Προς το περιεχόμενο

Ηλεκτρική κιθάρα σκέψεις για το πως να αρχίσω να μαθαίνω.


silve

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρά σε όλους!

θα αρχίσω λέγοντας πως δεν έχω ιδέα από μουσική (σε θεωρία και σε παίξιμο) και πάντα από μικρός ήθελα να ασχοληθώ με ηλεκτρική κιθάρα. Έχοντας φτάσει στην ηλικία των 30 μου ήρθε ξανά στο μυαλό να ασχοληθώ με το αντικείμενο. Πως ξεκινάω όμως; Μόνος μου, σε ωδείο, ιδιαίτερα μαθήματα, όλα αυτά μαζί;

Έχοντας ψάξει λίγο σε διάφορες σελίδες περί εκμάθησης κλπ, νομίζω πως καταλήγω να πάρω μια ηλεκτρική κιθάρα και ενισχυτή, να ασχοληθώ μόνος, να πειραματιστώ, να αφιερώσω δηλαδή κάποιο χρόνο έτσι ώστε να νιώσω κάπως άνετα κρατώντας, δοκιμάζοντας και μαθαίνοντας, και εάν έχω κενά (που θα έχω) τα οποία δε μπορώ να τα καλύψω ή εάν νιώθω έτσι τέλος πάντων να κάνω κάποια ιδιαίτερα μαθήματα με δάσκαλο για να με καθοδηγήσει και να μου λύσει θέματα ή να εγγραφώ σε ωδείο. Δε ξέρω αν αυτή η σειρά που έχω ορίσει στο μυαλό μου είναι η "σωστή".

Εσείς τι θεωρείτε καλύτερο; Πως θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει;

Επίσης μια επιπλέον ίσως και χαζή ερώτηση. Ο ενισχυτής παίζει δυνατά; Ρωτάω επειδή μένω σε πολυκατοικία και δεν θα ήθελα να ενοχλώ τον κόσμο αν κάθομαι με τις ώρες να πειραματίζομαι. Κάπου διάβασα ότι εάν τον έχω χαμηλά δεν αποδίδει σωστά όπως πρέπει. Ισχύει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σου φιλε! Χαιρομαι να γνωριζω κοσμο που θελει να ασχοληθει με μουσικη, κατι που σπανιζει στην Ελλαδα, δυστυχως, δεν εχουμε την κουλτουρα των οργανων και της μουσικης.

Παιζω κιθαρα (επαιζα πιανο, αρχισα με κλασικη και μετα ηλεκτρικη) για 30+ χρόνια (ηθελα παντα να γινω μουσικος...). ΜΗΝ ασχοληθεις μονος σου επ ουδενι ούτε και με youtube., γιατι θα μάθεις στραβα σιγουρα, να πιανεις την κιθαρα (κατι που αργοτερα δεν θα μπορει να διορθωθει) και δεν θα μαθεις τιποτα (ειναι δυσκολη η θεωρια). Θα χανεις τις ωρες σου με τα βιντεο και δεν θα εχεις καμμια προοδο. Η κιθαρα ειναι μεσα στα 10 δυσκολοτερα οργανα και οχι τυχαια. Ειναι αρκετα δυστροπη και απαιτει δασκαλο ή ωδείο. Για να προοδευεις πρεπει να κανεις practice καθημερινα εστω και για λιγο. Να ξερεις οτι απο τους 100 που αρχιζουν, συνεχιζουν μονο οι 5, γιατι οπως ειπα ειναι δυστροπο & δυσκολο οργανο (το πιανο ειναι ποολυυυ ευκολοτερο). 

Τωρα αν πας ωδειο θα μαθεις μεν αλλα πολυ αργα δε, οπως γινεται στα ωδεια, γιατι για μηνες η και 1 χρονο θα κανεις μονο ασκησεις και θα βαρεθεις και θα την παρατησεις. Προτεινω με ιδιαιτερα γιατι ο δασκαλος θα επικεντρωθει γρηγοροτερα στο τι σου αρεσει (εφοσον ξερεις τι θελεις να παιξεις και τι στυλ να μαθεις, πχ. metal, rock, blues, jazz, klp), και δεν θα κανεις μονο ασκησεις αλλα και παραλληλα πιο ευχαριστα πραγματα. (τραγουδια, αρχαρια solos, κλπ.)

Τελος. το θεμα θορυβου ειναι μεγαλο δυστυχως και στην Ελλαδα των αμουσων, ακομα μεγαλυτερο. Και εγω μενω σε πολυκατοικια και παιζω μονο τις νορμαλ ωρες και οχι πολυ δυνατα (αν και θα μπορουσα, αλλα σεβομαι τους υπολοιπους). Οι ενισχυτες ειναι 2 κατηγοριων: ψηφιακοι & λαμπατοι (tube). Οι λαμπατοι ειναι αλλη φαση, σε ήχο, δυναμικες, ζεστο ηχο, κλπ αλλα ειναι ΤΡΟΜΕΡΑ δυνατοι. Εχω εναν Marshall 1 watt (!) και το volume (απο to 1-10) το βαζω με το ζορι στο 1,5. Οι λαμπατοι "λαμπουν" όταν τους ανοιξεις πολυ και αρχισουν να παραμορφωνουν απο μονοι τους (αυτο που λες "δεν αποδιδουν"). Ολα τα παλια γκρουπ (Led Zep, ACDC, Hendrix, κλπ) παιζανε ετσι, τερμα το volume και φυσικη παραμορφωση, κατι που αντιγραφεται πολυ δυσκολα με πεταλια. Βεβαια υπαρχει λυση, με καποιο προσθετο μηχανημα που μειωνει τον ηχο χωρις να "πνιγει" το ηχοχρωμα. Αρα, με εναν λαμπατο θα παιζεις χαμηλα και δεν θα ευχαριστιεσαι πολυ την ¨βρωμα" του. Επιπλεον, οι λαμπατοι ειναι χωρις εφέ συνήθως και καλουδια. Κανουν ενα πραγμα αλλα το κανουν τελεια. Εαν θελησεις ομως καπoιο εφε, θα πρεπει να αγορασεις πεταλια (delay, chorus, distortion, wah wah, κλπ).

Οι ψηφιακοι αποδιδουν οσο χαμηλα και να παιζουν και πολλοι εχουν επανω και διαφορα εφέ (οποτε μπορεις να αποφυγεις την αγορα καποιων πεταλιων), κλπ, γενικα είναι πιο πολυδιαστατοι. Κανουν πολλα πραγματα, αλλα την φυσικη παραμορφωση και τα πλεονεκτηματα του λαμπατου, δυσκολα θα την πετυχουν. Και τα watt δεν ειναι τοσο "δυνατα", δηλαδη το 1 watt του λαμπατου ειναι πολυ δυνατοτερο απο 20 watt ενος ψηφιακου. Φαντασου οτι με 4 watt λαμπατο παιζεις live σε club ανετα.

Anyway, συστηνω να παρεις μια πολυ φτηνη κιθαρα & εναν πολυ φθηνο ενισχυτη για να αρχισεις, γιατι οπως σου ειπα ειναι πολυ πιθανο να τα παρατησεις (εχω πολλους φιλους που τα παρατησαν). Αναλογα με το budget σου , αν θελεις μπορω να σου προτεινω και για τα δύο. Εαν μενεις Αθηνα Βορεια, θα μπορουσα να σου προτεινω και δασκαλο.

Εαν προχωρησεις θα ειναι απιστευτη η ενεργεια που θα παιρνεις παιζοντας κατι που θα παραγεται απο τα χερια σου, πραγματικα ψυχοθεραπεια! Θα νιωθεις θεός! Ελπιζω και σου ευχομαι να αρχισεις!

Οτι θελεις με ρωτας, η μιλαμε αν θελεις και τηλεφωνικα η με pm. Τελος, αν θελεις να δοκιμασεις τα δικα μου μηχανηματα & κιθαρα πριν αγορασεις, ειμαι open να το κανουμε!

Ελπιζω να σε κατατοπισα λιγο!   Keep on rockin......  δες και το μωρο μου στην φωτο......

 

1717425943398.jpg

Επεξ/σία από sellsoap
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Στις 30/5/2024 στις 11:34 ΠΜ, silve είπε

Γεια χαρά σε όλους!

θα αρχίσω λέγοντας πως δεν έχω ιδέα από μουσική (σε θεωρία και σε παίξιμο) και πάντα από μικρός ήθελα να ασχοληθώ με ηλεκτρική κιθάρα.

Καλώς τον!

Επειδή βλέπω "ηλεκτρική" έχω να συμπληρώσω -από δική μου πείρα- στα σωστά που είπε ο από πάνω, ότι καλό είναι μετά το 3μηνο που θα έχεις μάθει τα πως και τα γιατί με μία ηλεκτρική και μερικές πεντατονικές, να έχεις παρέα. Η ηλεκτρική -για εμένα- θέλει παρέα. Δίχως παρέα βαριέμαι να παίζω μόνος μου.

Υποκειμενικό αυτό που λέω, αλλά υπαρκτό, το έχω δει και σε άλλους και καλό είναι να το έχεις στην άκρη του μυαλού σου. 

Όταν με το καλό "μάθεις νότες" και να "διαβάζεις" ίσως δελεαστείς να εξερευνήσεις και πιο κλασικές γραμμές..

Καλή αρχή!   

 

     

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...