Προς το περιεχόμενο

Ανακοινώθηκε η διαδικασία για το Gigabit Voucher που έρχεται το Σεπτέμβριο

nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσε πρόσφατα σε εκδήλωση ότι το νέο πρόγραμμα επιδότησης για την προώθηση των συνδέσεων οπτικής ίνας στα ελληνικά νοικοκυριά, γνωστό ως "Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit", θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Οι απαραίτητες προετοιμασίες για την εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως κύριο στόχο την αύξηση της διάδοσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά στον τομέα αυτό σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ο υπουργός επισήμανε ότι ενώ στην κινητή τηλεφωνία η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις, στη σταθερή τηλεφωνία υστερεί στις ταχύτητες σύνδεσης. Το "Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit" αποτελεί μέρος της προσπάθειας για εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και για ένα ψηφιακό άλμα στην ευρυζωνικότητα.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, θα προέλθει από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 (27 εκατομμύρια ευρώ) και από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (53 εκατομμύρια ευρώ). Την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει η ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου "Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε." (ΚτΠ Μ.Α.Ε.).

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εδρεύουν σε περιοχές όπου υπάρχει κάλυψη από δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων, αλλά δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα κατεβάσματος (download) μεγαλύτερη των 100 Mbps. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν την επιδότηση μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα είναι προσβάσιμη από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Για την ταυτοποίησή τους, οι χρήστες θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet.

Αφού εκδοθεί το κουπόνι, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των εγκεκριμένων προσφορών των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση υπερ-υψηλής ταχύτητας. Μεταξύ των παρόχων αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες Cosmote, Nova, Vodafone, ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή και της Inalan κάτι που στελέχη της εταιρείας δεν είχαν αποκλείσει σε συνέντευξή τους στην ιστοσελίδα μας.

Το "Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit" εντάσσεται στο νόμο "Λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/31/ΕΚ (Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες) και άλλες διατάξεις" του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα και να φέρει τη χώρα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε τη σημασία της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για την παροχή περισσότερων και καλύτερων ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες, σε έναν κόσμο που διασυνδέεται ολοένα και περισσότερο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ας φροντίσει ο υπουργός ταυτόχρονα με το gigabit voucher, να "πιέσει" τους παρόχους να επεκτείνουν πιο γρήγορα το FTTH στις πόλεις και τους δήμους, που το έχουν ανάγκη, για να ξεκολλήσει ο κόσμος από το adsl, που είναι δέσμιος λόγω ανεφικτότητας vdsl και κάκιστου χαλκού, για να μπορεί να αναβαθμίσει. Just saying υπουργέ...

image.webp.db5bbf565204f86ad3c0694866d711e4.webp

Επεξ/σία από tombyraider13
  • Like 12
  • Thanks 2
  • Confused 1

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εδρεύουν σε περιοχές όπου υπάρχει κάλυψη από δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων, αλλά δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα κατεβάσματος (download) μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αν έχω εγκατάσταση δηλαδή ftth αλλά το πρόγραμμα μου είναι μέχρι 100mbps έχω δικαίωμα συμμετοχής; Αν κάποιος έχει VDSL2 200mbps δεν μπορεί να συμμετάσχει;

• Haha 1

Για να καταλάβω θα μας κάνουν καλύτερες τιμές αν κάνουμε αίτηση για οπτική ίνα σε κάποια εταιρία?

Αν π.χ. η πολυκατοικία μου έχει βάλει τα μηχανήματα οπτικής ίνας και στον όροφο μου έχω απλά την αναμονή για οπτική αλλά δεν έχω πάει σε καμία εταιρία για οπτική θα μπορώ να μπω σε αυτό το voucher?

• Super Moderators
3 minutes ago, magictoboggan said:

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αν έχω εγκατάσταση δηλαδή ftth αλλά το πρόγραμμα μου είναι μέχρι 100mbps έχω δικαίωμα συμμετοχής; Αν κάποιος έχει VDSL2 200mbps δεν μπορεί να συμμετάσχει;

Μάλλον ναι.

3 minutes ago, Paragontas-x said:

Αν π.χ. η πολυκατοικία μου έχει βάλει τα μηχανήματα οπτικής ίνας και στον όροφο μου έχω απλά την αναμονή για οπτική αλλά δεν έχω πάει σε καμία εταιρία για οπτική θα μπορώ να μπω σε αυτό το voucher?

Ναι

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είμαι πολύ τυχερός. ΝΑΙ !!!

Θα πάρω Gigabit Voucher σε αστική περιοχή που ο μοναδικός πάρωxος προσφέρει έως 24Mbps και κλειδώνει στα εκπληκτικο-τρομερά 13Mbps (οι άλλοι μόνο ξεψυχισμένο 4G από 500Kbps - 12-13 τα Σαββατοκύριακα το βράδυ!).

Και ναι θα το κορνιζάρω να το έχουν τα εγγόνια μου που θα παίρνουν starlink από τον εγγονό του Elon!

Αφού δεν ζούμε όλοι στο Μαρούσι καλά να πάθουμε. ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ 😣

Επεξ/σία από oneos
  • Like 10
  • Confused 2
  • Sad 1

• Super Moderators
4 minutes ago, oneos said:

Αφού δεν ζούμε όλοι στο Μαρούσι καλά να πάθουμε.

Κι εγώ θα αντιδρούσα ακόμα χειρότερα αν ήμουν με ADSL μέχρι τώρα, αλλά καλώς ή κακώς δεν έχει μόνο το Μαρούσι διαθεσιμότητα.

ΧΕΜΔ (broadband-assist.gov.gr)

• Like 2
  • Thanks 2

Καλά εγώ εδώ ακόμα περιμένω οι συνδέσεις να γίνουν συμμετρικές... (από τους mainstream παρόχους) αλλά μάλλον πρώτα θα σβήσει ο ήλιος.

Η inalan καλά τα πάει αλλά πολύ περιορισμένη κάλυψη ακόμα.

• Like 4

Κρατήστε τα πακέτα των παρόχων μαζί με τις τιμές τους. Όπως αναφέρθηκε και από πάνω, σίγουρα θα ανεβάσουν όλοι τις τιμές για να βγαίνει στα ίδια επίπεδα με το voucher. Πάντα η ίδια κοροϊδία. Τυχεροί όσοι έχουν Inalan και παίρνουν με 24€ συμμετρικό gigabit για 2 χρόνια (μόνο ο πρώτος σε κάθε πολυκατοικία). Οτιδήποτε άλλο ξεφεύγει πάρα πολύ σε τιμή.

• Like 1
  • Thanks 1

• Super Moderators
2 minutes ago, Bogdi said:

Καλά εγώ εδώ ακόμα περιμένω οι συνδέσεις να γίνουν συμμετρικές... (από τους mainstream παρόχους) αλλά μάλλον πρώτα θα σβήσει ο ήλιος.

Πιο πιθανό ναι για τον ήλιο ναι. Εφικτό το 30% πιστεύω, όχι από τεχνικής πλευράς, αλλά από "εμπορικής".

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...