Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

Είναι η δεύτερη φορά που κατορθώνει η Κίνα να προσσεληνώσει μη επανδρωμένο σκάφος στην αθέατη από τη Γη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου.

Το μη επανδρωμένο ερευνητικό σκάφος Τσανγκ'ε 6 προσσεληνώθηκε με επιτυχία στη Σελήνη το πρωί της Κυριακής ώρα Πεκίνου (00:23 ώρα Ελλάδας), καταγράφοντας ένα ορόσημο για τη φιλόδοξη αυτή αποστολή, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις φιλοδοξίες της ασιατικής χώρας να στείλει αστροναύτες στο φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας.

Το σκάφος Τσανγκ'ε-6 προσσεληνώθηκε στη Λεκάνη Νοτίου Πόλου-Άιτκεν, από όπου θα αρχίσει να συλλέγει δείγματα της σεληνιακής επιφάνειας, όπως ανακοίνωσε η κινεζική Εθνική Διεύθυνση Διαστήματος.

Η μη επανδρωμένη αποστολή, που αποτελεί το πλέον φιλόδοξο σεληνιακό εγχείρημα της Κίνας μέχρι στιγμής, στόχο έχει να επιστρέψει στη Γη δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η προσσελήνωση σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά που μια αποστολή κατόρθωσε να φτάσει με επιτυχία στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Η Κίνα κατέγραψε για πρώτη φορά το ιστορικό αυτό επίτευγμα το 2019, με το ερευνητικό σκάφος Τσανγκ'ε-4.

Εφόσον όλα εξελιχτούν ομαλά, η αποστολή -που ξεκίνησε στις 3 Μαΐου και αναμένετε να διαρκέσει 53 ημέρες- θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικότατο βήμα στην προσπάθεια της Κίνας να καταστεί κυρίαρχος παράγοντας στο διάστημα. Στα σχέδια της χώρας περιλαμβάνεται η προσεδάφιση αστροναυτών στη Σελήνη έως το 2030 και η κατασκευή ερευνητικής βάσης στο νότιο πόλο, περιοχή όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν αποθέματα πάγων νερού.

Η νέα επιτυχία της Κίνας καταγράφεται σε μια στιγμή κατά την οποία όλο και περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, αξιολογούν τα στρατηγικά και επιστημονικά οφέλη μιας διευρυμένης σεληνιακής εξερεύνησης, σε ένα διαρκώς ανταγωνιστικότερο πεδίο.

Τα δείγματα που θα συλλεχθούν από το σκάφος Τσανγκ'ε-6 θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικά στοιχεία ως προς την προέλευση και εξέλιξη της Σελήνης, της Γης και του ηλιακού συστήματος, ενώ η ίδια η αποστολή προσφέρει σημαντικά δεδομένα και εφαρμοσμένες γνώσεις για την προώθηση των σεληνιακών φιλοδοξιών της Κίνας.

Το ερευνητικό σκάφος προσσεληνώθηκε μέσα σε κρατήρα, γνωστό ως Λεκάνη Απόλλων, που εντάσσεται στην πελώρια, διαμέτρου σχεδόν 2.500 χιλιομέτρων, Λεκάνη Νοτίου Πόλου-Άιτκεν, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Το σκάφος παρέμενε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη εδώ και περίπου 20 ημέρες, σε ένα σύστημα αποτελούμενο από τέσσερα μέρη: το τροχιακό, το σύστημα προσσελήνωσης, το σύστημα επιστροφής σε τροχιά και τέλος το σκάφος που θα επιστρέψει στη Γη.

Πλέον, το Τσανγκ'ε-6 αναμένεται να χρησιμοποιήσει το τρυπάνι και το μηχανικό βραχίονα που διαθέτει, προκειμένου να συγκεντρώσει έως και 2 κιλά σεληνιακής σκόνης και πετρωμάτων από τη λεκάνη, έναν κρατήρα που σχηματίστηκε πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Θα περάσει δύο ημέρες στην αθέατη πλευρά της Σελήνης και 14 ώρες συλλέγοντας δείγματα από το σεληνιακό έδαφος. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποστολή, το σκάφος θα χρειαστεί να αποθηκεύσει αυτόματα τα δείγματα αυτά στο σκάφος επανόδου σε τροχιά, που προσσεληνώθηκε μαζί του.

Κατόπιν, το σκάφος αυτό θα επιστρέψει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, όπου θα συναντήσει την κάψουλα επανόδου στη Γη, στην οποία και θα μεταφέρει τα δείγματα. Η κάψουλα, μαζί με το τροχιακό σύστημα θα επιστρέψουν σε τροχιά γύρω από τη Γη, όπου θα αποσυνδεθούν, επιτρέποντας στην κάψουλα να προσγειωθεί, αργότερα μέσα στο μήνα, σε διαστημική βάση της Κίνας, στην Εσωτερική Μογγολία.

Η τεχνικά σύνθετη αποστολή καθίσταται ακόμη πολυπλοκότερη λόγω της περιοχής όπου εκτυλίσσεται. Η αθέατη πλευρά της Σελήνης βρίσκεται εκτός των σημείων που καλύπτονται από τα συνήθη συστήματα επικοινωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι το Τσανγκ'ε-6 πρέπει να στηριχτεί και σε ένα δορυφόρο, ο οποίος τέθηκε σε σεληνιακή τροχιά το Μάρτιο.

Η Κίνα σχεδιάζει άλλες δύο αποστολές, στο πλαίσιο της σειράς Τσανγκ'ε, ενώ παράλληλα προωθεί τα σχέδια αποστολής αστροναυτών στη Σελήνη, έως το 2030.

Τον περασμένο μήνα, αποστολή της Intuitive Machines, ιδιωτικής εταιρίας με έδρα το Τέξας, χρηματοδοτούμενη από τη NASA, προσσεληνώθηκε κοντά στο νότιο πόλο. Εκείνη η αποστολή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προγραμματισμένων αποστολών από ιδιωτικές εταιρείες, με στόχο την εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας, πριν επιχειρήσει η NASA να στείλει και πάλι αστροναύτες στη Σελήνη, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στο 2026, με απώτερο στόχο την κατασκευή επιστημονικής βάσης εκεί.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Η σκοτεινή και η αθέατη πλευρά δεν είναι το ίδιο.

Η αθέατη είναι η "πίσω" πλευρά και είναι σχεδόν πάντα ή ίδια καθώς η Σελήνη μας δείχνει πάντα τη μία πλευρά.

Η σκοτεινή πλευρά μεταβάλλεται συνέχεια και ταυτίζεται με την αθέατη όταν έχουμε πανσέληνο.

  • Like 11
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.

Αποδείξεις έχουμε η πάλι σαν τους Αμερικανούς που η σημαία η σκιά της ήταν από την άλλη 

  • Like 1
  • Confused 6
  • Sad 2
  • Haha 9
Δημοσ.

Λυπηρό που η ανθρωπότητα δεν μπορεί να συνεργαστεί για την εξερεύνηση του διαστήματος. Συγχαρητήρια στους Κινέζους μεγάλο κατόρθωμα να θεωρούνται ίσως και πρωτοπόροι

  • Like 8
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, APOMICHALIS είπε

Λυπηρό που η ανθρωπότητα δεν μπορεί να συνεργαστεί για την εξερεύνηση του διαστήματος. Συγχαρητήρια στους Κινέζους μεγάλο κατόρθωμα να θεωρούνται ίσως και πρωτοπόροι

Εδώ ρίχνουν εμπάργκο και κάνουν ban εταιρίες και τεχνογνωσίες για το χρήμα. Στη γη. Περιμενε εσύ συνεργασία στο διάστημα. 😕

  • Like 1
Δημοσ.

Η Κίνα έχει ξεφύγει σε όλα τους τομείς της τεχνολογίας και χτυπάει και την καρδιά της δυτικής οικονομίας όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. Ο μόνος τρόπος νομιζω για να αντιδράσει η Ευρώπη, Αμερική σε αυτό το τσουνάμι είναι να της δημιουργήσουν με ένα σαμποτάζ συνθήκες πολέμου ώστε να την φέρουν πίσω στην ανάπτυξη της.

Δημοσ.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι διαφορά θα μπορούσε να έχει με το υπόλοιπο/ορατό μέρος της Σελήνης, εκτός της χαμηλότερης - σαφώς - θερμοκρασίας περιβάλλοντος.  Θα πάρουν δείγματα με το τρυπάνι. Να έχει διαφορετικό έδαφος λέτε? Δεν καταλαβαίνω. Και γιατί να στείλουν επανδρωμένη αποστολή σε εκείνο το σημείο. 

Περίεργα πράγματα. Μπράβο φυσικά σε άλλο ένα επίτευγμα. Κίνα και Ινδία θα κατακτήσουν τον κόσμο. Το έχουν πει πολύ σημαντικοί/σοφοί από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...