Επισκέπτης Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) Παίδες, οι μέρες που ένας τίτλος γιατρού-μηχανικού-δικηγόρου, ειδικά απο τα 2-3 μεγάλα και γνωστά ΑΕΙ, που θεωρούνταν κάτι σαν τίτλος τιμής, εχει πλέον περάσει οριστικά. Και αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα δεν είχες Harvard, Yale, Caltech & MIT vs the rest. Είχες απλά σχολές που διαφήμιζαν σαν δείκτη ποιότητας τις βάσεις των πανελλαδικών. Οπως και να το κάνεις, το οτι μια σχολή έχει αποκτήσει hype και συσσωρεύει τους καλούς μαθητές, δε σημαίνει οτι θα αποκτήσει καλούς φοιτητές και το κυριότερο ότι θα βγάλει καλούς επαγγελματίες. Οταν ο γιατρουδάκος απο τη Βουλγαρία, ο μηχανικός απο το πρώην ΤΕΙ ζαμπονοκοπτικής και ο νομικός από το idEF college καταφέρει με κάποιο τρόπο και αποκτήσει μια πρώτη σοβαρή επαγγελματική εμπειρία, σου 'φαγε την επόμενη καλή θέση που διεκδικήσατε μαζί και δεν κατάλαβες πως έγινε. Αυτή είναι η αγορά διεθνώς και (ευτυχώς ή δυστυχώς) αυτή σε προσλαμβάνει πια και όχι ο κρατικός κορβανάς. Προσαρμοστείτε για να επιβιώσετε... Επεξ/σία 21 Μαΐου 2024 από Tasos
rain-man Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Θεωρούνταν σαν τίτλος τιμής γιατί ήταν τίτλος τιμής, αυτοί που τα κατάφερναν να σπουδάσουν σε τέτοιες σχολές ήταν ελάχιστοι, η αφρόκρεμα κάθε νομού. Δεν είχες Harvard, ΜΙΤ αλλά είχες αξιοπρεπέστατες σχολές Ιατρικής, Νομικής του ΕΚΠΑ και Μηχανικούς του ΕΜΠ που οι απόφοιτοι τους σπούδαζαν άνετα ως προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές στις πιο φημισμένες σχολές του κόσμου. Ταυτόχρονα επειδή ήταν λίγοι είχαν αξία τα πτυχία τους επαγγελματικά. Εξακολουθούν τα έχουν τα δυνατότερα μυαλά της χώρας, αλλά επαγγελματικά δεν είναι το ίδιο δυνατά όταν τα πτυχία τους μπορεί κάποιος χαμηλότερων δυνατοτήτων να τα πάρει με άλλους τρόπους. Προσφορά και ζήτηση. Για αυτό και βλέπουμε πολλούς απ' τις εν λόγω σχολές να μεταναστεύουν σε πιο αξιοκρατικές κοινωνίες. 1 1
RedEnergy Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) Πάλι κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Τι σχέση έχει η βάση εισαγωγής με το τι δουλειά γίνεται μέσα στην κάθε σχολή όπου και αν είναι και ότι βάση και αν έχει. Ή μήπως στην κάθε σχολή γίνεται delete ο νεποτισμός, υπάρχει αξιοκρατία, και εξαφανίζονται τα βύσματα; Δηλαδή αν κάποιος ήταν καλός στη θεωρία αριθμών στο Λύκειο, είναι αδιαμφισβήτητο "μυαλό" και θα γίνει εξαιρετικός πχ μηχανικός; Έχουμε τόσο καλό σύστημα παιδείας που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο κριτήριο αξιολόγησης τις πανελλήνιες εξετάσεις; Το είδαν οι Σκανδιναβοί πχ και γέλασαν... Αλλά τι ξέρουν αυτοί. Εμείς έχουμε τόσο καλό και υπεράριθμο νέο πληθυσμό που δεν υπάρχει πρόβλημα να πετάμε παιδιά στον "καιάδα". Το σύστημα εισαγωγής και η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να αξιολογηθεί/ξαναχτιστεί εκ των βάθρων, πρώτα για να γίνουν πάλι ανταγωνιστικά, και δεύτερον για να ξεριζωθούν κοινωνικές αντιλήψεις άλλων-περασμένων δεκαετιών που ακόμα κάνουν echo, επειδή βολεύει την Α-Β-Γ-Δ συντεχνία. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ενός εκπαιδευτικού συστήματος, είναι οι ευκαιρίες που δίνει σε αυτούς που θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω, μέσα από το εργοστάσιο έρευνας/σκέψης/διδασκαλίας που είναι ένα πανεπιστήμιο. Blue pill ή Red pill; Επεξ/σία 21 Μαΐου 2024 από RedEnergy 3 1
rain-man Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν εξετάσεις για να ξεχωρίσουν την ήρα απ' το στάρι. "Πανελλαδικές" υπάρχουν παντού και τα βασικά μαθήματα παραμένουν τα ίδια. Η λαικίστικη ιδέα ότι όλοι είναι το ίδιο έπαιξε τον ρόλο της στην δημιουργία σχολών στο κάθε χωριό και στην συνεπακόλουθη ανεργία των πτυχιούχων, τους χαμηλούς μισθούς και την μετανάστευση. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος παράγοντας ούτε ο πιο σημαντικός αλλά ο καημός της ελληνίδας μάνας να δει το παιδί της μηχανικό έκανε την διαδικασία ίδρυσης των ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ, αρχικά ως σχολές παραγωγής μεσαίων στελεχών ανάμεσα στους εργάτες και τους μηχανικούς, και μετά την εξομοίωση τους με τα πολυτεχνεία, πιο εύκολη. Οι κοινωνίες που πάνε μπροστά είναι αυτές που έχουν αυτογνωσία και δεν ψηφίζουν με αυστηρώς προσωπικά κριτήρια. Κάνουν αυτό που είναι σωστό όχι αυτό που είναι ευχάριστο. Επεξ/σία 21 Μαΐου 2024 από rain-man 1
hyperlost Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Αν κάποιος θέλει να αναβαθμιστεί απο ΤΕ σε πολυτεχνική θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις και να περάσει στην σχολή επιθυμίας του. Και να διαβάσει ξανά ώστε να περάσει τα μαθήματα της σχολής και να πάρει πτυχίο. Ακόμα και αν αναγνωρίζει το ΤΕΕ επίσημα ΤΕ, υπάρχουν βαθμίδες / κατηγορίες και αν πας να βγάλεις ΜΕΚ απο το ΤΕΕ θέλεις τα διπλάσια χρόνια. Επίσης αν δεν είσαι γνωστός του μεγαλομέτοχου ή του ιδιοκτήτη της τεχνικής εταιρίας δεν θα παίρνεις τα ίδια τα λεφτά αν είσαι απο ΤΕ με το αν ήσουν απο πολυτεχνική σχολή από την αρχή. Χώρια ότι όλα τα επιδοτούμενα έργα με χρηματοδότηση από την μαμά Ευρώπη φωτογραφίζουν για το οργανόγραμμα μηχανικούς πολυτεχνικών με συγκεκριμένη προϋπηρεσία και καθήκοντα. Ξέρω φυσικό που πέρασε ΕΜΠ ηλεκτρολόγος γιατί όταν τελείωσε το Φυσικό έπιασε δουλεία σε τεχνική εταιρία και μετά κατάλαβε τι θέλει να κάνει στην ζωή του. Διάβασε πέρασε, εφαγε το παλούκι με τα μαθήματα της σχολής ενώ είχε και οικογένεια και παιδί και κατάφερε να πάρει πτυχίο. Όποιος το προσπαθεί και το θέλει το καταφέρνει. 1 1
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 2 ώρες πριν, rain-man είπε Φυσικά δεν ήταν ο μόνος παράγοντας ούτε ο πιο σημαντικός αλλά ο καημός της ελληνίδας μάνας να δει το παιδί της μηχανικό έκανε την διαδικασία ίδρυσης των ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ, αρχικά ως σχολές παραγωγής μεσαίων στελεχών ανάμεσα στους εργάτες και τους μηχανικούς, και μετά την εξομοίωση τους με τα πολυτεχνεία, πιο εύκολη. Δεν περιγράφεις την ανάγκη που δημιούργησε τις σχολές αυτές, παρά παπαγαλίζεις τις ιστορίες (για αγρίους) που έχουν δημιουργήσει συντεχνίες στυλ ΤΕΕ, ΓεωΤΕΕ κλπ για να βαυκαλίζονται τα μέλη τους. Μια αντιγραφή κυρίως του Γερμανικού συστήματος ήταν, για την άμεση παραγωγή στελεχών για τη βιομηχανία. Με μια διαφορά: εκεί δεν υπήρχαν τα στεγανά που υπάρχουν εδώ και οι απόφοιτοι των FH και η πλειοψηφία των ξένων φοιτητών τις επέλεγαν για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Με τη διαφορά ότι στις χώρες αυτές υπήρχε και υπάρχει βιομηχανία, εδώ δεν υπάρχει πλέον τίποτα. Όσο για το τι συμβαίνει πραγματικά σήμερα στα Ελληνικά πολυτεχνεία, είναι ότι παράγουν αποφοίτους με το κιλό, οι οποίοι δεν ξέρουν τίποτα από την αγορά εργασίας, γιατί κανένας διδάσκων δεν έχει περάσει από αυτή. Δέκα στον παρά με αποστειρωμένη ακαδημαϊκή παιδεία, οι οποίοι προσθέτονται στην ανεργία μαζί με αυτούς που επιστρέφουν από αντίστοιχες σπουδές που έκαναν στο εξωτερικό, σε χώρες και ΑΕΙ που γράφτηκαν χωρίς εξετάσεις. Αλλά όταν έχεις ένα σωρό μηχανικούς βουλευτές, είναι λογικό να προσπαθούν να διαφυλάξουν το δήθεν "επίπεδο" των συναδέλφων και ψηφοφόρων τους και ο μόνος που μπορούσαν να ξεσπάσουν πραγματικά ήταν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. Τώρα φυσικά απολαμβάνουμε όλοι την κατάρρευση του επαγγέλματος και τις κλάψες για την δήθεν έλλειψη αξιοκρατίας. Είδα δε και τους Έλληνες μηχανικούς στο εξωτερικό τι έκαναν, όταν βρέθηκαν κάτω από αποφοίτους FH, Polytechnics, ακόμα και Ελληνικών ΤΕΙ που πήγανε έξω και πρόκοψαν, μιας και τα δόντια των συντεχνιών δεν έφτασαν εκεί.
Xdanger Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 3 ώρες πριν, rain-man είπε Τι σχέση έχει η "πραγματική" γνώση με τα λεφτά; Δεν υπάρχει συσχετισμός, μεγαλύτερη σχέση έχει η νομοθεσία. Η απαξίωση των σπουδών θα φέρει εργασιακή ζούγκλα. Κανείς δεν σου δίνει λεφτά από την καλή του καρδιά. Πρέπει να έχεις μοχλό πίεσης για να απαιτήσεις καλά λεφτά και αυτός ο μοχλός είναι η γνώση και ικανότητες. Πραγματικές όμως όχι τις δήθεν του χαρτιού
rain-man Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 20 λεπτά πριν, Tasos είπε Δεν περιγράφεις την ανάγκη που δημιούργησε τις σχολές αυτές, παρά παπαγαλίζεις τις ιστορίες (για αγρίους) που έχουν δημιουργήσει συντεχνίες στυλ ΤΕΕ, ΓεωΤΕΕ κλπ για να βαυκαλίζονται τα μέλη τους. Περιγράφω αυτό που είναι(ήταν) ΤΕΙ και πριν τα ΚΑΤΕΕ: Σχολές που εκπαιδεύουν τα μεσαία στελέχη ανάμεσα στους ανιδείκευτους εργάτες και τους μηχανικούς των πολυτεχνείων που ασχολούνται περισσότερο με την θεωρητική/επιστημονική θεμελίωση και λιγότερο στις πρακτικές εφαρμογές. Δεν ήταν κάποια πρωτοτυπία της Ελλάδας, υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις στα τεχνικά επαγγέλματα. https://en.wikipedia.org/wiki/Engineering_technologist Τα υπόλοιπα για τους κακούς μηχανικούς που δεν ξέρουν από αγορά, την συντεχνία του ΤΕΕ, τα θύματα των ΤΕΙ, τα αφήνω στην άκρη αφού είναι εμφανές ότι υπάρχει κάποια πικρία. Αν μην τι άλλο δεν ξέρω πολλούς που έπιαναν το πολυτεχνείο και επέλεξαν το ΤΕΙ. 17 λεπτά πριν, Xdanger είπε Πρέπει να έχεις μοχλό πίεσης για να απαιτήσεις καλά λεφτά και αυτός ο μοχλός είναι η γνώση και ικανότητες. Οι μισθοί/πρόσοδοι είναι προσφορά και ζήτηση, τίποτε άλλο. Ειδικά η Ελλάδα που δεν παράγει τίποτα οι γνώσεις είναι άχρηστες, είτε είσαι επιστήμονας είτε τυλίγεις σουβλάκια. 19 λεπτά πριν, Xdanger είπε Πραγματικές όμως όχι τις δήθεν του χαρτιού Από πότε του χαρτιού είναι δήθεν; Αυτά τα λένε αυτοί που δεν έχουν ούτε το χάρτι, από τέτοιους γεμάτες οι οικοδομές. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 1 λεπτό πριν, rain-man είπε Περιγράφω αυτό που είναι(ήταν) ΤΕΙ και πριν τα ΚΑΤΕΕ: Σχολές που εκπαιδεύουν τα μεσαία στελέχη ανάμεσα στους ανιδείκευτους εργάτες και τους μηχανικούς των πολυτεχνείων που ασχολούνται περισσότερο με την θεωρητική/επιστημονική θεμελίωση και λιγότερο στις πρακτικές εφαρμογές. Δεν ήταν κάποια πρωτοτυπία της Ελλάδας, υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις στα τεχνικά επαγγέλματα. https://en.wikipedia.org/wiki/Engineering_technologist Τα υπόλοιπα για τους κακούς μηχανικούς που δεν ξέρουν από αγορά, την συντεχνία του ΤΕΕ, τα θύματα των ΤΕΙ, τα αφήνω στην άκρη αφού είναι εμφανές ότι υπάρχει κάποια πικρία. Αν μην τι άλλο δεν ξέρω πολλούς που έπιαναν το πολυτεχνείο και επέλεξαν το ΤΕΙ. Αστα αγαπητέ, αυτά τα έχει ξεφουρνίσει το ΤΕΕ και οι διάφοροι πρόεδροι-νονοί που περάσανε απο εκεί εδω και καιρό, μαλιστα έχουν γίνει αγωγές σε κάποιους (βλ. ο προοδευτικός Γ. Αλαβάνος). Ειδικά τα ΤΕΙ που ανέφερες, ήταν τριτοβάθμια ιδρύματα, καμιά σχέση φυσικά με αυτά που αναφέρεις, που στην Ευρώπη αφορούν επίπεδο ΙΕΚ. Η φυσική εξέλιξη των ΤΕΙ ήταν η αντίστοιχη των FH & Pt, εδω πέρα όμως η επίσης προοδευτική κυβέρνηση Σύριζα τα κατήργησε. Οσο για την πικρία που αναφέρεις, φυσικά και εχω, γιατί το 1ο μου πτυχίο ήταν ΤΕΙ και έχασα πολύτιμο χρόνο απο τη ζωή μου για να βρω το δρόμο μου, μιάς και δεν ήμουν τόσο έξυπνος σαν τους συναδέλφους σου που πήγανε στα βαλκάνια με 0 μόρια και γύρισαν σε 5 χρόνια με ισότιμα πτυχία ΕΜΠ κλπ
rain-man Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 25 λεπτά πριν, Tasos είπε Αστα αγαπητέ, αυτά τα έχει ξεφουρνίσει το ΤΕΕ και οι διάφοροι πρόεδροι-νονοί που περάσανε απο εκεί εδω και καιρό, μαλιστα έχουν γίνει αγωγές σε κάποιους (βλ. ο προοδευτικός Γ. Αλαβάνος). Ειδικά τα ΤΕΙ που ανέφερες, ήταν τριτοβάθμια ιδρύματα, καμιά σχέση φυσικά με αυτά που αναφέρεις, που στην Ευρώπη αφορούν επίπεδο ΙΕΚ. Η φυσική εξέλιξη των ΤΕΙ ήταν η αντίστοιχη των FH & Pt, εδω πέρα όμως η επίσης προοδευτική κυβέρνηση Σύριζα τα κατήργησε. Οσο για την πικρία που αναφέρεις, φυσικά και εχω, γιατί το 1ο μου πτυχίο ήταν ΤΕΙ και έχασα πολύτιμο χρόνο απο τη ζωή μου για να βρω το δρόμο μου, μιάς και δεν ήμουν τόσο έξυπνος σαν τους συναδέλφους σου που πήγανε στα βαλκάνια με 0 μόρια και γύρισαν σε 5 χρόνια με ισότιμα πτυχία ΕΜΠ κλπ Στην Αμερικά τα πτυχία τεχνολόγων ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και είναι 4ετή όπως και στην Ελλάδα. Όπως και εκεί έχουν διαφορετικό προσανατολισμό απ' τα πανεπιστήμια. Τα πτυχία των ΤΕΙ πάντως δεν σε σταματούσαν απ' το να δουλέψεις οπουδήποτε, ακόμα και στο δημόσιο η μισθολογική διαφορά ήταν ασήμαντη. Η μόνη διαφορά ήταν στο ελεύθερο επάγγελμα. Όσο για αυτούς που πάνε έξω και για τις κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν χαρτιά από diploma mills και κολλέγια εγώ προφανώς είμαι αντίθετος αλλά η εκπαίδευση πλέον έχει γίνει μια μπίζνα και τίποτε άλλο και οι κυβερνήσεις αδιαφορούν για έννοιες όπως αξιοκρατία, καλή εκπαίδευση, κοινωνική κινητικότητα. Παλιότερα στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν ήταν έτσι. https://www.allengineeringschools.com/engineering-careers/career/engineering-technology/ Αναφορά σε κείμενο Bachelor's Degree in Engineering Technology: A 4-year degree specializing in the technology of engineering usually prepares you to become an engineering technologist or even an applied engineer, rather than a technician. If you already hold a 2-year degree in engineering technology, you may be able to transfer some or all of your credits to a 4-year degree program.
Xdanger Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 43 λεπτά πριν, rain-man είπε Οι μισθοί/πρόσοδοι είναι προσφορά και ζήτηση, τίποτε άλλο. Ειδικά η Ελλάδα που δεν παράγει τίποτα οι γνώσεις είναι άχρηστες, είτε είσαι επιστήμονας είτε τυλίγεις σουβλάκια. Προσφορά και ζήτηση πρώτα για τις γνώσεις που έχεις, ε αν δεν έχει προσφορά μεγάλη βολεύεσαι με ότι βρεις αλλά και πάλι περισσότερα θα παίρνει αυτός που έχει τις γνώσεις. 43 λεπτά πριν, rain-man είπε Από πότε του χαρτιού είναι δήθεν; Αυτά τα λένε αυτοί που δεν έχουν ούτε το χάρτι, από τέτοιους γεμάτες οι οικοδομές. Από πάντα, ειδικά του διδακτορικού με υφάκι που δεν παραδέχονται τα λάθη τους 1
V.I.Smirnov Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 20 λεπτά πριν, Xdanger είπε Από πάντα, ειδικά του διδακτορικού με υφάκι που δεν παραδέχονται τα λάθη τους Όσο κακός είναι ο κομπλεξισμός όσων έχουν πολλά προσόντα, άλλο τόσο είναι κι όσων δεν έχουν. Και το δεύτερο είναι πολύ συχνότερο φαινόμενο... - Επεξ/σία 21 Μαΐου 2024 από V.I.Smirnov
Xdanger Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 3 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Όσο κακός είναι ο κομπλεξισμός όσων έχουν πολλά προσόντα, άλλο τόσο είναι κι όσων δεν έχουν. Και το δεύτερο είναι πολύ συχνότερο φαινόμενο... - Εγώ σχεδόν πάντα στους πρώτους το βλέπω 1 1
V.I.Smirnov Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Μόλις τώρα, Xdanger είπε Εγώ σχεδόν πάντα στους πρώτους το βλέπω Εγώ απεναντίας το βλέπω κυρίως στους δεύτερους. Όποιος έχει αυτοπεποίθηση και γνωρίζει την αξία και τις ικανότητές του, δεν έχει ανάγκη να αυτοεπιβεβαιώνεται μέσω της κακότροπης επιβολής του σε άλλους - και εν γένει κατωτέρους του. Αυτό συνιστά ψυχολογικό του πρόβλημα. Από την άλλη, οι "χαμηλά προσοντούχοι" συχνά ΔΕΝ δείχνουν την εκτίμηση και τον απαιτούμενο σεβασμό στους γραμματικά ανωτέρους τους. Είτε επειδή θέλουν ενδόμυχα να τους μειώσουν για να αισθανθούν οι ίδιοι καλά, είτε λόγω χαμηλής παιδείας που ανακλάται στη συμπεριφορά τους (συνήθως τα μεγαλύτερης γραμματικής στάθμης άτομα έχουν και υψηλότερη παιδεία). - 2 1
KyrGR Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Δημοσ. 21 Μαΐου 2024 Εκτός topic θα σας πω μια πραγματική ιστορία. Το 2010 ήρθε ένας πελάτης στη δουλειά μου στενοχωρημένος. Πάνω στην κουβέντα μου είπε ότι δουλεύει στην ΕΥΔΑΠ και λόγω κρίσης του κατέβασαν το μισθό από 3500€ σε 2000€ το μήνα. Τον ρώτησα τι τυπικά προσόντα έχει και μου είπε ότι μόνο Γυμνάσιο τελείωσε και μπήκε με απευθείας διορισμό. Τότε του λέω πάλι καλά να λες, εγώ με πτυχίο ΕΚΠΑ και 60 ώρες δουλειάς τη βδομάδα παίρνω τα μισά. Και τι μου λέει ενοχλημένος; " Αυτό που λες είναι ρατσισμός προς τους αμόρφωτους ". Προφανώς πολλοί δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσα ξενύχτια και αγωνία εμπεριέχει πχ ένα πτυχίο Πολυτεχνείου και πόσο άξιος πρέπει να είσαι για να σου χορηγηθεί. Το να υποτιμάς κάτι που δεν έχεις ζήσει από πρώτο χέρι σε εμένα τουλάχιστον ακούγεται επιπόλαιο. 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα