Gingerbread Δημοσ. 22 Μαΐου 2024 Δημοσ. 22 Μαΐου 2024 Έχω βασικά στο μυαλό μου το γαλλικό, το ιταλικό το ισπανικό και το γερμανικό ινστιτούτο. Θεωρώ πως είναι τα ιδανικά μέρη για να μάθεις μια ξένη γλώσσα γιατί θα έχουν είτε δίγλωσσους ομιλητές είτε άτομα που είναι Γάλλοι κτλ. Μου έκανε φοβερή εντύπωση το πόσο κακά σχόλια υπάρχουν (ειδικά για το γαλλικό και το ιταλικό). Θεωρούσα ότι θα ήταν σίγουρα ελαφρώς επαρμένοι όσοι είναι εκεί και ότι θα τα σκάσεις αλλά περίμενα να λάμβανες υπηρεσίες υψηλόυ επιπέδου. Διαβάζοντας τα σχόλια έχω κάπως "πέσει από τα σύννεφα". Έχιε κανείς εμπειρία από αυτά ή κάποιο άλλο αντίστοιχο ινστιτούτο ξένων γλωσσών; Τελικώς, αν κάποιος θέλει να μάθει ξένη γλώσσα που πάει; Σε ινστιτούτο, σε φροντιστήριο-αλυσίδα, σε φροντιστήριο γειτονιάς ή σε ιδιαίτερα;
michael92 Δημοσ. 23 Μαΐου 2024 Δημοσ. 23 Μαΐου 2024 18 ώρες πριν, Gingerbread είπε Έχω βασικά στο μυαλό μου το γαλλικό, το ιταλικό το ισπανικό και το γερμανικό ινστιτούτο. Θεωρώ πως είναι τα ιδανικά μέρη για να μάθεις μια ξένη γλώσσα γιατί θα έχουν είτε δίγλωσσους ομιλητές είτε άτομα που είναι Γάλλοι κτλ. Μου έκανε φοβερή εντύπωση το πόσο κακά σχόλια υπάρχουν (ειδικά για το γαλλικό και το ιταλικό). Θεωρούσα ότι θα ήταν σίγουρα ελαφρώς επαρμένοι όσοι είναι εκεί και ότι θα τα σκάσεις αλλά περίμενα να λάμβανες υπηρεσίες υψηλόυ επιπέδου. Διαβάζοντας τα σχόλια έχω κάπως "πέσει από τα σύννεφα". Έχιε κανείς εμπειρία από αυτά ή κάποιο άλλο αντίστοιχο ινστιτούτο ξένων γλωσσών; Τελικώς, αν κάποιος θέλει να μάθει ξένη γλώσσα που πάει; Σε ινστιτούτο, σε φροντιστήριο-αλυσίδα, σε φροντιστήριο γειτονιάς ή σε ιδιαίτερα; Γενικά δεν έχει νόημα πλέον να σκας μεγάλα ποσά για να μάθεις μια ξένη γλώσσα σαν αρχάριος. Όσο καλός και να είναι ο καθηγητής, δεν αξίζει να δίνεις 20-30-40€ την ώρα για να μάθεις γραμματική και λεξιλόγιο επιπέδου Α1/Α2. Μπορεί στα υψηλά επίπεδα να γίνεται τρομερό μάθημα, αλλά οι περισσότεροι τα παρατάνε, οπότε οι κριτικές θα είναι ανάλογες με τη σχέση κόστους-ποιότητας, η οποία μέχρι το Β1 τουλάχιστον θα είναι κακή. Όπως και να έχει ακόμα και στα υψηλά επίπεδα, ένας καλός καθηγητής το μόνο που θα σου γλυτώσει είναι χρόνο. Σαν αυτοδίδακτος θα μάθεις λίγο πιο αργά αλλά με ελάχιστο κόστος. Πήρα το DELE C1 σε λιγότερο από 3 χρόνια και μου κόστισε περίπου 400€ μαζί με τα εξέταστρα. Αν είχα πάει σε ένα καλό φροντιστήριο θα είχα δώσει τουλάχιστον τα δεκαπλάσια. Στα γερμανικά η κατανόηση μου είναι επιπέδου Β2 (σε practice tests έχω μ.ο 27/30 στο Lesen/Reading και 25/30 στο Hören/Listening), αλλά θέλω δουλειά ακόμα όσον αφορά την έκθεση και τα προφορικά. Το μεγαλύτερο θέμα κατά τη γνώμη μου είναι να καταλήξεις στο ποια γλώσσα θες να μάθεις. Όταν έχεις τόσες επιλογές είναι πολύ πιθανό να παρατάς τη μία γλώσσα για να ξεκινήσεις μια άλλη. Σου προτείνω να διαλέξεις τη γλώσσα που σου αρέσει πιο πολύ από τις λατινογενείς και να περιοριστείς προσωρινά σε αυτή. Ούτως ή άλλως αν μάθεις π.χ καλά ιταλικά θα καταλαβαίνεις ισπανικά και γαλλικά σε ικανοποιητικό βαθμό, απλά δε θα μπορείς να τα μιλάς. Αργότερα μπορείς να ξεκινήσεις και γερμανικά που είναι πιο δύσκολη γλώσσα.
Gingerbread Δημοσ. 23 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2024 1 hour ago, michael92 said: Γενικά δεν έχει νόημα πλέον να σκας μεγάλα ποσά για να μάθεις μια ξένη γλώσσα σαν αρχάριος. Όσο καλός και να είναι ο καθηγητής, δεν αξίζει να δίνεις 20-30-40€ την ώρα για να μάθεις γραμματική και λεξιλόγιο επιπέδου Α1/Α2. Μπορεί στα υψηλά επίπεδα να γίνεται τρομερό μάθημα, αλλά οι περισσότεροι τα παρατάνε, οπότε οι κριτικές θα είναι ανάλογες με τη σχέση κόστους-ποιότητας, η οποία μέχρι το Β1 τουλάχιστον θα είναι κακή. Όπως και να έχει ακόμα και στα υψηλά επίπεδα, ένας καλός καθηγητής το μόνο που θα σου γλυτώσει είναι χρόνο. Σαν αυτοδίδακτος θα μάθεις λίγο πιο αργά αλλά με ελάχιστο κόστος. Πήρα το DELE C1 σε λιγότερο από 3 χρόνια και μου κόστισε περίπου 400€ μαζί με τα εξέταστρα. Αν είχα πάει σε ένα καλό φροντιστήριο θα είχα δώσει τουλάχιστον τα δεκαπλάσια. Στα γερμανικά η κατανόηση μου είναι επιπέδου Β2 (σε practice tests έχω μ.ο 27/30 στο Lesen/Reading και 25/30 στο Hören/Listening), αλλά θέλω δουλειά ακόμα όσον αφορά την έκθεση και τα προφορικά. Το μεγαλύτερο θέμα κατά τη γνώμη μου είναι να καταλήξεις στο ποια γλώσσα θες να μάθεις. Όταν έχεις τόσες επιλογές είναι πολύ πιθανό να παρατάς τη μία γλώσσα για να ξεκινήσεις μια άλλη. Σου προτείνω να διαλέξεις τη γλώσσα που σου αρέσει πιο πολύ από τις λατινογενείς και να περιοριστείς προσωρινά σε αυτή. Ούτως ή άλλως αν μάθεις π.χ καλά ιταλικά θα καταλαβαίνεις ισπανικά και γαλλικά σε ικανοποιητικό βαθμό, απλά δε θα μπορείς να τα μιλάς. Αργότερα μπορείς να ξεκινήσεις και γερμανικά που είναι πιο δύσκολη γλώσσα. Συμφωνώ έτσι όπως το θέτεις. Σκεφτόμουν να μάθω ιταλικά (ξέρω αγγλικά που έχω C2 και γαλλικά που έχω Β2) γιατί μου αρέσουν και πιστεύω θα μου είναι σχετικά εύκολο. Αλλά θα ήθελα να τα φτάσω στο Β2 (ίσως και ψηλότερα) αλλά θα ήθελα μια καθοδήγηση για αυτό θα έψαχνα φροντιστήριο. Το ινστιτούτο πιστεύω θα είναι δυσκίνητο και ακριβό (με βασικό όμως θετικό ότι θα σου μιλάει Ιταλός) ενώ στο συνοικειακό φροντιστήριο κάποιος που δεν ξέρεις σε τι φάση είναι (θα χει C2, θα είναι φιλόλογος της ιταλικής;).
michael92 Δημοσ. 25 Μαΐου 2024 Δημοσ. 25 Μαΐου 2024 Στις 23/5/2024 στις 12:12 ΜΜ, Gingerbread είπε Συμφωνώ έτσι όπως το θέτεις. Σκεφτόμουν να μάθω ιταλικά (ξέρω αγγλικά που έχω C2 και γαλλικά που έχω Β2) γιατί μου αρέσουν και πιστεύω θα μου είναι σχετικά εύκολο. Αλλά θα ήθελα να τα φτάσω στο Β2 (ίσως και ψηλότερα) αλλά θα ήθελα μια καθοδήγηση για αυτό θα έψαχνα φροντιστήριο. Το ινστιτούτο πιστεύω θα είναι δυσκίνητο και ακριβό (με βασικό όμως θετικό ότι θα σου μιλάει Ιταλός) ενώ στο συνοικειακό φροντιστήριο κάποιος που δεν ξέρεις σε τι φάση είναι (θα χει C2, θα είναι φιλόλογος της ιταλικής;). Αν έχεις φρεσκαρισμένα τα γαλλικά σου, θα σου πρότεινα να κάνεις "laddering" και να μάθεις ιταλικά μέσω των γαλλικών. Από όσο ξέρω οι Γάλλοι έχουν μια από τις καλύτερες σειρές βιβλίων για αυτοδίδακτους: https://www.polyglotbooks.gr/gr/vivlia/italika/l-italien-sans-peine-pack-livre-4-cd-audio-9782700518030 Φυσικά θα βρεις άπειρο υλικό στο youtube και στο internet γενικά, αλλά νομίζω ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσεις και να μάθεις τα βασικά.
Speculoos Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Μια κάποια προσοχή γιατί η μετάβαση στα ιταλικά από τα γαλλικά δεν είναι τόσο προφανής. Τα γαλλικά πήραν τον δικο τους δρόμο μεταξύ των λατινογενών γλωσσών και έχουν πολλές διαφορές σε σχέση με τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα ρουμανικά κτλ
vamvakoolas Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 συμφωνω απολυτα Ο ιδιος σχεδον βασικη μου γλωσσα τα γαλλικα, δε καταφερα να μιλαω Ιταλικα Αντιθετα, με τα Ισπανικα εχουν κοινες λεξεις και μερικες φορες καταλαβαινω 1
michael92 Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 1 ώρα πριν, vamvakoolas είπε συμφωνω απολυτα Ο ιδιος σχεδον βασικη μου γλωσσα τα γαλλικα, δε καταφερα να μιλαω Ιταλικα Αντιθετα, με τα Ισπανικα εχουν κοινες λεξεις και μερικες φορες καταλαβαινω Περίεργο μου φαίνεται αυτό, καθώς τα γαλλικά είναι πιο κοντά στα ιταλικά από ότι στα ισπανικά. Η πιο κοντινή γλώσσα στα γαλλικά πάντως είναι τα καταλανικά.
Speculoos Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Δημοσ. 27 Μαΐου 2024 Για όσους είναι λίγο nerds στη γλωσσολογία το παρακάτω βίντεο εξηγεί ακριβώς το πώς διαμορφώθηκαν τα γαλλικά στους αιώνες. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα