Προς το περιεχόμενο

Μετά από θέματα ασφαλείας, η Microsoft φέρνει σημαντικές αλλαγές στο Recall των Windows 11


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η Microsoft λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής γύρω από το Recall, μια επερχόμενη λειτουργία των Windows 11 που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν γρήγορα οτιδήποτε έχουν δει ή κάνει στο παρελθόν σε έναν Copilot+ υπολογιστή.

Καθώς πρόκειται για παρακολούθηση της χρήσης του υπολογιστή, έχουν εκφραστεί σοβαρές ανησυχίες από ερευνητές ασφαλείας, σχετικά με την αποθήκευση και την πρόσβαση στα δεδομένα, χωρίς να υπάρχει πλήρη προστασία του χρήστη. Σε απάντηση, η Microsoft εφαρμόζει αλλαγές πριν ξεκινήσει η σταδιακή εξάπλωση του Recall αργότερα αυτό το μήνα.

Αρχικά οι χρήστες θα έχουν την επιλογή να ενεργοποιήσουν το Recall, διασφαλίζοντας ότι η λειτουργία δεν θα καταγράφει αυτόματα στιγμιότυπα οθόνης ή δραστηριότητες χωρίς ρητή συγκατάθεση. Αυτή αποτελεί και την πρώτη μεγάλη αλλαγή αφού η λειτουργία θα είναι απενεργοποιημένη εξ’ ορισμού και όχι το αντίθετο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Έτσι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης ενός υπολογιστή Copilot+, η Microsoft θα ζητά από τους χρήστες να αποφασίσουν αν θέλουν να ενεργοποιήσουν το Recall, τηρώντας μια προληπτική προσέγγιση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

image.png.d0ac0fc927c8f8bd3c4744dbbf736552.png

Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το Recall θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια βιομετρική μέθοδο ελέγχου ταυτότητας Windows Hello, όπως η αναγνώριση προσώπου ή η σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, για να έχουν πρόσβαση στο χρονολόγιο δραστηριοτήτων. Ωστόσο, αυτό το μέτρο από μόνο του μπορεί να μην εγγυάται πλήρη ασφάλεια, καθώς οποιοσδήποτε με γνώση του PIN του χρήστη θα μπορούσε δυνητικά να αποκτήσει πρόσβαση.

Η Microsoft εφαρμόζει επίσης πρόσθετες διασφαλίσεις για τα screenshots που καταγράφει το Recall από τις κινήσεις του χρήστη με τον υπολογιστή του, χρησιμοποιώντας την αποκρυπτογράφηση "just in time" που προστατεύεται από το Windows Hello Enhanced Sign-in Security. Τα στιγμιότυπα θα αποκρυπτογραφούνται και θα είναι προσβάσιμα μόνο μετά τον έλεγχο ταυτότητας του χρήστη, ενώ η βάση δεδομένων του indexing θα κρυπτογραφείται επίσης.

Σύμφωνα με τη Microsoft, τα screenshots θα αποθηκεύονται τοπικά στη συσκευή, θα συνδέονται με συγκεκριμένο λογαριασμό χρήστη και δεν θα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων AI. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αποτρέπουν το Recall από τη λήψη screenshot συγκεκριμένων εφαρμογών που χρησιμοποιούν, καθώς και να διακόπτουν ή να διαγράφουν εντελώς τα σχετικά αρχεία. Η επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης που ενεργοποιεί το Recall θα εκτελείται επίσης στη συσκευή χωρίς να έχει επαφή με το cloud.

image.png.7ae786f7403ef2bd83169c964f075e83.png

Ο πρωταρχικός σκοπός του Recall είναι να βοηθά τους χρήστες να βρουν κάτι που έχουν κάνει στο παρελθόν στον Copilot+ υπολογιστή τους με βάση τη μνήμη τους. Για παράδειγμα, αν ένας χρήστης θυμάται ένα πουκάμισο που είδε πριν από εβδομάδες σε μια ιστοσελίδα και επιθυμεί να το αγοράσει, μπορεί να περιγράψει το αντικείμενο και το Recall μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στον εντοπισμό του από τη χειροκίνητη κύλιση στο ιστορικό του browser.

Το Recall θα έχει τη δυνατότητα να ανακτά πληροφορίες από διάφορες πηγές, όπως συνομιλίες, εφαρμογές παραγωγικότητας, email και άλλα. Η Microsoft παρομοιάζει τη λειτουργία με το να έχετε μια φωτογραφική μνήμη για τον υπολογιστή σας. Μια preview έκδοση του Recall θα είναι διαθέσιμη στους πρώτους Copilot+ που θα κυκλοφορήσουν από τις 18 Ιουνίου.
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 minutes ago, Bourdoulas said:

Η μόνη αλλαγή που θα μπορούσε να κάνει και να είναι σημαντική είναι να το αφαιρέσει τελείως.

Η να το κάνει optional τελείως. Πχ στο εταιρικό PC άνετα θα το έβαζα. Στο προσωπικό, με τίποτα.

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειμαι επιφυλακτικος ως προς τον λογο που ηθελε η microsoft να προσθεσει ενα τετοιο feature στα windows.

Γιατι πραγματικα ειναι ενα feature που κανεις ποτε δεν ζητησε και κατα την γνωμη μου κανεις δεν θα χρησιμοποιησει.

Δεν μπορω να σκεφτω μια πρακτικη εφαρμογη του.

Ενας κακοπιστος θα ελεγε οτι απλα θελει να κανει log η microsoft τα παντα για δικους της λογους.

Και θα συμφωνουσα μαζι του.

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 ώρες πριν, filip123go είπε

Η να το κάνει optional τελείως. Πχ στο εταιρικό PC άνετα θα το έβαζα. Στο προσωπικό, με τίποτα.

...Μα optional ειναι.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε μελλοντικά νέα, προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών διέρρευσαν σε άγνωστους κλπ. πίσω πόρτα κλπ. αλλάξτε όλα σας τα συνθήματα κλπ. Μέτρα πάρθηκαν ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά (ώσπου συνέβη ξανά μετά από λίγους μήνες). Και όλα αυτά για να μπορεί να βρεί κάτι στο ίντερνετ που είχες δει πριν λίγους μήνες λίγο πιο γρήγορα, ίσως.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είτε on, είτε off. Σχεδόν όλοι off θα το βάλουν.

Πραγματικά μόνο σε υπολογιστή, που κάνω εργασία, θα το έβαζα μήπως συμβεί καμία στραβή και χάσω τίποτα. Σε προσωπικό υπολογιστή ποτέ. 

Με την προϋπόθεση, βέβαια να έχει και την απαραίτητη επεξεργαστική ισχύ, γιατί πιστεύω ότι θα θέλει και τους πόρους του...

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα άκυρο πρόγραμμα που δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στην καθημερινότητά μας. 

Το μόνο που θα προσφέρει είναι αιμορραγία πόρων και κίνδυνο κλοπής κωδικών ή άλλων προσωπικών δεδομένων.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, stregas1 είπε

Ένα άκυρο πρόγραμμα που δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στην καθημερινότητά μας. 

Το μόνο που θα προσφέρει είναι αιμορραγία πόρων και κίνδυνο κλοπής κωδικών ή άλλων προσωπικών δεδομένων.

Κλοπη κωδικών και προσωπικών δεδομένων γιατι; Όσο εύκολα ή δύσκολα μπορούν να σε κλέψουν κωδικούς από τα windows άλλο τόσο θα μπορούν και απο το recall. Εξάλλου από την ίδια εταιρεία φτιάχνεται και φαντάζομαι με παρόμοια ασφάλεια (οτιδήποτε bug είχε θα διορθωθεί μέχρι το Launch, Κοτζάμ Microsoft ειναι). Εγώ το βλέπω ως ένα βοηθητικό εργαλείο για επιχειρήσεις, όχι τόσο βοηθητικό για προσωπική χρήση και το μεγάλο του αρνητικό-ερωτηματικό ίσως είναι η επεξεργαστική ισχύ και ραμ που θα χρειάζεται και όχι τόσο η ασφάλεια όπως αναφέρουν . Είδομεν. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

είναι να απορείς πως μια τέτοια εταιρία σαν την μικρομαλακή που έχει πρόσβαση στα πιο προχωρημένα στάδια της τεχνητής νοημοσύνης κάνει τέτοιες μακακίες !!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάντως αν ήταν σωστοί στη Microsoft δεν θα έκαναν το Recall μέρος του OS. Θα το προσέφεραν ως εφαρμογή στο Ms store όπου θα μπορείς να κάνεις install / uninstall. Αν δεν γινεται αυτό ας βγάλουν iso με και χωρίς το feature και ο καθένας διαλέγει.

Δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε γνώμες που λένε "όλα οκ θα το έχουμε στο off" και να τις πάρω στα σοβαρά. Οι άνθρωποι θα έχουν στον υπολογιστή τους εγκατεστημένο ένα ακόμα attack vector προς εκμετάλλευση από μικρομαλακή ή τρίτους. Οκ θα το έχουν απενεργοποιημένο. Ε και;

Ξαναλέω ότι μόνο μια λέξη περιγράφει την όλη κατάσταση: Δυστοπική. Και αν οι καταναλωτές δεν τους το  "κόψουν" από τώρα θα δούμε και άλλα τέτοια ωραία features.

Να το πω και πιο λαϊκά: δώσε αέρα στο χωριάτη να σ' ανέβει στο κρεββάτι (σύντομα θα κοιμόμαστε παρέα με copilot και μικρομαλ).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...