Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Η συσσώρευση τεχνογνωσίας μετράει, αν το project ευοδωθεί.

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Aprile είπε

Όταν σου πέφτει ο Lancet στο κεφάλι δεν κοιτάς πόσα nm έχουν τα τσιπάκια του.

Και που να δεις τι θα γίνει όταν σου πέφτουν τα πυρηνικά ...

5 ώρες πριν, AtiX είπε

Πιστεύεις ότι είναι δύσκολο μέσα σε έξη μήνες, να στηθούν εργοστάσια στις ΗΠΑ, στο Μεξικό ή κάπου στην Ευρώπη που να παράγουν 3nm?

Είναι αδύνατο ,εκτός και αν μιλάμε για war economy 

Δημοσ.
7 ώρες πριν, nepomuk είπε

Ποτε δεν ειναι αργα, η αρχη ειναι το ημισυ του παντος .

Εχεις δικιο, τι και αν οι αλλοι εχουν tomahawk εμεις εξελισουμε τωρα την μακεδονικη φαλαγγα με νεα κραματα σιδηρου, πανω τους αδερφια !

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και δε μου λετε ρε παιδια, η προηγμενη και ανεπτυγμενη ΕΕ, σε ποσα nanometers κατασκευαζει τους επεξεργαστες της....ααααανννν κατασκευαζει;

Για να δουμε και ποσο παρωχημενο ειναι το ξεκινημα της Ρωσιας σε σχεση με τα καθ'ημας στην ΕΕ.

Γιατι οπως ειπε και συμφορουμιτης, σε χωρα που δεν παραγει ουτε βιδα σαν την Ελλαδα αλλα και γενικοτερα οπως κατηντησε η ΕΕ, καθομαστε να την λεμε στην Ρωσια...

Για την δε ΕΕ, εχω την εντυπωση οτι τις τελευταιες δεκαετιες, το μονο που παραγει ειναι 'νόμους'.....ετσι θα παμε μπροστα, με δικηγορους ατενιζουμε με αισιοδοξια το μελλον....

Επεξ/σία από mindreader
  • Like 1
  • Confused 4
  • Haha 1
Δημοσ.
37 λεπτά πριν, mindreader είπε

Και δε μου λετε ρε παιδια, η προηγμενη και ανεπτυγμενη ΕΕ, σε ποσα nanometers κατασκευαζει τους επεξεργαστες της....ααααανννν κατασκευαζει;

Για να δουμε και ποσο παρωχημενο ειναι το ξεκινημα της Ρωσιας σε σχεση με τα καθ'ημας στην ΕΕ.

Γιατι οπως ειπε και συμφορουμιτης, σε χωρα που δεν παραγει ουτε βιδα σαν την Ελλαδα αλλα και γενικοτερα οπως κατηντησε η ΕΕ, καθομαστε να την λεμε στην Ρωσια...

Για την δε ΕΕ, εχω την εντυπωση οτι τις τελευταιες δεκαετιες, το μονο που παραγει ειναι 'νόμους'.....ετσι θα παμε μπροστα, με δικηγορους ατενιζουμε με αισιοδοξια το μελλον....

Για να γράφεις αυτό το σχόλιο προφανώς δεν θα ξέρεις ότι η Intel, η Samsung και η TSMC παράγουν τα ωραία τους τα τσιπάκια χρησιμοποιώντας τις μηχανές που αγοράζουν από την ASML με έδρα την Ολλανδία.

• Like 6
Δημοσ.

μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος όχι επιστημονικά, σε τι είναι καλύτερα τα τσιπακια με λιγότερα nm?? νόμιζα πως όλα γίνονταν για το μέγεθος τους. (δεν καταλαβαίνω και πήρε λειτουργούν!)

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, Tonyx είπε

μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος όχι επιστημονικά, σε τι είναι καλύτερα τα τσιπακια με λιγότερα nm?? νόμιζα πως όλα γίνονταν για το μέγεθος τους. (δεν καταλαβαίνω και πήρε λειτουργούν!)

Σκέψου ότι κάθε επεξεργαστής έχει μια Α επιφάνεια, αυτή η επιφάνεια μπορεί και χωράει Χ αριθμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων αν κατασκευαστεί πχ με πυκνότητα πχ 10nm…  

αν φτιάξουμε τον επεξεργαστή σε 5nm έχουν τις παρακάτω κατασκευάστηκες πιθανότητες α) να φτιάξουμε τον ίδιο αλλά να έχει την μισή επιφάνεια από τον αρχικό ή β) στην ίδια επιφάνεια να χωρέσουμε τον διπλάσιο αριθμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων….

η επιλογή σήμερα είναι η δεύτερη γιατί μειώνοντας τα nm κατασκευής των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων α) καταφέρνουμε να χωρέσουμε περισσότερα κυκλώματα και άρα να αυξάνονται οι επιδόσεις τους και β) τα μικρότερα κατασκευάστηκα κυκλώματα θέλουν λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν, άρα μικρότερη κατανάλωση ενώ λόγω της μικρότερης κατανάλωσης τα ηλεκτρικά κυκλώματα έχουν καλύτερη θερμοπαραγωγική συμπεριφορά…

• Like 1
Δημοσ.
23 ώρες πριν, mindreader είπε

Είμαι γεγονός ότι σαν χώρα δεν είμαστε απτό τις περισσότερο παραγωγικές. 

Αν δεις όμως εδώ, ε έχουμε μια διαφορά με την Ρωσία και μάλιστα ενώ εμείς είχαμε αύξηση στο GDP / capita το 2023 σε σχέση με το 2022 εκείνοι είχαν  πτώση. 
Οπότε  ναι δεν είμαστε οι καλύτεροι αλλά με οικονομικούς όρους είμαστε καλύτερα από την Ρωσία. 

Στο θέμα μας τώρα, μου κάνει εντύπωση που ξεκινούν να παράξουν δικούς τους επεξεργαστές και δεν παίρνουν έτοιμους από την Κίνα πχ. 

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Jiakometi είπε

Στο θέμα μας τώρα, μου κάνει εντύπωση που ξεκινούν να παράξουν δικούς τους επεξεργαστές και δεν παίρνουν έτοιμους από την Κίνα πχ. 

Κινέζοι και Ρώσοι είναι κατ' ανάγκη «φίλοι». Μην σου κάνει εντύπωση. Μπορεί να συνεργάζονται σε κάποια θέματα για να είναι ο αντίθετος πόλος στην «κακή δύση» αλλά δεν εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον. 

• Like 1
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Jiakometi είπε

Σκέψου λέει οι Κινέζοι να έχουν πειράξει τους επεξεργαστές.

Μπα,μόνο στα παραμύθια γίνονται αυτα.

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/6/2024 στις 1:50 ΜΜ, duende είπε

οτι καποιοι παθαινουν ονειρωξεις με σφυροδρεπανα και λαικες "δημοκρατιες" με ξεπερνα...

Και κάποιοι άλλοι με τις ιδιωτικοποιήσεις βασικών/κρίσιμων αγαθών. Νομίζοντας λόγω οικονομικής αγραμματοσύνης(λ.χ. έβγαλαν μια σχολή πληροφορικής και ξέρουν για bitcoins μόνο) είτε ότι δεν γίνεται αλλιώς, είτε ότι μόνο έτσι έρχονται επενδυτές(με πανάκριβο καρτελοποιημένο ρεύμα ούτε με σφαίρες δεν ανοίγει βιομηχανία-είναι ΚΑΙ κεφαλαιουχικό αγαθό το ρεύμα).

Ας δούμε όμως την άποψη λαών με το που έκαναν την μετάβαση και είδαν τι σημαίνει εργοδότης του ιδιωτικού τομέα και κράτος που σε φορολογεί μόνο για να επιδοτεί ημέτερους ολιγάρχες.

https://www.pewresearch.org/global/2011/12/05/confidence-in-democracy-and-capitalism-wanes-in-former-soviet-union/

Αναφορά σε κείμενο

Two decades after the Soviet Union’s collapse, Russians, Ukrainians, and Lithuanians are unhappy with the direction of their countries and disillusioned with the state of their politics. Enthusiasm for democracy and capitalism has waned considerably over the past 20 years, and most believe the changes that have taken place since 1991 have had a negative impact on public morality, law and order, and standards of living.

Anniv-of-Fall-of-Soviet-Union-20110044.p

Anniv-of-Fall-of-Soviet-Union-20110039.p

Σκέψου τώρα πόσες φορές έχεις δει αυτή την έρευνα σε ελληνικά ΜΜΕ.

Σκέψου πόσες φορές οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να σε πείσουν(όπως και με την έξοδο από το ευρώ) ότι εκεί είναι κόλαση ενώ εδώ παράδεισος με ανεκδοτολογικά στοιχεία.

Επεξ/σία από pirmen56
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, cumulus είπε

Απλά αναφέρω ότι έχουμε 2024.

Απλά να αναφέρουμε ότι στα 20(είκοσι ολόκληρα χρόνια) από το 1991 έως το 2011 έχουμε πολλούς από γενιές που έζησαν και τα δύο συστήματα ώστε να έχουν ιδία εμπειρία. Όχι να συγκρίνουν την Χ πραγματικότητα με την Υ κατασκευασμένη ιστορία τρόμου.

Επίσης το 2011 είναι η χρονιά που διάβαζες σε γνωστό στέκι ελεύθερων επαγγελματιών και αρίστων από Ca... ότι οι ανατολικοί πρόκοψαν και μας ξεπέρασαν γιατί έκαναν τις σωστές μεταρρυθμίσεις και εμείς γίναμε Αφρική λόγω κρατισμού(όχι απλά πελατειακού κρατισμού).

Επεξ/σία από pirmen56
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, AtiX είπε

Σκέψου ότι κάθε επεξεργαστής έχει μια Α επιφάνεια, αυτή η επιφάνεια μπορεί και χωράει Χ αριθμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων αν κατασκευαστεί πχ με πυκνότητα πχ 10nm…  

αν φτιάξουμε τον επεξεργαστή σε 5nm έχουν τις παρακάτω κατασκευάστηκες πιθανότητες α) να φτιάξουμε τον ίδιο αλλά να έχει την μισή επιφάνεια από τον αρχικό ή β) στην ίδια επιφάνεια να χωρέσουμε τον διπλάσιο αριθμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων….

η επιλογή σήμερα είναι η δεύτερη γιατί μειώνοντας τα nm κατασκευής των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων α) καταφέρνουμε να χωρέσουμε περισσότερα κυκλώματα και άρα να αυξάνονται οι επιδόσεις τους και β) τα μικρότερα κατασκευάστηκα κυκλώματα θέλουν λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν, άρα μικρότερη κατανάλωση ενώ λόγω της μικρότερης κατανάλωσης τα ηλεκτρικά κυκλώματα έχουν καλύτερη θερμοπαραγωγική συμπεριφορά…

κατάλαβα, αν όμως αυτός τους επεξεργαστές τους χρειάζονται για ογκώδη αντικείμενα, αυτοκίνητα, τρένα, αεροπλάνα, λευκές συσκευές, στρατιωτικό τομέα, και όχι για κινητά και λάπτοπ και άλλες μικρές συσκευές, κάνουν δουλειά? δηλαδή μπορούν να φτιάξουν καράβια που θα είναι αντίστοιχα των Αμερικανών και σε βάλουν παραπάνω επεξεργαστές για να έχουν την ίδια ισχύ που έχουν τα αμερικανικά με μικρότερα τσιπακια??

αν γίνετε αυτό νομίζω πως δεν τους νοιάζει και πολύ, δε νομίζω πως θέλουν να φτιάξουν ακόμη το ρωσικό iPhone!!!

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Tonyx είπε

κατάλαβα, αν όμως αυτός τους επεξεργαστές τους χρειάζονται για ογκώδη αντικείμενα, αυτοκίνητα, τρένα, αεροπλάνα, λευκές συσκευές, στρατιωτικό τομέα, και όχι για κινητά και λάπτοπ και άλλες μικρές συσκευές, κάνουν δουλειά? δηλαδή μπορούν να φτιάξουν καράβια που θα είναι αντίστοιχα των Αμερικανών και σε βάλουν παραπάνω επεξεργαστές για να έχουν την ίδια ισχύ που έχουν τα αμερικανικά με μικρότερα τσιπακια??

αν γίνετε αυτό νομίζω πως δεν τους νοιάζει και πολύ, δε νομίζω πως θέλουν να φτιάξουν ακόμη το ρωσικό iPhone!!!

Λίγο δύσκολο να βάλεις 350nm αργά και ενεργοβόρα τσιπάκια σε πυραύλους ή drone ή σε καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...