Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

https://www.ot.gr/2022/06/14/apopseis/experts/argia-tou-agiou-pneymatos-ti-isxyei-ston-idiotiko-tomea/

Στις επιχειρήσεις που η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος είναι κατ’ έθιμο αργία:

Οι μισθωτοί παρ’ όλο που δεν θα εργαστούν, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους, εκτός κι αν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για το αντίθετο.

Τυχόν συμφωνία εργοδότη και εργαζομένων, να παραμένει κλειστή η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται την ημέρα αυτή, δεν απαγορεύεται.

• Απαντ. 62
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Moderators
Δημοσ.
3 hours ago, SeNNinhA said:

Ναι αλλά ούτε και αυτό που λες έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Η μοναδική πραγματικότητα με την οποία έχει επαφή είναι η πραγματικότητα του εργοδότη.

Καλά αυτό που λέω εγώ είναι που έχει σχέση με την πραγματικότητα εξ ορισμού από την στιγμή που το επαληθεύει η ίδια η πραγματικότητα, σόρι κιόλας.

3 hours ago, SeNNinhA said:

Όπως κάνουν σε όλες τις χώρες που οι νομοθεσίες έχουν εφαρμογή.

Δεν θα το αναλύσω σαν επιχείρημα, γιατί θα μπλέξουμε τα μπούτια μας αν το τεντώσουμε αυτό, αλλά αμφιβάλλω πάρα πολύ ότι υπάρχει χώρα του δυτικού κόσμου στην οποία αν δεν τα βρίσκεις με τον εργοδότη σου στις άδειες σε προτρέπει ο νόμος να πας σε μία άσχετη επιτροπή που δεν γνωρίζει ούτε τις ανάγκες της επιχείρησης, ούτε τις προσωποποιημένες ανάγκες του εργαζόμενου, προκειμένου να βγάλεις άκρη. Μπορεί να κάνω λάθος βέβαια, αλλά προσωπικά το βλέπω σαν κάτι που θα συμβαίνει μόνο στην Βόρεια Κορέα ξέρω 'γω.

4 hours ago, SeNNinhA said:

Θέλεις να  βρεις τρόπο να συμφωνήσεις κάτι άλλο. Κανένα πρόβλημα. Κάνε μια δελεαστική αντιπρόταση.

Κατά κανόνα, τουλάχιστον στον δικό μου τομέα (βιοτεχνίες τροφίμων) οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από την στιγμή της πρόσληψης πότε κλείνουν οι επιχειρήσεις και άρα πότε θα λαμβάνουν την άδειά τους. Εθιμοτυπικά και παράνομα προφανώς, αλλά συμφωνούν εξαρχής με την τακτική.

Στα εργοτάξια που δουλεύω στις γιορτές εάν υπάρχει ανάγκη παραμένει προσωπικό εθελοντικά με ειδική συμφωνία για δίπλα μεροκαματα για όσες ημέρες εορτών παραμένουν στο έργο. Οχι μόνο για τις τυπικές αργίες αλλά για όσες ημέρες δεν είναι με τις οικογένειες τους όπως θα έπρεπε. Και λίγοι μένουν. Όσοι δεν έχουν γυναίκα και παιδιά.

Επίσης στα εργοτάξιο οι ημέρες που κλείνει λόγω εορτών δεν μετράνε στις άδειες σου.

Α για εργοτάξια μιλάμε; Οκ, τώρα το αποσαφήνισες. :P

Για πες τι γίνεται στα εργοτάξια όταν δεν βγαίνει το deadline παράδοσης του έργου, τι συμβαίνει με Σαββατοκύριακα, υπερωρίες, κανόνες ασφαλείας κλπ. 

Γιατί κάτι μου λέει ότι η υποχρεωτική άδεια είναι το μικρότερο από τις παράνομες τακτικές που μπορεί να συναντήσει ένας εργαζόμενος σε εργοτάξια.

Μιας που γκρινιάζεις για την διαιτησία της Επιθεώρησης Εργασίας (και ποιος άλλος να την κάνει αλήθεια

Κάποιος που να είναι σχετικός με τον τομέα, να γνωρίζει τις ανάγκες της επιχείρησης και τις εξατομικευμένες ανάγκες του εργαζόμενου. Ο εργαζόμενος που θα πάει στο ΣΕΠΕ για κάτι τέτοιο απλά θα είναι μη-εργαζόμενος την επόμενη μέρα.

Αρα μια καλή σχέση αμοιβαίας κατανόησης εργοδότη και εργαζόμενου λύνει τα περισσότερα προβλήματα

Προφανώς.

Δημοσ.

Όπως κάνουν σε όλες τις χώρες που οι νομοθεσίες έχουν εφαρμογή.

Να μας πει καποιος ποιες ειναι αυτες οι χωρες 🤣
H νουμερο 2 σε ευημερια χωρα της ΕΕ, ειναι μεσα σε αυτες; 😅

Δημοσ.
12 hours ago, SeNNinhA said:

Β) Είσαι μισθωτός υπάλληλος και πληρώνεσαι μισθό με το μήνα? Τότε εάν παραμείνει κλειστή η επιχείρηση για μερικές ημέρες δεν δικαιουται να σου αφαιρέσει ένα κάποιο αναλογικό πόσο από τον μισθό σου

12 hours ago, SeNNinhA said:

Δεν μπορεί να σου χρεώσει την δική του απόφαση να παραμείνει κλειστό ως άδεια που έχεις δικαίωμα εσύ να επιλέξεις. Με ή χωρίς μεροκαματο την άδεια δεν δικαιούται να σου την χρεώσει χωρίς την σύμφωνη γνώμη σου.

2) Ναι. Θα πρεπει να πάρεις το σύνολο του μισθού σου. Εκτός και εάν έχεις υπογράψει κάποιο ειδικό σχετικό όρο στην σύμβαση σου.

σαφέστατος. Ευχαριστώ πολυ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όσες επιχειρήσεις κλείνουν για κάποιες μέρες (συνήθως Αύγουστο) πρέπει να αναφέρουν στην σύμβαση που συνάπτουν με τον εργαζόμενο ότι: 

«Ο Εργοδότης δυνητικά μπορεί να εφαρμόζει το σύστημα χορήγησης της ομαδικής άδειας και τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι η άδεια θα χορηγείται κατά το διάστημα που η επιχείρηση θα παραμένει κλειστή ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο».

Τότε και μόνο τότε δεν υπάρχει θέμα και όλα είναι ξεκάθαρα.

Δείτε παράδειγμα 4:

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=225205

Επεξ/σία από gx2
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 hours ago, gx2 said:

Όσες επιχειρήσεις κλείνουν για κάποιες μέρες (συνήθως Αύγουστο) πρέπει να αναφέρουν στην σύμβαση που συνάπτουν με τον εργαζόμενο ότι: 

«Ο Εργοδότης δυνητικά μπορεί να εφαρμόζει το σύστημα χορήγησης της ομαδικής άδειας και τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι η άδεια θα χορηγείται κατά το διάστημα που η επιχείρηση θα παραμένει κλειστή ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο».

Τότε και μόνο τότε δεν υπάρχει θέμα και όλα είναι ξεκάθαρα.

Δείτε παράδειγμα 4:

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=225205

δεν υπαρχει κατι τετοιο στην συμβαση μου.

Δημοσ.

Μόλις "έσκασε" και σε εμάς αυτό το τερτίπι....

"12 με 16/08  θα πάρετε άδεια γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε δουλειά αυτές τις μέρες."

Και μάλιστα δεν την κλείνει την εταιρία τελείως, την γραμματεία και 2 άτομα τα θέλει σε περίπτωση ανάγκης.

Δημοσ.

Παιδια ειναι απολυτως νομιμο να κλεινει μια επιχειρηση πχ τον Αυγουστο και να μοιραζει αδειες (εγκαιρα παντα).

Οποιος λεει κατι αλλο ψαχνει ψυλλους στα αχυρα.

Αν θελετε να αφησουμε το νομικο μερος και να παμε στο ηθικο, η επιχειρηση δεν ειναι εκει για οποτε εσεις αποφασισετε να πατε, ουτε μπορει να κρεμεται απο τα χειλη σας.Αν πχ τον Αυγουστο η επιχειρηση δεν εχει δουλεια για προφανεις λογους,τοτε θα κλεισει για αυτο το διαστημα και εσεις θα πατε διακοπες ενω ταυτοχρονα θα πληρωνεστε κανονικα σαν να δουλευατε.

Αν θελετε να ξεκινησετε ε(μ)πανασταση για αυτο,ειστε σε λαθος δρομο,ουτε καν στο ΚΚΕ δεν θα σας ακουσουν χωρις να τους πιασουν τα γελια.

• Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1
  • Haha 3
Δημοσ.
1 hour ago, vagos789 said:

Παιδια ειναι απολυτως νομιμο να κλεινει μια επιχειρηση πχ τον Αυγουστο και να μοιραζει αδειες (εγκαιρα παντα).

οχι δν ειναι, σου εχουν απαριθμήσει και νομους και τι λεει το εργατικο δικαιο. Εχεις κατι αλλο να αντιπαραθέσεις περα το "το κανουν ολοι" ?

1 hour ago, vagos789 said:

Αν πχ τον Αυγουστο η επιχειρηση δεν εχει δουλεια για προφανεις λογους,τοτε θα κλεισει για αυτο το διαστημα και εσεις θα πατε διακοπες ενω ταυτοχρονα θα πληρωνεστε κανονικα σαν να δουλευατε.

εννοειτε! οχι βάζοντάς άδειά ομως.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, vagos789 είπε

Αν θελετε να αφησουμε το νομικο μερος και να παμε στο ηθικο, η επιχειρηση δεν ειναι εκει για οποτε εσεις αποφασισετε να πατε, ουτε μπορει να κρεμεται απο τα χειλη σας.Αν πχ τον Αυγουστο η επιχειρηση δεν εχει δουλεια για προφανεις λογους,τοτε θα κλεισει για αυτο το διαστημα και εσεις θα πατε διακοπες ενω ταυτοχρονα θα πληρωνεστε κανονικα σαν να δουλευατε.

Αν θελετε να ξεκινησετε ε(μ)πανασταση για αυτο,ειστε σε λαθος δρομο,ουτε καν στο ΚΚΕ δεν θα σας ακουσουν χωρις να τους πιασουν τα γελια.

Popcorn Eating GIF Popcorn Eating Big Eyes Discover Share GIFs |  peacecommission.kdsg.gov.ng

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, vagos789 είπε

Δεν ισχύει και τέλος. Για να έχει έστω πάτημα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχος όρος στη σύμβαση, υπογεγραμμένος από όλους τους εργαζόμενους, να κλείνει κατ'έθιμο η επιχείρηση συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πχ 1-15 Αυγουστου) και πάλι σε μια ενδεχόμενη εργατική διαφορά αν δεν υπάρχει συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων το οποίο με απόφαση κατά πλειοψηφία θα δέχεται αυτό το πράγμα, δεν βλέπω πως δεν θα δικαιωθεί ο εργαζόμενος. 

ΑΛΛΑ, ένα μεγάλο αλλά. Προσωπικά θεωρώ καραγκιοζιλίκι να κάθεσαι να ασχολείσαι με την άδεια μιας ημέρας που στην ουσία σου κάθεται τετραήμερο. Και αν θες να το παίξεις επαναστάτης σκέψου να σε κοιτούν όλοι οι συνάδελφοι με μισό μάτι κάθε Μ. Παρασκευή που θα δουλεύουν επειδή το κακό αφεντικό παραδειγματίστηκε από εσένα και δεν χρεώνει άδειες πλέον την Μ. Παρασκευή. Δεν έχω κάνει ποτέ εργοδότης αλλά αν μου έσκαγε τέτοιο άτομο θα το τάραζα μετά στη νομιμότητα. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, koulkos είπε

Δεν ισχύει και τέλος. Για να έχει έστω πάτημα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχος όρος στη σύμβαση, υπογεγραμμένος από όλους τους εργαζόμενους, να κλείνει κατ'έθιμο η επιχείρηση συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πχ 1-15 Αυγουστου) και πάλι σε μια ενδεχόμενη εργατική διαφορά αν δεν υπάρχει συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων το οποίο με απόφαση κατά πλειοψηφία θα δέχεται αυτό το πράγμα, δεν βλέπω πως δεν θα δικαιωθεί ο εργαζόμενος. 

ΑΛΛΑ, ένα μεγάλο αλλά. Προσωπικά θεωρώ καραγκιοζιλίκι να κάθεσαι να ασχολείσαι με την άδεια μιας ημέρας που στην ουσία σου κάθεται τετραήμερο. Και αν θες να το παίξεις επαναστάτης σκέψου να σε κοιτούν όλοι οι συνάδελφοι με μισό μάτι κάθε Μ. Παρασκευή που θα δουλεύουν επειδή το κακό αφεντικό παραδειγματίστηκε από εσένα και δεν χρεώνει άδειες πλέον την Μ. Παρασκευή. Δεν έχω κάνει ποτέ εργοδότης αλλά αν μου έσκαγε τέτοιο άτομο θα το τάραζα μετά στη νομιμότητα. 

Καραγκιοζιλικι είναι να ασχολείται το αφεντικό σου να σου χρεώσει την ημέρα με το έτσι θέλω.

Δεν κερδιζεις τίποτε άρα γιατί να είσαι και ευγνώμων? Εάν ήθελες τετραημερο θα ζητούσες και θα έβαζες άδεια που την χρεώνεσαι ούτως ή αλλως και στις δύο περιπτώσεις. Ο μοναδικός κερδισμενος πολλαπλά μάλιστα είναι το πονηρό αφεντικό. Πολλαπλασιασε μια ημέρα κλεμμένη επί τον αριθμό των υπαλλήλων που εχει.

Όχι μόνο κλείνει την επιχείρηση κατά το δοκούν αλλά βγάζει και κέρδος εις βάρος της ξεκουρασης των υπαλλήλων του.

Και δεν τους πληρώνει την ημέρα και τους τρώει και την άδεια

Εγώ πάλι εάν ησουν αφεντικό θα καθόμουν μόνο μέχρι να βρω την επομενη δουλειά μου και θα έφευγα χωρίς καν να σε ειδοποιησω....

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, koulkos said:

ΑΛΛΑ, ένα μεγάλο αλλά. Προσωπικά θεωρώ καραγκιοζιλίκι να κάθεσαι να ασχολείσαι με την άδεια μιας ημέρας που στην ουσία σου κάθεται τετραήμερο

εσυ το θες, αλλως δεν το θελει, και επειδη καθετε και συμφερει αυτον παρε εσυ μια μερα απο την αδεια την ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΛΕΩ με δυο μηνες στην εταιρεια. Γιατι μου την τρωει? 

καραγκιοζιλικια εινα αυτα που κανουν οχι το να αντιδρασεις.

Δεν ειναι νομιμο αλλα "το κανουν ολοι". αυτο ειναι το μότο.

Επεξ/σία από great
Δημοσ.
47 minutes ago, great said:

εσυ το θες, αλλως δεν το θελει, και επειδη καθετε και συμφερει αυτον παρε εσυ μια μερα απο την αδεια την ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΛΕΩ με δυο μηνες στην εταιρεια. Γιατι μου την τρωει? 

καραγκιοζιλικια εινα αυτα που κανουν οχι το να αντιδρασεις.

Δεν ειναι νομιμο αλλα "το κανουν ολοι". αυτο ειναι το μότο.

Η πολυχρονη εμπειρια μου λεει οτι αν καπου δεν σου αρεσει φευγεις. Δεν καθεσαι να τα κανεις ολα νομοτυπα. 
Ναι, εχεις δικιο. Τι θες να πετυχεις τωρα, να τους κανεις να αλλαξουν ή σου φτανει να σου πουμε οτι εχεις δικιο και να γκρινιαξουμε ολοι παρεα;

Καλη τυχη στην επομενη δουλεια σου.

Δημοσ.

Για τους περισσότερους μπορεί να φαίνεται ωραία ιδέα ένα 4ημερο μέσα στον 15αυγουστο. Δεν σκέφτονται όμως όλοι το ίδιο.

Ο ts μπορεί να μη γουστάρει διακοπές μέσα στον Αύγουστο και να θέλει να κρατήσει μέρες για πιο μετά. Μπορεί λέμε τώρα, να τις θέλει για Σεπ/Οκτ να πάει σε κανά φεστιβάλ στην Ευρώπη ή για κάπου αλλού σε διαφορετική περίοδο.

Να του χρεώσει ο άλλος άδεια με το έτσι θέλω και να κάθεται ο ts να κοιτάει τους τοίχους? Ας του δώσει ρεπό καλύτερα. 

• Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...