Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υπάρχει τρόπος να βαφτίσει κάποιος ένα παιδάκι, ενώ έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης;

Ξέρω γενικά ότι δεν επιτρέπεται, αλλά δεν ξέρω εάν υπάρχουν εκκλησίες που δέχονται ή κάποια άλλη λύση.

Δημοσ.

Τα χουμε ξαναπει, με το καταλληλο φακελακι ολα λυνονται.

Επισης μπορεις απλα να δηλωσεις οτι εισαι ελευθερος, δε χρειαζεται να δωσεις λογαριασμο.

Επισκέπτης
Δημοσ.
6 ώρες πριν, lector είπε

Τα χουμε ξαναπει, με το καταλληλο φακελακι ολα λυνονται.

ο οριτζιναλ Νονος το ελυνε και με αλλους τροπους

Untitled.jpg

Δημοσ.
7 ώρες πριν, Fan είπε

Υπάρχει τρόπος να βαφτίσει κάποιος ένα παιδάκι, ενώ έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης;

Ξέρω γενικά ότι δεν επιτρέπεται, αλλά δεν ξέρω εάν υπάρχουν εκκλησίες που δέχονται ή κάποια άλλη λύση.

και που το ξέρει ο παππάς ότι υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης;; Πας με την κοπέλα σου και κάνετε τη βάφτιση. Αν δεν είναι κοπέλα ε πες είμαστε δύο φίλοι.😜

Δημοσ.

Εκκλησίες -ή καλύτερα, παπάδες- υπάρχουν που να δέχονται. Οπότε είναι θέμα τύχης εάν θα δεχτούν εκεί που οι γονείς έχουν την επιθυμία να γίνει η βάπτιση.

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, papoys1 said:

και που το ξέρει ο παππάς ότι υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης;; Πας με την κοπέλα σου και κάνετε τη βάφτιση. Αν δεν είναι κοπέλα ε πες είμαστε δύο φίλοι.😜

Αν ο ιερέας έχει χιούμορ, θα ρωτήσει "Ποιος από τους 2 σας είναι η νονά;"

• Haha 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, papoys1 είπε

και που το ξέρει ο παππάς ότι υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης;

Θα το αναφερει στο πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης που θα σου ζητησει ;) 

Εγω σε αντιστοιχη περιπτωση πηρα μια βεβαιωση απο τον παπα της ενοριας μου οτι εχω κλεισει θρησκευτικο γαμο για το ερχομενο καλοκαιρι και βαφτισα κανονικα.

• Like 2
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, SagoniasSlutRos είπε

Εγω σε αντιστοιχη περιπτωση πηρα μια βεβαιωση απο τον παπα της ενοριας μου οτι εχω κλεισει θρησκευτικο γαμο για το ερχομενο καλοκαιρι και βαφτισα κανονικα.

Εξαρτάται από τα προσωπικά γούστα του ιερέως ή είναι υποχρεωμένος να το απαγορεύσει?

Δημοσ.
1 hour ago, SagoniasSlutRos said:

On-Topic, αυτό εάν θυμάμαι καλά, είχε κάνει και γνωστός μου. Είχε πάει κάποιο είδους χαρτί ότι έχει κανονίσει γάμο θρησκευτικό και ότι έκανε σύμφωνο στο ενδιάμεσο για άλλους οικονομικούς/οικογενειακούς λόγους. Και το δέχτηκαν.

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, nick_souvlaki είπε

Δεν διαφωνώ εντελώς μαζί σου. Απλά θεωρώ ότι το μυστήριο αυτό έχει να κάνει με το παιδί, τους γονείς και τον νονό (για αυτή την πράξη συγκεκριμένα), και το ότι έχει κάνει σύμφωνο για οποιοδήποτε λόγο δεν αναιρεί την πίστη του και την προσήλωση του σε αυτό το μυστήριο (της βάφτισης). Ούτε τον κάνει λιγότερο πιστό μια επιλογή του στο σύμφωνο συμβίωσης.

Συνεπώς για εμένα δεν θα έπρεπε η εκκλησία και η κάθε εκκλησία, και ο κάθε ιεράρχης (ειδικά όταν πληρώνεται από το κράτος και εμάς) να έχει το δικαίωμα να κρίνει την πίστη του άλλου.

Συμφωνω απολυτα, δεν μπορει να ξερει ο καθε παπας γιατι εχω επιλεξει το συμφωνο ή τον πολιτικο γαμο. Στη δικη μου περιπτωση πχ εκανα αναγκαστικα συμφωνο συμβιωσης για να παρει το δικο μου παιδι το δικο μου ονομα, γιατι δεν προλαβαινα να κανω θρησκευτικο.

Αλλα οπως ειπα, δυστυχως θα πρεπει ομως να ακολουθουμε τους κανονες που εχουν θεσει. Τωρα το θεμα σχεσης κρατους εκκλησιας κλπ ειναι αλλο θεμα.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 minutes ago, nick_souvlaki said:

On-Topic, αυτό εάν θυμάμαι καλά, είχε κάνει και γνωστός μου. Είχε πάει κάποιο είδους χαρτί ότι έχει κανονίσει γάμο θρησκευτικό και ότι έκανε σύμφωνο στο ενδιάμεσο για άλλους οικονομικούς/οικογενειακούς λόγους. Και το δέχτηκαν.

Το θέμα βέβαια δεν το λύνει, καθώς ο TS μπορεί να μην θέλει να κάνει θρησκευτικό γάμο. Εδώ τώρα δεν ξέρω. Δύο λύσεις εντελώς από το μυαλό μου (δεν ξέρω άμα έχουν γίνει ή έχουν δουλέψει).

Μια λύση θα ήταν να πας ευθέως στον παπά και να του πεις ότι δεν μπορείς/θέλεις να κάνεις για ΧΨ λόγους γάμο θρησκευτικό, αλλά ότι πιστεύεις και θέλεις να βαφτίσεις...και να ελπίζεις για το καλύτερο.

Μια άλλη θα ήταν να βρεις από την ευρύτερη οικογένεια και γνωστούς κάποιον γνωστό παπά (άμα υπάρχει) να του πεις το πρόβλημα εμπιστευτικά και άμα μπορείς να κάνεις κάτι για να το αποφύγεις.

Επεξ/σία από nick_souvlaki
Δημοσ.

Ονοματοδοσια. 

Οποιος δεν γουστάρει εκκλησία και το πως λειτουργεί, μπορει να μεινει πιστός στην απλότητα που προσφέρει ο πολιτικός γαμος και η ονοματοδοσια. 

Τα υπόλοιπα είναι "μπορείτε να κάνετε μια εξαιρεση για εμενα; Ειμαι σπεσιοοολ" 

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, Fan είπε

Για να κρατήσω το θεμα στο πρακτικό και ουσιαστικό κομματι του:

Βασικές πληροφοριες:

Βάπτιση: Δικαιολογητικά και Εκκλησία - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE (ekklisiaonline.gr)

Βάπτιση: Τι δικαιολογητικά χρειάζονται- Όλη η διαδικασία - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (vimaorthodoxias.gr)

05062019.pdf (ecclesia.gr)

Αναδοχος:

Ο ανάδοχος του παιδιού δε θα πρέπει να είναι αλλόδοξος ή αλλόθρησκος, ακόμα όμως και εάν είναι ορθόδοξος χριστιανός να μην έχει κάνει μόνο πολιτικό γάμο
Παιδιά που προέρχονται από γονείς που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, βαπτίζονται εφόσον ο Ανάδοχος(νονός) εγγυάται την κατήχηση του νεοφωτίστου.

Δικαιολογητικά:

Οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για να τελεστεί το μυστήριο της βάπτισης του παιδιού σας είναι:

• Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του παιδιού την οποία θα πρέπει να προσκομίσετε στον εφημέριο του ναού της ενορίας σας. Η Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης εκδίδεται από το Ληξιαρχείο του Δήμου που έχετε δηλώσει τη γέννηση του παιδιού.
  • Σε περίπτωση που κάνετε τη βάπτιση σε άλλη εκκλησία απο αυτή που είναι στην ενορία σας, τότε θα πρέπει να ζητήσετε από τον εφημέριο να μεταβιβάσει την ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού στο ναό που θέλετε να τελεσθεί η βάπτιση.
  • Στην εκκλησία θα πρέπει επίσης να προσκομίσετε και το Πιστοποιητικό Γέννησης του παιδιού που σας έδωσαν όταν δηλώσατε τη γέννηση του μωρού στο ληξιαρχείο. Το ένα από τα αντίγραφα που σας έδωσαν έχει επάνω την ένδειξη «για τη βάπτιση».

Αντιστοιχα απο το αλλο site:

Ο νονός του παιδιού δεν μπορεί να είναι αλλόθρησκος και αναφέρεται σε εγκυκλίους της Εκκλησίας ότι δεν μπορεί να είναι Ορθόδοξος που έχει τελέσει μόνο Πολιτικό Γάμο. Επίσης, γονείς που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, μπορούν να βαφτίσουν το παιδί τους, μόνο αν ο νονός είναι Ορθόδοξος (και δεν έχει τελέσει Πολιτικό Γάμο). Δεν θα σας ζητηθεί κάποια πιστοποιητικό γάμου κλπ, αλλά ο ιερέας σε φάση απλής συζήτησης θα εκμαιεύσει την πληροφορία, ρωτώντας σας για παράδειγμα σε ποια εκκλησία παντρευτήκατε.

Αν και δεν προβλέπεται επίσημα η παρα πολλοί ιερείς ζητάνε και πρόσφατη βεβαίωση οικογενειακής καταστασης του αναδόχου για να ελεγξουν εαν εχει κανει ή οχι θρησκευτικό γάμο.

Ενώ υπάρχουν οι επίσημες οδηγίες της Εκκλησίας της Ελλαδος, παρόλα αυτά η κάθε επι τόπου Μητρόπολη μπορει και ακολουθεί την δική της γραμμή. Πιο χαλαρή ή και πιο αυστηρή. Το ίδιο συμβαίνει και σε χαμηλότερο επίπεδο με τον καθε ιερέα. Μπορει και ακολουθει μια αυστηρή ή πιο χαλαρή γραμμή ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του. 

Οπότε εδώ επιλέγετε Μητροπολη με πιο χαλαρό Μητροπολίτη και μετά τσεκαρετε απο εκκλησία σε εκκλησία τι θα σας πουν. Πχ η Ιερα Μητροπολη Δημητριαδος και Αλμυρου (Βολς) ειναι πολυ αυστηρη.

Επίσης εχετε υποψην σας ότι δεν υπάγονται ολες οι περιοχές ουτε και οι εκκλησιες ή τα μοναστήρια ή τα ξωκλησια στην Εκκλησία της Ελλαδας. Οπότε αλλα δεδομενα αναλόγως την περιοχή που θα ειστε πιθανον.

Στην Εκκλησία της Ελλάδος δεν υπάγονται η Εκκλησία Κρήτης, η οποία είναι ημιαυτόνομη, με δική της Σύνοδο και Αρχιεπίσκοπο, καθώς και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, οι οποίες υπάγονται και διοικητικά απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από την Εκκλησια της Κρήτης... οχι καλά νέα. Το καλό βεβαια είναι ότι θέλουν απλα υπευθυνη δηλωση και όχι πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης

Απόφαση σοκ στην Κρήτη: Απαγορεύονται οι νονοί που έχουν κάνει πολιτικό γάμο (flash.gr)

Τι μπορειτε να κανετε. Οχι πολλα. Εξαρταται παντα από το που θα πεσετε.

• Μπορειτε να μην πειτε τιποτε στον ιερεα. Εαν δεν σας ζητήσει βεβαιωση οικογενειακης καταστασης ολα καλα.
  • Μπορείτε να πειτε στον ιερεα ότι εχετε συνάψει συμφωνο συμβιωσης αλλα με σκοπο στο αμεσο μελλον να προχωρήσετε στον θρησκευτικο γαμο
  • Εαν το συμφωνο συμβιωσης ειναι με αλλοθρησκο τότε απλα μπορειτε να θεσετε το γεγονος ως πραγματικο εμποδιο και οχι την έλλειψη πιστης απο εσας.
  • Μπορείτε να κλείσετε εκκλησία για τον μελλοντικό σας γαμο και να παρετε βεβαιωση απο τον ιερεα της. Παρουσιαζετε την βεβαιωση στον ιερεα και προχωρατε στην βαφτιση. Ακυρώνετε την εκκλησια για τον γαμο σας.
  • Μπορειτε να προσπαθήσετε να πεισετε τον ιερεα οτι οντως πιστευετε και οτι οι συνθηκες σας αναγκαζουν να μην εχετε κανει τον θρησκευτικο γαμο.
  • Επιλεγετε εκκλησια που δεν ανήκει στην Εκκλησια της Ελλαδος.
  • Εαν ζητηθεί υπευθυνη δηλωση με ευθυνη σας την παρεχετε.
  • Εννοειται οτι θα ψαξετε να βρειτε Μητροπολη και ιερεα που να ειναι πιο χαλαροί σε αυτα τα θεματα ή να ζητουν μονο τα τυπικα εγγραφα.
Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...