antonio91tech Δημοσ. 4 Ιουνίου Share Δημοσ. 4 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Καλημέρα σας. Έχω στο pc μου μια μητρική ASUS TUF B-550plus WIFI 2, CPU τον RYZEN 7 5700x και ως υδρόψυξη την cooler master ML240. Σε Cinerbench R23 μετά από 10 λεπτά η θερμοκρασία κυμαινόταν στους 77.5 με 78.5 και spike στα 78.9 βαθμούς C. Idle έχω από 39 -43 βαθμούς και ambient θερμοκρασία 27.6 C. Έχω τον επεξεργαστή με Core ratio x44 και undervolt στους 1.2V. Πρόσφατα έχω αλλάξει πάστα βέβαια έβαλα μια της fazn ξέρω δεν ειναι καλή. Ειναι φυσιολογικές τιμές; Επίσης gaming στο Diablo 4 που παίζω βλέπω είναι κοντά στους 67 βαθμούς κ με κάποια spikes στα 72-73 σε 2k ανάλυση και ultra graphics(just for reference). Με προβληματίζει εάν είναι καλές θερμοκρασίες καθώς το τελευταίο διάστημα ακούω από την υδρόψυξη που την έχω περίπου 4 χρόνια έναν ήχο κάθε 3-4 δευτερόλεπτα σαν να ακούς βάτραχο δεν ξέρω πως να τ περιγράψω ακριβώς. Θα περιμένω απάντησή σας. Ευχαριστώ!!! Επεξ/σία 4 Ιουνίου από antonio91tech Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
antonio91tech Δημοσ. 4 Ιουνίου Μέλος Share Δημοσ. 4 Ιουνίου Επίσης δεν ήξερα σε ποια υποκατηγορία να γράψω το thread και το έβαλα στο OC & Case Modding. Γιατί εν ολίγοις θα ήθελα να δώ το potential με την ψύξη + και το αν η ψύκτρα τα έχει παίξει και θέλει αλλαγή. Case ξέχασα να πω, έχω ενα Sharkoon RGB Flow, 3 fans input μπροστά, 1 exhaust fan πισω, και το radiator στο top με τα fans σε pull. Σκέφτομαι αν πάω τελικά σε αλλαγή ψύκτρας να πανω σε Air Cooler απλά εχω περιορισμούς απο το case με CPU clearance τα 158mm. Ο ήχος κάθε 3-4 δευτερόλεπτα σαν να ακούς βάτραχο - τελικά γίνεται random σε idle ίσως οταν δουλεύει σε μεγαλύτερα loads η CPU να το κανει συχνά όπως ανέφερα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Λύση charllestone Δημοσ. 4 Ιουνίου Λύση Share Δημοσ. 4 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, δεν γνωρίζω την συγκεκριμένη υδρόψυξη αλλα να σε ρωτήσω καταρχάς γιατι manual OC (με multiplier και καρφωτό voltage) και όχι με PBO και σετάρισμα ppt/tdc/edc? Γιατι με το curve optimizer ισως να πετυχεις καλύτερα clocks και θερμοκρασίες. Εγώ ας πούμε με τον 5700Χ και αερόψυξη, με τα παρακάτω PBO settings πιάνω στο cinebench 4.450Mhz σε ολα τα cores και max temp 70c: ppt: 95 tdc: 60 edc:90 boost clock +150 co -20 Εσύ με υδρόψυξη πιστεύω θα είσαι 10c πιο κάτω! Επεξ/σία 4 Ιουνίου από charllestone 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
antonio91tech Δημοσ. 4 Ιουνίου Μέλος Share Δημοσ. 4 Ιουνίου 31 λεπτά πριν, charllestone είπε Καλησπέρα, δεν γνωρίζω την συγκεκριμένη υδρόψυξη αλλα να σε ρωτήσω καταρχάς γιατι manual OC (με multiplier και καρφωτό voltage) και όχι με PBO και σετάρισμα ppt/tdc/edc? Γιατι με το curve optimizer ισως να πετυχεις καλύτερα clocks και θερμοκρασίες. Εγώ ας πούμε με τον 5700Χ και αερόψυξη, με τα παρακάτω PBO settings πιάνω στο cinebench 4.450Mhz σε ολα τα cores και max temp 70c: ppt: 95 tdc: 60 edc:90 boost clock +150 co -20 Εσύ με υδρόψυξη πιστεύω θα είσαι 10c πιο κάτω! Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την απάντηση σου. Η αληθεια ήθελα να κάνω undervolt(το κάνω με offset - 0.05) να δώ αν κερδίζω κάτι και απο temps. Θα δοκιμάσω και αυτό που με προτείνεις να δω διαφορά. Ποια αερόψυξη έχεις αν επιτρέπεται; Το ψάχνω λίγο να δω αν μπορώ να κατεβάσω κ άλλο τις θερμοκρασίες χωρίς να αλλάξω αρχικά το case. Για ψύκτρα(αν χρειαστεί) + καμια MX4 πάστα, απλά δεν ειχα βρει μια μέρα από Πλαισιο που πήγα, και βαριόμουν να περιμένω να ρθει, και μετα είπα θα παραγγείλω αλλά έμεινα έτσι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
charllestone Δημοσ. 4 Ιουνίου Share Δημοσ. 4 Ιουνίου Εχω την be quiet pure rock 2 (με αλλαγμένο fan arctic p12). Αρκετα τίμια. Είχα κάνει κ εγώ δοκιμές με offset κτλ αλλα κατέληξα σε pbo με τα settings αυτα που είναι μια χαρά νομίζω 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
antonio91tech Δημοσ. 4 Ιουνίου Μέλος Share Δημοσ. 4 Ιουνίου Tην be quiet pure rock 2 την κοιτάζω και εγώ αν γυρίσω σε air cooler λογω CPU clearance στο κουτί. Θα δοκιμάσω τις ρυθμισεις που εστειλες και θα επανέλθω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
JPaxilleas Δημοσ. 4 Ιουνίου Share Δημοσ. 4 Ιουνίου 9 ώρες πριν, antonio91tech είπε Σε Cinerbench R23 μετά από 10 λεπτά η θερμοκρασία κυμαινόταν στους 77.5 με 78.5 και spike στα 78.9 βαθμούς C Στο εν λόγω benchmark ο επεξεργαστής δουλεύει στο full. Δεδομένου ότι τώρα η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη από άλλες εποχές οι θερμοκρασίες αυτές δεν είναι παράλογες. Και μη φοβάσαι ο AMD αντέχει! 9 ώρες πριν, antonio91tech είπε Έχω τον επεξεργαστή με Core ratio x44 και undervolt στους 1.2V. Κάνε ότι σου πρότεινε ο φίλος charllestone για PBO. Βέβαια για να το κάνεις σωστά (δηλαδή το curve optimizer με τις καλύτερες τιμές και όχι καρφωτά) θέλει και το χρόνο του αλλά αξίζει τον κόπο. Όταν και όποτε το κάνεις σου λύνει τα χέρια εφόσον μπορείς να ορίσεις συγκεκριμένα όρια για το PPT, TDC, και EDC και εάν θέλεις να μη τα πειράζεις, αλλά να θέτεις ένα thermal limit π.χ. στα 75 στο BIOS τώρα που έχουμε ζέστες και το βγάζεις όταν περάσει το καλοκαίρι. 9 ώρες πριν, antonio91tech είπε πίσης gaming στο Diablo 4 που παίζω βλέπω είναι κοντά στους 67 βαθμούς κ με κάποια spikes στα 72-73 σε 2k ανάλυση Τώρα και εγώ παίζω παιχνίδι με 62-63 βαθμούς (CPU Package) και επίσης έχω στιγμιαία spikes στους 75 (π.χ. όταν ξεκινάνε τα παιχνίδια φουλάρει ο επεξεργαστής και μετά αναλαμβάνει η κάρτα γραφικών). Τώρα λοιπόν με αυτές τις ζέστες είναι κάτι φυσιοολογικό. 5 ώρες πριν, antonio91tech είπε έχω ενα Sharkoon RGB Flow, 3 fans input μπροστά, 1 exhaust fan πισω, και το radiator στο top με τα fans σε pull. Εντάξει είσαι γενικά. Και η υδρόψυξη είναι μια χαρά. Δε ξέρω τι ανεμιστήρες έχεις αλλά ο πίσω ανεμιστήρας (αυτός δηλαδή που είναι κοντά στον επεξεργαστή) είναι σημαντικός οπότε δες εάν μπορείς να τον αλλάξεις με κάποιον που έχει καλύτερο air flow και ταχύτητα (εκτός έαν έχεις ήδη έναν καλό). 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
antonio91tech Δημοσ. 5 Ιουνίου Μέλος Share Δημοσ. 5 Ιουνίου 3 ώρες πριν, JPaxilleas είπε Στο εν λόγω benchmark ο επεξεργαστής δουλεύει στο full. Δεδομένου ότι τώρα η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη από άλλες εποχές οι θερμοκρασίες αυτές δεν είναι παράλογες. Και μη φοβάσαι ο AMD αντέχει! Κάνε ότι σου πρότεινε ο φίλος charllestone για PBO. Βέβαια για να το κάνεις σωστά (δηλαδή το curve optimizer με τις καλύτερες τιμές και όχι καρφωτά) θέλει και το χρόνο του αλλά αξίζει τον κόπο. Όταν και όποτε το κάνεις σου λύνει τα χέρια εφόσον μπορείς να ορίσεις συγκεκριμένα όρια για το PPT, TDC, και EDC και εάν θέλεις να μη τα πειράζεις, αλλά να θέτεις ένα thermal limit π.χ. στα 75 στο BIOS τώρα που έχουμε ζέστες και το βγάζεις όταν περάσει το καλοκαίρι. Τώρα και εγώ παίζω παιχνίδι με 62-63 βαθμούς (CPU Package) και επίσης έχω στιγμιαία spikes στους 75 (π.χ. όταν ξεκινάνε τα παιχνίδια φουλάρει ο επεξεργαστής και μετά αναλαμβάνει η κάρτα γραφικών). Τώρα λοιπόν με αυτές τις ζέστες είναι κάτι φυσιοολογικό. Εντάξει είσαι γενικά. Και η υδρόψυξη είναι μια χαρά. Δε ξέρω τι ανεμιστήρες έχεις αλλά ο πίσω ανεμιστήρας (αυτός δηλαδή που είναι κοντά στον επεξεργαστή) είναι σημαντικός οπότε δες εάν μπορείς να τον αλλάξεις με κάποιον που έχει καλύτερο air flow και ταχύτητα (εκτός έαν έχεις ήδη έναν καλό). Δοκίμασα τελικά και τις ρυθμίσεις που πρότεινε ο φίλος @charllestone. Παρατήρησα μεγαλύτερη θερμοκρασία και μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην θερμοκρασία σε σχέση με πριν βέβαια τα μαξ ήταν 75 C σε gaming αν και το average ήταν κοντά στους 67 C. Βέβαια φαινόταν να έχει ελαφρά καλύτερο performance. Θα επιβεβαιώσω και το performance μέσω cinerbench. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
charllestone Δημοσ. 5 Ιουνίου Share Δημοσ. 5 Ιουνίου Για δες κ το single core, τωρα σίγουρα πιάνεις 4.8. Αρα στα games θα εχεις καλύτερο performance. Τωρα για την θερμοκρασία παιξε λίγο με το ppt, ριξτο στα 90 κ δες πως συμπεριφέρεται Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
antonio91tech Δημοσ. 18 Ιουνίου Μέλος Share Δημοσ. 18 Ιουνίου Στις 5/6/2024 στις 8:27 ΠΜ, charllestone είπε Για δες κ το single core, τωρα σίγουρα πιάνεις 4.8. Αρα στα games θα εχεις καλύτερο performance. Τωρα για την θερμοκρασία παιξε λίγο με το ppt, ριξτο στα 90 κ δες πως συμπεριφέρεται Καλησπέρα . Πέρασε λίγο καιρός αλλά βρήκα χρόνο να κάνω κ κάποια πράγματα πάνω στο pc. Πλέον ναι χτυπάει 4800mhz single. Επίσης έκανα ένα clean install τα windows και πέρασα τα απολύτως απαραίτητα πλέον γιατί είχα και πολύ σαβούρα που έτρεχε από πίσω + ότι άλλαξα υδρόψυξη και έβαλα την Arctic Liquid 3 την 240. Πλέον έχω διάφορες με πριν στο idle temp που έχω δει και 31.5 βαθμούς περίπου με θερμοκρασία δωματίου 26-27. Average μετά από φουλ game για κανα 3ωρο είδα κοντά στους 50-51 βαθμούς και κάποιο spike στους 80 βαθμούς. Ρυθμίσεις στο pbo: ppt: 90 tdc: 60 edc:90 boost clock: +150hz co: -20 per core Θα δοκιμάσω να παίξω λίγο και με τις τιμές αυτές φυσικά. Αλλά είμαι ήδη ικανοποιημένος και με απόδοση κ θερμοκρασίες και ας είχε ενα spike στα 80 όπως είπα. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα