macovet Δημοσ. 27 Μαϊου Share Δημοσ. 27 Μαϊου Θέλω να δώσω από τη σύνδεσή μου internet (VDSL) στον ανιψιό μου που είναι στο δίπλα κτίριο. Η απόσταση γύρω στα 80m, θα ενώσω τους δύο χώρους με UTP/FTP (ή οπτική; ). ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση όμως είναι να προστατέψω το δικό μου δίκτυο και τις συσκευές μου, από τη χρήση του ανεψιού (και της παρέας του) μια και προβλέπω τον κωδικό του wifi του ανεψιού να τον παίρνει στο μέλλον αρκετός κόσμος. ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΝΕΨΙΟΥ. Καλό θα ήταν επίσης αν μπορούσα να έχω ένα QoS, να μη ρουφάει όλο το bandwidth o ανεψιός και εγώ να σέρνομαι. Σκέφτομαι λοιπόν να κάνω ένα ξεχωριστό VLAN για τον ανεψιό και εξετάζω τους τρόπους. Σενάριο 1το: α) Στο ρούτερ της cosmote (SERCOM SPEEDPORT PLUS) συνδέω ένα managed L3 switch. ΠΧ Αυτό, ή αυτό. Από μια vlan θύρα του switch φεύγει το καλώδιο (ή η οπτική; ) και καταλήγει στο διαμέρισμα του ανεψιού. β) Εκεί τερματίζει σε ένα φθηνό wireless access point (πχ ένα παλιό router του ΟΤΕ που διαθέτω που θα δουλεύει ως wireless access point; ) ή ένα φθηνό router/access point του εμπορίου. Τι λέτε, θα παίξει; Σενάριο 2ρο: Αντικαθιστώ το router της cosmote (θα το δουλεύω μόνο ως modem; ), με ένα νέο router που υποστηρίζει vlans (802.1q) (και SPF – >ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ). To β) όπως πάνω, Ή μήπως πρέπει να το access point να υποστηρίζει και αυτό vlans; Σενάριο 3το..: Σκέφτεστε κάτι καλύτερο; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
uniquegr Δημοσ. 28 Μαϊου Share Δημοσ. 28 Μαϊου Ένα managed switch ίσως είναι η πιο φτηνή λύση. Ορίζεις μια απο τις θύρες του ως tagged στο vlan που θα ορίσεις για τον ανηψιό, και τη στέλνεις στο access point του. Το μόνο δίκτυο που θα βλέπει, θα είναι αυτό του vlan που θα του έχεις ορίσει. Εσύ θα μπορείς να βλέπεις όλες τις συσκευές που θα έχουν συνδεθεί στο δίκτυο ( εκτώς αν βάλει κι απο εκεί firewall ), ενώ ο ανηψιός θα βλέπει μόνο το μέρος του δικού του δικτύου. Δεν χρειάζεται το access point να υποστηρίζει κι αυτό vlans, γιατί θα μπαίνει αυτόματα στο ip range του vlan ( αφού θα είναι tagged η σύνδεση ). 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
uniquegr Δημοσ. 28 Μαϊου Share Δημοσ. 28 Μαϊου (επεξεργασμένο) Έπεσε το μάτι μου και σε αυτό: Ubiquiti EdgeRouter X Router Το οποίο το βλέπω σε καταστήματα γύρω στα 40 ευρώ και έχει δυνατότητες VLAN. Edit: Το κάνει με χρήση firewall και όχι VLAN, παρόλο που το switch έχει αυτή τη δυνατότητα. Δείχνει να λειτουργεί. Επεξ/σία 28 Μαϊου από uniquegr Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poulinos Δημοσ. 28 Μαϊου Share Δημοσ. 28 Μαϊου Υπαρχει και μια αλλη λυση. πχ το fritz σε αφηνει να φτιαξεις guest δικτυο το οποιο οσο θυμαμαι μπορει να ειναι και στο ασυρματο αλλα και σε μια lan θυρα.το καλο του FRITZ ειναι οτι και εσυ θα εχεις κανει αναβαθμιση με κατι καλυτερο απο αυτα που δινει ο παροχος. απλα το αναφερω. 18 hours ago, macovet said: Θέλω να δώσω από τη σύνδεσή μου internet (VDSL) στον ανιψιό μου που είναι στο δίπλα κτίριο. Η απόσταση γύρω στα 80m, θα ενώσω τους δύο χώρους με UTP/FTP (ή οπτική; ). ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση όμως είναι να προστατέψω το δικό μου δίκτυο και τις συσκευές μου, από τη χρήση του ανεψιού (και της παρέας του) μια και προβλέπω τον κωδικό του wifi του ανεψιού να τον παίρνει στο μέλλον αρκετός κόσμος. ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΝΕΨΙΟΥ. Καλό θα ήταν επίσης αν μπορούσα να έχω ένα QoS, να μη ρουφάει όλο το bandwidth o ανεψιός και εγώ να σέρνομαι. Σκέφτομαι λοιπόν να κάνω ένα ξεχωριστό VLAN για τον ανεψιό και εξετάζω τους τρόπους. Σενάριο 1το: α) Στο ρούτερ της cosmote (SERCOM SPEEDPORT PLUS) συνδέω ένα managed L3 switch. ΠΧ Αυτό, ή αυτό. Από μια vlan θύρα του switch φεύγει το καλώδιο (ή η οπτική; ) και καταλήγει στο διαμέρισμα του ανεψιού. β) Εκεί τερματίζει σε ένα φθηνό wireless access point (πχ ένα παλιό router του ΟΤΕ που διαθέτω που θα δουλεύει ως wireless access point; ) ή ένα φθηνό router/access point του εμπορίου. Τι λέτε, θα παίξει; Σενάριο 2ρο: Αντικαθιστώ το router της cosmote (θα το δουλεύω μόνο ως modem; ), με ένα νέο router που υποστηρίζει vlans (802.1q) (και SPF – >ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ). To β) όπως πάνω, Ή μήπως πρέπει να το access point να υποστηρίζει και αυτό vlans; Σενάριο 3το..: Σκέφτεστε κάτι καλύτερο; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
uniquegr Δημοσ. 28 Μαϊου Share Δημοσ. 28 Μαϊου Το θέμα είναι ότι τo wifi μάλλον δεν θα φτάνει στο χώρο του ανηψιού. Επίσης, επειδή το φοβάμαι λίγο με τη καλωδιακή σύνδεση και υπό τη προϋπόθεση ότι υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των δύο χώρων, θα μπορούσε να αγόραζε ένα ζευγάρι access points ( π.χ. ubiquiti ) που έχουν αρκετές δυνατότητες, firewall, vlan, έχει ένα υποτυπώδη έλεγχο ταχύτητας ( traffic shaping ), ενώ μπορούν να οριστούν σε λειτουργία router. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nkarama Δημοσ. 28 Μαϊου Share Δημοσ. 28 Μαϊου Φαντάζομαι οτι καταλαβαίνεις οτι οτιδήποτε συμβεί με κάτι που κάνει ο ανηψιός σου, οποιαδήποτε παρτάνομη ενέργεια, θα φαίνετε οτι την έκανες εσύ και θα είσαι υπόλογος. Τοσα λεφτά σε πατέντες, δεν του πληρώνεις καλύτερα μια φθηνή DSL να τελειώνεις? να είσαι και ασφαλής... Στο ζητούμενο τώρα, αντί για switch κτλ κτλ, μπορείς να πάρεις ένα μικρό mini pc ή ένα Raspberry (με ακόμα έναν ethernet adapter) και να βάλεις κάποιο pfsense ή κάτι άλλο. Θα έχεις και αυτό που θες και πολλά άλλα, QoS, site filtering, reporting, μπορεις να βάλεις και άλλες εφαρμογές όπως κατεβαστήρι, NAS server κτλ κτλ... 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
uniquegr Δημοσ. 28 Μαϊου Share Δημοσ. 28 Μαϊου Εγώ γι'αυτή τη δουλειά πήρα ένα Fujitsu Futro S940 τετραπύρηνο 2.4GHz που έχει και pci slot για τη κάρτα δικτύου. Όσον αφορά στη πρότασή μου περί access points, κάτι τέτοιο θα έβγαζε τα λεφτά του σε βάθος χρόνου, απο το κόστος της πρόσθετης σύνδεσης. Προσωπικά, τα έχω 6 χρόνια και έχω κάνει απόσβεση προ πολλού. Η πρόταση για το pfSense όμως είναι καλή, πρόκειται για ένα απο τα καλύτερα firewall που υπάρχουν στην αγορά, ενώ μπορεί να το συνδυάσει και με ένα pihole και να κάνει "παπάδες" στο φιλτράρισμα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ledis Δημοσ. 28 Μαϊου Share Δημοσ. 28 Μαϊου 1 hour ago, uniquegr said: Εγώ γι'αυτή τη δουλειά πήρα ένα Fujitsu Futro S940 τετραπύρηνο 2.4GHz που έχει και pci slot για τη κάρτα δικτύου. Όσον αφορά στη πρότασή μου περί access points, κάτι τέτοιο θα έβγαζε τα λεφτά του σε βάθος χρόνου, απο το κόστος της πρόσθετης σύνδεσης. Προσωπικά, τα έχω 6 χρόνια και έχω κάνει απόσβεση προ πολλού. Η πρόταση για το pfSense όμως είναι καλή, πρόκειται για ένα απο τα καλύτερα firewall που υπάρχουν στην αγορά, ενώ μπορεί να το συνδυάσει και με ένα pihole και να κάνει "παπάδες" στο φιλτράρισμα. Φαντάζομαι δεν πληρώνεις εsύ το Ρεύμα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
shamrock-13 Δημοσ. 28 Μαϊου Share Δημοσ. 28 Μαϊου Το SPEEDPORT PLUS υποστηρίζει την δημιουργία δικτύου με VLAN ; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
uniquegr Δημοσ. 28 Μαϊου Share Δημοσ. 28 Μαϊου 3 ώρες πριν, Ledis είπε Φαντάζομαι δεν πληρώνεις εsύ το Ρεύμα Αυτά τα μηχανάκια καίνε ελάχιστο ρεύμα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Gogotsa Δημοσ. 29 Μαϊου Share Δημοσ. 29 Μαϊου Εγω θα εβαζα ενα δευτερο ρουτερ σε αλλο υποδικτυο, απο το οποιο θα μπλοκαρα τη προσβαση στο δικο μου και....... ζωαρα, ας κανουν οι αλλοι οτι θελουν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poulinos Δημοσ. 1 Ιουνίου Share Δημοσ. 1 Ιουνίου αν βαλει 2 router απλα ο δευτερος θα εχει 2 Nat.Και λογικα ναι δεν θα βλεπει τον πρωτο εκτος αν γινουν ρυθμισεις On 29/05/2024 at 16:21, Gogotsa said: Εγω θα εβαζα ενα δευτερο ρουτερ σε αλλο υποδικτυο, απο το οποιο θα μπλοκαρα τη προσβαση στο δικο μου και....... ζωαρα, ας κανουν οι αλλοι οτι θελουν. On 28/05/2024 at 13:57, uniquegr said: Το θέμα είναι ότι τo wifi μάλλον δεν θα φτάνει στο χώρο του ανηψιού. Επίσης, επειδή το φοβάμαι λίγο με τη καλωδιακή σύνδεση και υπό τη προϋπόθεση ότι υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των δύο χώρων, θα μπορούσε να αγόραζε ένα ζευγάρι access points ( π.χ. ubiquiti ) που έχουν αρκετές δυνατότητες, firewall, vlan, έχει ένα υποτυπώδη έλεγχο ταχύτητας ( traffic shaping ), ενώ μπορούν να οριστούν σε λειτουργία router. kai repeater αν βαλει σε fritz!box το guest network παει και εκει. αν πηγαινε το quote σε μενα. σιγουρα βεβαια με ubi,mikrotik κτλ κανει απειρα πραγματα αν ξερει να τα σεταρει. On 28/05/2024 at 22:33, shamrock-13 said: Το SPEEDPORT PLUS υποστηρίζει την δημιουργία δικτύου με VLAN ; δυσκολο το θεωρω.σε draytek νομιζω το εχω δει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
csontheline Δημοσ. 12 Ιουνίου Share Δημοσ. 12 Ιουνίου Cloud Gateway Ultra Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
atux_null Δημοσ. 13 Ιουνίου Share Δημοσ. 13 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Θα χρειαστεί ένα router με 3 eth (τουλάχιστον), όπου η κάθε θύρα θα έχει το δικό της subnet. Με τα router των παρόχων, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. eth1: WAN--προς τον πάροχο κ γίνεται όλο το ΝΑΤ. eth2: LAN δικό σου --- πάει προς το switch σου κ εχει ένα subnet πχ 192.168.2.0/24 eth3: LAN ανιψιού--- πάει προς το switch του κ εχει ένα subnet πχ 192.168.3.0/24 με τη λύση αυτή δεν θα χρειαστείς managed switches. Με απλά 100/1000Mpbs switches είσαι ΟΚ κ θα σου βγει κ φθηνα. μια λύση είναι να πάρεις ένα παλιο υπολογιστή με 3 eth, κ να βάλεις (PFsense, Mikrotik, OpenWRT, ...) κ να ορίσεις ότι η eth2 δεν θα μπορείς να μιλήσεις με την eth3 κ το αντίστροφο. Επίσης, θα βάλεις ένα κανόνα για το πόσο traffic θα μπορεί να περάσει από την eth3. όλο το υπόλοιπο είναι δικό σου. αν δεν θες να μπλέξεις με υπολογιστή, μπορίς να πάρεις ένα Ubiquity ή ένα Mikrotik με κόστος >=50€ κ θα κάνεις τους ίδιους κανόνες. Έχω μια παρόμοια λύση με ALIX 2d13 όπου τρέχω Mikrotiκ κ μοιράζω στο γείτονα 10Mbps/2Mbps Down/Up κ ο ένας δεν μπορεί να δει τον άλλο. Επεξ/σία 13 Ιουνίου από atux_null Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poulinos Δημοσ. 16 Ιουνίου Share Δημοσ. 16 Ιουνίου On 13/06/2024 at 13:54, atux_null said: Θα χρειαστεί ένα router με 3 eth (τουλάχιστον), όπου η κάθε θύρα θα έχει το δικό της subnet. Με τα router των παρόχων, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. eth1: WAN--προς τον πάροχο κ γίνεται όλο το ΝΑΤ. eth2: LAN δικό σου --- πάει προς το switch σου κ εχει ένα subnet πχ 192.168.2.0/24 eth3: LAN ανιψιού--- πάει προς το switch του κ εχει ένα subnet πχ 192.168.3.0/24 με τη λύση αυτή δεν θα χρειαστείς managed switches. Με απλά 100/1000Mpbs switches είσαι ΟΚ κ θα σου βγει κ φθηνα. μια λύση είναι να πάρεις ένα παλιο υπολογιστή με 3 eth, κ να βάλεις (PFsense, Mikrotik, OpenWRT, ...) κ να ορίσεις ότι η eth2 δεν θα μπορείς να μιλήσεις με την eth3 κ το αντίστροφο. Επίσης, θα βάλεις ένα κανόνα για το πόσο traffic θα μπορεί να περάσει από την eth3. όλο το υπόλοιπο είναι δικό σου. αν δεν θες να μπλέξεις με υπολογιστή, μπορίς να πάρεις ένα Ubiquity ή ένα Mikrotik με κόστος >=50€ κ θα κάνεις τους ίδιους κανόνες. Έχω μια παρόμοια λύση με ALIX 2d13 όπου τρέχω Mikrotiκ κ μοιράζω στο γείτονα 10Mbps/2Mbps Down/Up κ ο ένας δεν μπορεί να δει τον άλλο. το μονο κακο με το Mikrotik ειναι οτι αν δεν ξερει θα του ειναι λιγο πιο δυσκολο να το σεταρει Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα