Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά! 

Εγώ και η οικογένεια μου νοικιάζουμε ένα διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους. Ακριβώς πίσω από το δωμάτιο μου γίνεται η ανέγερση μιας πολυκατοικίας. Τις τελευταίες εβδομάδες κάνουν εργασίες στο δικό μας επίπεδο, και προχθές το απόγευμα έριξαν μπετό. Καθόμουν στο γραφείο μου και, όσο δούλευε η μπετονιερα, μεσα στον εκκωφαντικό θόρυβο, άρχισα να ακούω έναν ήχο σα να σκίζεται χαρτόνι. Σηκώνω το βλέμμα μου και βλέπω μια τεράστια οριζόντια ρωγμή σε ύψος 3 μέτρα, η οποία επιδεινωνόταν συνεχώς μπροστά στα μάτια μου και άρχισε να επεκτείνεται και χαμηλότερα. Παθαίνω σοκ, γιατί η 1η μου σκέψη ήταν ότι όπου να 'ναι θα ανοίξει τελείως ο τοίχος, και κατεβαίνω αμέσως κάτω να τους πω να σταματήσουν. Αρχίζω τις φωνές, "σταματήστε ό,τι κανετε γιατί μου έχετε διαλύσει τον τοίχο" κλπ. Ήταν εκεί ένας πιτσιρικάς πολιτικός μηχανικός που ήταν στην "επίβλεψη" (ο Θεός να την κάνει), ανεβαίνει πάνω στο διαμέρισμα να το δει, και λέει δεν είναι τίποτα, απλά έχει φύγει λίγο το χρώμα (!!!). Αρχίζουμε ένα διαπληκτισμο, και του λέω ότι προφανώς δεν έχει γίνει σωστή δουλειά για να συμβεί αυτό, και η απάντηση του ήταν "είναι παλιά η πολυκατοικία σας, όπως χτίζουμε και εμείς πρέπει από κάπου να τραβήξουμε αντίσταση" (!!). Φωνάζει και ο πατέρας μου την άμεση δράση, ενω έρχεται και ένας προϊστάμενος πολιτικός μηχανικός από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο. Μας εξηγεί ο αστυνομικός τι μπορούμε να κάνουμε σχετικά με την καταγραφή του συμβάντος, ενώ ο προϊστάμενος "ελέγχει" και κάποιες μικρότερες ρωγμές που προκλήθηκαν και στην διπλανή κρεβατοκάμαρα. Μας καθησυχάζει πως είναι μόνο το χρώμα, και πως άμεσα αν θέλουμε να φέρει συνεργείο για να κάνει τις επισκευές (οι οποίες φυσικά θα πάρουν μέρες, γιατί πρέπει να ξηλωθεί όλος ο σοβάς), όμως εγώ επεμεινα στο ότι πρώτα πρέπει να συνεννοηθούμε με την ιδιοκτήτρια για να έρθει ένας μηχανικός να κάνει έναν έλεγχο μήπως έχει γίνει σοβαρότερη βλάβη και έχει επηρεαστεί η στατικότητα (τον περιμένουμε από Δευτέρα). 

Ανεβάζω και τις φωτό για να δείτε, αν έχετε αντιμετωπίσει κάποιο παρόμοιο πρόβλημα ή είστε ειδικοί πάνω σε αυτό, παρακαλώ πείτε μου πώς προτείνετε να προχωρήσουμε. Έχει νόημα η πολεοδομία? Πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα νομικά?

Screenshot_20240601_134713_Gallery.jpg

Screenshot_20240601_134632_Gallery.jpg

• Confused 1
  • Sad 4
  • Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Δεν ξερω αλλα δεινχει η πανω ρωγμη να ειναι στο δοκαρι. Εμενα αυτη με τρομαζει. οι αλλες ειναι στα τουβλα. Οχι οτι και αυτο ειναι καλο. 
Αν περναει μεσα σπατουλα πες δεν ειναι το χρωμα, μη τρελαθουμε τελειως. 

Οτι εχεις κανει μεχρι τωρα ειναι καλο και το ιδιο θα εκανα και εγω. Μη βασιστεις στους μηχανικους του διπλα. Φερε. και δικους σου. 

Καποιο βαρος θα βρεθηκε εκει στον τοιχο σου και τον εσπρωξε μεσα και πηρε και τον σοβα του δοκαριου... 

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, gorge18 είπε

Δεν ξερω αλλα δεινχει η πανω ρωγμη να ειναι στο δοκαρι. Εμενα αυτη με τρομαζει. οι αλλες ειναι στα τουβλα. Οχι οτι και αυτο ειναι καλο. 
Αν περναει μεσα σπατουλα πες δεν ειναι το χρωμα, μη τρελαθουμε τελειως. 

Οτι εχεις κανει μεχρι τωρα ειναι καλο και το ιδιο θα εκανα και εγω. Μη βασιστεις στους μηχανικους του διπλα. Φερε. και δικους σου. 

Καποιο βαρος θα βρεθηκε εκει στον τοιχο σου και τον εσπρωξε μεσα και πηρε και τον σοβα του δοκαριου... 

Δυστυχώς κι εμένα αυτό με τρομάζει, ότι μάλλον κάπως έχουν σπρώξει τον τοίχο μου προς τα μέσα.

Επειδή το διαμέρισμα της γιαγιάς είναι απέναντι και βλέπει στην οικοδομή, πήγα και παρατήρησα πως όντως μια μικρή κατασκευή (τοίχος? καλούπι?) είναι στραβή, ακριβώς πίσω από τον τοίχο μου.

Screenshot_20240601_144714_Gallery.jpg

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Manefs23 είπε

Αρκετά τρομακτικό... 

Μόνο εάν κοιμάσαι από κάτω.

Μπελάς είναι. Δεν είναι μόνο η επισκευή αλλά το ότι θα πρέπει να ξεσπιτωθεις και να γίνει το σπίτι σου εργοτάξιο. Χωρια τις δευτερευουσες φθορές στο σπίτι, πατώματα κλπ από τις εργασίες και το μπες βγες

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

Το θέμα είναι ΣΟΒΑΡΟ και χρήζει σοβαρής επίσης επισκευής

Δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνο χρώμα και σοβάς.

Έχει τύχει να γκρεμιστεί και ολόκληρος ο τοίχος κατά την διάρκεια τέτοιων εργασιών.

Θα σας αναφέρω ακριβώς τι έγινε διότι και το γνωρίζω και ήταν μια από τις βασικές μου ανησυχίες όταν επέβλεπα τέτοιες εργασίες σε οικοδομές.

Λοιπόν:

Όταν καλουπωνεις μπετά βάζεις ξυλοτυπους (καλούπια) γύρω γύρω από τις κολώνες και δοκάρια.

Όταν συνορεύεις με άλλη οικοδομή σε αυτο το σημείο δεν μπορείς να βάλεις καλούπι και να το δέσεις. Οπότε επιλέγεις την αναγκαστική λίγο πολύ οδό να κάνεις καλουπι μόνο από τις 3 πλευρές και να χρησιμοποιήσεις για "καλούπι" τον τοίχο της διπλανής οικοδομής.

Εάν τύχει και οι κολώνες σου και κυρίως τα τοιχεια σου να συμπέσουν περίπου με τις κολώνες και τοιχεια της άλλης οικοδομής δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά είναι σπάνιες τέτοιες περιπτώσεις.

Στην συνήθη περίπτωση που το "καλούπι" σου είναι η τοιχοποιία της διπλανής οικοδομής αρχίζεις και παίρνεις ρίσκα.

Διότι ο όγκος του μπετου ειδικά στα τοιχεια έχει πολύ μεγαλη μάζα και δημιουργεί πολυ μεγάλες πιέσεις στην τοιχοποιία της διπλανής οικοδομής που χρησιμοποιείται σαν καλούπι.

Εκτός και εάν μιλάμε για ειδικη και ενισχυμένη κατασκευή τοιχοποιίας οι συνήθεις κατασκευές με δύο μονές τοιχοποιίες με την μόνωση ενδιάμεσα δεν είναι αρκετά ισχυρές για να αντέξουν τέτοια φορτία

Ακομη χειρότερα τα πράγματα σε παλιότερες οικοδομές που ο εργολάβος πολλές φορές τις κατασκεύαζε και με μόνη εξωτερική τοιχοποιία στις τυφλες όψεις.

Εάν λοιπόν κατά την εκχυση του μπετον σε τοιχεια (κυρίως) ακολουθήσεις την ίδια τακτική όπως σε πλήρως καλουπωμενες κολώνες το πιθανότερο είναι να καταρρεύσει πλήρως ή μερικώς ο τοίχος ή στην βέλτιστη περίπτωση να κάνει σημαντικές ρηγματωσεις όπως ο δικός σας.

Αυτό που ωφειλει να κάνει το συνεργειο και ο μηχανικός είναι να ρίχνει αργά το μπετον μέσα στα συγκεκριμένα τοιχεια σε στρώσεις. Πηγαίνει και ριχνει στα επόμενα σημεία και επανερχεται για την δεύτερη στρώση όταν η πρώτη έχει αρχίσει ήδη να σφίγγει και στην πράξη να στηρίζει μόνη της ένα μεγάλο μέρος του βάρους της και δεν δημιουργεί τέτοιες πιέσεις στα καλούπια της. Συνεχίζει έτσι αργά αργά αργα και προσεκτικά μέχρι να ολοκληρωθεί η έγχυση.

Δεν είναι κάτι νέο. Πάντα έτσι γίνεται. Αναγκαστικά χρειάζεται πολύ παραπάνω χρόνο να περιμένει και η αντλία και η μπετονιέρα και το συνεργείο.

Για τα συγκεκριμένα σημεία μάλιστα προσπαθείς να μην βάλεις πολλά πρόσθετα στο μπετον όπως ρευστοποιητές πάρα μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Στην περίπτωση σας κόβω το χέρι μου ότι έχει ακριβώς αυτό.

Η τοιχοποιία σας έχει υποστεί σημαντικές ρηγματωσεις και χρηζει σωστής επισκευής και όχι ενός απλού βαψίματος. Λογικά το εξωτερικό κομμάτι της να έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά η οποία πιεσε το μονωτικο (εάν υπάρχει) και το οποίο πιεσε το εσωτερικό τούβλο. Εκτός και εάν δεν υπάρχει διπλό κέλυφος αλλά μόνη ενισχυμένη τοιχοποιία.

Σε κάθε περίπτωση θα φώναζα πραγματογνωμονα μηχανικό για πλήρη έλεγχο.

Θα ξεκινούσα την επίσημη διαδικασία.

Βεβαίως ο κυρίως ενδιαφερόμενος είναι ο ιδιοκτήτης αλλά εσείς πρέπει να εξασφαλίστε την στατικοτητα της τοιχοποιία σας και την σωστή επισκευή της.

Σε φίλο μηχανικο όταν ήταν νέος και άπειρος του ετοιχε να γκρεμιστεί ο μισός τοίχος κρεβατοκάμαρας και επιπλέον να χυθεί το μπετον μέσα στο σπίτι. Τρις χειρότερα δηλαδή για αποκατάσταση και αποζημιώσεις

Για να βάλω τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Δεν απειλείται η στατικοτητα του κτιρίου. Τα τούβλα του τοίχου πρέπει να επισκευαστουν.

Που σημαίνει αρκετή δουλειά.

Πλήρης αποξήλωση του σοβά, έλεγχος, επισκευή ή και πλήρες γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή (εξαρτάται)

Εννοειται σε περίπτωση διπλής τοιχοποιίας θέλει έλεγχο και η εξωτερική και πολύ πιθανη επισκευή της.

Για να γίνουν αυτά βρείτε δωμάτιο άλλο να κοιμηθείτε για αρκετό καιρο.

Σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη της νέο ανεγειρομενης κατασκευής να εξασφαλίσει την ασφάλεια των διπλανων κτιρίων και να αποκαταστησει πάσης φύσεως  ζημιές.

Κανονικά το έργο θα πρέπει να έχει και ασφάλιση για ζημιές σε τρίτους

Σας ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση. 

Δυστυχώς, και οι 2 κρεβατοκάμαρες συνορεύουν με το νέο κτίσμα, οπότε έχουν υποστεί και οι 2 ζημιές, και αν ο πραγματογνώμονας αποφανθεί πως χρήζουν επισκευής, το πρόβλημα της διαμονής θα είναι πολύ σοβαρό.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Δεν ξέρω αν ισχύει, κάπου είχα διαβάσει την διαφορά σε οριζόντιες/ κάθετες ρωγμές σε τοίχους ή στις διαγώνιες σε περίπτωση σεισμού, και ποια από τις 2 κατηγορίες θεωρούνται πιο σοβαρές...

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, alex969 είπε

Σας ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση. 

Δυστυχώς, και οι 2 κρεβατοκάμαρες συνορεύουν με το νέο κτίσμα, οπότε έχουν υποστεί και οι 2 ζημιές, και αν ο πραγματογνώμονας αποφανθεί πως χρήζουν επισκευής, το πρόβλημα της διαμονής θα είναι πολύ σοβαρό.

Το ότι χρήζουν επισκευής είναι δεδομένο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι η έκταση των αναγκαιων επισκευών.

Κινηστε άμεσα τις σχετικές διαδικασίες για αποζημίωση.

Κανονικά δικαιούστε και έξοδα διαμονής διατροφής για οσο καιρό δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σπίτι σας και όλα τα έξοδα πλήρους αποκατάστασης όλων των χωρών του σπιτιού στην προτερη κατάσταση.

• Like 1
Δημοσ.

Μπανανιστάν + Κούβα μαζί.

Σάπια σπίτια 50 και 60 ετών (στην καλύτερη) από τη μία, άμπαλοι, βιαστικοί και άπληστοι ''μηχανικοί'' από τα ΤΕΙ Κοζάνης και τα ΙΕΚ Πύργου από την άλλη.

Χώρα για πάμπλουτους ή για απόλυτα πένητες. Όλοι οι ενδιάμεσοι, είμαστε για διαβατήριο στα δόντια.

• Like 12
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 1/6/2024 στις 3:00 ΜΜ, Manefs23 είπε

Δεν ξέρω αν ισχύει, κάπου είχα διαβάσει την διαφορά σε οριζόντιες/ κάθετες ρωγμές σε τοίχους ή στις διαγώνιες σε περίπτωση σεισμού, και ποια από τις 2 κατηγορίες θεωρούνται πιο σοβαρές...

Δεν μιλαμε για σεισμό εδώ. Μιλάμε για εξωτερικές πιέσεις.

Μην ψαχνετε άλλες εξηγήσεις.

Οι ρηγματωσεις επισκευαζονται εύκολα σε τοιχοποιία.

Το ερωτηματικό είναι εάν υπάρχει και μετατόπιση μέρους της τοιχοποιίας ή και κατάρρευση μέρους της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Στις 1/6/2024 στις 3:13 ΜΜ, MikhailBakurin είπε

Σάπια σπίτια 50 και 60 ετών (στην καλύτερη) από τη μία, άμπαλοι, βιαστικοί και άπληστοι ''μηχανικοί'' από τα ΤΕΙ Κοζάνης και τα ΙΕΚ Πύργου από την άλλη.

Χώρα για πάμπλουτους ή για απόλυτα πένητες. Όλοι οι ενδιάμεσοι, είμαστε για διαβατήριο στα δόντια.

Δεν σου φταίει το υπάρχον κτίριο και δεν έχει και καμιά σχέση με το γεγονός. Και νεόδμητο να ήταν το ίδιο θα γινόταν.

Ο ανυπόμονος ή ανίδεος μάστορας φταίει.

Αυτά είναι λάθη δημοτικού. Δεν δικαιολογούνται.

Το ξέρεις, το περιμένεις και ξερεις και ακριβώς τι να κάνεις για να το αποφύγεις.

Αλλιώς δεν είσαι μαστορας. Είσαι κάτω από τον βοηθό.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 13
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, alex969 είπε

αποφανθεί πως χρήζουν επισκευής, το πρόβλημα της διαμονής θα είναι πολύ σοβαρό.

θα αποζημιωσει ο κατασκευαστης και ο ιδιοκτητης της διπλανης οικοδομης ή το CAR ασφαλιστηριο τους που καλυπτει τις ζημιες που θα προξενησεις σε τριτους κατα την ανεγερση της οικοδομής.

• Like 1
Δημοσ.

Αν ήσουν ιδιοκτήτης και είχες ασφαλίσει το σπίτι και την οικοδομή, θα ενεργοποιούσες τη νομική προστασία. Αλλιώς θα έβαζες δικό σου δικηγόρο. Τώρα που είσαι ενοικιαστής πρέπει άμεσα να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη.

Κι αυτός με τη σειρά του να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του εργολάβου και να μπλοκάρει κάθε περαιτέρω εργασία μέχρι να εξακριβωθεί από δικό σας μηχανικό τι ζημιά έχει προκληθεί στο σπίτι σου και στην οικοδομή. Βασικά όλοι οι ιδιοκτήτες της οικοδομής πρέπει να κινητοποιηθούν.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 01/06/2024 at 16:13, MikhailBakurin said:

Τα είπες όλα.
Στον ΟΡ, απλά να του πω κουραγιο καλή δύναμη. 
Προσωπικά Ελλάδα, μόνο σε τεντα θα έμενα μετά απο εμπειρία συνδιαλλαγής με τη "βαριά βιομηχανία" των κατασκευαστων - πολ. μηχ. Ελεύθερο κάμπινγκ.  

Επεξ/σία από a_f_a
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μένω σε κτίριο του 50 και θεωρώ ότι είμαι θεοτυχερος που από όλες τις πλευρές δεν συνορευω με αχτιστο οικόπεδο αλλά με διατηρητεα. Σε ανεγερσεις νέων οικοδομών που έγιναν σε παρακείμενα τετράγωνα κουνιομασταν λες και γινοντουσαν 3 Ρίχτερ σε κάποιες φάσεις. Δεν θέλω ούτε να φαντάζομαι την περιπτωση να γκρεμίσουν και να χτίσουν κάτι νέο δίπλα μου, θα πουλήσω το σπίτι να φύγω αλλού. 

Όσο για τα υπόλοιπα. Καλά κάνατε και ενεργησατε με την κλήση του 100. Βρειτε δικηγόρο. Μην βασιστείτε στο τι θα σας πει προφορικά ο εργολάβος, συνεννοηθείτε μέσω δικηγόρου και ελπίζω να έχετε δικό σας μάστορα να σας συμβουλέψει πως να αποκατασταθεί σωστά, διότι αυτοί μπορεί να σας κάνουν προχειροδουλεια και να πληρώνετε πάλι στο μέλλον. 

Κλαφτα με τις ανακαινισεις και τις ανεγερσεις, πολλοί οι ασταθμητοι παράγοντες, τα προβλήματα, οι οχλήσεις από γείτονες, οι πιθανές ζημιές σε άλλους. Τηλέφωνα σε αστυνομίες, διαπληκτισμοι φωνές κτλ. 

Στις 1/6/2024 στις 4:13 ΜΜ, MikhailBakurin είπε

Επειδη από αυτές τις σχολές τελείωσα. Μάθε ότι οι "μηχανικοί" τους, ούτε δικαίωμα για άδεια για στήσιμο περιπτέρου δεν μπορούν να εκδοσουν, κακώς φυσικά. Μην πάμε αλλού την κουβέντα, αλλά εντελώς άκυρο αυτό που ανέφερες. 

Επεξ/σία από mariosnik_

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...