andreaspA Δημοσ. 25 Μαϊου Δημοσ. 25 Μαϊου (επεξεργασμένο) 40 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Αλήθεια γιατί συνεχίζετε να συνεργάζεστε με τέτοιους τύπους? Εσείς θέτετε το επιθυμητό επίπεδο. Μήπως απλά ότι πληρώνετε παίρνετε και απλά δεν σας ενδιαφέρει όπως λέτε αφού δεν τους δίνετε σημασία και γράφετε αυτά που εσείς θέλετε τελικά καλύπτοντας μόνο την τυπική σας υποχρέωση και όχι την ουσιαστική σας? Εμένα μου λεει πολλά αυτή η πολιτική της εταιρείας σας. Καθόλου κολακευτικά θα έλεγα..... Αρχικα αν ειχα δικια μου ασφαλιστικη εταιρια, μαλλον δεν θα μιλαγαμε αυτη την στιγμη στο insomnia. Θα ημουν κατω απο καποιον κοκοφοινικα. Το πως συνεργαζονται οι ασφαλιστικες εταιριες με τετοιους πραγματογνωμονες? ειναι απλο! αυτοι ειναι οι πραγματογνωμονες της αγορας. Ολες οι εταιριες , λιγο πολυ , με τις ιδιες εταιριες πραγματογνωμονων συνεργάζονται. Οποτε μαλλον αντιστρεφεται το συμπερασμα, και εγω πρεπει να πω "Εμενα μου λεει πολλά , οτι αυτοι ειναι οι πραγματογνωμονες της αγορας.... καθόλου κολακευτικό θα έλεγα...." 40 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Η ουσία είναι ότι εγώ σας λέω το τι προβλέπεται και τις τυπικές και νόμιμες υποχρεώσεις ενοικιαστων και ιδιοκτητών και εσείς μου λέτε για κομπίνες της εταιρείας σας και απόψεις ικανοποιήσης προσωπικών συμφερόντων εις βάρος της ασφάλειας των ενοικων της οικοδομής σας διότι θεωρείτε ότι δεν σας συμφέρει να πληρώσετε αυτά που σας αναλογούν. Δυστυχως μου δινεις πατημα να συνεχισω να αμφισβητω την αντιληπτικη ικανοτητα των μηχανικων πραγματογνωμονων μια που όπως μας είπες, εχεις περασει απο αυτη την δουλεια. Δεν έχω ιδεά για ποιες κομπινες μιλας! ο μηχανικος δεν ειναι νομικος συμβουλος. Ο μηχανικος ειναι , αυτος που βλεπει μπετα, εκσκαφες, τουβλα, τοιχους, πασαλομπηξεις , κλοπες, διαρρηξεις, και μας λεει τι χρειαζεται για να αποκασταθουν οι ζημιές. Το αν πρεπει να πληρωθει η ζημια ή οχι, δεν εχει την παραμικρη γνωση για να το κρίνει. Υπάρχουν άλλοι για να το κρίνουν. Ελπίζω να έγινε ξεκάθαρο. Επεξ/σία 25 Μαϊου από andreaspA
SeNNinhA Δημοσ. 25 Μαϊου Δημοσ. 25 Μαϊου (επεξεργασμένο) 15 ώρες πριν, andreaspA είπε Δεν έχουμε καποια διαμαχη φυσικα! Η μέχρι σημερα εμπειρια μου απο πραγματογνωμονες ασφαλιστικων εταιριων ειναι απο μετρια ως αθλια. Και δεν μιλαω φυσικα μόνο για αυτοκινητάκιδες που ειναι ασχετο εξαλλου με το θέμα μας. Την Τεταρτη το μεσημέρι, διαβαζα μια αθλια πραγματογνωμοσυνη απο καποιον συναδελφο σου του πολυτεχνειου, που πιθανά στην επιστημη του να ειναι αριστος, αλλα στο κομματι της αναγνωσης ασφαλιστηριου και ορων ασφαλισης η αντιληψη του ηταν επιπεδου νηπιαγωγειου. Διαφορετικά δεν μπορώ να το εξηγήσω! 2η φορα που διαβαζω τις ιδιες αηδιες, νομίζω κιόλας απο το ιδιο γραφειο πραγματογνωμονων. Φυσικα μεσα σε λιγότερο απο 24 ωρες είχε λυθεί το θεμα, καθως οι διακανονιστες δεν ειναι μηχανικοι, αλλα γνωρίζουν ορους ασφαλισης. Το ότι τους έχουν βαλει στην τελευταια σελιδα να γραφουν και μια αποψη για το αν πρεπει να πληρωθει ο πελάτης και σε τι ποσοστό, πιο πολύ διακοσμητικό ρόλο έχει. Η δουλειά τους ειναι η καταγραφή και μόνο. Αλλοι αποφασίζουν πώς και ποσο θα πληρωθεί ο πελάτης. Αυτοί που γνωρίζουν! θα με συγχωρέσεις λοιπον, αλλα το ότι εισαι μηχανικος και έχεις διατελέσει πραγματογνώμονας σε ασφαλιστικες εταιριες, δεν μου λέει κατι για την εγκυρότητας της άποψης σου. Ενώ τα λέτε πολύ σωστά παρόλα αυτά σαν εταιρεία δεν φροντίζετε να τα κάνετε και σωστά. Μία πραγματογνωμοσυνη έχει συγκεκριμένη δομή που πρέπει να ακολουθήσει και ωφειλει να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει ο αναθέτων. Δεν θα διαφωνήσω ότι στην Ελλάδα ο καθένας αναθέτει πραγματογνωμοσυνες στον οποιονδήποτε και όλοι θεωρούν ότι γνωρίζουν πως να τις ολοκληρώσουν και πως να τις συνταξουν χωρίς καν να προσπαθήσουν οι περισσότεροι να μάθουν δυστυχώς. Κανένας δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα. Μπορείς όμως να τα μάθεις Πλείστες οι Πραγματογνωμοσυνες που τα δικαστήρια απλα τις βάζουν στην άκρη λόγω της απαράδεκτης ποιότητας τους ή ζητούν να γίνει νέα ή και συμπληρωματική. Αλλά θα υπενθυμισω ότι πάντα ξεκινάμε και τελειώνουμε με τα ερωτήματα που θέτονται και παραμένουμε μόνο σε αυτά. Εάν τα ερωτήματα είναι σωστά και οι απαντήσεις μπορούν να είναι οι σωστές. Εάν τα ερωτήματα είναι άσχετα με το αντικείμενο του πραγματογνωμονα δεν αναμένεται φυσικά μια έγκυρη απάντηση. Φυσικά στην τελευταία περίπτωση ο κάθε πραγματογνωμονας ωφειλει να δηλώσει αδυναμία απάντησης τους και όχι να εικαζει. Ούτε πάντα είναι εφικτό να απαντηθούν όλα τα ερωτηματα ακόμη και εάν αυτά αποτελούν όντως αντικείμενο της επιστημονικής γνώσης του πραγματογνωμονα. Και σε αυτή την περίπτωση ωφειλει να δηλώσει αδυναμία απάντησης δικαιολογωντας το γιατί. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που μέσα σε μια πραγματογνωμοσυνη χρειάζεται να σταματήσεις και να ζητήσεις επίσημα την συνδρομή και κάποιου άλλου ειδικού σε ενα θεμα. Κάτι φυσικά που έχει επιπλέον κόστος και πρέπει να εγκριθεί από τον οποιονδήποτε πελάτη. Οπότε ξαναλέω ότι η βασική ευθύνη ειναι της ασφαλιστικής με την οποία συνεργάζεστε η οποία αδυνατεί για τον οποιον λόγο να θέσει τα στάνταρ και τα σωστά ερωτήματα σε κάθε πραγματογνωμοσυνη που ζητάει. Ξεκάθαρα είναι θέμα σουπερμάρκετ προσέγγισης. Φέρτε μου μια να υπάρχει όπως εσείς νομίζετε με τα χρήματα που σας δίνω και που να τα περιέχει όλα να την βάλω στο φάκελο και μετά θα κάνω εγώ αυτά που θέλω. Δικά σας τα λόγια. Εάν επιστρέφατε τις πραγματογνωμοσυνες ως απαράδεκτες και δεν τις πληρώνατε μέχρι να σας παραδώσουν κάποια με συγκεκριμένα στάνταρ θα βλέπατε ότι θα καταλήγετε με σωστά έγγραφα. Αλλά ξεκάθαρα και η ποιότητα έχει κόστος διότι χρειάζεται και χρόνο και εμπειρία και εγκυροτητα και ευσυνειδησια. Έχουμε και πάλι ξεφύγει από το θέμα μας όμως. Για να μην αναλωνομαι σε προσωπικές απόψεις και να πάω με το πνεύμα μιας πραγματογνωμοσυνης ας αναφέρω FACTS και θα ξεχωρίσω τις προσωπικές μου απόψεις: 1) Νομικά οι ιδιοκτήτες της κάθε οικοδομής ωφειλουν να εγκαταστήσουν όλα τα προβλεπόμενα από τις άδειες και τους κανονισμούς ασφαλείας στο κτίριο τους. FACT 2) Μέρος των αναγκαίων ίσως είναι και οι πυροσβέστηρες. Εάν αυτοί προβλέπονται ως υποχρεωτικοι τότε είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών όχι μόνο να πληρώσουν αλλά και να εξασφαλίσουν ότι αυτοί μπήκαν και είναι σύντομοι με τα προβλεπόμενα. FACT Δεν υπάρχει κάτι να αμφισβητησουμε στα παραπάνω. Άσχετα εάν μας αρέσουν ή όχι. Αποτελούν FACT 3) Σε περίπτωση μη εκπληρωσης των παραπάνω υποχρεώσεων προβλέπονται αστικές και ποινικές ευθύνες για τους ιδιοκτήτες. FACT 4) Εάν κάποιος θέλει να πάρει το ρίσκο είναι αποκλειστικα δικό του θέμα. (άποψη) 5) Νομικά πάλι οι ενοικιαστές ωφειλουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση ότι τους παραδίδεται. FACT. 6) Νομικά οι ιδιοκτήτες ωφειλουν να φροντίζουν για την τυπική συντήρηση των προς χρήση εγκαταστάσεων. FACT. 7) Οι υποχρεωτικοι πυροσβέστηρες αποτελούν μέρος της εγκατάστασης πυρασφάλειας πυρόσβεσης του κτιρίου. Έχουν διάρκεια ζωής ες 20 χρόνια με ανάγκες τυπικου ελέγχου κάθε χρόνο και αναγόμωσης καθε 5. Ως εκ τούτου δεν αποτελούν αναλώσιμο αλλά μόνιμο εξοπλισμό. FACT. 8.) Υπάρχει νομικό κενό στο ποιος αναλαμβάνει την αποπληρωμή των καθημερινών κοινόχρηστων έξοδων της κάθε οικοδομής συμπεριλαμβανομένου του κόστους συντήρησης του υπάρχοντος εξοπλισμού. Δεν αναφέρεται ρητά πουθενά. FACT 9.) Ειθιστε όπως αναφέρθηκε τα έξοδα αλλαγής/επισκευής των μονίμων εγκαταστάσεων καθώς και του κτιρίου όπως επίσης το ίδιο και για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις του κάθε διαμερισματος να αναλαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη και ο ενοικιαστής να αναλαμβάνει τα καθημερινά έξοδα συντήρησης και λειτουργίας (εθιμικο δίκαιο). FACT 10) Πάνω σε αυτό υπάρχουν και σχετικές δικαστικές αποφασεις για αντίστοιχες αντιδικιες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστων. Υπάρχουν οπότε τα δεδικασμενα αλλά δεν έχει γίνει καποια επίσημη μεταφορά τους μέσα σε σχετικό νόμο. Οπότε σε τέτοια περίπτωση ο δικηγόρος του καθενός θα ανατρέξει σε αυτές για να υποστηρίξει την θέση του. Τα δικαστήρια τείνουν να δέχονται προηγούμενα δεδικασμενα και το πνεύμα της γενικότερης νομοθεσίας και την βούληση του νομοθέτη όταν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες γραμμές. Δεν θα το αναφέρω σαν Fact διότι δεν έχω τον χρόνο να ξαναψάξω να βρω συγκεκριμένες αποφάσεις ως απόδειξη και θέλω να μιλάω πάντα με στοιχεία. Αλλά υπάρχουν γιατί τις έχω βρει. Μπορειτε να τις βρείτε και εσείς αλλιώς ένας δικηγόρος θα σας βοηθησει. (άποψη) 11) Σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης είναι ο κατά τον νόμο υπεύθυνος για την καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων (άρα και την συντήρηση τους) και εκεί αποδίδονται οι οποιες ευθύνες σε περίπτωση ατυχήματος. FACT 12) Τα κάθε είδους έξοδα επισκευής ή αλλαγής των εγκαταστάσεων ενός κτιρίου, του σκελετού, των όψεων κλπ κλπ ανηκουν και πάλι στους ιδιοκτήτες. (εθιμικο δίκαιο) 13) Οι εσωτερικές διεκδικήσεις μεταξύ ενοικιαστή-ιδιοκτήτη δεν αφορούν τους τρίτους είτε για απόδοση ευθυνών είτε για είσπραξη του κόστους. FACT 14) Οι οποιεσδήποτε οικονομικές εκρεμοτητες του εκάστοτε ενοικιαστή προς τις κοινόχρηστες δαπάνες διεκδικούνται νομίμως από τους ιδιοκτήτες. Μαντέψτε γιατί... Διότι οι ιδιοκτήτες είναι οι κατά το νόμο υπευθυνοι για το ακίνητο. Όλοι οι διαχειριστές το γνωρίζετε καλά αυτό. FACT λοιπόν. 15) Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στο ενοικιαστήριο συμφωνητικό να αναγράφουν τα προβλεπόμενα συμφωνηθέντα για τα κόστη συντήρησης, αλλαγής, επισκευής κλπ των εγκαταστάσεων του διαμερίσματος αλλά και της οικοδομής και ο καθένας είναι απόλυτα ελεύθερος να κάνει την οποία σχετική συμφωνια επιθυμεί. FACT 16) Εάν αυτό δεν γίνει από την πλευρά του ιδιοκτήτη τότε αποτελεί δική του ευθύνη. Εάν όντως θέλετε λοιπόν οι ενοικιαστες σας να πληρώνουν τα πάντα όλα τότε το βάζετε ξεκάθαρα στο συμφωνητικό σας και όλοι είναι ενημερωμένοι και απόλυτα σύμφωνοι εξ αρχής. (άποψη) 17) Εάν δεν το βάλετε τότε ο ενοικιαστής καλή τη πίστη αναμένει να ισχύσει αυτό που γενικά ειθιστε να ισχύει και ισχύει παντού (εθιμικο δίκαιο). FACT 18) Το "καλή τη πίστη" και το "εθιμικο δίκαιο" κρατήστε το γιατί είναι νομική ορολογία που λαμβάνεται σοβαρά υπόψην σε διαμαχες. FACT 19) Τα υπόλοιπα που λέτε αποτελούν είτε ευσεβείς προσωπικούς πόθους είτε απλά κακή νοοτροπία τύπου μπορώ και το κάνω επειδή έτσι το θέλω εγώ και εάν δεν σας αρέσει τραβάτε με στα δικαστήρια. Είναι και συγνώμη που θα το πω νταβατζιλικι μαγκιά στις πλάτες των άλλων. (άποψη) 20) Εσείς επιλέγετε τι θέλετε να είστε στην ζωή. FACT Καλό σας βράδυ Επεξ/σία 26 Μαϊου από SeNNinhA 1
kalmik Δημοσ. 25 Μαϊου Δημοσ. 25 Μαϊου Eπειδή έχω κάνει διαχειριστής 10 χρόνια, δείτε τι συμβαίνει στην πράξη: Οι περισσότερες εταιρίες κοινοχρήστων βγάζουν ένα σημαντικό εισόδημα από τους πυροσβεστήρες ως εξής: Επικαλούμενοι ότι είναι οι πυροσβεστήρες υποχρεωτικοί (που λίγο πολύ ισχύει αν και δεν αναγράφεται σε όλους τους κανονισμούς) αλλά και να μην αναγραφόταν, η πυροπροστασία είναι θετικό μέτρο, σου πασάρουν την υπηρεσία με δωρεάν τους πυροσβεστήρες καθαυτούς αλλά χρέωση ανά έτος την επιθεώρηση/αναγόμωση. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι έχουν σύμβαση με κάποια εταιρία πυροσβεστήρων και απλά πηγαινοφέρνουν από πολυκατοικία σε πολυκατοικία τους πυροσβεστήρες γιατί η λεγόμενη επιθεώρηση δεν είνα τίποτε άλλο από ένα κοίταγμα στον μανόμετρο της πίεσης (!) ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τηρείται και η αναγόμωση στην προβλεπόμενη πενταετία. Προσωπικά κάνοντας μια εκτίμηση πόσο πληρώσαμε στην πενταετία με την δήθεν δωρεάν παροχή πυροσβεστήρων έβγαλα ότι δώσαμε τουλάχιστον τα τριπλάσια από το αν αγοράζαμε τους πυροσβεστήρες και τους αναγομώναμε εμείς (με κανονικές και όχι εκπτωτικες χρεώσεις που έχουν οι εταιρίες). Τώρα για την περίφημη επιθεώρηση είναι μια τρύπα στο νερό αφου δεν υπάρχει συγκεκριμένη προδιαγραφή από ποιόν πρέπει να γίνεται και να πιστοποείται. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 25 Μαϊου Δημοσ. 25 Μαϊου Εμείς είχαμε 2 στον όροφο μας, δεν ξέρω πως αλλά εδώ και 2 χρόνια είχαμε και έναν μεγάλο, καποιος deliveras προσφατα λογικά του άρεσε και τον πήρε χεχεχε.. και πρέπει να ήταν καλός δεν ξέρω είχε και ένα μικρό σαν ανταπτορα
SeNNinhA Δημοσ. 26 Μαϊου Δημοσ. 26 Μαϊου (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, kalmik είπε Eπειδή έχω κάνει διαχειριστής 10 χρόνια, δείτε τι συμβαίνει στην πράξη: Οι περισσότερες εταιρίες κοινοχρήστων βγάζουν ένα σημαντικό εισόδημα από τους πυροσβεστήρες ως εξής: Επικαλούμενοι ότι είναι οι πυροσβεστήρες υποχρεωτικοί (που λίγο πολύ ισχύει αν και δεν αναγράφεται σε όλους τους κανονισμούς) αλλά και να μην αναγραφόταν, η πυροπροστασία είναι θετικό μέτρο, σου πασάρουν την υπηρεσία με δωρεάν τους πυροσβεστήρες καθαυτούς αλλά χρέωση ανά έτος την επιθεώρηση/αναγόμωση. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι έχουν σύμβαση με κάποια εταιρία πυροσβεστήρων και απλά πηγαινοφέρνουν από πολυκατοικία σε πολυκατοικία τους πυροσβεστήρες γιατί η λεγόμενη επιθεώρηση δεν είνα τίποτε άλλο από ένα κοίταγμα στον μανόμετρο της πίεσης (!) ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τηρείται και η αναγόμωση στην προβλεπόμενη πενταετία. Προσωπικά κάνοντας μια εκτίμηση πόσο πληρώσαμε στην πενταετία με την δήθεν δωρεάν παροχή πυροσβεστήρων έβγαλα ότι δώσαμε τουλάχιστον τα τριπλάσια από το αν αγοράζαμε τους πυροσβεστήρες και τους αναγομώναμε εμείς (με κανονικές και όχι εκπτωτικες χρεώσεις που έχουν οι εταιρίες). Τώρα για την περίφημη επιθεώρηση είναι μια τρύπα στο νερό αφου δεν υπάρχει συγκεκριμένη προδιαγραφή από ποιόν πρέπει να γίνεται και να πιστοποείται. Σχετικα με τον περιοδικο ετησιο ελεγχο (αντιγραφω απο αλλου): "Με την νεα ευρωπαικη νομοθεσια όμως που εφαρμόζεται εδώ και πεντε χρονια, προστέθηκε μια σημαντικη και υποχρεωτική διαδικασια η οποια εκανε διαφανη την εργασια της συντηρησης στους ιδιοκτητες των πυροσβεστηρων. Τα εργαστηρια λοιπον που εκτελουν συντηρησεις και αναγομωσεις υποχρεωθηκαν δια νομου να τοποθετουν ένα πλαστικο δαχτυλιδι στον λαιμο του πυροσβεστηρα, και αναμεσα στο σημειο που βιδώνεται το κλειστρο στην φιαλη. Για να τοποθετηθει το συγκεκριμενο δαχτυλιδι σε αυτό το σημειο θα πρεπει να ξεβιδωθεί το κλειστρο, που αυτό σημαινει ότι η πιεση στο εσωτερικο του πυροσβεστηρα θα χαθει. Στο τελος των εργασιων θα πρεπει να εισαχθει νέο προωθητικο αεριο. Ο τεχνικος, εκ των πραγματων θα φυσηξει με αερα και θα καθαρισει τον σωληνα και το κλειστρο, θα ελέγξει και θα ανακινησει το κατασβεστικο υλικο, με την προσθαφαιρεση της πιεσης θα διαπιστωθει η καλη η η κακη λειτουργια του μανομετρου και τελος όταν ξανακλεισει ο πυροσβεστηρας, υπο τον φοβο διαρροής της νεας πιεσης , θα βουτηχτεί στην δεξαμενη νερου, προκειμενου να διαπιστωθεί το ερμητικό κλεισιμο του πυροσβεστηρα. Η λεπτομέρεια ομως που κανει αυτην την διαδικασια ισχυρη και διαφανη για τον ιδιοκτητη, είναι ότι τα πλαστικα δαχτυλιδια που προαναφεραμε, για κάθε χρονο εχουν διαφορετικο χρωματισμό. Τα ετη που τελειωνουν σε 0 (2010) το χρωμα είναι ασπρο. Τα ετη του 1 (2011) είναι το κιτρινο, τα ετη του 2 (2012) είναι το κοκκινο, εως και το 9 οπου θα εχουμε δεκα διαφορετικα χρωματα δαχτυλιδιων. Όταν λοιπον ο πελατης πηγαινει προς ελεγχο έναν η περισοτερους πυροσβεστηρες, ευκολα μπορει να διαπιστωσει την αντικατασταση του δαχτυλιδιου κατά την παραλαβη του και εφόσον αλαχτηκε το δαχτυλιδι, είναι πλεον βεβαιος πω ς η εργασια της συντηρησης εχει πραγματοποιηθει. Το μονο που θα πρεπει σχολαστικα να προσεξει ο ιδιοκτητης είναι το δαχτυλιδι, να είναι ενιαιο και όχι κομενο. Στην περιπτωση που διαπιστωσει κομμένο δαχτυλιδι, στον πυροσβεστηρα του δεν εχει γινει καμιά απολυτως εργασια και η εταιρεια που ανελαβε τον ελεγχο, τον εξαπατησε. Ποιος διενεργει τους ελεγχους: Θα πρέπει βάση νόμου, η εν λόγω εταιρία να καλύπτει απαραίτητα τις εξής απαιτήσεις: Να είναι αναγνωρισμένη εταιρία Να διαθέτει στο δυναμική της πιστοποιημένο αρμόδιο άτομο Εγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας Ειθιστε να ειναι οι εταιρειες που προμηθευουν τους πυροσβεστηρες οι ιδιες που διενεργουν και τους ελεγχους και την αναγομωση. Όσον αφορά το κόστος ενοικιασης και το εάν συμφέρει ή όχι το κρίνετε εσείς. Όταν πληρώνετε για leasing, ενοικίαση εργαλείων και εξοπλισμού ή ακόμη και για την διαχείριση των κοινοχρήστων θεμάτων της οικοδομής γνωρίζετε εξ αρχής ότι δεν πληρώνετε μόνο τα υλικά. Πληρώνετε κατά βάση ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Και η προσφορά υπηρεσίας έχει πάντα ένα επιπλέον κόστος. Πάντα είναι πιο φθηνό να το κάνεις μόνος σου. Αλλά θέλει κόπο, χρόνο και ανάληψη της ευθύνης. Το επιπλέον κόστος που πληρώνετε λοιπόν αντιστοιχεί στα παραπάνω. Πληρώνετε το piece of mind. Πληρώνετε το Free of responsibility. Εάν οι πυροσβέστηρες που σας παρέχουν δεν είναι συντηρημένοι σωστά η εταιρεία διαχείρισης έχει την ευθύνη. Εάν δεν είναι στην θέση τους ή του σωστου τύπου, η εταιρεία διαχείρισης έχει την ευθύνη. Εάν εχετε βάσιμες αμφιβολιες για την ποιότητα των υπηρεσιών που σας προσφέρονται έχετε την υποχρέωση να ελέγξετε και να ακυρώσετε την σύμβαση σας. Επεξ/σία 26 Μαϊου από SeNNinhA
haris_216 Δημοσ. 27 Μαϊου Δημοσ. 27 Μαϊου Στις 25/5/2024 στις 11:21 ΜΜ, kalmik είπε Eπειδή έχω κάνει διαχειριστής 10 χρόνια, δείτε τι συμβαίνει στην πράξη: Οι περισσότερες εταιρίες κοινοχρήστων βγάζουν ένα σημαντικό εισόδημα από τους πυροσβεστήρες ως εξής: Επικαλούμενοι ότι είναι οι πυροσβεστήρες υποχρεωτικοί (που λίγο πολύ ισχύει αν και δεν αναγράφεται σε όλους τους κανονισμούς) αλλά και να μην αναγραφόταν, η πυροπροστασία είναι θετικό μέτρο, σου πασάρουν την υπηρεσία με δωρεάν τους πυροσβεστήρες καθαυτούς αλλά χρέωση ανά έτος την επιθεώρηση/αναγόμωση. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι έχουν σύμβαση με κάποια εταιρία πυροσβεστήρων και απλά πηγαινοφέρνουν από πολυκατοικία σε πολυκατοικία τους πυροσβεστήρες γιατί η λεγόμενη επιθεώρηση δεν είνα τίποτε άλλο από ένα κοίταγμα στον μανόμετρο της πίεσης (!) ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τηρείται και η αναγόμωση στην προβλεπόμενη πενταετία. Προσωπικά κάνοντας μια εκτίμηση πόσο πληρώσαμε στην πενταετία με την δήθεν δωρεάν παροχή πυροσβεστήρων έβγαλα ότι δώσαμε τουλάχιστον τα τριπλάσια από το αν αγοράζαμε τους πυροσβεστήρες και τους αναγομώναμε εμείς (με κανονικές και όχι εκπτωτικες χρεώσεις που έχουν οι εταιρίες). Τώρα για την περίφημη επιθεώρηση είναι μια τρύπα στο νερό αφου δεν υπάρχει συγκεκριμένη προδιαγραφή από ποιόν πρέπει να γίνεται και να πιστοποείται. Μία από τα ίδια. Κι εγώ πολυετής διαχειριστής, με την έναρξης λειτουργίας της πολυκατοικίας μπήκαμε στο τριπάκι των "δωρεάν πυροσβεστήρων" από μεγάλη/γνωστή (παλιά αυτά αφού πλέον...) εταιρία. Μέχρι που καταλήξαμε ότι μας συμφέρει η κανονική αγορά και συντήρηση από τη "δωρεάν" διάθεση 2
chipakos Δημοσ. 10 Οκτωβρίου Δημοσ. 10 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Εγώ θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα αν γνωρίζει κάποιος σίγουρα. Το πρώτο . Οταν στην εικοσαετία πεταχτούν οι παλαιοί πυροσβεστήρες και αγοράσουν οι ιδιοκτήτες τους καινούριους πυροσβεστήρες δεν πρέπει ο ενοικιαστής - οι ενοικιαστές εκείνη την χρονιά να πληρώσουν το μερτικό τους για την αναγόμωση που θα γινόταν αν δεν είχαν αντικατασταθεί οι πυροσβεστήρες..??και 2ον τι γνώμη έχετε για τοποθέτηση πυροσβεστήρων με ενοικίαση..??Για παράδειγμα σήμερα η αναγόμωση έλεγχος ενός 6κιλου πυροσβεστήρα δικού μου κοστίζει 12,40 ευρώ , η ενοικίαση κοστίζει 15 ευρώ. Μάλιστα στα 15 ευρώ θα πληρώσουν ΟΛΟΙ ( αφού δεν έχει γίνει νέα αγορά ) και ιδιοκτήτες και ένοικοι μέσα στην πολυκατοικία. Οποιος γνωρίζει θα ήθελα να μάθω διότι σαν νέος διαχειριστής δεν θέλω να κάνω λάθος. Επεξ/σία 10 Οκτωβρίου από chipakos
ss42ss Δημοσ. 11 Οκτωβρίου Δημοσ. 11 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Στις 10/10/2024 στις 10:27 ΠΜ, chipakos είπε Εγώ θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα αν γνωρίζει κάποιος σίγουρα. Το πρώτο . Οταν στην εικοσαετία πεταχτούν οι παλαιοί πυροσβεστήρες και αγοράσουν οι ιδιοκτήτες τους καινούριους πυροσβεστήρες δεν πρέπει ο ενοικιαστής - οι ενοικιαστές εκείνη την χρονιά να πληρώσουν το μερτικό τους για την αναγόμωση που θα γινόταν αν δεν είχαν αντικατασταθεί οι πυροσβεστήρες..??και 2ον τι γνώμη έχετε για τοποθέτηση πυροσβεστήρων με ενοικίαση..??Για παράδειγμα σήμερα η αναγόμωση έλεγχος ενός 6κιλου πυροσβεστήρα δικού μου κοστίζει 12,40 ευρώ , η ενοικίαση κοστίζει 15 ευρώ. Μάλιστα στα 15 ευρώ θα πληρώσουν ΟΛΟΙ ( αφού δεν έχει γίνει νέα αγορά ) και ιδιοκτήτες και ένοικοι μέσα στην πολυκατοικία. Οποιος γνωρίζει θα ήθελα να μάθω διότι σαν νέος διαχειριστής δεν θέλω να κάνω λάθος. Πέραν της 20ετής ζωής τους, κάθε 10 χρόνια γίνεται υδραυλική δοκιμή στο σώμα του πυροσβεστήρα, σε περίπτωση αστοχίας το σώμα αποσύρεται και καταστρέφεται. Η αναγόμωση στους πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως/αφρού γίνεται κάθε χρόνο το αρχικό κόστος για απόκτηση πυροσβεστήρα το χρεώνονται οι ιδιοκτήτες, το κόστος για την ετήσια αναγόμωση το χρεώνονται οι ιδιοκτήτες/ενοικιαστές. Στο λεβητοστάσιο πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας οροφής και σε κάθε όροφο τουλάχιστον ένας ξηράς ή αφρού Επίσης όλες τις νέες πολυκατοικίες(2018+) πλέον πρέπει να έχουν και φωτισμό ασφαλείας(θέλει ψάξιμο για τις παλαιότερες) Επεξ/σία 11 Οκτωβρίου από ss42ss
chipakos Δημοσ. 12 Οκτωβρίου Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 9 ώρες πριν, ss42ss είπε Πέραν της 20ετής ζωής τους, κάθε 10 χρόνια γίνεται υδραυλική δοκιμή στο σώμα του πυροσβεστήρα, σε περίπτωση αστοχίας το σώμα αποσύρεται και καταστρέφεται. Η αναγόμωση στους πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως/αφρού γίνεται κάθε χρόνο το αρχικό κόστος για απόκτηση πυροσβεστήρα το χρεώνονται οι ιδιοκτήτες, το κόστος για την ετήσια αναγόμωση το χρεώνονται οι ιδιοκτήτες/ενοικιαστές. Στο λεβητοστάσιο πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας οροφής και σε κάθε όροφο τουλάχιστον ένας ξηράς ή αφρού Επίσης όλες τις νέες πολυκατοικίες(2018+) πλέον πρέπει να έχουν και φωτισμό ασφαλείας(θέλει ψάξιμο για τις παλαιότερες) Ναι σωστά όλα αυτά. Ετσι γίνεται εδώ και 20 χρόνια μέχρι φέτος τον Σεπτέμβριο που έληξαν οι πυροσβεστήρες. Το ερώτημα μου μάλλον απαντήθηκε. Στην αντικατάσταση των πυροσβεστήρων θα πάρουν μέρος μόνο οι ιδιοκτήτες . Τι γνώμη όμως έχετε για την ενοικίαση πυροσβεστήρων..?? Εκεί δεν πρέπει να πληρώσουν και οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες..??
haris_216 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 1 ώρα πριν, chipakos είπε Ναι σωστά όλα αυτά. Ετσι γίνεται εδώ και 20 χρόνια μέχρι φέτος τον Σεπτέμβριο που έληξαν οι πυροσβεστήρες. Το ερώτημα μου μάλλον απαντήθηκε. Στην αντικατάσταση των πυροσβεστήρων θα πάρουν μέρος μόνο οι ιδιοκτήτες . Τι γνώμη όμως έχετε για την ενοικίαση πυροσβεστήρων..?? Εκεί δεν πρέπει να πληρώσουν και οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες..?? Νομίζω ότι ελάχιστα ποστ πιο πάνω έχει συζητηθεί το θέμα της "ενοικίασης" ως μη συμφέρον για την λειτουργία της πολυκατοικίας γενικότερα από καμία άποψη. Τώρα αν εσείς, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να γλυτώσουν το αρχικό κόστος αγοράς (το οποίο είναι εφάπαξ), θέλετε να πάτε στην ενοικίαση για να "πληρώνουν όλοι" όπως λες, ενώ όπως αναφέραμε θα έχετε παραπάνω κόστος (σαν κτήριο) και αρκετά αμφίβολη υπηρεσία, εννοείται ότι μπορείτε να το κάνετε. Προσωπικά, όντας ιδιοκτήτης και διαχειριστής πολλάάά χρόνια, πάντα κοιτούσα κι ενημέρωνα και τους υπόλοιπους για το συμφέρον της πολυκατοικίας, λειτουργικά και οικονομικά, σαν σύνολο. Κι ευτυχώς δεν φτάσαμε ποτέ να μετράμε κέρματα προκειμένου να κερδίσει/χάσει κάποιος ένοικος 2-3 ευρώ τη στιγμή που θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα συνολικά Σημ. Με δεδομένο ότι οι πυροσβεστήρες δεν είναι απλά "υποχρέωση" αλλά μπορεί να χρειαστεί να σώσουν κάποια κατάσταση, καλό είναι να είναι σε άψογη κατάσταση και να έχεις σαν ένοικος την αίσθηση της ασφάλειας.
chipakos Δημοσ. 12 Οκτωβρίου Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 27 λεπτά πριν, haris_216 είπε Νομίζω ότι ελάχιστα ποστ πιο πάνω έχει συζητηθεί το θέμα της "ενοικίασης" ως μη συμφέρον για την λειτουργία της πολυκατοικίας γενικότερα από καμία άποψη. Τώρα αν εσείς, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να γλυτώσουν το αρχικό κόστος αγοράς (το οποίο είναι εφάπαξ), θέλετε να πάτε στην ενοικίαση για να "πληρώνουν όλοι" όπως λες, ενώ όπως αναφέραμε θα έχετε παραπάνω κόστος (σαν κτήριο) και αρκετά αμφίβολη υπηρεσία, εννοείται ότι μπορείτε να το κάνετε. Προσωπικά, όντας ιδιοκτήτης και διαχειριστής πολλάάά χρόνια, πάντα κοιτούσα κι ενημέρωνα και τους υπόλοιπους για το συμφέρον της πολυκατοικίας, λειτουργικά και οικονομικά, σαν σύνολο. Κι ευτυχώς δεν φτάσαμε ποτέ να μετράμε κέρματα προκειμένου να κερδίσει/χάσει κάποιος ένοικος 2-3 ευρώ τη στιγμή που θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα συνολικά Σημ. Με δεδομένο ότι οι πυροσβεστήρες δεν είναι απλά "υποχρέωση" αλλά μπορεί να χρειαστεί να σώσουν κάποια κατάσταση, καλό είναι να είναι σε άψογη κατάσταση και να έχεις σαν ένοικος την αίσθηση της ασφάλειας. Κατ αρχήν το ρίσκο του συνεπούς ελέγχου σε κάθε πυροσβεστήρα το έχεις κάθε χρόνο αφού πάντα είτε για ενοικίαση είτε αναγόμωση κάποια εταιρία αναλαμβάνει . Επομένως ΠΟΤΕ δεν γνωρίζεις αν η δουλειά που έκανε η οποιαδήποτε πιστοποιημένη εταιρία είναι σωστή. Σε αυτό δεν έχει καμία σημασία αν έχεις νοικιάσει ή αν έχεις αγοράσει . Ενα ΄'έτος μετά από την αγορά , οι πυροσβεστήρες είναι στην ίδια κατηγορία με τους νοικιασμένους. ......Η ενοικίαση κάνει 15 ευρώ στον 6κιλο και η αναγόμωση αν είναι δικός σου ο πυροσβεστήρας κοστίζει 12.40 ευρώ. Επομένως η διαφορά είναι μόλις 2.5 ευρώ και δεν ασχολείσαι με τίποτε./Γιατί λοιπόν δεν συμφέρει μία ενοικίαση..?? Και για να μιλήσω σε απόλυτους αριθμούς αν νοικιάσω τους πυροσβεστήρες μου θα κοστίσουν 150 ευρώ και θα πληρώσουν 23 διαμερίσματα. Δεν θα του φανεί κανενός το κόστος. Φυσικά μέχρι σήμερα πληρώναμε μόνο 124 ευρώ. Επομένως το παραπάνω είναι όλο κι όλο 26 ευρώ που θα πληρώσουν 23 διαμερίσματα. Νομίζω ότι συμφέρει 100% και δεν ασχολείσαι με τίποτε και ποτέ.Το μόνο που έχεις να κάνεις σαν διαχειριστής είναι κάθε χρόνο που θα παραλαμβάνουν τους παλαιούς πυροσβεστήρες να πληρώνεις τους καινούριους.
haris_216 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 13 λεπτά πριν, chipakos είπε Κατ αρχήν το ρίσκο του συνεπούς ελέγχου σε κάθε πυροσβεστήρα το έχεις κάθε χρόνο αφού πάντα είτε για ενοικίαση είτε αναγόμωση κάποια εταιρία αναλαμβάνει . Επομένως ΠΟΤΕ δεν γνωρίζεις αν η δουλειά που έκανε η οποιαδήποτε πιστοποιημένη εταιρία είναι σωστή. Σε αυτό δεν έχει καμία σημασία αν έχεις νοικιάσει ή αν έχεις αγοράσει . Ενα ΄'έτος μετά από την αγορά , οι πυροσβεστήρες είναι στην ίδια κατηγορία με τους νοικιασμένους. ......Η ενοικίαση κάνει 15 ευρώ στον 6κιλο και η αναγόμωση αν είναι δικός σου ο πυροσβεστήρας κοστίζει 12.40 ευρώ. Επομένως η διαφορά είναι μόλις 2.5 ευρώ και δεν ασχολείσαι με τίποτε./Γιατί λοιπόν δεν συμφέρει μία ενοικίαση..?? Και για να μιλήσω σε απόλυτους αριθμούς αν νοικιάσω τους πυροσβεστήρες μου θα κοστίσουν 150 ευρώ και θα πληρώσουν 23 διαμερίσματα. Δεν θα του φανεί κανενός το κόστος. Φυσικά μέχρι σήμερα πληρώναμε μόνο 124 ευρώ. Επομένως το παραπάνω είναι όλο κι όλο 26 ευρώ που θα πληρώσουν 23 διαμερίσματα. Νομίζω ότι συμφέρει 100% και δεν ασχολείσαι με τίποτε και ποτέ.Το μόνο που έχεις να κάνεις σαν διαχειριστής είναι κάθε χρόνο που θα παραλαμβάνουν τους παλαιούς πυροσβεστήρες να πληρώνεις τους καινούριους. Με βασική διαφορά στα παραπάνω που ανέφερες ότι στο νοικιάρικο ΔΕΝ διαλέγεις εσύ την εταιρία αναγόμωσης/ελέγχου αλλά αυτοί που στους διέθεσαν. Ενώ στους δικούς σου διαλέγεις εσύ και άρα μπορείς να αλλάζεις κάθε χρόνο αν θες (για τον όποιο λόγο), μπορείς να τσεκάρεις εταιρίες ως προς τη δουλειά/τιμή/αξιολογήσεις και φυσικά ξέρεις οι δικοί σου "τι έχουν περάσει" σε αντίθεση με αυτούς που σου φέρνουν. Επίσης πολλές από τις εταιρίες ενοικίασης (συνήθως είναι γραφεία κοινοχρήστων και παροχής υπηρεσιών) έχουν σαν προϋπόθεση για την "δωρεάν χορήγηση" των πυροσβεστήρων την παραχώρηση σε αυτούς συγκεκριμένων εργασιών του κτηρίου μέσα στο χρόνο (πχ απολύμανση, καυστήρα, κλπ) όπου και εκεί έχεις οικονομική χασούρα (δεν είναι οι πιο ανταγωνιστικές τιμές) και πάλι δεν διαλέγεις εσύ τον τεχνικό/εταιρία που θα το κάνει. Θα επαναλάβω ότι κι εμείς ξεκινήσαμε με τους "δωρεάν" ("επί των ημερών μου" ) και ομοίως "επί των ημερών μου", αρκετά χρόνια αργότερα το αλλάξαμε αφού είδα τις "παράπλευρες απώλειες". Οικονομικές και άλλες (πχ οι κατσαρίδες ήταν τα pet μας μέχρι που παρατήσαμε τους "δωρεάν" και άρα μπορούσαμε να κάνουμε απολύμανση σε άλλη εταιρία και από τότε, πάνε οι...Τερέζες), Πάντως δεν καταλαβαίνω το (κατ' επανάληψη) ερώτημά σου τη στιγμή που φαίνεται να έχεις αποφασίσει υπέρ της ενοικίασης. Ίσως γιατί εσύ σαν διαχειριστής (και όλοι οι επόμενοι βέβαια) θα είσαι ωφελημένος, αφού όπως σωστά αναφέρεις, "δεν ασχολείσαι με τίποτε". Το οποίο είναι το μόνο σίγουρο όφελος.
chipakos Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Στις 12/10/2024 στις 10:17 ΠΜ, haris_216 είπε Με βασική διαφορά στα παραπάνω που ανέφερες ότι στο νοικιάρικο ΔΕΝ διαλέγεις εσύ την εταιρία αναγόμωσης/ελέγχου αλλά αυτοί που στους διέθεσαν. Ενώ στους δικούς σου διαλέγεις εσύ και άρα μπορείς να αλλάζεις κάθε χρόνο αν θες (για τον όποιο λόγο), μπορείς να τσεκάρεις εταιρίες ως προς τη δουλειά/τιμή/αξιολογήσεις και φυσικά ξέρεις οι δικοί σου "τι έχουν περάσει" σε αντίθεση με αυτούς που σου φέρνουν. Επίσης πολλές από τις εταιρίες ενοικίασης (συνήθως είναι γραφεία κοινοχρήστων και παροχής υπηρεσιών) έχουν σαν προϋπόθεση για την "δωρεάν χορήγηση" των πυροσβεστήρων την παραχώρηση σε αυτούς συγκεκριμένων εργασιών του κτηρίου μέσα στο χρόνο (πχ απολύμανση, καυστήρα, κλπ) όπου και εκεί έχεις οικονομική χασούρα (δεν είναι οι πιο ανταγωνιστικές τιμές) και πάλι δεν διαλέγεις εσύ τον τεχνικό/εταιρία που θα το κάνει. Θα επαναλάβω ότι κι εμείς ξεκινήσαμε με τους "δωρεάν" ("επί των ημερών μου" ) και ομοίως "επί των ημερών μου", αρκετά χρόνια αργότερα το αλλάξαμε αφού είδα τις "παράπλευρες απώλειες". Οικονομικές και άλλες (πχ οι κατσαρίδες ήταν τα pet μας μέχρι που παρατήσαμε τους "δωρεάν" και άρα μπορούσαμε να κάνουμε απολύμανση σε άλλη εταιρία και από τότε, πάνε οι...Τερέζες), Πάντως δεν καταλαβαίνω το (κατ' επανάληψη) ερώτημά σου τη στιγμή που φαίνεται να έχεις αποφασίσει υπέρ της ενοικίασης. Ίσως γιατί εσύ σαν διαχειριστής (και όλοι οι επόμενοι βέβαια) θα είσαι ωφελημένος, αφού όπως σωστά αναφέρεις, "δεν ασχολείσαι με τίποτε". Το οποίο είναι το μόνο σίγουρο όφελος. Εγώ δεν ανέφερα κατσαρίδες διότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, έχουμε εταιρία απεντόμωσης που το κάνει επιτυχώς κάθε χρόνο..........επίσης δεν ανέφερα καθόλου θέμα δέσμευσης με εταιρία που βγάζει και κοινόχρηστα...........επίσης δεν με ενδιαφέρει πόσο ζορισμένος είναι ο πυροσβεστήρας. Ούτε φωτιά θα πάρουμε αλλά κι αν πάρουμε δεν θα την σβήσει ο ακριβός πυροσβεστήρας. Το κατ επανάληψη ερώτημα τίθεται όταν υπάρχουν απαντήσεις που δεν με καλύπτουν όπως και τώρα καλή ώρα. Συζήτηση δεν κάνουμε..??
haris_216 Δημοσ. 27 Οκτωβρίου Δημοσ. 27 Οκτωβρίου 2 ώρες πριν, chipakos είπε Εγώ δεν ανέφερα κατσαρίδες διότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, έχουμε εταιρία απεντόμωσης που το κάνει επιτυχώς κάθε χρόνο..........επίσης δεν ανέφερα καθόλου θέμα δέσμευσης με εταιρία που βγάζει και κοινόχρηστα...........επίσης δεν με ενδιαφέρει πόσο ζορισμένος είναι ο πυροσβεστήρας. Ούτε φωτιά θα πάρουμε αλλά κι αν πάρουμε δεν θα την σβήσει ο ακριβός πυροσβεστήρας. Το κατ επανάληψη ερώτημα τίθεται όταν υπάρχουν απαντήσεις που δεν με καλύπτουν όπως και τώρα καλή ώρα. Συζήτηση δεν κάνουμε..?? Σωστά. Απαντώ λοιπόν στην "συζήτηση" ότι αφού δεν έχεις την όποια άλλη δέσμευση από εταιρίες και εργασίες, δεν σε νοιάζει η κατάσταση του όποιου πυροσβεστήρα, έχεις σιγουράκι ότι δεν θα πάρεις φωτιά (μακάρι) και ότι αν συμβεί οτιδήποτε ο πυροσβεστήρας δεν θα χρειαστεί, τα πράγματα είναι απολύτως απλά. Κάνεις αυτό που (ξεκάθαρα για μένα) έχεις ήδη αποφασίσει. Καλή συνέχεια
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα