caotonic Δημοσ. 26 Μαϊου Δημοσ. 26 Μαϊου Καλησπέρα, θα ήθελα ιδέες-συμβουλες για το εξής project: Θέλω απο sensor δεξαμενής lpg στο αυτοκίνητο, να πάρω έξοδο την οποία θα δώσω σε αναλογικη είσοδο σε arduino και να πάρω την έξοδο σε οθόνη ή κάποια μπάρα led. Δηλαδή στην ουσία να βλέπω πόσο lpg έχει περίπου μέσα η δεξαμενή. Ο σενσορας δίνει αντίσταση 0-90Ω, 0Ω άδεια - 90Ω πλήρες. Ποια πλακέτα θα προτείνατε να χρησιμοποιήσω για μικρό μέγεθος? Επίσης θα μπορούσα να βλέπω τη στάθμη σε μια μικρή οθονιτσα oled? Να πω ότι έχω backgroung στα ηλεκτρονικά, στον προγραμματισμό τώρα πειραματίζομαι. Κάθε ιδεα-βοηθεια ευπρόσδεκτη! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
krot Δημοσ. 26 Μαϊου Δημοσ. 26 Μαϊου OK μπορείς να χρησιμοποιήσεις arduino mini pro , να διαβάζεις μία αναλογική τάση της οποίας η τιμή εξαρτάται από την αντίσταση του lpg, και στο arduino μπορείς να έχεις συνδεμένη μία nokia 5510 lcd (ή κάποια άλλη μικρή οθόνη) που θα τυπώνετε η τιμή που θές. Θα τα κολήσεις όλα σε μία πλακέτα, τροφοδοσία θες μάλλον 3.3 v , θα την πάρεις κάπως από το αμάξι (dc to dc converter ?). Βιβλιοθήκες arduino για τις διάφορες οθόνες υπάρχουν έτοιμες. Στο instructables.com υπάρχουν πολλά παρόμοια projects πχ δες https://www.instructables.com/Handheld-Propane-LPG-Sensor/
nkarama Δημοσ. 28 Μαϊου Δημοσ. 28 Μαϊου Καλησπέρα, με το pro mini θα ταλαιπωρηθείς. Τόσος χώρος υπάρχει, πήγαινε σε ένα nano να έχεις την ευκολία να το προγραμαμτίζεις με USB (το pro mini ΔΕΝ εχει..). Μάλλον προτάθηκε επειδή η nokia LCD δουλεύει στα 3.3... Πιστεύω όμως ότι η συγκεκριμένη είναι άβολη για το αυτοκίνητο, λόγω δυσκολίας ανάγνωσης. Πιστεύω καλύτερα θα ήταν μια κανονική 1602 ή 2004 LCD και να μπάρες για να βλέπεις την στάθμη του LPG.. Ο αισθητήρας που είναι συνδεμένος αυτή τη στιγμή? θα χρειαστεί να είναι συνδεμένος εκεί που είναι (αν είναι) και παράλληλα με το arduino? Φαντάζομαι οτι καταλαβαίνεις ότι ο αισθητήρας θα είναι μέρος ενός διαιρέτη τάσης του οποίου την έξοδο θα δίνεις σε μια ADC είσοδο του arduino. Αν είναι ήδη συνδεμένος με κατι, ενδεχομένος να μπορείς να χρησιμοποιήσεις ήδη την έξοδο αυτή, αφού την προσαρμόσεις (πάλι διαιρέτη τάσης) ώστε να βγάζει μέγιστο 5V. Επίσης λόγω αυτοκινήτου, προτείνω πάρα πολύ κοντά καλώδια και ακροδέκτες εξαρτημάτων (αντιστάσεων/πυκνωτών) καθώς και κεραμικούς πυκνωτές στα "σκέλη" του διαιρέτη τάσης. Το εύρος των τιμών αντίστασης του αισθητήρα είναι μικρό, οπότε δεν σου προτείνω να βάλεις μια μικρή αντίσταση σε σειρά, όπως κάνουμε συνήθως για να "φιλτράρουμε" παράσιτα... Μπορείς να δοκιμάσεις όμως μια 1-2 ωμ σε σειρά με την είσοδο στο ADC pin. Επίσης για έξτρα προστασία, θα πρότεινα είτε zener (υπάρχει στα 4.7V στάνταρ τιμή) είτε TVS διόδους. Μπορεί τα εξαρτήματα να είναι πάμφθηνα, αλλά είναι άβολο να τα αλλάζεις κάθε τρεις και λίγο.... 1
caotonic Δημοσ. 30 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 30 Μαϊου (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, λοιπον, εχω βρει αυτο το project το οποιο ειναι καταλληλο: https://www.instructables.com/OLED-Fuel-Level-Display-Using-Arduino/ Ο αισθητηρας ειναι συνδεμενος στο κουτακι που μου δειχνει με led τη σταθμη του gpl και μου επιτρεπει να γυριζω απο βενζινη σε gpl, παραθετω φωτο: Θα παρω σημα παραλληλα απο το ασπρο καλωδιο για να το στειλω στην αναλογικη εισοδο του arduino, βαζω και τη γειωση και επειτα παιρνω απο την εξοδο 5V του arduino μεσω μιας αντιστασης 2Ω και τη βαζω στην αναλογικη εισοδο μαζι με το ασπρο απο το σενσορα. Λογικα το arduino μετραει βολτ απο την αναλογικη εισοδο σε σχεση με την γειωση, οποτε με αυτον το τροπο οσο θα αλλαζει η αντισταση του σενσορα απο 0 εως 90Ω θα αλλαζει και η ταση που θα μετραει. Πιστευω οτι με αυτη τη συνδεσμολογια θα λειτουργησει. Επεξ/σία 30 Μαϊου από caotonic
krot Δημοσ. 1 Ιουνίου Δημοσ. 1 Ιουνίου Νομίζω το 2 ohm που έχεις είναι πολύ μικρό και θα τραβάει πολύ ρεύμα το κύκλωμα. Θα έβαζα πολύ μεγαλύτερη αντίσταση. Αν βάλεις π.χ 1 K Ohm τί πρόβλημα υπάρχει; Και πάλι θα έχεις μέτρηση.
caotonic Δημοσ. 2 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 2 Ιουνίου Καλησπερα, υπολογιζω αντισταση 2Ω γιατι ετσι μεταβαλλοντας την αντισταση του σενσορα 0-90Ω εχω μεγαλυτερο ευρος μετρησης δλδ με 2Ω και 90Ω αντισταση σενσορα εχω περιπου 4,9ν ενω με 0Ω αντισταση σενσορα εχω σχεδον 0ν, αρα μεγαλυτερο ευρος-καλυτερη αναλυση. Τους υπολογισμους τους εχω κανει σε online voltage divider calculator.
omokas Δημοσ. 3 Ιουνίου Δημοσ. 3 Ιουνίου Με τόσο χαμηλή αντίσταση (2Ω) πρακτικά ειναι σαν βραχυκύκλωμα απο τα 5 στο GND. Κάτι υπολογίζεις λάθος. Και 1K σου κάνει οπως αναφέρει ο @krot και παραπάνω αν θες βάλε 10K
nkarama Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Πες μας και που θα είσαι όταν θα τα κάνεις όλα αυτά, για να έρθουμε με την κάμερα!!! 🤪 Ολα αυτά δίπλα σε LPG! Εγγυημένο θέαμα... Φιλική πρόταση, άσε κάποιον με περισσότερη εμπειρία απο εσένα να το φτιάξει. Μην παίζεις με υγραέρια και βενζίνες... Απλή αριθμητική... 5V / 2Ω = 2.5Α = ΠΑΦ στον regulator του Arduino... Μήπως ο αισθητήρας λειτουργεί σε current loop? σε εγκαταστάσεις αυτοκινήτου ΣΠΑΝΙΑ χρησιμοποιούνται τάσεις για να μετράς αναλογικά μεγέθη.. συνήθως χρησιμοποιείτε το current loop (4mA - 20mA) όπως και στα PLC. Επεξ/σία 5 Ιουνίου από nkarama
dimitris234 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου Στις 30/5/2024 στις 11:01 ΜΜ, caotonic είπε Καλησπέρα, λοιπον, εχω βρει αυτο το project το οποιο ειναι καταλληλο: https://www.instructables.com/OLED-Fuel-Level-Display-Using-Arduino/ Ο αισθητηρας ειναι συνδεμενος στο κουτακι που μου δειχνει με led τη σταθμη του gpl και μου επιτρεπει να γυριζω απο βενζινη σε gpl, παραθετω φωτο: Θα παρω σημα παραλληλα απο το ασπρο καλωδιο για να το στειλω στην αναλογικη εισοδο του arduino, βαζω και τη γειωση και επειτα παιρνω απο την εξοδο 5V του arduino μεσω μιας αντιστασης 2Ω και τη βαζω στην αναλογικη εισοδο μαζι με το ασπρο απο το σενσορα. Λογικα το arduino μετραει βολτ απο την αναλογικη εισοδο σε σχεση με την γειωση, οποτε με αυτον το τροπο οσο θα αλλαζει η αντισταση του σενσορα απο 0 εως 90Ω θα αλλαζει και η ταση που θα μετραει. Πιστευω οτι με αυτη τη συνδεσμολογια θα λειτουργησει. Το σκεπτικο σου ειναι λαθος. Απο τη στιγμη που ο σενσορας ειναι ηδη μερος κυκλωματος (και θα συνεχισει να ειναι με παραλληλη συνδεση) δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις τη συνδεσμολογια αυτη. Το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να κανεις μετρηση τασης(συνδεσμολογια πολυμετρου ουσιαστικα). Οτιδηποτε αλλο θα εχει αλληλεπιδραση με το υπαρχον κυκλωμα και θα οδηγησει σε απροβλεπτα αποτελεσματα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα