Προς το περιεχόμενο

Αντιμέτωπη με 11 προσφυγές στην Ε.Ε. η Meta λόγω χρήσης προσωπικών δεδομένων για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης

Axlmon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το ζήτημα του πού και πώς βρίσκουν οι εταιρίες τους τεράστιους όγκους δεδομένων που χρειάζονται για την εκπαίδευση των νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης έρχεται και πάλι στην επιφάνεια, με συντονισμένες κινήσεις οργανώσεων προστασίας των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Meta Platforms βρίσκεται από την Πέμπτη αντιμέτωπη με 11 προσφυγές, λόγω μιας σειράς αλλαγών που έχει προτείνει και θα της επέτρεπαν να αξιοποιεί προσωπικά δεδομένα προκειμένου να εκπαιδεύει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τα οποία αναπτύσσει, χωρίς να ζητά προηγούμενη συναίνεση, κίνηση που θα μπορούσε να προσκρούσει στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της ιδιωτικότητας, όπως αυτό ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ομάδα NOYB (None Of Your Business) παροτρύνει τα διάφορα εθνικά όργανα προστασίας της ιδιωτικότητας να αναλάβουν άμεσα δράση προκειμένου να τερματίσουν μια τέτοια χρήση των δεδομένων, αναφέροντας ότι οι μεταβολές στην πολιτική προστασίας της ιδιωτικότητας στις πλατφόρμες της Meta, που τίθενται σε ισχύει στις 26 Ιουνίου, θα επέτρεπαν στην εταιρία να χρησιμοποιήσει ιδιωτικές αναρτήσεις, εικόνες ή δεδομένα παρακολούθησης της δραστηριότητας των χρηστών σε βάθος χρόνων, προκειμένου να βελτιώσει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει.

Η NOYB ήδη έχει καταθέσει σειρά προσφυγών σε βάρος της Meta και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, ισχυριζόμενη ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία GDPR της Ε.Ε., βάσει της οποίας οι παραβάτες απειλούνται με πρόστιμα ίσα με έως και 4% του ετήσιου, παγκόσμιου τζίρου τους.

Η Meta υποστηρίζει ότι έχει έννομο συμφέρον να αξιοποιήσει τα δεδομένα των χρηστών προκειμένου να εκπαιδεύσει και να αναπτύξει τα μοντέλα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και άλλα εργαλεία αυτής της κατηγορίας, τα οποία ενδέχεται στη συνέχεια να μοιραστεί με τρίτα μέρη.

Ο Μαξ Σρεμς, ιδρυτής της NOYB, σε δήλωσή του αναφέρει ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη αποφανθεί επί του ζητήματος, ήδη από το 2021.

"Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έχει καταστήσει ήδη σαφές ότι η Meta δεν έχει κανένα 'έννομο συμφέρον' να παρακάμπτει το δικαίωμα των χρηστών στην προστασία των δεδομένων τους για σκοπούς διαφήμισης", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Κι όμως, η εταιρία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα για την εκπαίδευση κάποιας απροσδιόριστης 'τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης'. Φαίνεται πως η Meta για μία ακόμη φορά αδιαφορεί προκλητικά για τις αποφάσεις του ΔΕΕ", συνεχίζει ο Σρεμς, ενώ επισημαίνει ότι η διαδικασία για να μη συμμετάσχει κανείς σε αυτή τη συλλογή και χρήση δεδομένων ήταν εξαιρετικά σύνθετη.

"Η μετάθεση της ευθύνης στο χρήση είναι απολύτως εξωφρενική. Ο νόμος επιβάλει στη Meta να εξασφαλίσει τη συναίνεση για τη συμμετοχή, όχι να παρέχει μια κρυμμένη και παραπλανητική φόρμα μη συμμετοχής", υπογραμμίζει ο Σρεμες, συμπληρώνοντας τα εξής: "Εφόσον η Meta θέλει να αξιοποιήσει τα δεδομένα σας, πρέπει να ζητήσει την άδειά σας. Αντίθετα, υποχρεώνουν τους χρήστες να παρακαλούν για να μη συμμετάσχουν".

Η NOYB ζήτησε από τις αρχές προστασίας των ιδιωτικών δεδομένων στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και την Ισπανία να προχωρήσουν στην έναρξη επειγουσών διαδικασιών, καθώς εντός ολίγων ημερών τίθενται σε εφαρμογή οι αμφιλεγόμενες αλλαγές στους όρους χρήσης των πλατφορμών της Meta.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

τα δεδομενα θα τα χρησιμοποιησουν και απλα θα δωσουν λιγα λεφτα για γαριδακια στην ευρωπαϊκη ενωση (έως και 4% του ετήσιου, παγκόσμιου τζίρου τους). Ολοι χαρουμενοι.

Επεξ/σία από poulinos
  • Like 6
  • Thanks 1
  • Haha 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τι όμορφο που θα ήταν ο κόσμος απλά να τα έκλεινε όλα αυτά τα social media. Δεν έχω κανένα social media από το 2015 περίπου. Δεν μου λείπει τίποτα από αυτά.

Φυσικά οι περισσότεροι χρήστες δεν ενδιαφέρονται αν η εταιρία τους κλέβει δεδομένα και τα πουλάει. Αρκετοί χρήστες είναι μεσήλικες που μπαίνουν στο FB να κάνουν quiz "τι ζώο ήσουν στην προηγούμενη ζωή σου".

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 2
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 06/06/2024 at 15:37, Axlmon said:

κίνηση που θα μπορούσε να προσκρούσει στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της ιδιωτικότητας, όπως αυτό ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εποχη του κοροναιου με τα υγειονομικα πιστοποιητικα-πασα που σε σκαναρε στην εξωπορτα του καθε καταστηματος καταστηματαρχης-θυρωρος-σεκιουριτας, η οποια ιδιωτικοτητα πηγαινε περιπατο? ωραιο ανεκδοτο να επικαλουν την οποια ιδιωτικοτητα πολιτη-χρηστη οποτε βολευει αλα καρτ :P 

Επεξ/σία από μπουρτζοβλαχος
  • Like 1
  • Confused 1

Με τα μισά προφίλ να είναι fake να δω τι δεδομένα θα αντλήσει . Με ανεβασμένες φωτό φτιαγμένες από ΑΙ .

Η ΑΙ θα απαξιώσει σταδιακά τα σοσιαλ .

• Like 1

Άρχισαν τα όργανα πριν αρχίσουν να σκάνε κανόνια. Το θέμα είναι αν όντως ο χρήστης προστατεύεται 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι, τώρα είναι κατόπιν εορτής. Η meta (και αλλοι) έχουν ΗΔΗ κανει scraping εδω και μήνες και χρόνια.

Τα δε Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο να δείτε τι έχουν μαζεψει για "ευρευνητικούς" σκοπούς.

Επεξ/σία από endeavour
  • Like 1

Η συγκέντρωση δεδομένων δε σταματά με το να απέχεις από τα social media. Γενικά δεν σταματά. Είναι πολλά τα λεφτά...

Προσωπικά το μόνο profile που έχω σε social είναι το επαγγελματικό μου στο Facebook. Δεν μπαίνω σχεδόν ποτέ. Το θέμα είναι ότι τα δεδομένα συγκεντρώνονται καθημερινά και χρησιμοποιούνται με τρόπους που βολεύουν τις εταιρείες. Αυτό δε θα σταματήσει ποτέ. Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να στηρίζει ακόμα περισσότερο αυτή τη λογική. Ήδη έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται από κολλοσούς όπως η Google, στο να δημιουργούνται καλύτερα προφίλ για τους χρήστες των υπηρεσιών της.

Δεν λέω ότι το να μαζεύεις δεδομένα είναι κακό από μόνο του ή ότι η ΑΙ είναι κακή. Απλά θεωρώ ότι η χρήση τους χωρίς σαφής και αυστηρούς κανόνες πιθανότατα θα φέρει περισσότερα δεινά από ότι ωφέλη στον κόσμο....

16 ώρες πριν, vagosd είπε

Με τα μισά προφίλ να είναι fake να δω τι δεδομένα θα αντλήσει . Με ανεβασμένες φωτό φτιαγμένες από ΑΙ .

Η ΑΙ θα απαξιώσει σταδιακά τα σοσιαλ .

Η ΑΙ θα μάθει, αν δεν το έχει ήδη σαν λειτουργία, να τα ξεχωρίζει και να τα αγνοεί. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνεις training των αλγορίθμων της. Ακόμα και αν τα μισά προφίλ είναι ψεύτικα υπάρχει ένας σοβαρός αριθμός αληθινών που βγάζει μια χαρά συμπεράσματα η ΑΙ.

15 ώρες πριν, freegr είπε

Άρχισαν τα όργανα πριν αρχίσουν να σκάνε κανόνια. Το θέμα είναι αν όντως ο χρήστης προστατεύεται 

Δεν προστατεύονταν ποτέ. Ούτε πιστεύω ότι θα προστατευτεί ποτέ πραγματικά. Δε συμφέρει κανέναν, εκτός του χρήστη βέβαια... αλλά ποιος τον υπολογίζει αυτόν;...

19 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Τι όμορφο που θα ήταν ο κόσμος απλά να τα έκλεινε όλα αυτά τα social media. Δεν έχω κανένα social media από το 2015 περίπου. Δεν μου λείπει τίποτα από αυτά.

Φυσικά οι περισσότεροι χρήστες δεν ενδιαφέρονται αν η εταιρία τους κλέβει δεδομένα και τα πουλάει. Αρκετοί χρήστες είναι μεσήλικες που μπαίνουν στο FB να κάνουν quiz "τι ζώο ήσουν στην προηγούμενη ζωή σου".

Μην γράφουμε τα ίδια σε κάθε thread. Εσύ το έκλεισες, άλλοι δεν μπόρεσαν. Αν σερφαρεις χρόνια υπάρχει ένα οικοσύστημα ατόμων που δύσκολα το αφήνεις μετά από Χ χρόνια. Επίσης, ομάδες και groups και άπειρα αλλα στοιχεία που λειτουργούν και τα βρίσκεις μόνο στο fb πλέον, δεν υπάρχει εναλλακτική. Έκανα πολλές προσπάθειες στο παρελθόν να το κλείσω τελείως αλλά δεν κατάφερα. Όλο και κάτι χρειάστηκα που έπρεπε να το ρωτήσω στις ομάδες που ήμουν add, κυρίως αφορούν θέματα υγείας και γραφειοκρατικα με δημόσιες υπηρεσίες καθώς και διάφορα άλλα. Μακάρι να υπήρχαν όλα αυτά μέσω forums και ανεξάρτητων σελίδων, αλλά έχουν κλείσει προ πολλού. 

Τώρα άμα ησούν από αυτούς που ποτέ δεν ψήθηκε να ασχολείται με αυτό και είχες ένα παλιό προφίλ χωρίς δραστηριότητα που το έκλεισες στο τέλος, οκ εσυ δεν πρόλαβες να βρεις χρήσιμο το μέσον από ομάδες σελίδες και πολλά άλλα. 

5 ώρες πριν, megapaixtaras είπε

μακαρι να την κλεισουν

Από το 2010 τα ακούμε αυτά. Δεν βαρεθήκατε ακόμα κάποιοι. Σιγά μην την κλείσουν, εταιρεία πολλών δις όπου σχεδόν όλοι έχουν ανοίξει και από ένα προφίλ. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, mariosnik_ said:

Μην γράφουμε τα ίδια σε κάθε thread. Εσύ το έκλεισες, άλλοι δεν μπόρεσαν. Αν σερφαρεις χρόνια υπάρχει ένα οικοσύστημα ατόμων που δύσκολα το αφήνεις μετά από Χ χρόνια. Επίσης, ομάδες και groups και άπειρα αλλα στοιχεία που λειτουργούν και τα βρίσκεις μόνο στο fb πλέον, δεν υπάρχει εναλλακτική. Έκανα πολλές προσπάθειες στο παρελθόν να το κλείσω τελείως αλλά δεν κατάφερα. Όλο και κάτι χρειάστηκα που έπρεπε να το ρωτήσω στις ομάδες που ήμουν add, κυρίως αφορούν θέματα υγείας και γραφειοκρατικα με δημόσιες υπηρεσίες καθώς και διάφορα άλλα. Μακάρι να υπήρχαν όλα αυτά μέσω forums και ανεξάρτητων σελίδων, αλλά έχουν κλείσει προ πολλού. 

Τώρα άμα ησούν από αυτούς που ποτέ δεν ψήθηκε να ασχολείται με αυτό και είχες ένα παλιό προφίλ χωρίς δραστηριότητα που το έκλεισες στο τέλος, οκ εσυ δεν πρόλαβες να βρεις χρήσιμο το μέσον από ομάδες σελίδες και πολλά άλλα.

...όχι εγώ ήμουν αρκετά ενεργός, από το 2007 που το έκανα σαν φοιτητής που δεν ήταν ακόμα τόσο γνωστό, αλλά τρώγαμε jail για μισό post, δεν τολμούσες να εκφράσεις άποψη για καίρια θέματα που ίσως ήταν κόντρα στην εκάστοτε κυβέρνηση, πάλι jail 30. Είχαμε και σελίδες, και ομάδες και όλα τα καλά.

Αλλά δεν γίνεται να μην μπορείς να μιλήσεις για 30 μέρες, επίσης υπήρξε φορά που δεν έγραφα καν κάτι, ποστάραμε μόνο links σε εξωτερικά άρθρα και από τις ομάδες που ψάχνουν και κάνουν μαζικά reports απλά ξανατρώγαμε jail. Κανένας δεν κοιτάει να δει τι έγραψες, αυτόματα γινόταν εάν είχες έναν μεγάλο αριθμό από reports. Το κερασάκι ήταν όταν έβαζες κανένα meme και σου έστελαν "αφαιρέσαμε το post γιατί είναι κόντρα στην πολιτική μας".

Επομένως σε κάποια φάση το παράτησα κι ας υπήρχε ο λογαριασμός, αφού πλέον δεν λειτουργούσε πέραν από πλατφόρμα προπαγάνδας. Μετά από ένα καιρό που δεν ξανασχολήθηκα το πάτησα ολική διαγραφή για να μην υπάρχει.

Δεν έχω κάτι με την ιδέα των social media, έχω με τα συγκεκριμένα social media. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στο reddit, τα εξηγήσαμε σε άλλο thread.

Είμαι γραμμένος σε άλλα πράγματα όπως στο telegram, και σε forum που επιτρέπεται να γράψεις. Για τεχνικά forum όπως στο insomnia δεν τίθεται θέμα, όπως και σε ένα άλλο που μιλάνε για τηλεφωνίες και συνδέσεις ίντερνετ κτλ.

Απλά δεν είμαι εθισμένος γιατί δεν ποστάρω ούτε τον κώλο μου ούτε που πήγα διακοπές.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 1

5 ώρες πριν, mariosnik_ είπε

Από το 2010 τα ακούμε αυτά. Δεν βαρεθήκατε ακόμα κάποιοι. Σιγά μην την κλείσουν, εταιρεία πολλών δις όπου σχεδόν όλοι έχουν ανοίξει και από ένα προφίλ. 

ολα γινονται φιλε μου.εγω εζησα και χωρις αυτα ,μπορω και χωρις αυτα.εχω λογαρισμο μονο για να μπορω να στελνω μυνηματα αμμεσα σε δημοσιο,εταιρειες κ.λ.π δνε το θελω για σοσιαλ,δεν με ενδιαφερουν.μπορω ομως να κανω την δουλεια μου και με μειλ,επειδη δεν κανω σοσιαλ,οποτε θα κανω την δουλεια μου.

ειχε πλακα που ειπα στον μικρο.καθομασταν σε εναν αγωνα και εβλεπε συνεχεια τις ειδοποιησεις καθε λιγο.την ωρα εκεινη σχολιαζα τον αγωνα που πηγαμε ,να δουμε.και οσο μιλουσα εκεινος εβλεπε οθονη.του λεω τελειωσες να με προσεξεις που μιλαω~? μου λεει ,τελλειωνει ποτε αυτο? του λεω στο χερι σου ειναι,το κλεινεις,εχεις παθει εξαρτηση εγινε η ζωη σου.σιγα που δνε μπορεις,δεν θελεις,φυσικα και μπορεις,ολα αυτα ειναι επικτητα ,

εγω ομως δνε το ειπα γιαυτο,ειναι κωλοπρογραμμα,δυσχρηστο και πολυ της παρακολουθησης.

• Like 1

11 ώρες πριν, megapaixtaras είπε

μακαρι να την κλεισουν

Παιζονται ατελειωτα χρηματα απο πισω οποτε το να κλεισει η meta δεν ειναι εφικτο τουλαχιστον για τα επομενα χρονια. Ολα τα χρονια εκμεταλλευεται τα δεδομενα των χρηστων τωρα εχουμε και την ΑΙ που θα ξερουν μεχρι και το παραμικρο για τον καθενα. Εχει ξεφυγει το πραγμα και δεν ξερω που μπορει να φτασει με την ΑΙ. Γενικα η ΑΙ ειναι το μελλον το θεμα ειναι πως θα την χρησιμοποιησει ο καθενας μεχρι στιγμης μονο τα αρνητικα της εχουμε δει. 

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...