Προς το περιεχόμενο

To SSD or not to SSD, that is the question

endeavour

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πριν μερικά χρόνια πέρασα ατελείωτες ώρες ηχογραφώντας όλους μου τους δίσκους σε ψηφιακή μορφή. Τα περισσότερα σπάνια 12inchα, 80s.

Μέχρι και τα "τσικ" καθάρισα με το Goldwave (τότε). Καλή δουλειά, αλλά δεν θα την ξαναέκανα.

Μέχρι τώρα τα έχω σε 3 backup σε σκληρούς, σε flac.

Σκέπτομαι να μεταφέρω τουλάχιστον 1 backup σε Samsung SSD. ΑΛΛΑ διαβάζω ότι για long term storage, χωρίς χρήση (ρεύμα) δεν προτείνονται οι SSD. Αλλού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Τι να κάνω ;

Επεξ/σία από endeavour
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακόμη και ο hdd για long term backup δεν ειναι 100% ΟΚ.

Κάνεις 2, 3 ή 4 backup και αν χάσεις το ενα το αντικαθιστας.

Επίσης μπορείς ανά 6μηνο/12μηνο να συνδεσεις τον SSD για να δεις αν το backup είναι εντάξει , ή να κανεις συγχρονισμό.

• Like 2

11 minutes ago, endeavour said:

@duffyduck Σκέπτομαι το SSD backup να το βαλω μέσα στο pc, ώστε να έχει συνέχεια (σχεδόν) ρεύμα. Και ας καθεται εκει. Τι λες; Εχει λογική ;

εγω επειδη είμαι ζημιάρης και ριχνω πράγματα, τους δισκους τους έχω εσωτερικα

αυτο βεβαια έχει τον κινδυνο, αν καει το τροφοδοτικό μπορει να σου κανει ζημια, ή αν κολλήσεις virus κλπ.

έχω βεβαια backups και σε 2ο pc

οποτε τροφοδοτικό παντοτε να εχεις ποιοτικό

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποτέ δεν μου έχει τύχει να παθει κατι ένα εξάρτημα pc λογω τροφοδοτικού. Και το pc μου ειναι ανοικό 24/365 για χρόνια, με εξαίρεση τις καλοκαιρινές διακοπες.

Βέβαια κάθε 3-4 χρόνια τα αλλάζω όλα τα εξαρτήματα και ανα καιρους και τους δισκους.

Επεξ/σία από endeavour

2 ώρες πριν, endeavour είπε

Ποτέ δεν μου έχει τύχει να παθει κατι ένα εξάρτημα pc λογω τροφοδοτικού. Και το pc μου ειναι ανοικό 24/365 για χρόνια, με εξαίρεση τις καλοκαιρινές διακοπες.

Βέβαια κάθε 3-4 χρόνια τα αλλάζω όλα τα εξαρτήματα και ανα καιρους και τους δισκους.

Ναι και παράλληλα θα πάρεις ένα NAS ή DAS και θα κανεις backup ολο το pc εκεί. Σημασία δεν έχει τι δίσκο θα χρησιμοποιήσεις αλλά ο τρόπος που θα τον χρησιμοποιήσεις. Τα DAS ή NAS εχουν τροπο διαχειρισης των δισκων.

• Like 1

12 minutes ago, atheatos said:

Ναι και παράλληλα θα πάρεις ένα NAS ή DAS και θα κανεις backup ολο το pc εκεί. Σημασία δεν έχει τι δίσκο θα χρησιμοποιήσεις αλλά ο τρόπος που θα τον χρησιμοποιήσεις. Τα DAS ή NAS εχουν τροπο διαχειρισης των δισκων.

Αυτό το κάνω εδώ και χρόνια, κάθε 2 ημέρες με το Macrium Reflect σε ένα Samsung SSD external pro.

Αλλά αυτό είναι imaging του boot δισκου μου. Αλλο θέμα.

Εμένα με ενδιαφέρουν τα μουσικά αρχεία, που αν τα χάσω, δεν τα ξαναβρίσκω μια και έχω δώσει και τα βινυλια.....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, endeavour είπε

Αυτό το κάνω εδώ και χρόνια, κάθε 2 ημέρες με το Macrium Reflect σε ένα Samsung SSD external pro.

Αλλά αυτό είναι imaging του boot δισκου μου. Αλλο θέμα.

Εμένα με ενδιαφέρουν τα μουσικά αρχεία, που αν τα χάσω, δεν τα ξαναβρίσκω μια και έχω δώσει και τα βινυλια.....

Όπως έγραψα τα NAS ή  DAS (ακομα και θηκες με 2 τουλαχιστον σκληρους) εχουν την δυνατοτητα raid 1 και beyond , που ειναι μια απο τις καλυτερες πρακτικες διαχειρισεις δισκων. Θα τα βαλεις στο pc, ολα τα μουσικα αρχεια και θα τα κανεις backup  με το ιδιο προγραμμα που κανεις image τον boot δισκο , στα παραπανω μηχανηματα.

Επεξ/σία από atheatos

Στις 2/6/2024 στις 11:44 ΜΜ, endeavour είπε

[...]

Σκέπτομαι να μεταφέρω τουλάχιστον 1 backup σε Samsung SSD. ΑΛΛΑ διαβάζω ότι για long term storage, χωρίς χρήση (ρεύμα) δεν προτείνονται οι SSD. Αλλού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Τι να κάνω ;

https://www.jedec.org/sites/default/files/Alvin_Cox [Compatibility Mode]_0.pdf

TLDR: σελίδες 25, 26, 27.

κράτα 1 backup σε ssd  με refresh 1 φορά το χρόνο "καλη ποιοτητα ssd"

2o backup cloud η
νοίκιασε ένα χώρο σε data-center 

Συμφωνώ σχεδόν με όλα αυτά που είπαν οι υπόλοιποι φίλοι. 

Για να κρατήσεις σε μακρόχρονη βάση τα σημαντικά σου αρχεία (όπως εσύ θεωρείς) οι κανόνες είναι απλοί:

• Δημιουργείς πολλαπλά αντίγραφα: Π.χ. διατηρείς τουλάχιστον ένα αντίγραφο ασφάλειας (θα πρότεινα τουλάχιστον δυο) σε έναν άλλο δίσκο (HDD ή SSD ο κάθε τύπος με τα θετικά και αρνητικά του).
  • Δημιουργείς ένα Offsite Backup: Π.χ. διατηρείς ένα αντίγραφο σε διαφορετική τοποθεσία (π.χ. στο cloud ή σε φυσική τοποθεσία).
  • Πραγματοποιείς τακτικά έναν έλεχγο των μέσων που χρησιμοποιείς (ειδικότερα των σκληρών δίσκων) ανάλογα με τη χρήση που κάνεις: Π.χ. τρέχεις ένα πρόγραμμα περιοδικά και εξετάζεις την αξιοπιστία των δίσκων (και τους αντικαθιστάς εάν έχουν προβλήματα).

Back up σε cloud.Η μονη ασφαλης λυση και για ποιο ασφαλεια να μην συνδεεσαι με λειτουργικο windows.Linux με encrypted system disk για 100% ασφαλεια.

Στις 2/6/2024 στις 11:44 ΜΜ, endeavour είπε

Πριν μερικά χρόνια πέρασα ατελείωτες ώρες ηχογραφώντας όλους μου τους δίσκους σε ψηφιακή μορφή. Τα περισσότερα σπάνια 12inchα, 80s.

Μέχρι και τα "τσικ" καθάρισα με το Goldwave (τότε). Καλή δουλειά, αλλά δεν θα την ξαναέκανα.

Μέχρι τώρα τα έχω σε 3 backup σε σκληρούς, σε flac.

Τι να κάνω ;

Bit rot έχουμε και στους HDD. Και συμβαίνει πολύ συχνά ειδικά σε long term storage.

Για τι όγκο μιλάμε;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...