Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα παιδιά έχω ένα πρόβλημα, με έχει τρελάνει:

Βλέπει την PURE AMD Radeon™ RX 9070 XT μου σε PCIe 5x8,αντί για 5x16.

Το GPU-Z, το Adrenaline και κάθε άλλο λογισμικό αναφέρουν ότι η GPU μου χρησιμοποιεί x8 αντί για x16 lanes.
Ακόμα και όταν έκανα stress test στη GPU, συνέχιζαν να αναφέρουν x8 (διάβασα ότι μερικές φορές, για λόγους εξοικονόμησης όταν είναι σε idle, αναφέρουν x8).

Δεν χρησιμοποιείται riser cable. Η GPU έχει τοποθετηθεί στη PCIE1 υποδοχή (δίπλα στον επεξεργαστή), και έχουν χρησιμοποιηθεί δύο x8 pin (ξεχωριστά) καλώδια από το PSU.

Ο NVMe είναι τοποθετημένος στην Blazing M.2 Socket (M2_1, Key M),

Άλλοι δίσκοι (Samsung SSD 860 EVO 500GB (SSD) SATA-III, ST4000DM004-2CV104 SATA-III) είναι συνδεδεμένοι στις SATA3_0 και SATA3_1.

Στο BIOS, δοκίμασα να αλλάξω την επιλογή PCIe/GFX Lane Configuration από AUTO σε x8x8 (δεν υπήρχε επιλογή x16), και την PCIe/GFX Lane Configuration από AUTO σε [Gen5]. Επίσης άλλαξα το Chipset Link Speed από AUTO σε [Gen4]. Τέλος, άλλαξα και το M.2_1 Link Speed του NVMe από AUTO σε [Gen4].

Σύμφωνα με το manual δεν θα έπρεπε να πέφτει η GPU σε x8 lanes επειδή έχω τον NVMe (Gen4) στην υποδοχή κοντά στη CPU.

Έχω διαβάσει για λύσεις του τύπου βγάλε και ξανά βάλε την GPU, δεν το έκανα...

Το σύστημα είναι νέο, δεν υπήρχε άλλη κάρτα γραφικών, πέρα απο την ενσωματωμένη GPU του επεξεργαστή, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη.

Έχουν γίνει όλα τα updates σε Windows, Adrenaline, εκτός της motherboard αλλά το νέο update σχετίζεται με αλλαγές άσχετες για το θέμα μου ("Improve minority proportion of AMD 9000 series CPU boot issue.")

Παρεμπίπτοντος, αν και B650 η MOBO μου (ASRock B650 Steel Legend WiFi Motherboard ATX ), υποστηρίζει κανονικά PCIe GEN 5.

Ξέρω ότι ουσιαστικά άντε να χάνω 1-2% επιδόσεις (και αν), αλλά δε μπορώ...θέλω να βρω τι φταίει, να το λύσω.

Σύστημα:

B650 Steel Legend WiFi (προσοχή, όχι η B650E Steel Legend WiFi)
Corsair RM850x Shift 850W Full Modular 80 Plus Gold
Ryzen 7 7700
G.Skill Flare X5 32GB DDR5 RAM 2 Modules (2x16G)
Samsung 990 Pro SSD 4TB M.2 NVMe PCI Express 4.0,M.2
Samsung SSD 860 EVO 500GB (SSD) SATA-III
ST4000DM004-2CV104 SATA-III
PURE AMD Radeon™ RX 9070 XT GPU
Windows 11 64-bit

IMG_20250403_222424.jpg

Επεξ/σία από Karakant
  • Απαντ. 5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Karakant είπε

https://www.techpowerup.com/forums/threads/pci-4-0-16x-slot-reported-as-a-pci-5-0-8x-with-the-amd-9070-xt-reaper-gpu.334132/page-2

Δημοσ.

Το διάβασα ολόκληρο, δεν καταλαβαίνω που βοηθά, εκτός αν εννοείς οτι πρέπει να κάνω reseat την GPU.

Είδα και εγώ τι μου εμφανίζει στο upstream και downstream ...

Παρεμπίπτοντος, αν και B650 η MOBO μου (ASRock B650 Steel Legend WiFi Motherboard ATX ), υποστηρίζει κανονικά PCIe GEN 5

downstream.jpg

upstream.png

Δημοσ.
4 ώρες πριν, konik είπε

Το smart access memory στο adrenaline λέει enable.

Aν σου λέει "enable", δεν έχεις να κάνεις κάτι άλλο, είναι ενεργοποιημένο.

Λογικά αυτός που σου έστησε το μηχάνημα ήξερε τη λεπτομέρεια και το είχε σετάρει σωστά.

Αν τόσο πολύ σε καίει να το δεις, μπες στο BIOS, πάτα f4 και στο πεδίο που θα σου βγάλει βάλε "above" (χωρίς τα "", προφανώς). Κλίκαρε την επιλογή που θα σου βγάλει και θα δεις τί είναι ενεργοποιημένο εκεί.

• Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Karakant είπε

Το διάβασα ολόκληρο, δεν καταλαβαίνω που βοηθά, εκτός αν εννοείς οτι πρέπει να κάνω reseat την GPU.

προφανώς, μιας και ανέφερες στο αρχικο σου post ότι δεν το δοκίμασες, και πολλοί χρήστες σε αυτό που σου πόσταρα λένε ότι τους βοήθησε.

• Like 2
Δημοσ.
23 ώρες πριν, chek2fire είπε

κυρίως αν η ευρωπαική ένωση αποφασίσει να ανταποδώσει δασμούς στην Αμερική εκεί που θα την πονέσει στα είδη τεχνολογίας

https://www.naftemporiki.gr/finance/world/1941571/dasmoi-i-e-e-mporei-na-chtypisei-ti-wall-street-ekei-poy-ponaei-poio-einai-to-pio-ischyro-oplo-tis/

Τι σχέση εχει η Asus, η Gigabyte, η Sapphire, η Powercolor κλπ κλπ με τυχον δασμούς που βάλει η Ευρωπη στις ΗΠΑ? 

Επίσης  το δολάριο πέφτει σε σχεση με το Ευρώ. 

(Αυτό εχει σχέση, γιατι όλος ο κοσμος, και οι Ταϊβανεζοι, τιμολογουν σε δολάρια). 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, Karakant said:

Το GPU-Z, το Adrenaline και κάθε άλλο λογισμικό αναφέρουν ότι η GPU μου χρησιμοποιεί x8 αντί για x16 lanes.
Ακόμα και όταν έκανα stress test στη GPU, συνέχιζαν να αναφέρουν x8 (διάβασα ότι μερικές φορές, για λόγους εξοικονόμησης όταν είναι σε idle, αναφέρουν x8).

Δεν χρησιμοποιείται riser cable. Η GPU έχει τοποθετηθεί στη PCIE1 υποδοχή (δίπλα στον επεξεργαστή), και έχουν χρησιμοποιηθεί δύο x8 pin (ξεχωριστά) καλώδια από το PSU.

Ο NVMe είναι τοποθετημένος στην Blazing M.2 Socket (M2_1, Key M),

Άλλοι δίσκοι (Samsung SSD 860 EVO 500GB (SSD) SATA-III, ST4000DM004-2CV104 SATA-III) είναι συνδεδεμένοι στις SATA3_0 και SATA3_1.

Στο BIOS, δοκίμασα να αλλάξω την επιλογή PCIe/GFX Lane Configuration από AUTO σε x8x8 (δεν υπήρχε επιλογή x16), και την PCIe/GFX Lane Configuration από AUTO σε [Gen5]. Επίσης άλλαξα το Chipset Link Speed από AUTO σε [Gen4]. Τέλος, άλλαξα και το M.2_1 Link Speed του NVMe από AUTO σε [Gen4].

Σύμφωνα με το manual δεν θα έπρεπε να πέφτει η GPU σε x8 lanes επειδή έχω τον NVMe (Gen4) στην υποδοχή κοντά στη CPU.

Έχω διαβάσει για λύσεις του τύπου βγάλε και ξανά βάλε την GPU, δεν το έκανα...

Το σύστημα είναι νέο, δεν υπήρχε άλλη κάρτα γραφικών, πέρα απο την ενσωματωμένη GPU του επεξεργαστή, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη.

Έχουν γίνει όλα τα updates σε Windows, Adrenaline, εκτός της motherboard αλλά το νέο update σχετίζεται με αλλαγές άσχετες για το θέμα μου ("Improve minority proportion of AMD 9000 series CPU boot issue.")

Παρεμπίπτοντος, αν και B650 η MOBO μου (ASRock B650 Steel Legend WiFi Motherboard ATX ), υποστηρίζει κανονικά PCIe GEN 5.

Ξέρω ότι ουσιαστικά άντε να χάνω 1-2% επιδόσεις (και αν), αλλά δε μπορώ...θέλω να βρω τι φταίει, να το λύσω.

Σύστημα:

B650 Steel Legend WiFi (προσοχή, όχι η B650E Steel Legend WiFi)
Corsair RM850x Shift 850W Full Modular 80 Plus Gold
Ryzen 7 7700
G.Skill Flare X5 32GB DDR5 RAM 2 Modules (2x16G)
Samsung 990 Pro SSD 4TB M.2 NVMe PCI Express 4.0,M.2
Samsung SSD 860 EVO 500GB (SSD) SATA-III
ST4000DM004-2CV104 SATA-III
PURE AMD Radeon™ RX 9070 XT GPU
Windows 11 64-bit

IMG_20250403_222424.jpg

Βαλε τον Samsung 990 Pro SSD 4TB M.2 NVMe PCI Express 4.0,M.2 στην θύρα της μητρικής M2_2  (GEN 4).

Νομίζω οι M2_1 και M2_3 μοιράζουν την 16x Gen 5 σε 2x 8 Gen 5

Λάθος , δεν είναι αυτό.

Επεξ/σία από Aten-Ra
  • Like 1
Δημοσ.
40 minutes ago, sattack said:

Τι σχέση εχει η Asus, η Gigabyte, η Sapphire, η Powercolor κλπ κλπ με τυχον δασμούς που βάλει η Ευρωπη στις ΗΠΑ?

Εκ πρώτης όψεως δεν έχει.

Όμως για να μετριάσουν την αύξηση τιμής, μπορεί να χαμηλώσουν λίγο τις προτάριφ τιμές στην USA και να τις αυξήσουν στον υπόλοιπο κόσμο για να εξισορροπήσουν την απώλεια...

(όχι μπορεί, να το θεωρήσεις ψιλοσίγουρο)

Δημοσ.
7 minutes ago, Teddy77 said:

Εκ πρώτης όψεως δεν έχει.

Όμως για να μετριάσουν την αύξηση τιμής, μπορεί να χαμηλώσουν λίγο τις προτάριφ τιμές στην USA και να τις αυξήσουν στον υπόλοιπο κόσμο για να εξισορροπήσουν την απώλεια...

(όχι μπορεί, να το θεωρήσεις ψιλοσίγουρο)

Δεν υπάρχει ανταγωνιστικό προϊόν (πχ μητρικές, GPU κλπ) που να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, όσο και να ανέβουν οι τιμές λόγο Tariffs , δεν θα πέσουν οι πωλήσεις των ASUS/Gigabyte κλπ κατακόρυφα , άρα δεν χρειάζεται να ανεβάσουν τις τιμές στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Όποιος ανεβάσει τιμές στην Ευρώπη λόγο Αμερικανικών Tariffs είναι κλέφτης.

• Like 2
Δημοσ.

Εγώ πλέον έχω και την υποψία ότι θα αρχίσουν να κρατάνε stock για να το διαθέσουν μέσα σε λίγες μέρες με τις νέες αυξημένες τιμές

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ ολόκληρη αμερικανική αγορά με τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως έχει φαει στραπατσο λόγω δασμών... Αλλα όχι εμείς εδώ περιμένουμε να φτάσουν οι τιμές στο msrp για να μη μας πουν κορόιδα. Λες και οι εταιρίες είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα...

Επεξ/σία από UnderZero
Δημοσ.

καλά και αυτές οι ανακοινώσεις του msrp κυρίως από την nvidia έχει καταντήσει κοροίδια. Δεν μπορεί να ανακοινώνεις επίσημα μια τιμή διάθεσης και μετά στην αγορά να το βγάζεις το προιόν ακόμα και 1000 ευρώ πάνω. Δηλαδή η μλκ τους έχει βαρέσει κόκκινο. 

Δημοσ.

Άλλη κουβέντα το πώς έχουμε μεταφράσει το msrp των ΗΠΑ σε τιμή λιανικής Ελλάδας.... Αλλά δε θα διαφωνήσω ότι και η πράσινη έχει ξεφύγει μολονότι παίζει μπάλα μόνη της.

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, UnderZero είπε

Άλλη κουβέντα το πώς έχουμε μεταφράσει το msrp των ΗΠΑ σε τιμή λιανικής Ελλάδας.... Αλλά δε θα διαφωνήσω ότι και η πράσινη έχει ξεφύγει μολονότι παίζει μπάλα μόνη της.

μα και σε τιμές αμερικής είναι 1000 δολάρια πάνω

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...