Προς το περιεχόμενο

Οι πρώτες δοκιμές του Snapdragon X Elite δείχνουν ότι ο νέος επεξεργαστής είναι πράγματι τόσο καλός, όσο υποστηρίζει η Qualcomm


Axlmon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

Νομίζω πως ο X1E-84-100 δεν χρησιμοποιείται ακόμα από καμία από τις συσκευές που ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες από Microsoft, Lenovo, Dell, Samsung, Asus κλπ. Δεν ξέρω μήπως σκοπεύουν να βγάλουν σχετικά μοντέλα αργότερα μέσα στη χρονιά.  Tελικά το Samsung Galaxy Book 4 Edge χρησιμοποιεί τον X1E-84-100.

Σε ό,τι αφορά τα Surface, πάντως, η σύγκριση με τα Macbook Air μου φαίνεται λίγο αδιάφορη. Πιστεύω πως θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον μια σύγκριση με τα αντίστοιχα Business μοντέλα που ανακοίνωσε το φθινόπωρο, καθώς πρόκειται, ουσιαστικά, για τις ίδιες συσκευές, αλλά με Intel. 

Αυτό που βρίσκω ενθαρρυντικό είναι ότι αυτή τη φορά έχουν μπει για τα καλά όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές στο παιχνίδι. Επίσης, ότι η Microsoft διαθέτει πλέον μόνο ARM στο ευρύ (μη business) κοινό, και όχι όπως παλιότερα, όπου το ARM μοντέλο τους ήταν απλά μια εναλλακτική λύση κάπου στη γωνία, πίσω από τα βασικά Intel μοντέλα. 

Αυτό που με προβληματίζει, ειδικά στο Surface Pro, που με ενδιαφέρει, είναι ότι οι ώρες αυτονομίας που αναφέρει είναι πάνω-κάτω ίδιες με το Intel μοντέλο - αν θυμάμαι καλά 14 ή 16. Και το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός αυτός καθαυτός, που αν τον έπιανε στα αλήθεια θα έκανα κωλοτούμπες, αλλά ότι τα επίσημα νούμερα ήταν μέχρι τώρα εντελώς αναξιόπιστα, με τις επιδόσεις σε πραγματική χρήση να είναι γύρω στις 3 φορές κάτω. Βέβαια, από την άλλη, όσοι τα έχουν πιάσει στα χέρια τους λένε ότι αυτή τη φορά η πραγματική αυτονομία θα είναι πολύ πιο κοντά στις τιμές που διαφημίζονται, αλλά προτιμώ να το δω πρώτα και μετά να το πιστέψω. 

Πάντως, τα πιο ενδιαφέροντα θα έρθουν, πιστεύω, του χρόνου, που θα μπουν στο παιχνίδι και οι Nvidia και AMD.

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1 hour ago, gsarig said:

Πάντως, τα πιο ενδιαφέροντα θα έρθουν, πιστεύω, του χρόνου, που θα μπουν στο παιχνίδι και οι Nvidia και AMD.

Εδώ είσαι:

https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/dell-hints-at-nvidia-made-chips-for-windows-ai-pcs-as-soon-as-next-year

Quote

When Bloomberg asked about Nvidia's place in the emerging AI PC segment during a group interview, Michael Dell told Bloomberg's Ed Ludlow to 'come back next year,' while Jensen Huang responded 'exactly.' 

Και αφού δεν έχει άδεια για x86, η λογική λέει ότι πάει σε ARM ή RISC-V.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

19 ώρες πριν, Tlykog είπε

Όντως είναι πολύ καλός, αλλά γιατί τον συγκρίνουν με τον απλό Μ3 των 8 πυρήνων και όχι με τον M3 pro των 12 πυρήνων (όσους έχει και ο Χ elite) ή με τον Μ4 που είναι στα ίδια επίπεδα σε cpu;...

https://www.notebookcheck.net/Apple-M4-SoC-analysis-AMD-Intel-and-Qualcomm-currently-don-t-stand-a-chance.839332.0.html

Απ όσο έχω δει θα υπάρχουν 2 εκδόσεις X elite: μία με 20W tdp και μία με 80W. Όχι κάτι ενδιάμεσο. Οι πρώτες μετρήσεις είχαν δείξει ότι δεν έχει καμία πραγματική αξία να κοιτάξει κάποιος το μοντέλο των 80W. Η διαφορά στις επιδόσεις είναι πολύ μικρή και η κατανάλωση +300% και σίγουρα θα χρειάζεται και μια καλή ενεργητική ψύξη. Οπότε χάνει και 2 από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των ARM: κατανάλωση και θερμοκρασία.

Κανονικά θα πρέπει να συγκρίνεται με τον Μ3 pro, αλλά χάνει σε επιδόσεις και οι τύποι της Qualcomm δεν είναι χαζοί... Είναι κάπου ανάμεσα από τον Μ3 pro 11 cores και τον M3 pro 12 cores στις περισσότερες μετρήσεις. Επιπλέον, για όσους τους ενδιαφέρει, οι επιδόσεις στο κομμάτι της gpu είναι... μέτριες, στην καλύτερη περίπτωση, και χάνουν από Μ3, ακόμα και τον απλό... Συνολικά θα έλεγα ότι είναι σε απόδοση cpu κοντά σε έναν Μ3 pro και σε gpu κοντά στον Μ3 τον απλό. Αξιοπρεπέστατος και καλύτερος από πολλά high end μοντέλα mobile cpus.

Πάντως, εμένα μου αρέσει. Θεωρώ ότι οι ARM είναι το μέλλον των laptops. Αθόρυβοι, μικρή κατανάλωση, άριστη θερμική συμπεριφορά. Ότι πρέπει για δουλειά εν κινήσει. Το μόνο θέμα, μεχρι στιγμής, είναι το software από πλευράς MS...

Μου έστειλαν ένα προωθητικό:

https://www.kotsovolos.gr/computing/laptop-tablet-ipad/notebook-macbook-ultrabook/304438-nb-asu-s5507qa-oled-ma001w-x1e78100-32-1

OLED οθόνη, Snardragon X elite, 32GB RAM και 1TB ssd στα 1600€ (~1290€ χωρίς ΦΠΑ)... Θεωρώ πολύ σωστή την τιμή του. Ειδικά αν σκεφτεί κάποιος ότι είναι και η επίσημη αρχική...

Καλημέρα.  

Μήπως γνωρίζεις την συμβατότητα με εφαρμογές / παιχνίδια που θα έχουν τα μηχανήματα με τον συγκεκριμένο επεξεργαστή? Λόγο arm αρχιτεκτονικής ρωτάω.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, georgiosmag είπε

Καλημέρα.  

Μήπως γνωρίζεις την συμβατότητα με εφαρμογές / παιχνίδια που θα έχουν τα μηχανήματα με τον συγκεκριμένο επεξεργαστή? Λόγο arm αρχιτεκτονικής ρωτάω.  

Καλημέρα. Όπως έχω γράψει έχω εγκαταστήσει τα Windows 11 arm, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει. Από ότι διαβάζω τα πράγματα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και η MS το βελτιώνει συνεχώς. Το λειτουργικό θα τρέχει πολύ καλά. Οι εφαρμογές της MS επίσης. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόνο οι developers των συγκεκριμένων λογισμικών μπορούν να απαντήσουν σε αυτό εκ των προτέρων ή οι χρήστες κατόπιν δοκιμής…

Κατά κανόνα ο,τι παίζει σε low level (drivers, κώδικας που δεν έχει γραφτεί by the book) δεν θα παίζει με το x86 emulation αλλά εξαρτάται και από την υλοποίηση της Microsoft.

Για την Apple, το Rosetta, είναι πάντα κάτι προσωρινό, δίνει 5 έτη στους developers για να προσαρμόσουν το λογισμικό τους στην νέα αρχιτεκτονική. Μετά τέλος. Αυτό έχει το καλό ότι ξεκαθαρίζει σχετικά σύντομα το τοπίο και δεν έχει καμία τροχοπέδη από το παρελθόν…

Με τη Microsoft που έχει τελείως διαφορετική οπτική θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί όλο αυτό, υποθέτω με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.

Αν όντως θες να αγοράσεις κάτι τέτοιο να είσαι σίγουρος πρώτα πως ο,τι σε ενδιαφέρει πολύ θα τρέχει native σε arm…

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, AtiX είπε

Καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι, πιστεύω όμως ότι είναι αρκετά μικρό το ποσοστό των προγραμμάτων που έχουν ανάγκη αυτές τις δικλείδες ασφαλείας και δη σε φορητούς υπολογιστές…

Σε ιδιώτες είναι όντως μικρό ποσοστό των προγραμμάτων αλλά σε επαγγελματίες είναι μεγάλο. Ο ιδιώτης θα πάρει ένα laptop στα 6 χρόνια, ο επαγγελματίας ίσως και κάθε χρόνο οπότε οι επαγγελματίες θα αντιμετωπίσουν πρώτοι τυχόν προβλήματα συμβατότητας.

Τα περισσότερα εξειδικευμένα λογισμικά για μηχανικούς στην Ελλάδα έχουν USB dongle.

Επιπλέον πολλοί επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν ψηφιακά τα αρχεία τους με ψηφιακή υπογραφή αποθηκευμένη σε USB dongle.

Ενδεικτικά αναφέρω στην Ελλάδα τους μηχανικούς (υπογραφή ΚΗΔ για ανάρτηση στο κτηματολόγιο), τους συμβολαιογράφους, τους υπαλλήλους ΓΕΜΗ και λοιπών επιμελητηρίων, κλπ.

Επεξ/σία από StavrosD
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Members

Τελικά φαίνεται πως το Samsung Galaxy Book 4 Edge είναι το μόνο λάπτοπ που διαθέτει αυτή τη στιγμή έκδοση με τον X1E-84-100. Επίσης, υπάρχει και το Qualcomm dev kit, αλλά πιάνεται. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 23/5/2024 στις 2:50 ΜΜ, miltos_id είπε

Γιατί με  MacBook Air και όχι με τα MacBook Pro ? ήρεμα ρωτάω

Γιατί με M3 και όχι με M4, που είναι και της ίδιας χρονολογίας; Ήρεμα ρωτάω...

Επεξ/σία από Tlykog
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...