Προς το περιεχόμενο

Νέο σύστημα Η/Υ

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από Dark_Nightfall,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά από αρκετό καιρό σκέφτομαι να φτιάξω ένα νέο Η/Υ.Η χρήση του είναι απλή,ίντερνετ,καμιά ταινία online και λίγο ελαφρύ editing σε photoshop φωτογραφιών.Τώρα έχω έναν Η/Υ που με καλύπτει αρκετά με τα παρακάτω στοιχεία.

M/B: Gigabyte mini ATX (μοντέλο δε θυμάμαι τώρα!)
Cpu:AMD Ryzen 3 3200G with Radeon Vega Graphics       3.60 GHz
Ram:16gb (2x8gb)

Τώρα σκέφτομαι να φτιάξω κάτι σαν το ακόλουθο:

• Κουτί Be Quiet Pure Base 500DX 
  • PSU:Corsair RMx Series RM750x (2021) 750W
  • Μ/Β:Gigabyte B650 Eagle AX Motherboard ATX
  • CPU:AMD Ryzen 5 8500G 3.5GHz
  • Ram:32GB (2x16gb) τη μάρκα θα τη βρω!

Και θα κρατήσω τους δίσκους που έχω.Τι γνώμη έχετε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, imaginas είπε

Μετά από αρκετό καιρό σκέφτομαι να φτιάξω ένα νέο Η/Υ.Η χρήση του είναι απλή,ίντερνετ,καμιά ταινία online και λίγο ελαφρύ editing σε photoshop φωτογραφιών.Τώρα έχω έναν Η/Υ που με καλύπτει αρκετά με τα παρακάτω στοιχεία.

M/B: Gigabyte mini ATX (μοντέλο δε θυμάμαι τώρα!)
Cpu:AMD Ryzen 3 3200G with Radeon Vega Graphics       3.60 GHz
Ram:16gb (2x8gb)

Τώρα σκέφτομαι να φτιάξω κάτι σαν το ακόλουθο:

• Κουτί Be Quiet Pure Base 500DX 
  • PSU:Corsair RMx Series RM750x (2021) 750W
  • Μ/Β:Gigabyte B650 Eagle AX Motherboard ATX
  • CPU:AMD Ryzen 5 8500G 3.5GHz
  • Ram:32GB (2x16gb) τη μάρκα θα τη βρω!

Και θα κρατήσω τους δίσκους που έχω.Τι γνώμη έχετε;

Να υποθέσω αυτή τη στιγμή σε κολλάει ο 3200g στο ελαφρύ edit, ή αντιμετωπίζεις και κάποιο άλλο κόλλημα; Ένας 5600g θα σου δώσει τουλάχιστον 60% παραπάνω απόδοση σε οποιαδήποτε διεργασία που χρειάζεται ο επεξεργαστής, αρκεί να τον υποστηρίζει η μητρική σου με την κατάλληλη έκδοση bios. 

Τα κομμάτια που παραθέτεις για νέο Pc γενικά μου αρέσουν, μπορείς να πάρεις και φτηνότερο/χαμηλότερα watt τροφοδοτικό παρόμοιας ποιότητας και μάρκας, για λιγότερα έξοδα αν δεν σκοπεύεις να βάλεις κάρτα. Και οι μνήμες να είναι 6000 cl30, μην πέσεις πιο χαμηλά δεν υπάρχει λόγος. Τα υπόλοιπα μια χαρά.  

Επεξ/σία από tzavardin
  • Like 1

Έχεις κοστολογήσει το σύστημα που θες να φτιάξεις;

Θεωρείς οτι βάσει κόστους και ζητούμενων σου, αξίζει τα χρήματά του;

Εγώ πιστεύω πως όχι.

Θα ψηφίσω την πρόταση σε αναβάθμιση ενός 5600g, εφόσον το υποστηρίζει η μητρική σου. (αν θες μας λες τι έχεις τώρα αναλυτικά)

Τα ddr4 μηχανήματα παραμένουν επαρκή για τη χρήση που θες και αρκετά πιο vfm.

• Like 1

Έχεις ήδη ΑΜ4 σύστημα και θέλεις να πας σε ΑΜ5 για τόσο απλή χρήση; Απλά όχι. Αν τον υποστηρίζει πας σε 5600g και προαιρετικά σε 2Χ16 ram  και θα είσαι κομπλέ για πολλά χρόνια.

• Like 3

Το θέμα είναι ότι η μητρική που έχω είναι mini ATX και ήθελα να πάρω ΑΤΧ.Τώρα έχω μια Gigabyte B450M DS3H-CF

Δηλαδή λέτε ότι με μια αναβάθμιση του BIOS και έναν Ryzen 5 5600G θα έχω καλύτερη απόδοση;Τώρα που κοίταζα την τιμή σίγουρα συμφέρει,Αλλά είδα και τον AMD Ryzen 7 5700G 3.8GHz η διαφορά είναι σχετικά μικρή 60€,αξίζει να τα δώσω.Μάλλον τελικά για αλλαγή επεξεργαστή το βλέπω,οι απαιτήσεις μου δεν είναι κάτι το σημαντικό.Κι επειδή κάποιος ρώτησε αν κολλάει ο 3200 στο editing όχι δεν κολλάει εκτός από την περίπτωση που επεξεργάζομαι RAW και χρησιμοποιώ Texture ή Clarity που μπορεί να καθυστερήσει λίγο και το καταλαβαίνεις επειδή κάνει διακοπή η μουσική που ακούς!!!

Ερώτηση.Αν τελικά επιλέξω τη λύση της αναβάθμισης επεξεργαστή,που είναι σαφώς πιο συμφέρουσα,η αναβάθμιση του BIOS είναι εύκολη;Δεν έχω κάνει ποτέ τα 25 χρόνια που έχω Η/Υ.Εγώ τους έχω συναρμολογήσει αλλά ζητούσα από τα μαγαζιά και μου έδιναν τη μητρική αναβαθμισμένη στην τελευταία έκδοση BIOS.Τώρα έχω την F50 και απ΄ότι είδα οι προαναφερόμενοι επεξεργαστές θέλουν F61.Να υποθέσω ότι αναβαθμίζεις κατευθείαν στην F61 ή πρέπει να κάνεις πρώτα αναβάθμιση στις προηγούμενες της 61 εκδόσεις;

Αν έχει προαπαιτούμενα bios συνήθως αναφέρεται στις σημειώσεις που δίνει κάθε αναβάθμιση  bios.

Αδυνατώ να βρω τη σελίδα της μητρικής που δίνεις, εκεί είναι όλες οι πληροφορίες.

Σίγουρα βάσει χρήσης δεν αξίζει να δεις κάτι άλλο από 5600g. Ούτε ο 5700g έχει νόημα στην περίπτωση σου, μάλλον δύσκολα θα πάρεις τα λεφτά σου πίσω (μιλάω πάντα βάσει χρήσης).

Η διαφορά με τον 3200g εννοείται ότι είναι χαοτική. Ενδεικτικά

https://www.cpubenchmark.net/compare/3497vs4325/AMD-Ryzen-3-3200G-vs-AMD-Ryzen-5-5600G

• Like 1

Οπως ειπαν και τα παιδια εδω, γιατι να αγορασεις επιδοσεις και λειτουργιες που δεν θα χρειαστεις και να καθονται αχρισημοποιητες? Η αναβαθμιση bios δεν ειναι και κατι δυσκολο η χρονοβορο, αν σου δειξει καποιος μια φορα, ανετα θα το κανεις μετα. Αλλα και τα μαγαζια χρεωνουν 10-20Ε για να στο περασουν.

Τελικά για έναν Ryzen 7 θα πάω,και θα βάλω και 32GB ram.Θα μείνω σε ΑΜ4 και τα χρήματα που υπολόγιζα για νέο σύστημα θα τα επενδύσω σε μια καλύτερη οθόνη για editing φωτογραφίας.Αν κι έχω μια καινούρια LG την πήρα λόγω ανάγκης,δεν έχει το color gamut που θέλω και είχε η προ προηγούμενη Dell που είχα...

• Λύση
Στις 13/6/2024 στις 10:50 ΜΜ, imaginas είπε

Ερώτηση.Αν τελικά επιλέξω τη λύση της αναβάθμισης επεξεργαστή,που είναι σαφώς πιο συμφέρουσα,η αναβάθμιση του BIOS είναι εύκολη;Δεν έχω κάνει ποτέ τα 25 χρόνια που έχω Η/Υ.Εγώ τους έχω συναρμολογήσει αλλά ζητούσα από τα μαγαζιά και μου έδιναν τη μητρική αναβαθμισμένη στην τελευταία έκδοση BIOS.Τώρα έχω την F50 και απ΄ότι είδα οι προαναφερόμενοι επεξεργαστές θέλουν F61.Να υποθέσω ότι αναβαθμίζεις κατευθείαν στην F61 ή πρέπει να κάνεις πρώτα αναβάθμιση στις προηγούμενες της 61 εκδόσεις;

Αν έχεις την F50 (B450M DS3H (rev. 1.x) πας κατευθείαν στην F66 (τελευταίο).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εάν αυτή είναι η μητρική σου (Gigabyte B450M DS3H-CF) τότε μπορείς να εγκαταστήσεις / ενημερώσεις το BIOS με δυο τρόπους, α) μέσω του Q-Flash (λειτουργία στο BIOS - μόλις μπείς στο BIOS απλά πατάς F8 και ακολουθείς τις οδηγίες εδώ - πρακτικά σε ένα FAT32 USB βάζεις το αρχείο ενημέρωσης του BIOS και επιλέγεις αφού έχεις ξεκινήσει το Q-Flash το "Update BIOS From Drive") ή β) μέσω του (utility) λογισμικού @BIOS το οποίο τρέχει μέσα από τα Windows (αλλά θα πρέπει να εγκαταστήσεις το "APP Center" λογισμικό πρώτα και μετά το  @BIOS. Σου συνιστώ να το κάνεις μέσω Q-Flash.

Επεξ/σία από JPaxilleas
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...