμικη αντισταση του ηχειου τοσο πιο δυσκολοδηγητο και τοσο πιο τερας ενισχυτη χρειαζεται. Τα db παιζουν ρολο στο ποσο δυνατα ακουγεται ενα ηχειο. π.χ. δυο ηχεια των 100watt, το ενα 85db και το αλλο 92db, το δευτερο θα ακουγεται πολυ πιο δυνατα απο το πρωτο. 

Μεταχειρισμενα βρισκεις σε καλες τιμες και σε καλη κατασταση. Θελει λιγο προσοχη να μην εχουν ρωγμες οι καμπινες, σκισηματα οι κωνοι, ξερες ελλαστικες αναρτησεις μεγαφωνων κτλ. Παντως ειναι ανθεκτικες συσκευες και οντως βρισκεις μεταχειρισμενα πολυ καλα.

Κοίτα...εμείς έτσι τα ξέραμε (και έτσι τα ψωνίζαμε ) παλιά. Ξέρεις τώρα...ΗΧΟΣ και τα συναφή. Οπως επίσης και τα μαγαζιά που τα ακούγαμε. Δεν ξέρω τώρα αν οι νέοι ενισχυτές (μετά τα 1990-2000) συμπεριφέρονται αλλιώς. Πολλά watts βλέπω και σε ενισχυτές και σε ηχεία. Δεν ξέρω πόσο πραγματικά είναι αυτά. Γιά ένα σπίτι και τα 2x25 που έβγαζε ο θρυλικός Nad 3020, ήταν υπεραρκετά back to 80's

Στα 6 ohms ηχεία, παίζει πιό δυνατά ο ενισχυτής. Αν και τα ohms των ηχείων, πολλές φορές είναι μεταβαλλόμενα (βλέπε ηχεία Β&W)

Απόρησα και τις προάλλες στο τι μου έλεγε ο τεχνικός μεγαφώνων που είχα πάει το tweeter μου (φυσική φθορά μετά από...44 χρόνια). Μου έλεγε ότι τα μεγάφωνα είναι όλα 6 ohms. Τουλάχιστον το tweeter μου. Δεν ξέρω αν εννοούσε όλα όσα γράφουν 8 ohms. Δεν εξηγούν και οι τεχνικοι γιά να μην τους πάρουμε την δουλειά...χα χα! 

Aν η ευαισθησία είναι μεγαλύτερη, τόσο λιγότερη ισχύ θέλει από τον ενισχυτή γιά να οδηγηθεί

Οπότε, πάμε σε μιά χρυσή τομή αντίστασης Ohm και ευαισθησίας

Tα δικά μου πχ, έχουν 90 db και 6 ohms και παίζουν μιά χαρά

10 ώρες πριν, Coscas είπε

Κοίτα...εμείς έτσι τα ξέραμε (και έτσι τα ψωνίζαμε ) παλιά. Ξέρεις τώρα...ΗΧΟΣ και τα συναφή. Οπως επίσης και τα μαγαζιά που τα ακούγαμε. Δεν ξέρω τώρα αν οι νέοι ενισχυτές (μετά τα 1990-2000) συμπεριφέρονται αλλιώς. Πολλά watts βλέπω και σε ενισχυτές και σε ηχεία. Δεν ξέρω πόσο πραγματικά είναι αυτά. Γιά ένα σπίτι και τα 2x25 που έβγαζε ο θρυλικός Nad 3020, ήταν υπεραρκετά back to 80's

Στα 6 ohms ηχεία, παίζει πιό δυνατά ο ενισχυτής. Αν και τα ohms των ηχείων, πολλές φορές είναι μεταβαλλόμενα (βλέπε ηχεία Β&W)

Απόρησα και τις προάλλες στο τι μου έλεγε ο τεχνικός μεγαφώνων που είχα πάει το tweeter μου (φυσική φθορά μετά από...44 χρόνια). Μου έλεγε ότι τα μεγάφωνα είναι όλα 6 ohms. Τουλάχιστον το tweeter μου. Δεν ξέρω αν εννοούσε όλα όσα γράφουν 8 ohms. Δεν εξηγούν και οι τεχνικοι γιά να μην τους πάρουμε την δουλειά...χα χα! 

Aν η ευαισθησία είναι μεγαλύτερη, τόσο λιγότερη ισχύ θέλει από τον ενισχυτή γιά να οδηγηθεί

Οπότε, πάμε σε μιά χρυσή τομή αντίστασης Ohm και ευαισθησίας

Tα δικά μου πχ, έχουν 90 db και 6 ohms και παίζουν μιά χαρά

Ναι φτανουν και περισευουν. Ειχα 2x25w  λαμπατο Τσακιριδη σε σαλονι 45τ.μ. περιπου κι αν ανεβαζα την ενταση πανω απο 80%, ενοχλουσε. Τα πολλα watt  που διαβαζεις ειναι αυτα τα "πηκ του πηκ" οπως τα λενε. Θυμαμαι κατι φορητα 1200 watt! Aυτα που μας ενδιαφερουν ειναι τα Watt RMS. Kαι κακως ασχολουμεθα τοσο πολυ με τα watt. Μας το κολησαν οι κατασκευαστικες εταιρειες για τους δικους τους λογους. Ετσι εχουμε σχηματισει την εντυπωση οτι πολλα watt  ισον δυναμη. Εγω νομιζω οτι για εναν ενισχυτη π.χ. 100w, ενα ζευγαρι ηχειων 110-130w ειναι μια χαρα. Παλαια αλλαζα ηχεια και ενισχυτες σαν τα πουκαμισα. Τωρα εδω και 20+ χρονια εχω μεινει με 2 Roister Stelles 130 και αν δεν χαλασουν δεν προκειται να παρω αλλα. 3 δρομων, 130w, 93db, 8Ω. Βεβαια δεν ταχω ζορισει, ουτε πολυδουλεψει, μακρυα απο σωματα καλοριφερ, ακτινες ηλιου και τακτικο ξεσκονισμα.

Κανουμε λαθος να συγκρινουμε ηχεια υπολογιστων με ηχεια σοβαρων ηχοσυστηματων. Αν καποιος θελει να χρισημοποιησει το κομπιουτερ του σε ηχοσυστημα πρεπει να βαλει το χερι βαθεια στην τσεπη. Βλεπω και καποιους που εκθειαζουν σαβουρες για καλα ηχεια, λες και ειναι, ξερω'γω, magnepan. Oταν ενα ηχοσυστημα κοστους π.χ. 5000Ε θεορειται μεσαιας κατηγοριας, με 100-200 η 500Ε τι περιμενεις οτι θα παρεις?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 hours ago, Chris2756 said:

Ναι φτανουν και περισευουν. Ειχα 2x25w  λαμπατο Τσακιριδη σε σαλονι 45τ.μ. περιπου κι αν ανεβαζα την ενταση πανω απο 80%, ενοχλουσε. Τα πολλα watt  που διαβαζεις ειναι αυτα τα "πηκ του πηκ" οπως τα λενε. Θυμαμαι κατι φορητα 1200 watt! Aυτα που μας ενδιαφερουν ειναι τα Watt RMS. Kαι κακως ασχολουμεθα τοσο πολυ με τα watt. Μας το κολησαν οι κατασκευαστικες εταιρειες για τους δικους τους λογους. Ετσι εχουμε σχηματισει την εντυπωση οτι πολλα watt  ισον δυναμη. Εγω νομιζω οτι για εναν ενισχυτη π.χ. 100w, ενα ζευγαρι ηχειων 110-130w ειναι μια χαρα. Παλαια αλλαζα ηχεια και ενισχυτες σαν τα πουκαμισα. Τωρα εδω και 20+ χρονια εχω μεινει με 2 Roister Stelles 130 και αν δεν χαλασουν δεν προκειται να παρω αλλα. 3 δρομων, 130w, 93db, 8Ω. Βεβαια δεν ταχω ζορισει, ουτε πολυδουλεψει, μακρυα απο σωματα καλοριφερ, ακτινες ηλιου και τακτικο ξεσκονισμα.

Κανουμε λαθος να συγκρινουμε ηχεια υπολογιστων με ηχεια σοβαρων ηχοσυστηματων. Αν καποιος θελει να χρισημοποιησει το κομπιουτερ του σε ηχοσυστημα πρεπει να βαλει το χερι βαθεια στην τσεπη. Βλεπω και καποιους που εκθειαζουν σαβουρες για καλα ηχεια, λες και ειναι, ξερω'γω, magnepan. Oταν ενα ηχοσυστημα κοστους π.χ. 5000Ε θεορειται μεσαιας κατηγοριας, με 100-200 η 500Ε τι περιμενεις οτι θα παρεις?

Σωστός σε όλα! Οι λαμπάτοι, είναι οι καλύτεροι. Τον έχεις ακόμα; Κι' άν όχι, ποιόν έχεις;

Εχω καταλάβει, ότι τα πολλά watts=0. Σημασία έχει τι οδηγεί και τι οδηγείται. Ευαισθησίες που λέγαμε, καινοτόμα υλικά και η κορυφή όλων οι λαμπάτοι με τα "λίγα" watts

Τα Roister, ελληνικά δεν είναι; Να πω την αμαρτία μου, τα σνόμπαρα τα ελληνικά ηχεία τότε. Αλλά έχω ακούσει ότι έχουν βγάλει καλά ηχεία. Ηξερα και τα Condore, τα Peerless, τα STT, τα Illinois, τα Audiodax και τα ITT

Φίλε μου, όταν αγοράζαμε  μεσαίο Hi Fi στα 80's, δίναμε αναλογικά, 10 μισθούς. Δλδ σημερινά 7000e. Βέβαια, υπάρχει η τεχνολογική εξέλιξη και με λιγότερα λεφτά, κάθε χρόνο παίρνεις και καλύτερα προϊόντα. Οχι όμως όπως λες κι εσύ, να θες να δώσεις 100-200ε. Δεν παίρνεις τπτ αξιόλογο

Η μόνη λύση, καλά μτχ vintage μηχανήματα

Τα ακούς, τα ελέγχεις κι' έχεις και τους τεχνικούς να τα επαναφέρουν

Το μόνο που ακόμα θέλω να τσεκάρω, είναι αν τα μεσαίας κατηγορίας Hi Fi των 80's, έχουν ξεπεραστεί από κάτι σημερινούς ενισχυτές των 300ε και ηχεία των 300-500

Ετσι λένε, αλλά δεν το πιστεύω. Τα παρατήσαμε και οι παλιοί χαϊφιντελάκηδες, αφού είχαμε θηρία μηχανήματα που ακόμα αντέχουν και δεν ξανασχοληθήκαμε, καθως το Hi Fi, εκτός από ακριβό σπόρ είναι και γιά τους πολύ "ψείρες"

Ολο λέω να πάω ν' ακούσω κάτι καινούργιο, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα μπορεσω να βγάλω άκρη, καθώς παίζει ρόλο η διαφορετική ακουστική κάθε χώρου . Ασε που μόλις τελευταία με "ξανάπιασε" η τρέλλα με τον ήχο, όταν γνωστή, ήθελε να πάρει "πικάπ-ενισχυτή-ηχεια", έκατσα και έψαξα και ξαναμπήκα στο παλιό τριπάκι.Της βρήκα vintage μτχ, ενισχυτή Luxman, Micro Seiki πικάπ και B&W ηχεία, αλλά όταν της είπα τις τιμές ...φρίκαρε. Ηθελε με 300e να τα πάρει όλα. Αν και τα 300, πολλά της φάνηκαν στο τέλος. Εμαθαν οι νεώτεροι, εκτός από την τσάμπα μουσική και την τσάμπα αναπαραγωγή. Λογικό. Οταν δεν πληρώνεις κάτι, δεν το σέβεσαι. Μου'ρθε να της πώ (όπως είπε και ο τιτάνας Βέγγος στην Μαίρη Μεταξά όταν ήθελε να μάθει οδήγηση),  να ξεχάσει ό,τι ξέρει και να πάει να γραφτεί ποδοσφαιριστής...Α χα χα!

Επεξ/σία από Coscas

Oχι τον εχω δωσει εδω και χρονια. Τωρα εχω ξεμεινει με εναν Rotel RB 985 THX 5x100w. Ηχεια εκτος τις stelles, εχω 1 κεντρικο Roister 2/7 και 2 περιφεριακα Jamo 120 διπολα 3 δρομων. Για γουφερ ενα ενεργο Rel Strata II. Eπιδει δεν τα πολυχρισημοποιω πλεον μετεφερα τα Jamo και το Strata στον υπολογιστη με εναν ενισχυτη Yamaha WXA-50, αλλα μαλλον ειναι λιγος γιατι αν και δεν τον ζοριζω, ζεστενεται. Τα ελληνικα ηχεια, Roister, Crystal Audio κ.α. εχουν κατα καιρους βγαλει αξιολογα μοντελα, τουλαχιστον καλυτερα απο ισης αξιας εισαγωμενα. Η αληθεια ειναι οτι υπαρχουν πολλες εταιρειες που φτιαχνουν καλα ηχεια. Και σημερα βγαινουν καλα μηχανηματα, ηχεια ενισχυτες, γιατι εχουμε πιο εξεληγμενα υλικα κατασκευης και χρονια μελετης κι ερευνας. Αλλα, πανακριβα! π.χ. ενας ποιοτικος προενισχυτης, ψηφιακος πλεον και με λειτουργιες που να σε εξυπηρετουν, κοστιζει 2 χιλιαρικα. Παντως και τα παλαια μηχανηματα, αν ειναι καλοσυντηριμενα και καλοδουλεμενα κρατανε πολλα χρονια και ακουγονται καλα. Τα δικα μου ειναι ολα 20+ ετων και παιζουν σαν καινουργια ακομα. Αλλα τα εχω προσεξει. Σημερα εχουμε δυο ειδη ηχοσυστηματα αυτα της πιστης αναπαραγωγης (Ηi Fi) κι αυτα του δυνατου μπαπα-μπουπα. Οταν πας και περνεις ενισχυτη class D στο μπαπα μπουπα στοχευεις. Σημερα παντως σχεδον ολοι εχουμε ενα καλο προενισχυτη σπιτι μας. Το κομπιουτερ μας που μπορει να κανει καλη δουλεια σαν προενισχυτης και πηγη ηχου. Οπως εχω ξαναπει να φτιαξει καποιος συστημα, πικ απ, ενισχυτη, ηχεια, σημερα, μονο αν εχει κανα δυο χιλιαδες βυνιλια, σε καλη κατασταση, αξιζει. Γιατι αν ειναι ολο γρατζουνιες, χρατσ χρουτσ θα ακους οχι ποιοτικη μουσικη. Ειναι οπως καποιοι βαζουν monitor studio ηχεια και ακουνε U tube. Kαλα τα μονιτορς αλλα απαιτουν και αψογα μουσικα αρχεια. Τεσπα τουλαχιστον σημερα υπαρχουν πολλες επιλογες, για καθε πορτοφολι και απαιτησεις

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...