SeNNinhA Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, xp-user είπε Περιμενεις απο εδω μεσα να σου δωσουμε ποιος νομος ακριβως το λεει; Πριν χρονια που ειχε τεθει τετοιο θεμα στο χωριο μου με ενα χωραφι μας ειπε ενας τοπικος Δικηγορος να μην φοβομαστε οτι θα μας το φανε.Πας σε Δικηγορο πληρωνεις και σου λεει. Ναι. Όταν κάποιος αναφέρει κάτι τέτοιο αναμένω να μου πει με βάση ποια νομοθεσία. Εγώ που δεν είμαι δικηγόρος αυτο το κάνω ούτως ή άλλως. Άλλο πράγμα το "μην φοβάστε να μην σας το φάνε" και άλλο πράγμα το "καταργήθηκε η χρησικτησια". Το πρώτο μπορεί να στηρίζεται σε άλλα δεδομένα από το δεύτερο. 59 λεπτά πριν, villasg είπε Απο εναρξης κτηματολογιου ξεχνας την λεξη χρησικτησία για οικοπεδα κτισματα κλπ Το κτηματολόγιο δέχεται την χρησικτησια αντί για τίτλους ιδιοκτησίας. Οπότε δεν ισχύει αυτό που λες. Επίσης το ότι κάτι έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο σήμερα δεν σημάνει ότι δεν μπορεί κάποιος άλλος να το διεκδικήσει σε 20 χρόνια από σήμερα με βάση την χρησικτησια. Η έννοια της χρησικτησιας εάν δεν έχει με νόμο καταργηθεί θα ισχύσει και για τις περιουσίες σας ξανά. Απλά το ρολόι μηδένησε και ξαναγράφει από την ολόκληρωση του κτηματολογιου σε κάθε περιοχή. Οπότε εάν δεν μου ανέφερει κάποιος συγκεκριμένη νομοθεσία που καταργεί την έννοια της χρησικτησιας θεωρώ ότι ισχύει. 2 ώρες πριν, Manefs23 είπε Εγώ πάντως πέρσι το καλοκαίρι που μίλησα με δικηγόρο που είπε για χρησικτησία... Δεν έχω ιδέα τι ισχυεί! Λογικά ισχύει κανονικά η χρησικτησια. Με μια απλή αναζήτηση του όρου στο δίκτυο θα βρεις άπειρα αποτελέσματα από δικηγορικα γραφεία τα οποία αναφέρονται κανονικά σε αυτή. Πχ άρθρο από 17.02.2024. Εντελώς προσφατο https://bouraslaw.gr/xrisiktisia/ 7 λεπτά πριν, Danai174 είπε Όπου έχει κλείσει το κτηματολόγιο δεν μπορεί να δηλωθεί χωρίς δικαστική απόφαση πλέον . Σε κάποιες περιοχές έχει τελειώσει και αυτή η προθεσμία, στις περισσότερες είναι πλέον μέχρι Νοέμβριο του 2024. Αλλά μη λέτε χαζομάρες ότι τελείωσε η χρησικτησία έτσι απλά παντού , άπειρες δικαστικές αποφάσεις τη δέχονται, πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι την έναρξη του κτηματολογίου όμως. Θέλει εξοικειωμένο δικηγόρο για την αγωγή. Σωστο το ακούω. Άλλωστε η χρησικτησια μόνο με δικαστική απόφαση αποδεικνυοταν πάντα και μόνο έτσι αποκτούσε νομική υπόσταση με επίσημους πια τίτλους ιδιοκτησίας. Δεν άλλαξε κάτι σε αυτό Και όπως είπα απλά λογικά με το κτηματολόγιο μηδένισε το ρολόι και ξεκινάει από τα μηδέν έτη. Επεξ/σία 27 Μαΐου 2024 από SeNNinhA
GREGORYMO Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 3 ώρες πριν, xp-user είπε Χρησικτισια εχει καταργηθει εδω και πολλα χρονια Πόσα χρόνια? 4 ?
villasg Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 35 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Το κτηματολόγιο δέχεται την χρησικτησια αντί για τίτλους ιδιοκτησίας. Δεχεται την διακστικη αποφαση https://sevastikarakosta.gr/ATHENS-000015-i-chrisiktisia-sto-ktimatologio.html
SeNNinhA Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, villasg είπε Δεχεται την διακστικη αποφαση https://sevastikarakosta.gr/ATHENS-000015-i-chrisiktisia-sto-ktimatologio.html Διάβαζε σωστά. Δέχεται και τις δικαστικές αποφάσεις αλλά και πολλά άλλα αποδεικτικά εκτός της δικαστικής απόφασης. Εγώ το έβαλα το link. Το έχω ήδη διαβάσει. ".... Ωστόσο, προβλέπονται άλλα δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ο δικαιούχος μπορεί να επικαλεστεί και να προσκομίσει στο γραφείο κτηματογράφησης, προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα κυριότητας επί του δηλούμενου ακινήτου, βάσει χρησικτησίας." "... αποδείξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευσης στο όνομα του δηλούντα, παλιά τοπογραφικά του δηλούμενου ακινήτου που συντάχτηκαν με εντολή του δηλούντα και στο όνομά του, συμβόλαιο γειτόνων, όπου ο δηλών αναφέρεται ως κύριος του δηλούμενου ακινήτου, απόφαση χορήγησης επιδότησης στο δηλούντα, από όπου φαίνεται ότι αυτός αντιμετωπίστηκε ως κύριος του δηλούμενου ακινήτου (λ.χ. επιδότηση από ΟΣΔΕ, κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης), πράξη αναγνώρισης ορίων του δηλούμενου ακινήτου, αποδείξεις καταβολής δαπανών και τελών για το δηλούμενο ακίνητο στο όνομα του δηλούντα, βεβαίωση του προέδρου της τοπικής κοινότητας ότι ο δηλών πράγματι χρησιμοποιούσε το ακίνητο για τουλάχιστον μια εικοσαετία, ένορκες βεβαιώσεις, έγγραφες, δηλαδή, μαρτυρικές καταθέσεις, ενώπιον συμβολαιογράφου, όπου συγγενικά ή προσφιλή πρόσωπα του δηλούντος βεβαιώνουν πως γνωρίζουν ότι ο δηλών χρησιμοποιούσε το ακίνητο για περισσότερο από είκοσι χρόνια, χωρίς να τον ενοχλήσει ποτέ κανείς. " "... Επίσης, η απαρίθμηση των ανωτέρω εγγράφων είναι ενδεικτική. Ο δηλών μπορεί να επικαλεστεί και να υποβάλει στο κτηματολόγιο πάσης φύσεως δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα όπου φαίνεται να είναι κύριος του δηλούμενου ακινήτου." Επεξ/σία 27 Μαΐου 2024 από SeNNinhA 1
BadIndian Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 4 ώρες πριν, xp-user είπε Χρησικτισια εχει καταργηθει εδω και πολλα χρονια Δεν υπάρχει αυτό που έγραψες συμφορουμίτη. Κάτι παρερμήνευσες απ' όσα σου είπε ο τοπικός δικηγόρος που αναφέρεις.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Super Moderators Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Ως δικηγόρος, διασκεδάζω αφάνταστα με την μπουρδολογία και την αρπακολλιά που κυριαρχεί σε αντίστοιχα topic. Μόλις διάβασα ότι καταργήθηκε και η χρησικτησία, να τσεκάρω να δω αν καταργήθηκαν και άλλα άρθρα του Αστικού Κώδικα που ισχύει από το 1946... 4 3 3
SeNNinhA Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 1 ώρα πριν, paredwse είπε Ως δικηγόρος, διασκεδάζω αφάνταστα με την μπουρδολογία και την αρπακολλιά που κυριαρχεί σε αντίστοιχα topic. Μόλις διάβασα ότι καταργήθηκε και η χρησικτησία, να τσεκάρω να δω αν καταργήθηκαν και άλλα άρθρα του Αστικού Κώδικα που ισχύει από το 1946...
Ola150 Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) Πάντως πριν τρία χρονια μια χαρά έφαγε ο μπαμπάς μου πρόστιμο γιατί ένας «φίλος» του εμφάνισε από το πουθενά χαρτί από την τοπική κοινότητα ότι επί 20ετίας!! δούλευε ένα χωράφι, ενώ ήταν κοινοτικό. Ευτυχώς πέθανε αυτός που του είχε χορηγήσει το χαρτί, όχι γιατί γλίτωσε ο πατέρας μου, το πρόστιμο το έφαγε κανονικά, απλά γιατί ψόφησε. Δεν είμαι δικηγόρος αλλά όταν είχα ρωτήσει δικηγόρο το καλοκαίρι που μας πέρασε για την χρησικτησία μου είπε κανονικά και με το νόμο. Επεξ/σία 28 Μαΐου 2024 από Ola150
Joshua21 Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 2 hours ago, paredwse said: Ως δικηγόρος, διασκεδάζω αφάνταστα με την μπουρδολογία και την αρπακολλιά που κυριαρχεί σε αντίστοιχα topic. Και εμείς ως ερασιτέχνες (δικηγόροι του ινσόμνια όπως είχε γράψει κάποιος) το ίδιο διασκεδάζουμε 2
gogkroj Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 τα συμβολαια γειτόνων πως μπορει να τα χρησιμοποιήσει για χρησικτησια?Τι μπορει να αποδείξει με αυτά ???
SeNNinhA Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 9 λεπτά πριν, gogkroj είπε τα συμβολαια γειτόνων πως μπορει να τα χρησιμοποιήσει για χρησικτησια?Τι μπορει να αποδείξει με αυτά ??? Διαβαζε ολοκληρες τις προτασεις: συμβόλαιο γειτόνων, όπου ο δηλών αναφέρεται ως κύριος του δηλούμενου ακινήτου Αναφερεται πχ στο συμβολαιο μεταβινασης του οικοπδεου του γειτονα σου ότι το οικοπεδο του συνορευει στα Ανατολικα με το οικοπεδο με κορυφες ΑΒΓΔΕ, εμβαδου 540μ2 και ιδιοκτησιας "το ονομα σου" Το παιρνεις λοιπον αυτο και το χρησιμοποιεις ως στοιχειο αναγνωρισης της κυριοτητας του οικοπεδου σου απο τουλαχιστον την ημερομηνια του συγκεκριμενου συμβολαιου. 1
andreas1gr Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 22 ώρες πριν, xp-user είπε Χρησικτισια εχει καταργηθει εδω και πολλα χρονια Μην λες ανοησίες… Φυσικά και υπάρχει ακόμα η Χρησικτησία και συγκεκριμένα με «έκτακτη χρησικτησία» μπορείς να δηλώσεις ένα κτήμα ή μέρος αυτού κλπ κλπ Επεξ/σία 28 Μαΐου 2024 από andreas1gr
ChristosEco Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 Εγώ ξέρω αν ότι για να δηλωθεί μια ιδιοκτησία στο κτηματολόγιο απαιτούνται τίτλοι ιδιοκτησίας. Αν απουσιάζουν τίτλοι ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποδεικνύεται με κάποιον άλλον τρόπο το ιδιοκτησιακό καθεστώς με έγγραφα τα οποία ελέγχονται από το κτηματολόγιο. Για χωράφια που ξέρω από εμάς που είναι σύνηθες στην επαρχία να μην υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας (συμβολαιογραφικά κλπ), αρκούσε δήλωση Ε9, δήλωση ΟΣΔΕ και 2 ένορκες βεβαιώσεις. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να μην δηλώσει και κάποιος άλλος την ίδια έκταση, γιατί εκεί μπαίνεις σε διαδικασία. Λάθη στα όρια των χωραφιών κατά την χάραξη είχαν γίνει, να τύχει δηλαδή να δηλωθεί κάποιο σημείο και από γείτονα (μιλάμε για ελάχιστα μέτρα) αλλά μας κάλεσαν και λύθηκαν με συμπληρωματικές δηλώσεις. Για την χρησικτησία αναφέρθηκε παραπάνω. Θυμάμαι τότε που κάποιοι ήθελαν να αποδείξουν χρησικτησία ελλείψει κάποιου εγγράφου που να την αποδεικνύει, με 2 ένορκες βεβαιώσεις και εφόσον το χωράφι δεν δηλωθεί και από κάποιον άλλον και δεν ήταν σε δημόσια ή δασική έκταση, μπορούσε αναλόγως την περίπτωση να γινόταν δεκτό από το κτηματολόγιο. Αλλιώς απαιτούνταν προσκόμιση επιπλέον στοιχείων.
mechpanos Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 Δημοσ. 28 Μαΐου 2024 Στις 27/5/2024 στις 2:38 ΜΜ, yannis27gr είπε Έχω ένα χωράφι με ελιές στον τόπο καταγωγής μου. Επειδή είναι μακριά δεν ασχολούμαι καθόλου και ο πατέρας μου μου είπε ότι κάποιος του ζήτησε να το δουλέψει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα φυσικά. Αυτό γίνεται καμια δεκαετία τώρα. Υπάρχει κίνδυνος κάποια στιγμή να το διεκδικήσει μέσω της χρησικτησίας; Κι αν ναι, πώς μπορώ να προστατευτώ; Να κάνουμε κάποιο συμβόλαιο ότι το νοικιάζει από μένα; Και μόνο το να το δηλώνεις και να πληρώνεις ΕΝΦΙΑ, σε προφυλάσσει. Αλλά κάνε ένα συμφωνητικό έναντι κάποιας αμοιβής, στο οποίο να λέει ότι με την λήξη της διάρκειας του συμφωνητικού λύεται αυτόματα η μίσθωση και επέχει θέση προειδοποίησης. Αν θέλει ανανέωση, πριν την λήξη θα πρέπει να μεριμνήσει να το ανανεώσετε αφού σου καταβάλει το αντίτιμο. 2
Επισκέπτης Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Δημοσ. 29 Μαΐου 2024 Αρχές 2024 (ΠΗΓΗ) Για τα θέματα αυτά, καθώς και για την παράταση μέχρι 30 Νοεμβρίου 2024 που δόθηκε για δηλώσεις ακινήτων μέσω χρησικτησίας με μόλις δύο πιστοποιητικά, χωρίς να χρειάζεται τοπογραφικό διάγραμμα, μίλησε στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης. «’Οσοι λοιπόν δεν έχουν δηλώσει, ακίνητο και αν δεν υπάρχει συμβόλαιο και στόχος είναι να αποδειχτεί χρησικτησία, αρκεί το Ε9, ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ, ένορκες βεβαιώσεις από όμορους γείτονες. Δύο πιστοποιητικά απαιτούνται για να γίνει η ηλεκτρονική δήλωση».
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα