Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.
On 08/06/2024 at 18:18, dstilio said:

Ναι υπάρχουν άνω από 500 χιλιάδες σπίτια εγκλωβισμένα στην Αθήνα. Ψάξε για άρθρα από την ένωση ιδιοκτητών. 

Χρυσορυχειο σε εισαγωγικά. Στην πράξη:

1) διαμερίσματα κολλημένα στην μεταβίβαση λόγω νομικών προβλημάτων. Λάθος χιλιοστά πολυκατοικίας, Λάθος στοιχεία στο Κτηματολόγιο γιατί παλιά τα έκαναν σαν τα κούτρα τους και πλέον που μηχανογραφήθηκαν οι μλκιες χτυπάνε.

2) κληρονόμοι τσακωμενοι ή αδιάφοροι γιατί είναι πλέον στο εξωτερικό. Κτλ.

3) κληρονόμοι πεθαμένοι και οι ιδιοι.

Κτλ.

και όλοι αυτοί δεν έχουν και δε θέλουν να δώσουν για την απαραίτητη ανακαίνιση, όποτε τα σπίτια μένουν κλειστά. Κάποιοι φόβου της τους νοικάρηδες και λένε άσε θα το δώσω στα παιδιά μου εε 5 χρόνια μόλις επιστρέψουν από το εξωτερικό.

- στο ένα σπίτι έχω δει χιλιοστά πολυκατοικίας 1001. Κανεις δεν μπορούσε να πουλήσει.

- στο άλλο έχω δει πάρκινγκ στο Κτηματολόγιο που δεν υπήρχε στα συμβόλαια: του πήρε 1+ χρόνο κλειστό μέχρι να το φτιάξει για να πουλησει

- σε άλλο έχω δει ελληνοσουηδο με συμβόλαιο για το σπίτι του πατέρα του 10/11, και το άλλο 1/11 δεν υπάρχει σε κανένα συμβόλαιο ή τίτλο ότι ανήκει σε κάποιον. Όποτε έχει έναν έλλειπη τίτλο ιδιοκτησίας. Έχει μια δικηγόρο που δεν έχει βγάλει άκρη εδώ και 2 χρόνια.

- γνωστή μου οικογένεια έχει δυο σπίτια στην Αθήνα κλειστά. Το ένα περιμένει την κόρη που έχει κάνει οικογένεια στην Ολλανδία, το άλλο τον γιο που μένει στο Dubai. Όταν έρχονται για διακοπές Ελλάδα πάνε σε ξενοδοχείο.

Δεν αναφέρεις το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου, το καρκίνωμα που ονομάζεται «οριζόντια συνιδιοκτησία» και έχει μπλοκάρει άπειρους ιδιοκτήτες από το να τακτοποιήσουν και να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους.

Σπίτι σε -προσφυγικό- συνοικισμό δεν μπορεί να τακτοποιηθεί γιατί απαιτεί την συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών και τόσα χρόνια μετά οι περισσότεροι συνιδιοκτήτες έχουν πεθάνει και δεν μπορούν να εντοπιστούν καν οι κληρονόμοι τους. Και μιλάμε για σπιτάκι 40 τ.μ. εβδομηνταετίας που ζήτημα είναι αν θα πουληθεί για 15k-20k, δεν θέλω καν να φανταστώ τι σφαγή θα γίνεται σε πιο νέα ακίνητα και δύνανται να πουληθούν για τα δεκαπλάσια. Ο νόμος είναι απαρχαιωμένος και χρειάζεται revamp άμεσα.

• Like 4
  • Απαντ. 432
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, Malthador είπε

Δεν αναφέρεις το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου, το καρκίνωμα που ονομάζεται «οριζόντια συνιδιοκτησία» και έχει μπλοκάρει άπειρους ιδιοκτήτες από το να τακτοποιήσουν και να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους.

Σπίτι σε -προσφυγικό- συνοικισμό δεν μπορεί να τακτοποιηθεί γιατί απαιτεί την συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών και τόσα χρόνια μετά οι περισσότεροι συνιδιοκτήτες έχουν πεθάνει και δεν μπορούν να εντοπιστούν καν οι κληρονόμοι τους. Και μιλάμε για σπιτάκι 40 τ.μ. εβδομηνταετίας που ζήτημα είναι αν θα πουληθεί για 15k-20k, δεν θέλω καν να φανταστώ τι σφαγή θα γίνεται σε πιο νέα ακίνητα και δύνανται να πουληθούν για τα δεκαπλάσια. Ο νόμος είναι απαρχαιωμένος και χρειάζεται revamp άμεσα.

Γενικα η νομοθεσια για την κληρονομια πρεπει να αλλαξει....

Δεν υπαρχει διαθηκη....? Ωραια .

Δεν εμφανιζεται κανενας κληρονομος με 1ο η 2ο βαθμο συγγένειας σε 12μηνες....? Γεια σας και χαρα σας...

Η περιουσια να παει στο ΔΗΜΟ (οχι στο δημοσιο).

Τωρα το ψαξε βρες τον 5ο ξαδερφο της κουμπαρας του μπατζανακι που εφυγε ο παππους του το 1912 στην Αυστραλια και να τον κανεις κληρονομο ειναι αστειο...

Το ιδιο και με την αποποιηση . Κανεις αποποιηση τελος...

Τι τα θελουν μετα  τα δικαστηρια για τα παιδια σου κτλ. ?

Επεξ/σία από k_w_t
  • Like 3
  • Moderators
Δημοσ.
6 minutes ago, k_w_t said:

Δεν εμφανιζεται κανενας κληρονομος σε 12μηνες....? Γεια σας και χαρα σας...

Τωρα το ψαξε βρες τον 5ο ξαδερφο της κουμπαρας του μπατζανακι που εφυγε ο παππους του το 1912 στην Αυστραλια και να τον κανεις κληρονομο ειναι αστειο...

Πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς της τακτοποίησης. Δεν μπορεί να απαιτείται συναίνεση του 51% για αυθαιρεσίες που έγιναν λίγο μετά τα Σεπτεμβριανά, δηλαδή κάπου όπα. Που να ψάχνουμε να βρούμε ζωντανούς και πεθαμένους, να θέλουμε να ξεφορτωθούμε ένα ακίνητο και να μην μπορούμε. Τραγικό.

Έχει έλλειψη κοινής λογικής ο νόμος.

10 hours ago, james01gr said:

θα πρέπει μία οικογένεια να έχει εισόδημα 2500 ευρώ τον μήνα κατ ελάχιστον για να μπορείς να πεις πως θα μπορεί αξιόπιστα να πληρώσει το δάνειο. 

Τι στεγαστικό δάνειο παίρνεις με οικογενειακό εισόδημα 2500 ευρώ το μήνα; Μιλάμε για σπίτι που μπορεί να στεγάσει οικογένεια, έτσι;

• Like 5
Δημοσ.
27 minutes ago, Malthador said:

Πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς της τακτοποίησης. Δεν μπορεί να απαιτείται συναίνεση του 51% για αυθαιρεσίες που έγιναν λίγο μετά τα Σεπτεμβριανά, δηλαδή κάπου όπα. Που να ψάχνουμε να βρούμε ζωντανούς και πεθαμένους, να θέλουμε να ξεφορτωθούμε ένα ακίνητο και να μην μπορούμε. Τραγικό.

Έχει έλλειψη κοινής λογικής ο νόμος.

Τι στεγαστικό δάνειο παίρνεις με οικογενειακό εισόδημα 2500 ευρώ το μήνα; Μιλάμε για σπίτι που μπορεί να στεγάσει οικογένεια, έτσι;

Ουσιαστικά αν δεις τις περιπτώσεις που ανέφερα έχω συμπεριλάβει την οριζόντια ιδιοκτησία.

για το δάνειο, εσυ αναμένεις να πάρεις το 100% της αξίας του ακινήτου; Πάνε αυτά. Ήταν λάθος τότε που γινόταν, και παράμετρος που βοήθησε στην κρισαρα του τώρα. 
Χτίσιμο όλης της Αθήνας από τον κάθε χαμηλόμισθο δημόσιο υπάλληλο-ψηφοφόρο, που τώρα το παίζει ιδιοκτήτης, και κόκκινα δάνεια.

Αν έχεις τα εφάπαξ των γονιών και αποταμιεύσεις στην άκρη, τότε παρε και ένα μικρό δάνειο των 50000. Πάλι στεγαστικό ορίζεται.

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, k_w_t είπε

Δεν εμφανιζεται κανενας κληρονομος με 1ο η 2ο βαθμο συγγένειας σε 12μηνες....? Γεια σας και χαρα σας...

Καλά τα λές, αλλά και που γίνεται η αποποίηση και δεν βρίσκεται κληρονόμος πάει στο ... κράτος = αζήτητα.

Δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανείς, θα σαπίσει. Έχω παράδειγμα στην πολυκατοικία μου.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Μια ιδέα: Ξέμεινε από αποποίηση; άμεσα πλειστηριασμός.

• Moderators
Δημοσ.
20 minutes ago, dstilio said:

Αν έχεις τα εφάπαξ των γονιών και αποταμιεύσεις στην άκρη, τότε παρε και ένα μικρό δάνειο των 50000. Πάλι στεγαστικό ορίζεται.

Για να πάρεις σπίτι για οικογένεια αυτή τη στιγμή, θέλεις για πλάκα 200k-250k στην χειρότερη περίπτωση και από αυτά θα πρέπει να έχεις τα 40k-50k στην τσέπη σου, άρα μιλάμε για στεγαστικό 150k-200k. Τέτοιο δάνειο δεν δίνει καμία τράπεζα με 30k οικογενειακό εισόδημα και δεν θα πρέπει και να θέλει να το πάρει μια οικογένεια, μιας και δεν θα φτάνουν τα χρήματα για να ζήσει αξιοπρεπώς, αφού θα έχει πληρωθεί η μηνιαία δόση.

Πάντα μιλάμε για δάνειο χωρίς επιπλέον εξασφαλίσεις, φερέγγυους εγγυητές κλπ, έτσι; Δυστυχώς δεν τα έχουμε όλοι αυτά για να μπορέσουμε να κάνουμε αντίστοιχο προγραμματισμό.

Με 50k δάνειο και άλλα τόσα να έχεις στην άκρη, τι σπίτι να πάρεις για οικογένεια;

Δημοσ.
Στις 8/6/2024 στις 8:21 ΜΜ, k_w_t είπε

Επειδη βλεπω στο profile οτι μενεις στην Σταματα.... Μαλλον δεν εχεις δει τι γινεται πλεον στο κεντρο..

Μενω στο Κουκακι και παντου πλεον ειναι airbnb και ξενοι με Golden Visa.

Φτασαμε απο 4 δημοτικα σχολεια να εχουμε πλεον 2 και αυτα πχ στην Α δημοτικου εχουν απο 18 παιδια σε καθε τμημα.

Οταν πηγαινα εγω ειμασταν 29-30 παιδια και 2 σχολεια παραπανω...

Δεν υπαρχουν πλεον μονιμοι κατοικοι.

Υπαρχουν πολυκατοικιες που η πορτα ειναι γεματη με τα γνωστα κουτακια.

ΥΓ. Υπαρχουν και αλλες πλατφορμες εκτος απο το ΑirBnΒ που δεν τις βαζουν σε αυτα τα νουμερα..

ΥΓ2. Το 16500 ειναι γελιο νουμερο... . Στο οικοδομικο τετραγωνο που μενω ειναι 15 τουλαχιστον.

Το κουκακι και γενικα το κεντρο δεν ειναι για Ελληνες πλεον. 

Γιατι ο Ελληνας εχει την απαιτηση να μενει κεντρο, διπλα σε μετρο, και να εχει 2 αυτοκινητα που θα τα παρκαρει οπου του καβλωσει, συνηθως πανω σε πεζοδρομια.

Δημοσ.

Το κέντρο στην Αθήνα είναι τρέλα γενικότερα. Ούτε να με πληρώνανε δεν έμενα εκεί. Δεν είμαι του τσιμέντου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Ntinaras είπε

Το κουκακι και γενικα το κεντρο δεν ειναι για Ελληνες πλεον. 

Γιατι ο Ελληνας εχει την απαιτηση να μενει κεντρο, διπλα σε μετρο, και να εχει 2 αυτοκινητα που θα τα παρκαρει οπου του καβλωσει, συνηθως πανω σε πεζοδρομια.

Γεννηθηκα και μεγαλωσα στο Κουκακι οπως και ο πατερας μου (στην Πλακα αυτος).

Ουτε εγω ουτε ο πατερας ειχαμε ποτε αυτοκινητο... γιατι απλα δεν βολευει σε τιποτα.

Μονο στις διακοπες μπορει να νοικιασω που παλι με συμφερει οικονομικα (4-5 μερες κοστιζουν λιγοτερο απο το καραβι).

Το θεμα παρκινγκ δεν ειναι τοσο θεμα απο τους μονιμους κατοικους. Το προβλημα ειναι αυτοι που ερχονται για δουλεια , ποτακι ή βολτα στην Ακροπολη. Ειδικα οταν εχει και παρασταση στο Ηρωδειο γινεται χαμος...

Εαν κανεις βολτα πχ στις 6 το πρωι που ειναι παρκαρισμενα τα αμαξια μονο των μονιμων κατοικων βλεπεις απειρες θεσεις αδειες.

Απο τις 7 που ερχονται πχ αυτοι που δουλευουν σε εταιριες στην Συγγρου αρχιζει και γεμιζει...

Επεξ/σία από k_w_t
  • Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, k_w_t είπε

Γεννηθηκα και μεγαλωσα στο Κουκακι οπως και ο πατερας μου (στην Πλακα αυτος).

Ουτε εγω ουτε ο πατερας ειχαμε ποτε αυτοκινητο... γιατι απλα δεν βολευει σε τιποτα.

Μονο στις διακοπες μπορει να νοικιασω που παλι με συμφερει οικονομικα (4-5 κοστιζουν λιγοτερο απο το καραβι).

Το θεμα παρκινγκ δεν ειναι τοσο θεμα απο τους μονιμους κατοικους. Το προβλημα ειναι αυτοι που ερχονται για δουλεια , ποτακι ή βολτα στην Ακροπολη. Ειδικα οταν εχει και παρασταση στο Ηρωδειο γινεται χαμος...

Εαν κανεις βολτα πχ στις 6 το πρωι που ειναι παρκαρισμενα τα αμαξια μονο των μονιμων κατοικων βλεπεις απειρες θεσεις αδειες.

Απο τις 7 που ερχονται πχ αυτοι που δουλευουν σε εταιριες στην Συγγρου αρχιζει και γεμιζει...

Ακομα και στις 6 το πρωι, το μεγαλυτερο ποσοστο των παρκαρισμενων, ειναι παρκαρισμενα παρανομα.

Στασεις λεωφορειων, πανω σε στροφες, πανω σε διαβασεις κτλ.

Ο,τι δηλαδη γινεται σε ολη την Ελλαδα, απλα σε περιοχες οπως το κουκακι και το παγκρατι ειναι ακραιο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, Ntinaras είπε

Ακομα και στις 6 το πρωι, το μεγαλυτερο ποσοστο των παρκαρισμενων, ειναι παρκαρισμενα παρανομα.

Στασεις λεωφορειων, πανω σε στροφες, πανω σε διαβασεις κτλ.

Ο,τι δηλαδη γινεται σε ολη την Ελλαδα, απλα σε περιοχες οπως το κουκακι και το παγκρατι ειναι ακραιο.

Μπα δεν νομιζω να ειναι στις 6 το πρωι παρανομα παρκαρισμενα αλλα μετα ναι γινεται χαος..

Ειδικα με το Ηρωδειο βλεπω κοσμο να φτανει να παρκαρει μεχρι την Ορλωφ και να σημειωνει στο GoogleMaps που παρκαρε.

Ενα αλλο θεμα ειναι αυτο με τα διατηρητεα...

Δεν αφηνουν να γκρεμισθουν ολα τα προπολεμικα σπιτια. Μονο αναπαλαιωση κτλ.

Οποτε νεες πολυκατοικιες με θεσεις παρκινγκ γιοκ....

43 λεπτά πριν, menthol1979 είπε

Καλά τα λές, αλλά και που γίνεται η αποποίηση και δεν βρίσκεται κληρονόμος πάει στο ... κράτος = αζήτητα.

Δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανείς, θα σαπίσει. Έχω παράδειγμα στην πολυκατοικία μου.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Μια ιδέα: Ξέμεινε από αποποίηση; άμεσα πλειστηριασμός.

Ο πλειστηριασμος στην Ελλαδα σημαινει λαμογια που θα το παρει ο γνωστος και εχων τα μεσα για ενα κομματι ψωμι.

Καλυτερα πχ κατι παλιες μονοκατοικιες ή καταστηματα να τα παρει ο Δημος για τις υπηρεσιες τους..

Ακομα και να στεγασει απορες οικογενειες κτλ...

Επεξ/σία από k_w_t
Δημοσ.
6 minutes ago, Malthador said:

Για να πάρεις σπίτι για οικογένεια αυτή τη στιγμή, θέλεις για πλάκα 200k-250k στην χειρότερη περίπτωση και από αυτά θα πρέπει να έχεις τα 40k-50k στην τσέπη σου, άρα μιλάμε για στεγαστικό 150k-200k. Τέτοιο δάνειο δεν δίνει καμία τράπεζα με 30k οικογενειακό εισόδημα και δεν θα πρέπει και να θέλει να το πάρει μια οικογένεια, μιας και δεν θα φτάνουν τα χρήματα για να ζήσει αξιοπρεπώς, αφού θα έχει πληρωθεί η μηνιαία δόση.

Πάντα μιλάμε για δάνειο χωρίς επιπλέον εξασφαλίσεις, φερέγγυους εγγυητές κλπ, έτσι; Δυστυχώς δεν τα έχουμε όλοι αυτά για να μπορέσουμε να κάνουμε αντίστοιχο προγραμματισμό.

Με 50k δάνειο και άλλα τόσα να έχεις στην άκρη, τι σπίτι να πάρεις για οικογένεια;

Αυτοί που έχω δει να αγοράζουν σπίτια αυτή τη στιγμή είναι στη φαση να έχουν ήδη τα 2/3 με 3/4 της αξίας ήδη στην τσέπη, και δάνειο στο εύρος 50-100k.

Δεν είπα ότι μπορείς να πάρεις σπίτι με άδεια τσέπη. Και κατά τη γνώμη δεν πρέπει να πάρεις σπίτι. Αυτή η λογική είναι που μας έφτασε εδώ, όπου όσοι δεν είχαν αλλά ψήφιζαν πήραν σπίτι στην Αθήνα.

Και φράκαρε η αθηνα, με άπειρα σπίτια να μένουν χήρες στα 85 τους σε 120 τμ σπίτι (αυτό δεν το αναφέραμε ως λόγο πριν). Ας φύγουν να πάνε σε μικρότερα. Έγινε το τούβλο συνώνυμο με τη  ύπαρξη τους και δεν το δίνουν να το χαρεί μια οικογένεια.

τα σπίτια θα έπρεπε να αλλάζουν χέρια αναγκαστικά από ένα σημείο και μετά αφού θέλεις να χωρέσεις τη μισή Ελλάδα στην Αττική.

η σωστή λύση είναι:

1) αποκέντρωση με χτίσιμο υποδομών και ευέλικτη εργασία: αλλά πέφτει κόστος στο κράτος που είναι χρεοκοπημένο πάνω από 10 χρόνια τώρα.

2) ρυθμίσεις για άνοιγμα των χιλιάδων σπιτιών που έχουν κολλήσει σε διαφορά θέματα.

3) ρύθμιση της αγοράς ενοικίου ώστε να μπορούν να μένουν οι οικογένειες. Οι νυν ιδιοκτήτες να χάσουν έλεγχο για το γενικό καλό. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες σε περιόδους κρίσης και πολέμου. Επεμβατικά. Ειναι πόλεμος γιατί χάνεις νέα παιδιά (αφού όλοι φεύγουν εξωτερικό) και αλεξια δε γεννάει γιατί δε βγαίνει.

Εαν τα ενοίκια είναι σε νορμαλ τιμές, δε χρειάζεται να αγοράσεις σπίτι και δε χρειάζεται να φύγεις από τη χώρα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 minutes ago, dstilio said:

Και φράκαρε η αθηνα, με άπειρα σπίτια να μένουν χήρες στα 85 τους σε 120 τμ σπίτι (αυτό δεν το αναφέραμε ως λόγο πριν). Ας φύγουν να πάνε σε μικρότερα. Έγινε το τούβλο συνώνυμο με τη  ύπαρξη τους και δεν το δίνουν να το χαρεί μια οικογένεια.

τα σπίτια θα έπρεπε να αλλάζουν χέρια αναγκαστικά από ένα σημείο και μετά αφού θέλεις να χωρέσεις τη μισή Ελλάδα στην Αττική.

Viva la revolución σύντροφε!

Κάτω η δημοκρατία, να πατάξουμε την πλουτοκρατία, να δημεύσουμε περιουσίες γέρων καπιταλιστών!

Avanti popolo, bandiera rossa...

Επεξ/σία από csontheline
Καλή η επανάστασις, καλύτερη η ορθογραφία.
  • Haha 8
  • Moderators
Δημοσ.
24 minutes ago, dstilio said:

Αυτοί που έχω δει να αγοράζουν σπίτια αυτή τη στιγμή είναι στη φαση να έχουν ήδη τα 2/3 με 3/4 της αξίας ήδη στην τσέπη, και δάνειο στο εύρος 50-100k.

Δεκτό, ξέρω κι εγώ τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά δεν είναι αυτή η λογική του στεγαστικού. Η λογική του στεγαστικού είναι να αγοράσεις ένα σπίτι από το μηδέν, έχοντας ένα μικρό μέρος της αξίας του στην τράπεζα. Αντί να τα δίνεις στο ενοίκιο, να τα δίνεις στη δόση της τράπεζας.

27 minutes ago, dstilio said:

Δεν είπα ότι μπορείς να πάρεις σπίτι με άδεια τσέπη. Και κατά τη γνώμη δεν πρέπει να πάρεις σπίτι. Αυτή η λογική είναι που μας έφτασε εδώ, όπου όσοι δεν είχαν αλλά ψήφιζαν πήραν σπίτι στην Αθήνα.

Διαφωνώ, ειδικά τώρα θα έπρεπε να μπορεί ένα ζευγάρι να μπορεί να πάρει σπίτι με άδεια τσέπη και με σταθερό επιτόκιο για να μπορέσει να κάνει προγραμματισμό και να φτιάξει οικογένεια. Πώς θα κάνουν παιδιά αν δεν έχουν λύσει το στεγαστικό τους; 

30 minutes ago, dstilio said:

η σωστή λύση είναι:

1) αποκέντρωση με χτίσιμο υποδομών και ευέλικτη εργασία: αλλά πέφτει κόστος στο κράτος που είναι χρεοκοπημένο πάνω από 10 χρόνια τώρα.

2) ρυθμίσεις για άνοιγμα των χιλιάδων σπιτιών που έχουν κολλήσει σε διαφορά θέματα.

3) ρύθμιση της αγοράς ενοικίου ώστε να μπορούν να μένουν οι οικογένειες. Οι νυν ιδιοκτήτες να χάσουν έλεγχο για το γενικό καλό. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες σε περιόδους κρίσης και πολέμου. Επεμβατικά. Ειναι πόλεμος γιατί χάνεις νέα παιδιά (αφού όλοι φεύγουν εξωτερικό) και αλεξια δε γεννάει γιατί δε βγαίνει.

Όλα αυτά που λες και επιπλέον θα έπρεπε το κράτος να κάνει πιο σοβαρή διαχείριση σε προγράμματα όπως το «Σπίτι μου». Δεν μπορεί να σου βάζει τόσο χαμηλό εισοδηματικό όριο για να είσαι δικαιούχος. Δεν πρόκειται μια οικογένεια με δύο παιδιά να πάρει 150k δάνειο, όταν έχει 30k εισόδημα και μάλιστα για να αγοράσει αρχαιότητες. 

Μετά αναρωτιούνται γιατί δεν πήγε καλά το πρόγραμμα.

• Like 3
Δημοσ.
1 ώρα πριν, dstilio είπε

η σωστή λύση είναι:

Εαν τα ενοίκια είναι σε νορμαλ τιμές, δε χρειάζεται να αγοράσεις σπίτι και δε χρειάζεται να φύγεις από τη χώρα.

Ποιος θέλει να χωρέσει τη μισή Ελλάδα στην Αττική; Η κρατική μηχανή ναι οκ βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην Αθήνα που είναι πρωτεύουσα. Όλοι οι υπόλοιποι όμως; Αν κάποιος ανοίξει μια οποιαδήποτε εταιρία, το καλύτερο σημείο για αυτόν ήταν είναι και θα παραμείνει η Αθήνα. Έχει τη μεγαλύτερη αγορά, τις καλύτερες υπηρεσίες και το μεγαλύτερο απόθεμα εξειδικευμένων εργαζομένων.  

Δεν υπάρχει όμως ένα διαβολικό σχέδιο να μαζευτεί ο κόσμος στην Αθήνα. Ο κόσμος ζει και έρχεται στην Αθήνα γιατί έχει τις καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες απο οπουδήποτε στην Ελλάδα. Και όσο ριζώνει ο κόσμος στην Αθήνα, τόσο πιο δύσκολο είναι να γίνει η οποια αποκέντρωση. Δε ζούμε σε χώρα με κεντρικό σχεδιασμό τύπου ΕΣΣΔ που το κράτος να αποφασίζει που θα μετεγκαταστήσει τον κόσμο. 

Παρ' όλα αυτά, θεωρώ πολύ χρήσιμες οποιεσδήποτε προσπάθειες αποκέντρωσης ώστε σε πρώτη φάση να σταματήσει η ροή προς την Αθήνα. Να μην έρχεται πλέον κόσμος για δουλειά, γιατί θα μπορεί αντίστοιχη ή παραπλήσια θέση να τη βρει στην πόλη του ή σε κοντινό μέρος (ο βορειοελλαδίτης στη Θεσσαλονίκη, ο πελοποννήσιος στην Πάτρα και πάει λέγοντας). 

Τέλος η ρύθμιση της αγοράς ενοικίου, όπου κι αν δοκιμάστηκε απέτυχε παταγωδώς, γιατί 1. δημιούργησε μια δευτερογενή αγορά ενοικίων όπου ενοικιαστές με παλιά φιξαρισμένα συμβόλαια υπενοικίαζαν σε νέους σε υψηλότερες τιμές και 2. μειώνει δραματικά τις όποιες επενδύσεις σε ακίνητα της αγοράς της ενοικίασης. Κανένας δε θα αγοράσει όταν ξέρει οτι το κράτος θα αποφασίσει πόσο νοίκι θα εισπράξει και κανένας δε θα ρίξει ούτε καρφί σε σπίτι αν δεν μπορεί να αυξήσει το ενοίκιο. Το κράτος αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι 1. να παρέμβει στην προσφορά, διοχευτεύοντας στην αγορά δικά του ακίνητα με ελεγχόμενο ενοίκιο 2. να προσπαθήσει να συγκρατήσει τα ενοίκια μέσω κινήτρων, π.χ. αυξημένη φορολογία αν κάνεις αυξήσεις ή αντίστοιχα μειωμένη αν το κρατήσεις σταθερό και πάει λέγοντας. 

21 ώρες πριν, csontheline είπε

Αποκέντρωση χρειάζεται, όχι να κλείσει το Airbnb. Για ποιον λόγο απαιτείται να υπάρχουν τόσες μεγάλες εταιρείες στα κέντρα των πόλεων;
Ευτυχώς ανακοινώνονται (ή ήρθαν ήδη) πολυεθνικές στην περιφέρεια. Σειρά τα πανεπιστήμια και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες.

Γιατί η μεγάλη εταιρία θέλει να έχει γραφεία σε σημεία όπου θα έχει προβολή, θα έχει άμεση πρόσβαση σε συνεργάτες και θα έχει πιο εύκολη πρόσβαση για τον κόσμο που δουλεύει σε αυτή. Για αυτό έχουν μαζευτεί οι εταιρίες στο δαχτυλίδι ή στην αρχή της Συγγρού και δε πάνε στο Κορωπί ή στη Μάνδρα. 

Είναι παντελώς ηλίθιο το κέντρο να είναι πυκνοκατοικημένο και οικιστικό και οι εταιρίες να είναι εκτός πόλεων. Ακριβώς το αντίθετο πρέπει να είναι μοντέλο. Οι εταιρίες και οι υπηρεσίες στο κέντρο της πόλης, απλωμένα τα οικιστικά προάστια και εξελιγμένες υποδομές ώστε ο κόσμος να μπορεί να μεταβεί εύκολα στο κέντρο όσες φορές πηγαίνει στο γραφείο. 

• Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...