Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, tzitzikas2 είπε

Ειδικά σε παλιά σπίτια που ή γείωση είναι για το ανάθεμα και δεν έχουν και ρελέ διαφυγής αν κάνεις μπάνιο με ανοικτό θερμοσίφωνα βάζεις την ζωή σου σε κίνδυνο. Αλλά και στα υπόλοιπα σπίτια, όσο σύγχρονα ηλεκτρολογικά και να έχουν θα πρέπει να έχουμε κλείσει τον αυτόματο του θερμοσίφωνα ο οποίος επιβάλεται να αποκόπτει και τον ουδέτερο εκτός από την φάση.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκαταλαβαινω το λόγο που δεν πληρώνουμε έναν σοβαρό επαγγελματία ηλεκτρολόγο να έρθει και αρχικά να ελέγξει την εγκατάσταση μας (είναι υποχρεωτικο αλλωστε κάθε 10 χρόνια) και να προβεί σε όποιες αναβαθμίσεις είναι απαραίτητες σε δεύτερη φάση, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε ευχαρίστως 500αρικα (τουλάχιστον) για την αγορά κινητών κάθε 2-3 χρόνια.

Δεν γκρεμίζεις το σπίτι για να αλλάξεις ή να βελτιώσεις τον πίνακα.

Το να ξεβιδωσει και να ελέγξει και την κατάσταση της αντίστασης του θερμοσίφωνα και την σωστή συνδεσμολογια του είναι υπόθεση μερικών ακόμη λεπτών.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

Η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκαταλαβαινω το λόγο που δεν πληρώνουμε έναν σοβαρό επαγγελματία ηλεκτρολόγο να έρθει και αρχικά να ελέγξει την εγκατάσταση μας (είναι υποχρεωτικο αλλωστε κάθε 10 χρόνια) και να προβεί σε όποιες αναβαθμίσεις είναι απαραίτητες σε δεύτερη φάση, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε ευχαρίστως 500αρικα (τουλάχιστον) για την αγορά κινητών κάθε 2-3 χρόνια.

Το να ξεβιδωσει και να ελέγξει και την κατάσταση της αντίστασης του θερμοσίφωνα και την σωστή σύνδεσμο λόγια του είναι υπόθεση μερικών ακόμη λεπτών.

Δυστυχώς στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι έλεγχοι των εγκαταστάσεων είναι χαράτσι. Το έχω συναντήσει πολλές φορές στην δουλειά μου ως μηχανικός όπου ιδιοκτήτες θεωρούν χαράτσι τον 4ετη έλεγχο στεγανότητας και την ετήσια συντήρηση λέβητα αερίου και άλλων καυσίμων που προβλέπονται και τα 2 από την νομοθεσία.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, sstratos είπε

Ερώτηση (κάπως) σχετική. Πρίν απο 3-4 χρόνια έβαλα ρελέ διαρροής (αντιηλεκτροπληξιακό) στον πίνακα και δουλεύει κανονικά (το δοκιμάζω καθε 4-5 μήνες και επίσης οταν χάλασε το πλυντήριο και έβγαλε νερά απο κάτω , αμέσως έπεσε).

Οταν ο ηλεκτρολόγος έβαλε το ρελέ , με ρώτησα απο που ανάβω τον θερμοσίφωνα. Του έδειξα την ασφάλεια , και μου είπε οτι καλό ειναι να βάλω ενα διακοπτάκι δίπλα στην ασφάλεια , και να ανοιγοκλείνω απο τον διακόπτη τον θερμοσίφωνα (ουσιαστικά η ασφάλεια παραμένει πάντα ανεβασμένη).

Κλείνοντας το διακοπτάκι , είναι αρκετό ή πρέπει να κατεβάζω ΚΑΙ την ασφάλεια ???

ρελε

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

διακοπτης 

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

ολος ο πίνακας για τους πινακο-λάγνους 🤣

Απόκρυψη περιεχομένων

Λοιπον για να σου λυσω την απορια σου, ο ηλεκτρολόγος σου ειναι σωστός.
Εχει βαλει και ασφαλεια αλλα και διακόπτη.

Η ασφάλεια ειναι αριστερά και ο διακοπτης δεξια. Ο διακόπτης κανει απομόνωση και του ουδέτερου, οποτε την ασφάλεια την εχεις παντα ανοικτή και αναβεις - κλεινεις τον θερμοσιφωνα απο τον διακοπτη και μονο απο εκει.

Ο λογος ειναι οτι η ασφαλεια δεν πρεπει να ανοιγοκλείνει διότι αποδυναμώνεται και επισης δημιουργείται κάποιος σπινθήρας (arc) καθε φορα που παίρνει φορτιο η στο ξεκίνημα η αντισταση του θερμοσίφωνα. Η ασφάλεια ειναι μονοπολική ειναι ασφαλίζει μονο την φαση της αντίστασης, ενω ο διακόπτης διακόπτει την τροφοδοσία φασης-ουδετερου

Edit, με προλαβε ο @teot αλλα το αφηνω εδω για να γνωριζουν οσοι διαβασαν το νημα. :)

Επεξ/σία από Petros Electron
  • Like 3
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

Το να ξεβιδωσει και να ελέγξει και την κατάσταση της αντίστασης του θερμοσίφωνα και την σωστή σύνδεσμο λόγια του είναι υπόθεση μερικών ακόμη λεπτών.

Προφανώς γιατί δεν έχουμε συνηθίσει στις έννοιες "συντήρηση" και "έλεγχος".

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και το σαθρό της αγοράς των "επαγγελματιών" που αν ρωτήσεις για σοβαρό έλεγχο (πολλοί) θα σου πουν "έλα μωρέ τώρα"

Άλλωστε δεν είναι άγνωστα τα "πιστοποιητικά" που εκδίδονται από άνθρωπο που δεν πάτησε ποτέ στο χώρο του έργου. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί (προφανώς όχι όλοι) που είναι υπεύθυνοι για έκδοση πιστοποιητικού ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (ηλεκτρολόγοι), ενεργειακό πιστοποιητικό (μηχανικοί) και άλλα σχετικά, να έχουν κάνει τη δουλειά τους σαν...remote working. Αφού βγάζουν τα πιστοποιητικά από απόσταση :P

• Like 3
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

Πολυ σωστά το γράφεις και επίσης να προσθέσω οτι μετα απο κάποια χρόνια πρεπει να γινονται και συσφίξεις στον πινάκα μας. Δεν ειναι λιγες οι φορες που εχουν παρει φωτια οι πινάκες απο χαλαρές συνδέσεις.
Εγω κάνω ανα 2 χρόνια, ευτυχώς είμαι εγω ο ηλεκτρολόγος οποτε δεν πληρώνω τον μάστορα :P

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Petros Electron είπε

Η ασφάλεια ειναι αριστερά και ο διακοπτης δεξια. Ο διακόπτης κανει απομόνωση και του ουδέτερου, οποτε την ασφάλεια την εχεις παντα ανοικτή και αναβεις - κλεινεις τον θερμοσιφωνα απο τον διακοπτη και μονο απο εκει.

Ο λογος ειναι οτι η ασφαλεια δεν πρεπει να ανοιγοκλείνει διότι αποδυναμώνεται και επισης δημιουργείται κάποιος σπινθήρας (arc) καθε φορα που παίρνει φορτιο η στο ξεκίνημα η αντισταση του θερμοσίφωνα. Η ασφάλεια ειναι μονοπολική ειναι ασφαλίζει μονο την φαση της αντίστασης, ενω ο διακόπτης διακόπτει την τροφοδοσία φασης-ουδετερου

Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι αρκετές φορές οι χρήστες επιλέγουν (κακώς) να ανοιγοκλείνουν την ασφάλεια και όχι τον (διπλό) διακόπτη καθώς αυτός (ο διπλός διακόπτης) είναι κάπως πιο..."κουραστικός" (πιο "βαρύς") στο ανοιγοκλείσιμο

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι αρκετές φορές οι χρήστες επιλέγουν (κακώς) να ανοιγοκλείνουν την ασφάλεια και όχι τον (διπλό) διακόπτη καθώς αυτός (ο διπλός διακόπτης) είναι κάπως πιο..."κουραστικός" (πιο "βαρύς") στο ανοιγοκλείσιμο

Διότι ποτέ δεν έχουν δοθεί εγγραφες οδηγίες χρήσης από κανεναν.

31 λεπτά πριν, tzitzikas2 είπε

Δυστυχώς στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι έλεγχοι των εγκαταστάσεων είναι χαράτσι. Το έχω συναντήσει πολλές φορές στην δουλειά μου ως μηχανικός όπου ιδιοκτήτες θεωρούν χαράτσι τον 4ετη έλεγχο στεγανότητας και την ετήσια συντήρηση λέβητα αερίου και άλλων καυσίμων που προβλέπονται και τα 2 από την νομοθεσία.

Όλοι έτσι πιστεύουν μέχρι να γινει η στραβή

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Petros Electron είπε

ναι είναι σωστός, ασφάλισε θερμοσίφωνα με 25A και έβαλε το δδε πριν την γενική ασφάλεια

• Confused 1
Δημοσ.

Μία αιτία ς που δεν πρέπει να είναι αναμένος είναι ότι  η γειώσεις σπανίως είναι εντάξει. Άλλο τόσο σπάνια φωνάζουμε ηλεκτρολόγο με γειωσόμετρο, να μετρήσει.

Δημοσ.
43 minutes ago, Petros Electron said:

Πολυ σωστά το γράφεις και επίσης να προσθέσω οτι μετα απο κάποια χρόνια πρεπει να γινονται και συσφίξεις στον πινάκα μας. Δεν ειναι λιγες οι φορες που εχουν παρει φωτια οι πινάκες απο χαλαρές συνδέσεις.
Εγω κάνω ανα 2 χρόνια, ευτυχώς είμαι εγω ο ηλεκτρολόγος οποτε δεν πληρώνω τον μάστορα :P

Πάνω σε αυτό, αν μου βρεις εμένα ηλεκτρολόγο που να σφίγγει το ραγοϋλικό με δυναμοκατάβιδο στα σωστά Nm που λέει το κάθε εξάρτημα, θα κάτσω να με γ...

Γενικά συμφωνώ σε αυτά που είπαν και οι προηγούμενοι για τους ελέγχους και ότι οι μηχανικοί, οι οποίοι τελικά έχουν την ευθύνη για όλο το έργο, θα μπορούσαν να ήταν λίγο πιο αυστηροί. Αλλά και εμείς μπαίνουμε σε αυτόν τον κύκλο της βιασύνης και της τσαπατσουλιάς.

Αλλά πείτε μου, αν πείτε σε ένα έργο ο υπεύθυνος μηχανικός δεν υπογράψει ότι όλα έγιναν καλώς επειδή ο ηλεκτρολόγος δεν έχει σφίξει το ραγοϋλικό με δυναμοκατάβιδο, τι έχει να ακούσει;;;;;;; Θα ξαναβρεί δουλειά;;;;;

Δημοσ.
On 20/05/2024 at 17:02, tsiridim said:

mpanio-ilektroplixia-kopela-4.jpgΗ κοπελα (κ κυρίως ο σπιτονοικοκυρής) ηταν υποχρεωμενοι απο το νομο του 2006 να εχουν εγκαταστησει ρελε διαρροης 30mA.

Αν εχει γινει σωστη ηλεκτρολογικη εγκατασταση, με σωστη γειωση, δεν υπαρχει κινδυνος.

Πολυ πιο επικινδυνο ειναι να κανεις μπανιο οταν αστραφτει εξω, κ πεσει ενας κεραυνος στο ηλιακο.
ποσοι ομως το κανουν.

Για προσθετη ααφαλεια μονο για το θερμοσιφωνα πχ στο παταρι,  η στο ταχυμποιλερ του νεροχυτη μπορει να συνδεθει ενα επιπλεον ρελε πιο ευαισθητο στα 10mA (κοστος+40€)

Στη ξεχωριστή γραμμή του πίνακα που έχω τραβήξει για το ενυδρείο έχει νόημα να βάλω πιο ευαίσθητο ρελέ?? Αν και ποτέ δεν βάζω χέρι μέσα χωρίς λαστιχένιες παντόφλες 

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, nautilus7 είπε

Πάνω σε αυτό, αν μου βρεις εμένα ηλεκτρολόγο που να σφίγγει το ραγοϋλικό με δυναμοκατάβιδο στα σωστά Nm που λέει το κάθε εξάρτημα, θα κάτσω να με γ...

Γενικά συμφωνώ σε αυτά που είπαν και οι προηγούμενοι για τους ελέγχους και ότι οι μηχανικοί, οι οποίοι τελικά έχουν την ευθύνη για όλο το έργο, θα μπορούσαν να ήταν λίγο πιο αυστηροί. Αλλά και εμείς μπαίνουμε σε αυτόν τον κύκλο της βιασύνης και της τσαπατσουλιάς.

Αλλά πείτε μου, αν πείτε σε ένα έργο ο υπεύθυνος μηχανικός δεν υπογράψει ότι όλα έγιναν καλώς επειδή ο ηλεκτρολόγος δεν έχει σφίξει το ραγοϋλικό με δυναμοκατάβιδο, τι έχει να ακούσει;;;;;;; Θα ξαναβρεί δουλειά;;;;;

Εδώ σε χώρους πιο "φιλικούς" προς τα ροπόκλειδα (πχ αυτοκίνηση) όπου περισσότεροι (εργαζόμενοι αλλά και πελάτες) γνωρίζουν τις σχετικές ανάγκες και δεν το εφαρμόζουν κι εσύ το ψάχνεις σε ηλεκτρολογικό πίνακα;;;

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, nvel είπε

ναι είναι σωστός, ασφάλισε θερμοσίφωνα με 25A και έβαλε το δδε πριν την γενική ασφάλεια

Εντάξει και τι παει να πει αυτό?. 20 με 25Α ασφάλεια ειναι οκ. 4kW είναι η αντίσταση του θερμοσίφωνα στα 230V έχουμε 17,4Α.
Οσο για το ΔΔΕ γιατι λες οτι είναι λάθος αν είναι πριν την γενική ασφάλεια?. Μην ξεχνας οτι η 1η γενική ασφάλεια είναι στο ρολόι και μετά στον πινάκα μας.
Βάση ΕΛΟΤ (ΕΛΟΤ HD 384 στο νέο πρότυπο ΕΛΟΤ 60364) δεν υπήρχε κάποιος κανονισμός, νομίζω τα τελευταία χρονιά κατι προστέθηκε, αλλα και παλι τεχνικά δεν βλεπω πρόβλημα αν ειναι το ΔΕΕ πριν την γενική ασφάλεια, συνήθως μπαίνει μετα οπως έγραψες. Και εγω στον δικο μου πινακα το ΔΔΕ ειναι 1ο από το ρολόι και πριν απο την κεντρική ασφάλεια. Γνωρίζεις ηλεκτρολογικά να μας πεις γιατι δεν ειναι σωστό ? 😎

36 λεπτά πριν, nautilus7 είπε

Φιλε μου για να κάνεις συσφίξεις δεν χρειάζεται δυναμοκατάβιδο, εδω σε μεση ταση δεν σφίγγουμε με δυναμοκατάβιδο. Σε υψηλή ναι :) Ας είναι σφιγμένο το ραγοϋλικό με το χέρι για να αποφύγουμε σπινθήρες που θα καψουν τα καλωδια και τα ραγοϋλικα και ολα καλα, ενας ηλεκτρολογος ξερει πως και ποσο να σφίξει τα καλωδια και τις μπαρες 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 minutes ago, haris_216 said:

Εδώ σε χώρους πιο "φιλικούς" προς τα ροπόκλειδα (πχ αυτοκίνηση) όπου περισσότεροι (εργαζόμενοι αλλά και πελάτες) γνωρίζουν τις σχετικές ανάγκες και δεν το εφαρμόζουν κι εσύ το ψάχνεις σε ηλεκτρολογικό πίνακα;;;

Όχι, δεν έχω τέτοιες αυταπάτες... Απλά επειδή η κουβέντα πάει από κάποιους προς "την ευθύνη του μηχανικού"...

3 minutes ago, Petros Electron said:

Φιλε μου για να κάνεις συσφίξεις δεν χρειάζεται δυναμοκατάβιδο, εδω σε μεση ταση δεν σφίγγουμε με δυναμοκατάβιδο. Σε υψηλη ναι :) Ας είναι σφιγμένο το ραγοϋλικό με το χέρι για να αποφύγουμε σπινθήρες που θα καψουν τα καλωδια και τα ραγοϋλικα και ολα καλα

Υποθέτω ότι γνωρίζεις ότι κάθε διακόπτης, ασφάλεια, ρελέ, κτλ αναφέρει συνήθως και διαφορετικά Nm που πρέπει να τα σφίξεις ε; Έχεις τόσο ακριβές χέρι;

Επεξ/σία από nautilus7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, nautilus7 είπε

Υποθέτω ότι γνωρίζεις ότι κάθε διακόπτης, ασφάλεια, ρελέ, κτλ αναφέρει συνήθως και διαφορετικά Nm που πρέπει να τα σφίξεις ε; Έχεις τόσο ακριβές χέρι;

Σαφως και το γνωρίζω φιλε μου!, ειναι υποχρεωμένος ο κατασκευαστής να το αναφέρει!. Δεν είμαι αντίθετος πάνω σε αυτο, Απλα θέλω να πω στην ολη ιστορια οτι ειναι σημαντικο να κάνουμε συσφίξεις και έλεγχο στον πινακα μας καθε ΧΧ χρόνια απο το να μην κάνουμε καθόλου γιατι πχ δεν θα βρούμε ηλεκτρολόγο που να εχει γνώσεις (όρεξη 🤣)  και δυναμοκατσαβιδο.

27 λεπτά πριν, jimsomebody είπε

Στη ξεχωριστή γραμμή του πίνακα που έχω τραβήξει για το ενυδρείο έχει νόημα να βάλω πιο ευαίσθητο ρελέ?? Αν και ποτέ δεν βάζω χέρι μέσα χωρίς λαστιχένιες παντόφλες 

Οχι δεν εχει νοημα. Την γείωση να εχεις σιγουρέψει μονο οτι υπαρχει στην εξτρα γραμμη και ειναι και σωστη απο πλευρας εγ/σης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...