Προς το περιεχόμενο

Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων - Μπίζνα "εκμετάλευσης" με υπερκέρδη στα ανταλλακτικά

Tantalord

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν ο λόγος που γράψω τέτοιο καυστικό τίτλο είναι απόσταγμα εμπειριών σχεδόν 2 δεκαετίες τώρα.

Φυσικά όταν προκύπτει επισκευή οι περισσότεροι ρωτάμε το συνεργείο ποσο θα στοιχίσουν τα ανταλλακτικά και η εργασία.

Εδώ η απορία στη οποία εστιάζω είναι το κόστος αγοράς των ανταλλακτικών. Όποιος πάει τυφλά να εμπιστευτεί συνεργείο κατά κύριο λόγο την "πατάει" διότι στο κόστος των ανταλλακτικών που χρεώνεται, υπάρχει μεγάλη διαφορά τιμής. Στην πορεία όταν άρχισα την σύγκριση στο κόστος των ανταλλακτικών, συνηδειτοποίησα ότι μπορούσα να τα προμηθεύομαι είτε απο ebay, αναζήτηση στο google απο εξωτερικό ή εφαρμογές όπως το autodoc.

Σχεδόν κάθε φορά που έψαχνα τι χρειαζόταν το αμάξι μου, από ότι μου έλεγε ο υπεύθυνος του συνεργείου η απόκλιση ήταν τεράστια στην τιμή.

Φυσικά παιζει ρόλο αν είναι μεταχειρισμένο εξάρτημα, αυθεντικό ή ιμιτασιόν στην αποκλιση της τιμής.....Όμως όταν πχ χρειάστηκα ρεζερβουάρ και μου ζητήθηκε το ποσο των 650€ ενω το αγόρασα απο την Φρατζή 150€, εδώ μιλάμε οτι θα προτιμησω το φθηνό. Του μεσάζοντα το μεγαλείο, όχι ότι δεν γίνεται σχεδόν σε κάθε κλάδο της οικονομίας καθώς είναι βάση του καπιταλισμού....όμως γνωρίζουμε η Ελλάδα δίνει ρέστα σε τέτοιες τακτικές δυστυχώς. 

Εχω αλλάξει 3-4 συνεργεία αυτά τα χρόνια διότι "τσινούσαν" να τους πηγαίνω εγώ τα ανταλλακτικά, που για ευνόητους λόγους τι να τον κάνουν τέτοιο πελάτη συνηδειτοποιημένο όταν μειώνεται το κέρδος τους. Μικρή απόκλιση να την καταλάβω, αλλά φυσιολογικά ο καθένας θα κοιτάξει την τσέπη του σε αυτή την περίπτωση όπως μπορεί καλύτερα...

Δεν μπορώ να το πώ "απάτη" διότι ελεύθερη αγορά έχουμε, αλλά αν θέλουμε να αλλάξει κάτι πλεον σε αυτόν τον τόπο καλό είναι συλλογικά να μην επικροτούμε πρακτικές εκμετάλευσης.

Επεξ/σία από Tantalord
  • Like 8
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ενα δικο μου πρωτο σχολιο γιατι πραγματι οι κατοχοι αυτοκινητων και φορτηγων (βαρεα οχηματα) εχουν το (οικονομικο) θεμα:

Παω σε ενα συνεργειο. Ας υποθεσουμε οτι ειναι αδελφια και τους εμπιστευομαι. Εχω ομως δει ενα ανταλλακτικο π.χ φιλτρο λαδιου καλη μαρκα που κανει 18 ευρ στο ιντερνετ (ισως με επιπλεον 10 ευρ μεταφορικα ή τσαμπα αν κανω τζιρο).

Το συνεργειο σπανια εχει το ανταλλακτικο εκει (ακομα και αντιπροσωπεια μερικες φορες) και θα παρει το καταστημα ανταλλακτικων.

Το καταστημα ανταλλακτικων θα του το δωσει γυρω στα 20-25 ευρ (αν μιλαμε για λιγα τεμαχια). Απο εκει και περα αν το συνεγειο ειναι αδελφια δε θα χρεωσουν τιποτα. Αν παω ομως σε ενα τυχαιο, απο τα 20-25 μπορει ανετα να παει 24-30! αρα απο τα 18 ευρ μπορει να φτασει τελικα να χρεωθω 30!

Επειδη ειχα δουλεψει για λιγο καιρο στα ανταλλακτικα γερμανικης αντιπροσωπειας (κεντρικα), αγοραζαμε απο γερμανια δεκαδες ή εκατονταδες τεμαχια απο το ιδιο κωδικο (π.χ 10 ευρ το φιλτρο αντι τα 18 στο ιντερνετ). Δυστηχως ειχαμε λαβει οδηγιες απο τη διοικηση να τιμολογουμε σε εξωφρενικα μεγαλα ποσοστα κερδους π.χ απο 10 ευρ στα 15 για τα συνεργεια τα επισημα(!) και ισως 20 ευρ για αλλους. Ακομα και μια τσιμουχα που θυμαμαι και εκανε 8 cents τη διναμε απο 30-50 cents! δεν υπηρχε κωδικος που να μην παρει αυξηση.

Ακομα και ο ιδιος που ειχα βρει για 2 χρονια ενα συνεγειο που του πηγαινα τα ανταλλακτικα, πριν μηνες μου το εριξε " αυτο που εφερες δε κανει" αυτο δεν ειναι συμβατο κτλ που με το τροπο του μου εδειξε οτι δε θελει να συνεχισει. Η εσχατη λυση ειναι ...να γινουμε εμεις μηχανικοι αλλα λιγοι εχουν χρονο και χρημα για να το κανουν.

Υ.Γ: Το απογευμα θα παω να αλλαξω λαμπες στα φωτα στο ιχ που αγορασα 12 ευρ οταν το συνεργειο μου ζηταγε 50 ευρ(!) για κυριολεκτικα 5 λεπτα δουλεια με οτι ναναι λαμπες...

Επεξ/σία από vamvakoolas
  • Like 6

Στην πλειοψηφία των συνεργείων όταν τους πηγαίνεις εσύ τα ανταλλακτικά θα βγάλουν τη χασούρα τους από τα αυξημένα εργατικά που είναι δεδομένο ότι θα σε χρεώσουν. Συν το ότι με την πρώτη ευκαιρία θα σου βγάλουν σκάρτο ή "ασύμβατο" το ανταλλακτικό που τους πήγες (όχι αναλώσιμο, ανταλλακτικό). Απόσταγμα εμπειριών  3 δεκαετίες τώρα :)

• Like 2

Μεγάλο ζήτημα τά αναλώσιμα & ανταλλακτικά.

Για κάποιους λόγους το να αφήσεις εν λευκώ το συνεργείο να επιμεληθεί την αγορά τους αποβαίνει στην πράξη επιζήμιο για τον πελάτη.

Θα σου βάλουν πολύ φτηνά ανταλλακτικά τύπου topran και θα στα χρεώσουν σε τιμή valeo.

Αλλά με λίγη προσπάθεια και καλή θέληση όλα γίνονται. Αν έχει προηγηθεί συνεννόηση με το συνεργείο ότι θα τους πάς εσύ τά ανταλλακτικά έτσι ώστε να προσαρμόσουν και αυτοί το κόστος της εργασίας όλοι θα ικανοποιηθούν.

Δυστυχώς πρέπει να ασχοληθεί ο πελάτης με την αγορά των ανταλλακτικών. Θα βρει στο εμπόριο ανταλλακτικά πρώτης ποιότητας valeo , Hella, Man filter, ngk, beru, continental σε τιμές προσιτές και θα αποφύγει την υπερκοστολόγηση του συνεργείου και μάλιστα για υποδεέστερα ανταλλακτικά.

Θέλει προσοχή όμως στο να βρει ο πελάτης τά σωστά πράγματα και να μην γίνει αιτία να ταλαιπωρεί τον μηχανικό.

Πάντως ναι, ισχύει ότι αν αφήσεις το μηχανικό να επιμεληθεί την προμήθεια των ανταλλακτικών δεν είναι και ότι καλύτερο. Θυμάμαι μια φορά που είχα χρειαστεί φανάρι, μου είχε φέρει ένα depo και τόν σταμάτησα και βρήκα Hella (εφάμιλλο του εργοστασιακού) στην ίδια τιμή που θα με χρέωνε το depo.

Ειδικά με τά λιπαντικά τους έχει πιάσει μια μανία να βρίσκουν όλα τά τελευταία ενώ στην ίδια τιμή βρίσκεις Castrol πχ.

εδω ρε παιδια υπαρχουν συνεργεια με λαδι σε βαρελι που μην εξηγησω εκει τι λαμογια παιζει (στη καλυτερη αν το βαρελι π.χ γραφει καστρολ βαζουν ενα φθηνοτερο, στη χειροτερη εχω δει μπροστα μου να βαζουν οτι περισσευει οταν πηγαινουν πελατες απο διαφορες μαρκες!)

Μια συμβουλη: ζητηστε τα κουτια απο τα ανταλλακτικα και τα αναλωσιμα. Μπορει να μας γδερνουν αλλα τουλαχιστον να εχουν βαλει τα σωστα πραγματα στο συνεργειο. Υπαρχουν σωστα συνεργεια που απο μονα τους δείχνουν στο πελατη τα κουτια ή τα παλια ανταλλακτικα ή δινουν πισω αν κατι περισεψε

Ναι υπάρχει τρελή εκμετάλλευση από τα συνεργεία, καθώς είναι ανεξέλεγκτοι 

Άμα μπορούν θα σε δαγκώσουν 

Δεν ξέρω γιατί το διαπιστώνουμε τώρα 

• Like 1

3 ώρες πριν, tutuyo είπε

Δεν ξέρω γιατί το διαπιστώνουμε τώρα 

Δεν το διαπιστώνουμε τώρα.

Συμβουλές δίνουμε πως μπορούν να μετριασθούν οι αρνητικές συνέπειες.

Πρέπει να ασχοληθεί ο πελάτης, τελεία και παύλα. Σύμμαχος μεγάλος θα σταθούν οι online catalogues των διαφόρων οίκων βρίσκοντας κωδικούς εξαρτημάτων για το κάθε αυτοκίνητο.

Εγω απλα θα πατησω στο θεμα "Autodoc" και θα πω οτι το ανακαλυψα οταν στο RAV4 2007 που ειχα χρειαστηκε να κανω ενα μεγαλουτσικο μαζεμα που περιλαμβανε διαφορα και μεσα σε αυτα και σετ δισκοπλατο.

400 ευρω το συνεργειο φιλου κιολας, 189 το Autodoc.Και μιλαμε για το ιδιο ακριβως πραγμα με part number (Aisin).

Το τι κραξιμο εφαγα απο το φιλο για να μην το παρω απο εξω δε λεγεται. Οτι κατι παει στραβα,οτι κατι θα λειπει, οτι δεν παιζει αυτη η τιμη και θα το φαω και δε θα μπορω να το επιστρεψω....

Eννοειται πως ηταν ολωσωστο, οποτε μετα τα εφερα ολα απο εξω (μπαρακια ζανφορ-συνεμπλοκ κτλ κτλ) και τα πηγα στις κουτες και τον πληρωσα μονο εργασια.

500 ευρα κερδος σε σχεση με αυτα που μου ειχε πει.

• Like 1

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι σχεδόν κανένας δεν κόβει απόδειξη.

Και σε δαγκώνει αν πας με τα ανταλλακτικά στο χέρι, και όλα μαύρα.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, rallistas είπε

Εγω απλα θα πατησω στο θεμα "Autodoc" και θα πω οτι το ανακαλυψα οταν στο RAV4 2007 που ειχα χρειαστηκε να κανω ενα μεγαλουτσικο μαζεμα που περιλαμβανε διαφορα και μεσα σε αυτα και σετ δισκοπλατο.

400 ευρω το συνεργειο φιλου κιολας, 189 το Autodoc.Και μιλαμε για το ιδιο ακριβως πραγμα με part number (Aisin).

Το τι κραξιμο εφαγα απο το φιλο για να μην το παρω απο εξω δε λεγεται. Οτι κατι παει στραβα,οτι κατι θα λειπει, οτι δεν παιζει αυτη η τιμη και θα το φαω και δε θα μπορω να το επιστρεψω....

Eννοειται πως ηταν ολωσωστο, οποτε μετα τα εφερα ολα απο εξω (μπαρακια ζανφορ-συνεμπλοκ κτλ κτλ) και τα πηγα στις κουτες και τον πληρωσα μονο εργασια.

500 ευρα κερδος σε σχεση με αυτα που μου ειχε πει.

Έτσι ακριβώς,

Αυτό που θέλει προσοχή από το autodoc είναι να παραλάβεις αυτό που παρήγγειλες και πλήρωσες. Έχουν μια δική τους μάρκα που την λένε stark και είναι μέτριας ποιότητας και σου στέλνουν αυτή με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε Sachs π Χ. και σου πασάρουν το stark ότι τάχα τάχα μου είναι εφάμιλλο και ακριβότερο.

Οπότε πρέπει να παρακολουθήσεις στο tracking ότι θα κάνουν αποστολή στο Sachs και όχι σε κάτι άλλο. Και πάντα η παραγγελία να γίνεται με μια μικρή επιβάρυνση προστασίας επιστροφής χωρίς κόστος επιστροφής. Κάνουν και οι γερμαναράδες τίς τσαχπινιές τους καμιά φορά. Αν έχεις όμως μία στοιχειώδη επιμέλεια όλα θα πάνε καλά.

Έχω πάρει από autodoc την egr σε μάρκα vdo (ουσιαστικά μαμά) σε τιμή που ο μηχανικός μου δεν το πίστευε.

Επεξ/σία από geopro
  • Like 3

Το χω γράψει και παλαιότερα.Έχω φίλο με συνεργείο αυτοκινήτων, στο αμάξι της γυναίκας,φίλτρα , τακάκια, δίσκο πλάκες , αμορτισέρ , τα έβρισκα λιανική 300€ και αυτός τα ίδια πράγματα σε ερώτηση του στην ιαπωνική με την έκπτωση τα έπαιρνε 350€. 

Το πρόβλημα είναι ότι αν πχ εσκουζαν τα τακάκια την πίνεις , ενώ άμα στα χει βάλει το συνεργείο είναι αλλιώς στα αλλάζει και δεν πληρώνεις και εργασία. 

Αν εσύ πας ένα ανταλλακτικό  στο συνεργείο και αυτό δε κάνει , ο μάστορας τρώει ώρα να σε ενημερώσει , να σε πείσει και χάνει εργατοώρες από το αμάξι σου που καθετε στο αναβατωριο

Τα συνεργεια ειναι ακριβα σε συγκρισε με τι; Με τις αντιπροσωπιες; με τις ιδιες εργασιες που θα γινουν στο εξωτερικο; γιατι στο εξωτερικο προτείμουν να τα πουλήσουν, παρα να τα φτιαξουν μετα απο καποια χρονια, λογω του κοστους συντηρησης.

Υ.γ1:Τα ανταλλακτικά αν δεν τα ψωνισετε απο ίντερνετ ή απο καποιο μαγαζι μακρια απο το συνεργειο, να ξερετε χρεωνεστε παντα ενα ποσοστο προμηθειας. 

Ολοι μεταξυ τους μιλανε, ειτε τα παρετε εσεις, ειτε τα παρει ο μηχανικός,  ειτε παρει μπροστα σας τηλέφωνο, τις ιδιες τιμες θα ακουσετε, θα παρετε, μετα κανουν εκκαθάριση και τους δινουν μια προμηθεια.

Ειδικα σε περιπτωσεις αλλαγης κινητηρα μεγαλων αναλωσίμων, υπαρχουν δυο ενδεχομενα πατε εσεις το ανταλλακτικό με ενδεχόμενο να το βρειτε φθηνα αλλα το ρισκο να ναι σκαρτο και να πληρωνετε εργασια διπλη τριπλη και να τρεχετε ή τα αφηνεται ολα στον μηχανικο σας δινει και μια υποτιποδη εγγυηση και σε οποιαδηποτε στραβη τρεχει αυτος.

Οπως πολλοι μηχανικοι κρατανε πολλα αναλλωσιμα απο σασμαν παλια, βαλβιδες κλπ. Που ενας το αντικατεστησε χωρις να το νοιαζει η επισκευη του. Ο μαστορας ομως εκατσε και το εφτιαξε, θα το πουλησει στον επομενο, ή  κατι που θα ειναι χρησιμο θα το βγαλει οταν χρειαστει και θα το πουλησει σε εναν δικο του πελατη, ενώ οι αλλοι θα τον λενε μονο κομπλε παει,  χωριστα δεν το δινουμε.

Ειναι περιπλοκο ολο το θέμα,  εχω δει πελατες να κανουν τους εξυπνους σε μηχανικους και αυτοι να τον γδερνουν επειδη τους την βαρεσε και το αντιθετο.

Υ.γ2: βρειτε εναν καλο μηχανικο και πανω απ ολα ανθρωπο, γιατι μεσα στο αμαξι βαζετε τα παιδια σας, την οικογένεια σας, αυτοί φερουν μεγαλη ευθυνη για την ακεραιοτητα του οχηματο σας, των επιβατων και των γυρω σας. Μην πάτε στον καθε φθηνο.

Υ.γ3: οι δουλεια αυτη ειναι τυφλη, μπορει μεσα σε μιση μερα να βγαλει ενα καλο μισθο, χωρις να μπορει να το καταλαβει ο πελατης.

Δεν υπάρχει μόνο μία προσέγγιση στο ζήτημα των ανταλλακτικών & αναλώσιμων. Τό να αναθέσεις στο συνεργείο (ή όχι) την αγορά τους έχει τα υπέρ και τα κατά.

Καταρχήν υπάρχουν στην αγορά τρία - τέσσερα επίπεδα ποιότητας, το εφάμιλλο του εργοστασιακού, το καλό, το μέτριο και το χάλια.

Προσωπικά προτιμώ να βρω στο εμπόριο το εφάμιλλο (ή και καλύτερο) του εργοστασιακού. Δηλαδή θέλω δίσκο - πλατώ ? πάω σε Sachs ή Luk , θέλω ακρόμπαρα ? Πάω σέ Lemförder. Θέλω αμορτισέρ ? Πάω σε bilstein B6 Θέλω δισκόπλακες και τακάκια ? Πάω σε ATE.Θέλω λιπαντικά? Πάω σε Liqui Molly. Θέλω φίλτρα ? Πάω σε Mann- Filter .

Δυστυχώς διαπιστώνω ότι λόγω οικονομικής στενότητας όλες αυτές οι μάρκες είναι είδη υπό εξαφάνιση για πολλά συνεργεία. Όι πιο πολλοί έχουν σταματήσει να δουλεύουν με πρώτης ποιότητας ανταλλακτικά και έχουν στραφεί σε κάτι τελευταία όπως τα topran.

Το άσχημο είναι ότι ακόμα και αυτά τα δεύτερο τρίτα τύπου "μάρκα με εκαψες" τά χρεώνουν ακριβά στους πελάτες.

Από την εμπειρία μου λέγω ότι αν ασχοληθείς μπορείς να βρεις μοναχός σου καλό ανταλλακτικό σε τιμή λίγο ακριβότερη από το δεύτερο -τρίτο που θα σου φέρει το συνεργείο. Όσον αφορά την εγγύηση του ανταλλακτικού τί στο καλό μπορεί να πάει στραβά σε δισκόπλακες και τακάκια ΑΤΕ ?

Η μεγάλη τραγωδία είναι στα λιπαντικά. Έχω πετύχει στο Facebook αναρτήσεις από συνεργεία τύπου διαφήμισης "σέρβις με 80€ "και δείχνουν φωτογραφίες από λιπαντικά παντελώς ακατάλληλα ελεεινής ποιότητας χωρίς καμία πιστοποίηση ενώ στο εμπόριο μπορείς να βρεις Castrol edge με λιγότερο από 10€ το λίτρο.

Εδώ και πολλά χρόνια τους τα πηγαίνω εγώ τα σωστά ανταλλακτικά στο συνεργείο και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Και αυτοί δουλεύουν με πρώτης ποιότητας και εγώ δεν τα έχω πληρώσει "χρυσά"

Δύο σχόλια για θέματα που τέθηκαν:

-Αγορές από μέρη όπως πχ. autodoc: για προγραμματισμένες εργασίες είναι ΟΚ, αλλά σε βλάβη θα έχεις το αμάξι ακίνητο και θα περιμένεις να έρθει το ανταλλακτικό που χρειάζεσαι, το οποίο μπορεί να κάνει και εβδομάδες. Και αυτό αν το φτιάχνεις μόνος σου, γιατί σε συνεργείο να πιάνει χώρο τόσες μέρες δεν παίζει. 

-Ο μηχανικός/συνεργείο δεν τον ενδιαφέρει να σου προμηθεύσει φθηνά ανταλλακτικά. Τον ενδιαφέρει να αγοράζει από εκεί που βρίσκει όσα χρειάζεται να κάνει τη δουλειά του, από εκεί που έχει καλή πίστωση, από εκεί που του τα παραδίδουν στο μαγαζί γρήγορα, από εκεί που μπορεί να συνεργαστεί στα μαύρα κλπ. Εσένα θα σου πει φιλαράκο τόσο κάνει, να 'μου αν θα μπορούσες να το βρεις μισή τιμή αλλού, σάμπως εγώ θα το πληρώσω. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...