Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Petros Electron είπε

Εντάξει και τι παει να πει αυτό?. 20 με 25Α ασφάλεια ειναι οκ. 4kW είναι η αντίσταση του θερμοσίφωνα στα 230V έχουμε 17,4Α.
Οσο για το ΔΔΕ γιατι λες οτι είναι λάθος αν είναι πριν την γενική ασφάλεια?. Μην ξεχνας οτι η 1η γενική ασφάλεια είναι στο ρολόι και μετά στον πινάκα μας.
Βάση ΕΛΟΤ (ΕΛΟΤ HD 384 στο νέο πρότυπο ΕΛΟΤ 60364) δεν υπήρχε κάποιος κανονισμός, νομίζω τα τελευταία χρονιά κατι προστέθηκε, αλλα και παλι τεχνικά δεν βλεπω πρόβλημα αν ειναι το ΔΕΕ πριν την γενική ασφάλεια, συνήθως μπαίνει μετα οπως έγραψες. Και εγω στον δικο μου πινακα το ΔΔΕ ειναι 1ο από το ρολόι και πριν απο την κεντρική ασφάλεια. Γνωρίζεις ηλεκτρολογικά να μας πεις γιατι δεν ειναι σωστό ? 😎

άμα το καλώδιο της παροχής του θερμοσίφωνα μπορεί να αντέξει το ρεύμα πριν την ενεργοποίηση του μικροαυτόματου σε υπερρεύματα δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά αν δεν μπορει να το αντέξει υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

η γενική ασφάλεια στις εγκαταστάσεις βρίσκεται στο γενικό πίνακα όχι στο κιβώτιο του μετρητή και οι δδε χρειάζονται προστασία από βραχυκυκλώματα

Επεξ/σία από nvel
Δημοσ.
18 ώρες πριν, SeNNinhA είπε

Η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκαταλαβαινω το λόγο που δεν πληρώνουμε έναν σοβαρό επαγγελματία ηλεκτρολόγο να έρθει και αρχικά να ελέγξει την εγκατάσταση μας (είναι υποχρεωτικο αλλωστε κάθε 10 χρόνια) και να προβεί σε όποιες αναβαθμίσεις είναι απαραίτητες σε δεύτερη φάση, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε ευχαρίστως 500αρικα (τουλάχιστον) για την αγορά κινητών κάθε 2-3 χρόνια.

Πρεπει να βρεις επαγγελματια που ειναι διατεθειμενος να ερθει και να κανει πραγματικο ελεγχο σε καθε πριζα και καθε συσκευη.Καλη τυχη με αυτο,δεν υπαρχει κανενας.

Δημοσ.
55 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Πρεπει να βρεις επαγγελματια που ειναι διατεθειμενος να ερθει και να κανει πραγματικο ελεγχο σε καθε πριζα και καθε συσκευη.Καλη τυχη με αυτο,δεν υπαρχει κανενας.

Εαν τον πληρώσεις σωστα για την ωρα απασχολησής του θα βρεις.

Εαν θελεις να τον πληρωσεις ψιχουλα διοτι θεωρεις χαρατσι τα πιστοποιητικα του τοτε δεν θα βρεις.

Υπαρχουν οπως σε ολα τα επαγγελματα σοβαροί και ικανοι επαγγελματίες.

Ενας ευσυνείδητος και σωστός επαγγελματιας θα ερθει με μεγάλη του χαρά σε πελάτη που θα του ζητήσει να κάνει πραγματικά την δουλειά του οπως πρεπει και θα είναι ανοιχτός στις συμβουλές για την σωστή αναβάθμιση της εγκαταστασης εαν ειναι απαραιτητο.

Δεν υπαρχουν πολλοι τετοιοι πελατες και προσωπικά παω με μεγαλη μου χαρα σε αυτους. Και σκοντο στην τιμη ειμαι διατεθημενος να κανω οταν με αφηνουν να κανω την δουλεια μου οπως πρεπει και ακουνε τις συμβουλες μου (δεν ειμαι ηλεκτρολογος αλλα πολιτικος μηχανικος).

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

Δεν υπαρχουν πολλοι τετοιοι πελατες και προσωπικά παω με μεγαλη μου χαρα σε αυτους. Και σκοντο στην τιμη ειμαι διατεθημενος να κανω οταν με αφηνουν να κανω την δουλεια μου οπως πρεπει και ακουνε τις συμβουλες μου (δεν ειμαι ηλεκτρολογος αλλα πολιτικος μηχανικος).

Λες οτι δεν εισαι ηλεκτρολογος,αρα ουτε εσυ το κανεις αυτο.

Το καλυτερο που εχει πετυχει μεχρι στιγμης ειναι καποιος που ελεγξε καθε πριζα,και ναι δεν ηταν ο φτηνοτερος της αγορας και με ενδιαφερε ο χωρος να ειναι ασφαλης (εργασιακος σε κατασκευη 20+ ετων),οχι τοσο το πιστοποιητικο.

Δημοσ.

όταν ένας επαγγελματίας πληρωθεί φυσικά και μπορει να ελέγξει τα πάντα, με 40 και 50 ευρώ όμως αγοράζετε υπηρεσίες μόνο από μαστοράντζες και μαϊμού μετρήσεις

• Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, nvel είπε

όταν ένας επαγγελματίας πληρωθεί φυσικά και μπορει να ελέγξει τα πάντα, με 40 και 50 ευρώ όμως αγοράζετε υπηρεσίες μόνο από μαστοράντζες και μαϊμού μετρήσεις

Μεγάλη κουβέντα...

Πως μπαίνεις στη διαδικασία να βρεις ποιος είναι μαστοράντζα ή όχι;

Ακόμη κι από γνωστό - γνωστού κινδυνεύεις να πέσεις σε άσχετο...

Όσο αφορά για το ποια είναι τελικά η σωστή αμοιβή ενός σωστού επαγγελματία, είναι ερώτημα που φυσικά δεν απαντάται...

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Μεγάλη κουβέντα...

Όσο αφορά για το ποια είναι τελικά η σωστή αμοιβή ενός σωστού επαγγελματία, είναι ερώτημα που φυσικά δεν απαντάται...

Ερευνα αγορας, συστασεις, ελεγχος προηγουμενων εργασιων κλπ. Οπως παντα αξιολογηση των συστασεων αναλογως απο που προερχονται και την εργασια που αναφερονται.

Σε καθε περιπτωση πρεπει οπως παντα να γινεται μια εγγραφη συμφωνια που να αναφερεται το τι εργασιες θα κανει και με ποιον τροπο και το ποσο κοστιζουν αναλυτικα κατα το δυνατον.

Για το τελευταιο ειναι ευκολο να μαζεψεις πληροφοριες για το τι πρεπει να γινει και το πως πρεπει να γινει οπως και με ποια εργαλεια. Ακομη και μεσα απο εδω ή σε forum ηλεκτρολογων θα βρεις την πληροφορια.

Ξεκαθαριζεις το τι θελεις να γινει και πως με αυτον που επελεξες.

Εαν τον δεις και αρχιζει, τα ξερεις ναι μεν αλλα, και τα τι το θελεις αυτο τωρα, εγω θα στο κανω πιο ευκολα και γρηγορα αλλιως και αυτο δεν το εχει ζητησει κανεις κλπ κλπ απλα κοβεις μακρια για τον επομενο.

Εαν τον δεις να λεει, μπραβο ρε φιλε, πως και το ζητας, σπανια μου λενε να γινει ετσι σωστα κλπ τοτε θεωρω οτι εισαι με το σωστο ατομο.

Κανενας δεν σου διασφαλιζει τιποτε αλλα μπορεις να αυξησεις τις πιθανοτητες σου.

Σε καθε περιπτωση ειναι καλυτερη επιλογη απο το DΙΥ που θελει ο αλλος να κανει στον πινακα του και να τοποθετησει μονος του επιτηρητη τασης με οδηγιες απο το forum.....

Δημοσ.
17 hours ago, nickol-us said:

Μεγάλη κουβέντα...

Για τους ηλεκτρολόγους, υπάρχει ο σύνδεσμος. Όσοι είναι εγγεγραμένοι, είναι νόμιμοι και πιστοποιημένοι. Και αν πάει κάτι στραβά, μπορεί να καταγγελθεί στον σύνδεσμο. Φαντάζομαι ότι ισχύει και για τα άλλα επαγγέλματα.

Όταν γίνονται όλα νόμιμα, ακόμα και στην στραβή υπάρχει διέξοδος και εξασφάλιση. Αλλά κοστίζει. Και δεν μας αρέσει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, nickol-us είπε

Μεγάλη κουβέντα...

Πολύ απλά ζητάς απόδειξη.

Αν δεν δέχεται με τίποτα να σου κόψει απόδειξη τότε κατά 99% δεν είναι επαγγελματίας.

Αν σου κόψει έστω και 5€ απόδειξη (θα πρέπει να επαληθεύσεις μέσω του QR ότι είναι έγκυρη) τότε έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος και επειδή θα έχει κυρώσεις αν πάθει κάποιος κάτι θα προσπαθεί να είναι σωστός, να μαθαίνει, να αγοράζει σωστά εργαλεία και να βαθμονομεί τον εξοπλισμό του κάθε χρόνο.

Ποια είναι η σωστή αμοιβή όντως δεν μπορώ να σου απαντήσω αλλά μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι όποιος ζητάει κάτω από 250€ για ένα διαμέρισμα δεν κάνει όλες τις απαραίτητες μετρήσεις.

Επεξ/σία από StavrosD
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιρνεις όλους τους φίλους και γνωστούς τους λες ότι ψάχνεις καλό επαγγελματία. Πχ:

...θα πας στον χ (άκουσες προστακτική, σήκω φύγε)

...θα πεις ότι σε στέλνω (ο φίλος σου είναι κόπανος, σήκω φύγε)

...ο χ είναι φτηνός (θα σου κάνει φτηνοδουλειά)

...ο χ είναι καλό παιδί (ο χ είναι μαλάκας)

...παω σε αυτόν 20 χρόνια (δεν έχει καμία απολύτως σημασία και προφανώς αυτό είναι το μόνο επιχείρημα του φίλου σου)

...θα έχεις τελειώσει αυθημερόν (δεν ζήτησες ταχύτητα και τσαπατσουλιά, αγνόησε τον)

...θα πας στον Κωστάκη (υπερβολική οικιότητα, αγνόησε τον δεν είναι επαγγελματίας)

...θα σου κάνει καλή δουλειά. (σε αυτόν θα πας. Κάνει ακριβώς αυτό που ζήτησες. Καλή δουλειά)

Επεξ/σία από gizaha
Δημοσ.
2 ώρες πριν, gizaha είπε

...θα σου κάνει καλή δουλειά. (σε αυτόν θα πας. Κάνει ακριβώς αυτό που ζήτησες. Καλή δουλειά)

Συγνώμη που θα κάνω το πνεύμα αντιλογίας μα η πλειοψηφία δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να κρίνει ποιος είναι αυτός που κάνει καλή και σωστή δουλειά, ούτε πως αυτό ορίζεται...

• Like 2
Δημοσ.
Στις 24/5/2024 στις 12:10 ΜΜ, nickol-us είπε

Συγνώμη που θα κάνω το πνεύμα αντιλογίας μα η πλειοψηφία δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να κρίνει ποιος είναι αυτός που κάνει καλή και σωστή δουλειά, ούτε πως αυτό ορίζεται...

Χαίρομαι που συμφωνούμε.

Σκοπός δεν είναι να πας σε αυτόν που θα σου πει που να πας αλλά να αποκλείσεις όλα τα άλλα γίδια ώστε να μείνει η μειοψηφία που λέει το σωστό.

Το πνεύμα αντιλογίας περίμενα τόση ώρα.

Δημοσ.
Στις 24/5/2024 στις 12:10 ΜΜ, nickol-us είπε

Οχι. Ποτέ δεν γνωριζεις. Η ζωή δεν δίνει εγγυήσεις. Δεν γνωρίζεις εάν το κρέας από το χασάπη θα είναι καλό ή εάν πρέπει να πας σε άλλο κρεοπωλείο. Δεν γνωρίζεις εάν ο γιατρός σου είναι καλός. Δεν γνωρίζεις εάν ο καθηγητής στα ιδιαίτερα που χρυσοπληρώνεις ειναι καλός. Δεν γνωρίζεις εάν ο υδραυλικός σου είναι καλός ή το συνεργείο για το αυτοκίνητο σου ακόμη και εάν είναι εξουσιοδοτημενο ή και αντιπροσωπεία.

Παρόλα αυτά προσπαθείς να βελτιώσεις τις πιθανότητες σου και να πετύχεις κάποιον καλό (ή τουλάχιστον όχι κακό) κάνοντας την δική σου έρευνα αγοράς.

Οπως κάνεις ακριβώς εδώ ρωτωντας να μάθεις όχι ποιος είναι ο καλός αλλά τι τύπου έλεγχο πρέπει να σου κάνει και πως και με τι ώστε να μπορείς χοντρικά να κρίνεις τι σου παρέχει αυτός που θα έρθει.

Φυσικά όταν ψάχνεις τον πιο φθηνό αναγκαστικά μειώνεις στο ελάχιστο τις πιθανότητες σου να πετύχεις καλό. Όταν ακόμη και στον καλό προσπαθείς να τον πείσεις να σου δώσει προσφορά με το 1/3 της τιμής του απλά εξαφανίζεις τις πιθανότητες σου να δεχθεί να έρθει. Όταν αναμένεις να σου κάνει καλή δουλειά αλλά κοψοχρονια δεν ξέρω τι πιθανότητες δίνεις εσύ στον εαυτό σου να πετύχεις τον καλό σε περίοδο απόλυτης αναγκης.

Όχι. Το να δώσεις πολλά ποτέ δεν σου εξασφαλίζει την ποιότητα αλλά σου δίνει περισσότερες πιθανότητες σε αυτή. Αλλά το να δώσεις λίγα σε βάζει κατά κανόνα σε μπελάδες.

Ένας κακός μάστορας όσα και να του δώσεις κακός μάστορας θα παραμείνει αφού δεν έχει μάθει να κάνει την δουλεια του σωστά.

Ένας καλός μάστορας ακόμη και εάν από ανάγκη θα έρθει να σου δουλέψει ακόμη και με χασούρα και πάλι θα σου κάνει τουλάχιστον αξιοπρεπή δουλειά μιας και έτσι έχει μάθει να δουλεύει ούτως ή άλλως. Δεν είναι η αμοιβή που τον κάνει να δουλευει σωστά.

Το βέλτιστο είναι να γνωρίζεις όσο το δυνατόν περισσότερα για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει ώστε στις συζητήσεις να μπορείς να ξακαθαρισεις ακριβώς το τι θέλεις και πως το θέλεις. Φαίνεται άμεσα ποιος θα αρχίσει να στο αναλύει περισσότερο (άρα το γνωρίζει και είναι διατεθημενος να στο προσφέρει) και ποιος θα αρχίσει να δαγκώνεται, να σου λέει τι τα θέλεις τώρα αυτά, άχρηστα πραγματα, κανένας δεν το κάνει, άστο θα στο κάνω εγώ αλλιώς που ξέρω κλπ κλπ.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, SeNNinhA είπε

Οχι. Ποτέ δεν γνωριζεις. Η ζωή δεν δίνει εγγυήσεις. Δεν γνωρίζεις εάν το κρέας από το χασάπη θα είναι καλό ή εάν πρέπει να πας σε άλλο κρεοπωλείο. Δεν γνωρίζεις εάν ο γιατρός σου είναι καλός. Δεν γνωρίζεις εάν ο καθηγητής στα ιδιαίτερα που χρυσοπληρώνεις ειναι καλός. Δεν γνωρίζεις εάν ο υδραυλικός σου είναι καλός ή το συνεργείο για το αυτοκίνητο σου ακόμη και εάν είναι εξουσιοδοτημενο ή και αντιπροσωπεία.

Παρόλα αυτά προσπαθείς να βελτιώσεις τις πιθανότητες σου και να πετύχεις κάποιον καλό (ή τουλάχιστον όχι κακό) κάνοντας την δική σου έρευνα αγοράς.

Οπως κάνεις ακριβώς εδώ ρωτωντας να μάθεις όχι ποιος είναι ο καλός αλλά τι τύπου έλεγχο πρέπει να σου κάνει και πως και με τι ώστε να μπορείς χοντρικά να κρίνεις τι σου παρέχει αυτός που θα έρθει.

Φυσικά όταν ψάχνεις τον πιο φθηνό αναγκαστικά μειώνεις στο ελάχιστο τις πιθανότητες σου να πετύχεις καλό. Όταν ακόμη και στον καλό προσπαθείς να τον πείσεις να σου δώσει προσφορά με το 1/3 της τιμής του απλά εξαφανίζεις τις πιθανότητες σου να δεχθεί να έρθει. Όταν αναμένεις να σου κάνει καλή δουλειά αλλά κοψοχρονια δεν ξέρω τι πιθανότητες δίνεις εσύ στον εαυτό σου να πετύχεις τον καλό σε περίοδο απόλυτης αναγκης.

Όχι. Το να δώσεις πολλά ποτέ δεν σου εξασφαλίζει την ποιότητα αλλά σου δίνει περισσότερες πιθανότητες σε αυτή. Αλλά το να δώσεις λίγα σε βάζει κατά κανόνα σε μπελάδες.

Ένας κακός μάστορας όσα και να του δώσεις κακός μάστορας θα παραμείνει αφού δεν έχει μάθει να κάνει την δουλεια του σωστά.

Ένας καλός μάστορας ακόμη και εάν από ανάγκη θα έρθει να σου δουλέψει ακόμη και με χασούρα και πάλι θα σου κάνει τουλάχιστον αξιοπρεπή δουλειά μιας και έτσι έχει μάθει να δουλεύει ούτως ή άλλως. Δεν είναι η αμοιβή που τον κάνει να δουλευει σωστά.

Το βέλτιστο είναι να γνωρίζεις όσο το δυνατόν περισσότερα για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει ώστε στις συζητήσεις να μπορείς να ξακαθαρισεις ακριβώς το τι θέλεις και πως το θέλεις. Φαίνεται άμεσα ποιος θα αρχίσει να στο αναλύει περισσότερο (άρα το γνωρίζει και είναι διατεθημενος να στο προσφέρει) και ποιος θα αρχίσει να δαγκώνεται, να σου λέει τι τα θέλεις τώρα αυτά, άχρηστα πραγματα, κανένας δεν το κάνει, άστο θα στο κάνω εγώ αλλιώς που ξέρω κλπ κλπ.

Ισως ο καλύτερος τρόπος ειναι να ρωτάς ποιος επαγγελματίας θα σου κάνει την παγαποντιά που "θες" .Πχ ηλεκτρολογός που θα σου φτιάξει την ΥΔΕ κλπ χωρίς να έρθει καν στο οίκημα.Σε αυτόν ρίχνεις άκυρο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...