Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα χωράφι με ελιές στον τόπο καταγωγής μου. Επειδή είναι μακριά δεν ασχολούμαι καθόλου και ο πατέρας μου μου είπε ότι κάποιος του ζήτησε να το δουλέψει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα φυσικά. Αυτό γίνεται καμια δεκαετία τώρα. Υπάρχει κίνδυνος κάποια στιγμή να το διεκδικήσει μέσω της χρησικτησίας; Κι αν ναι, πώς μπορώ να προστατευτώ; Να κάνουμε κάποιο συμβόλαιο ότι το νοικιάζει από μένα;

Δημοσ.

Χωρίς να είμαι νομικός/ γνώστης η απλή λογική μου λέει ότι μόνο η ύπαρξη συμβολαίου (έστω και με συμβολικό τίμημα) θα σε κάλυπτε από μελλοντικές απαιτήσεις.

Γιατί τώρα φαίνεται εκείνος ότι το καλλιεργεί/φροντίζει και αν αύριο τεθεί θέμα μπορεί να βρεθούν κάποιοι που θα μαρτυρήσουν υπέρ αυτού "ξεχνώντας" εσάς (οι μικρές κοινωνίες έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, με τις όποιες συμπάθειες/αντιπάθειες και συμφέροντα)

• Like 2
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, yannis27gr είπε

Έχω ένα χωράφι με ελιές στον τόπο καταγωγής μου. Επειδή είναι μακριά δεν ασχολούμαι καθόλου και ο πατέρας μου μου είπε ότι κάποιος του ζήτησε να το δουλέψει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα φυσικά. Αυτό γίνεται καμια δεκαετία τώρα. Υπάρχει κίνδυνος κάποια στιγμή να το διεκδικήσει μέσω της χρησικτησίας; Κι αν ναι, πώς μπορώ να προστατευτώ; Να κάνουμε κάποιο συμβόλαιο ότι το νοικιάζει από μένα;

τωρα που ειναι τα κτηματολόγια, εχεις κανει κατι; Αν εχεις κανει και το εχεις κατοχυρώσει, δεν εχεις να φοβάσαι κατι. Αν το δηλωσει αλλος. ξεχνα το...

Δημοσ.
24 minutes ago, yannis27gr said:

Κτηματολογιο λεγετε και εχουν τελειωσει οι μαιμουδιες...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, yannis27gr είπε

Κτηματολόγιο ή όχι ποτέ και τίποτε χωρίς γραπτή συμφωνία. 

Το τιμημα θα πρεπει να ειναι και καποιο λογικο ποσο (μην βαλετε μερικα ευρω) διοτι και αυτο εχει σημασια σε πιθανες διεκδικησεις.

Στο συμφωνητικο να αναγραφετε οτι σε καμια περιπτωση δεν αποποιείστε τα δικαιώματα στην περιουσία σας και τους ορους που θετετε και τις προθεσμιες για οταν θελησετε να ακυρωσετε την συμφωνια και να παρετε πισω την χρηση της γης σας. Τι προβλεπεται ακριβως ωστε να μην αρχιζετε να πληρωνετε καθε τυπου αποζημιώσεις στον ανθρωπο που του κανετε χαρη. Πχ εγκατεστησε υδρευση, περιφραξη κλπ κλπ.

Επίσης να αναγραφεται η κατασταση του χωραφιου και εαν υπαρχουν κτισματα ή αλλες κατασκευες και οτι δεν εχει δικαιωμα να εγκαταστησει τιποτε χωρις την εγγραφη αδεια σας για την αποφυγή πιθανων προστιμων σε περιπτωση πχ κατασκευης αποθηκης εργαλειων. Οι φωτογραφιες θα ελεγα οτι ειναι απαραιτητο να επισυναφθουν.

Να μην ξεχνατε οτι υπαρχουν και οι δουλείες.

Πχ Δουλεία διοδου. Που σημαινει για οσους δεν γνωριζουν, οτι εαν αφηνεις τον γειτονά σου να περναει προς το χωράφι σπίτι του κλπ μεσα απο την ιδιοκτησια σου για 20 χρονια δεν δικαιούσαι μετα να του το απαγορευσεις.

Η ιστορια μας εχει διδαξει οτι πολλα μπορουν να πανω στραβα σε μια τετοια περιπτωση και οτι υπαρχουν ανθρωποι που θα κοιταξουν να το εκμεταλευτουν. Εχουν χαθει περιουσιες ετσι.

Καντε την χαρη αλλα εξασφαλιστειτε ομως.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 6
  • Thanks 3
Δημοσ.
1 ώρα πριν, SeNNinhA είπε

Κτηματολόγιο ή όχι ποτέ και τίποτε χωρίς γραπτή συμφωνία. 

Το τιμημα θα πρεπει να ειναι και καποιο λογικο ποσο (μην βαλετε μερικα ευρω) διοτι και αυτο εχει σημασια σε πιθανες διεκδικησεις.

Στο συμφωνητικο να αναγραφετε οτι σε καμια περιπτωση δεν αποποιείστε τα δικαιώματα στην περιουσία σας και τους ορους που θετετε και τις προθεσμιες για οταν θελησετε να ακυρωσετε την συμφωνια και να παρετε πισω την χρηση της γης σας. Τι προβλεπεται ακριβως ωστε να μην αρχιζετε να πληρωνετε καθε τυπου αποζημιώσεις στον ανθρωπο που του κανετε χαρη. Πχ εγκατεστησε υδρευση, περιφραξη κλπ κλπ.

Επίσης να αναγραφεται η κατασταση του χωραφιου και εαν υπαρχουν κτισματα ή αλλες κατασκευες και οτι δεν εχει δικαιωμα να εγκαταστησει τιποτε χωρις την εγγραφη αδεια σας για την αποφυγει πιθανων προστιμων σε περιπτωση πχ κατασκευης αποθηκης εργαλειων. Οι φωτογραφιες θα ελεγα οτι ειναι απαραιτητο να επισυναφθουν.

Να μην ξεχνατε οτι υπαρχουν και οι δουλείες.

Πχ Δουλεία διοδου. Που σημαινει για οσους δεν γνωριζουν, οτι εαν αφηνεις τον γειτονά σου να περναει προς το χωράφι σπίτι του κλπ μεσα απο την ιδιοκτησια σου για 20 χρονια δεν δικαιούσαι μετα να του το απαγορευσεις.

Η ιστορια μας εχει διδαξει οτι πολλα μπορουν να πανω στραβα σε μια τετοια περιπτωση και οτι υπαρχουν ανθρωποι που θα κοιταξουν να το εκμεταλευτουν. Εχουν χαθει περιουσιες ετσι.

Καντε την χαρη αλλα εξασφαλιστειτε ομως.

Κτηματολόγιο έχει γίνει οπότε είμαστε ΟΚ από εκεί. Αλλά θα φροντίσω να συνάψω συμβόλαιο και με τα υπόλοιπα που αναφέρεις. Ευχαριστώ.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Να κάνω μια σχετική ερώτηση.

Σε κτήμα το οποιο φαίνονται τα όρια του στο κτηματολογιο, το οποιο δεν πήγε και το δηλωσε ο ιδιοκτητης, σε ποιον "ανηκει" στο κτηματολογιο το συγκεκριμενο καεκ? Αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε?!

Να σας πω γιατι ρωτάω. Ο παππούς μου "έβλεπε" όσο ζούσε ένα κτήμα επι 40+ χρόνια, το κτήμα άνηκε σε συγγενή του η οποια τα 70ς είχε φύγει στην Αυστραλία. Ο παππούς μου το καθάριζε, ράβδιζε κλπ και όσο λάδι πουλούσε της έστελνε τα χρήματα. Αυτή η γυναίκα είχε πει στους συγγενείς της, και σε εμάς ό,τι το κτήμα θα το πάρω εγώ, επειδη αγαπουσε τον παππου μου :P Όμως δεν μου άφησε κανενα χαρτί κλπ Οι συγγενείς στην Αυστραλία λένε ό,τι έτσι είναι ο,τι το κτήμα είναι δικό μου, δεν τους νοίαζει, αυτοί ουτε που πατάνε πλεον Ελλάδα, ούτε ενδιαφέρονται. Εγώ όμως δεν έχω κανενα χαρτί! Επειδή δεν ειναι και μικρό 6 στρμ κοντα σε θαλασσα, σκέφτομαι να το δηλώσω. Αλλα πως;

Είδα στο κτηματολόγιο υπάρχει προθεσμία μέχρι 30/11/2024 για διορθωσεις. Αλλά αυτό δεν ειναι δηλωμένο σε κανεναν και πουθενα. Μονο χαρτία έχω που δηλωνοταν στο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα λαδια.. τίποτα αλλο.

Μοναδική λύση η χρησικτησία;

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Manefs23 είπε

Να κάνω μια σχετική ερώτηση.

Σε κτήμα το οποιο φαίνονται τα όρια του στο κτηματολογιο, το οποιο δεν πήγε και το δηλωσε ο ιδιοκτητης, σε ποιον "ανηκει" στο κτηματολογιο το συγκεκριμενο καεκ? Αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε?!

Να σας πω γιατι ρωτάω. Ο παππούς μου "έβλεπε" όσο ζούσε ένα κτήμα επι 40+ χρόνια, το κτήμα άνηκε σε συγγενή του η οποια τα 70ς είχε φύγει στην Αυστραλία. Ο παππούς μου το καθάριζε, ράβδιζε κλπ και όσο λάδι πουλούσε της έστελνε τα χρήματα. Αυτή η γυναίκα είχε πει στους συγγενείς της, και σε εμάς ό,τι το κτήμα θα το πάρω εγώ, επειδη αγαπουσε τον παππου μου :P Όμως δεν μου άφησε κανενα χαρτί κλπ Οι συγγενείς στην Αυστραλία λένε ό,τι έτσι είναι ο,τι το κτήμα είναι δικό μου, δεν τους νοίαζει, αυτοί ουτε που πατάνε πλεον Ελλάδα, ούτε ενδιαφέρονται. Εγώ όμως δεν έχω κανενα χαρτί! Επειδή δεν ειναι και μικρό 6 στρμ κοντα σε θαλασσα, σκέφτομαι να το δηλώσω. Αλλα πως;

Είδα στο κτηματολόγιο υπάρχει προθεσμία μέχρι 30/11/2024 για διορθωσεις. Αλλά αυτό δεν ειναι δηλωμένο σε κανεναν και πουθενα. Μονο χαρτία έχω που δηλωνοταν στο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα λαδια.. τίποτα αλλο.

Μοναδική λύση η χρησικτησία;

Προς τι η απορία?

Αφού με βάση την χρησικτησια το διεκδικείς. Δεν έχεις επίσημο χαρτι.

Ξεκινα άμεσα ρωτώντας για την διαδικασία στο κτηματολόγιο και συμβουλέψου δικηγόρο.

Δεν ξέρω εάν έχεις πια δικαίωμα να το δηλώσεις. Άλλο διορθώσεις και άλλο νέες δηλώσεις. Εάν υπάρχει περίπτωση να δηλωθεί μάλλον δεν θα είναι εύκολη και θα περνάει από απόφαση δικαστηρίου. Εάν...

https://sevastikarakosta.gr/ATHENS-000015-i-chrisiktisia-sto-ktimatologio.html

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, xp-user είπε

Χρησικτισια εχει καταργηθει εδω και πολλα χρονια

Δεν είμαι δικηγόρος αλλά βλέπω πλείστες πρόσφατες σχετικά αναρτήσεις από δικηγορικα γραφεία σχετικά με το θέμα κάθως επίσης πως η χρησικτησια είναι αποδεκτή και από το κτηματολόγιο.

Με βάση τα παραπάνω συμπεραινω πως ισχύει ακόμη.

Εαν όντως έχει καταργηθεί θα ήθελα πάρα πολύ να μας διαφωτισετε με ποιον ακριβώς νόμο για να ξέρουμε.

Επεξ/σία από SeNNinhA
Επισκέπτης
Δημοσ.

Εγώ πάντως πέρσι το καλοκαίρι που μίλησα με δικηγόρο που είπε για χρησικτησία... Δεν έχω ιδέα τι ισχυεί!

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Manefs23 είπε

Είδα στο κτηματολόγιο υπάρχει προθεσμία μέχρι 30/11/2024 για διορθωσεις.

Εφοσον δεν εχει δηλωθει απο κανεναν,θα γινει κρατικο.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, SeNNinhA είπε

Δεν είμαι δικηγόρος αλλά βλέπω πλείστες πρόσφατες σχετικά αναρτήσεις από δικηγορικα γραφεία σχετικά με το θέμα κάθως επίσης πως η χρησικτησια είναι αποδεκτή και από το κτηματολόγιο.

Με βάση τα παραπάνω συμπεραινω πως ισχύει ακόμη.

Εαν όντως έχει καταργηθεί θα ήθελα πάρα πολύ να μας διαφωτισετε με ποιον ακριβώς νόμο για να ξέρουμε.

Περιμενεις απο εδω μεσα να σου δωσουμε ποιος νομος ακριβως το λεει; Πριν χρονια που ειχε τεθει τετοιο θεμα στο χωριο μου με ενα χωραφι μας ειπε ενας τοπικος Δικηγορος να μην φοβομαστε οτι θα μας το φανε.Πας σε Δικηγορο πληρωνεις και σου λεει.

Δημοσ.

Απο εναρξης κτηματολογιου ξεχνας την λεξη χρησικτησία για οικοπεδα κτισματα κλπ  

Δημοσ.

Όπου έχει κλείσει το κτηματολόγιο δεν μπορεί να δηλωθεί χωρίς δικαστική απόφαση πλέον . Σε κάποιες περιοχές έχει τελειώσει και αυτή η προθεσμία, στις περισσότερες είναι πλέον μέχρι Νοέμβριο του 2024. Αλλά μη λέτε χαζομάρες ότι τελείωσε η χρησικτησία έτσι απλά παντού , άπειρες δικαστικές αποφάσεις τη δέχονται, πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι την έναρξη του κτηματολογίου όμως. Θέλει εξοικειωμένο δικηγόρο για την αγωγή. 

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...