Προς το περιεχόμενο

Ζημιά σε αυτοκίνητο με ευθύνη του δήμου

letryf

Προτεινόμενες αναρτήσεις

9 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε

Άρα μάλλον κατάλαβα λάθος από τη φωτογραφία ότι η ρίζα του ήταν σε άλλη ιδιοκτησία. 

Σε ιδιωτικό είναι, αλλά λογικά η νομοθεσία ορίζει πως ο δήμος πρέπει να τα κλαδέψει και να στείλει τον λογαριασμό στους ιδιοκτήτες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι διατηρητέο κτίσμα, οι ιδιοκτήτες 5-6 και το έχουν παρατήσει οπότε οτι πάρει απο τον δήμο, απο τους ιδιοκτήτες δεν πρόκειτε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 141
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, lary7 είπε

Σε ιδιωτικό είναι, αλλά λογικά η νομοθεσία ορίζει πως ο δήμος πρέπει να τα κλαδέψει και να στείλει τον λογαριασμό στους ιδιοκτήτες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι διατηρητέο κτίσμα, οι ιδιοκτήτες 5-6 και το έχουν παρατήσει οπότε οτι πάρει απο τον δήμο, απο τους ιδιοκτήτες δεν πρόκειτε.

Μακάρι να είναι έτσι αλλά από τη λογικη μέχρι τους νόμους ίσως υπάρχει διαφορά 

Οι υποχρεώσεις των δήμων σε εγκατελημμενα είναι πολύ πονεμένη ιστορία. Το λέω εκ πείρας. 

Καλού κακού ρώτα ένα δικηγόρο. 

Επεξ/σία από Γιάννης Platano
  • Like 1

2 ώρες πριν, lary7 είπε

Δεν ισχύει αυτό. Την βρήκαμε την ιδιοκτήτρια η οποία είναι μια και είχε διαμάχη με τον δήμο για το σε ποιον ανήκει το δέντρο. Έχει έγγραφο περσινό από τον δήμο που φαίνεται να ανήκει στον δήμο το δέντρο. 
Αυτό με τους πολλούς ιδιοκτήτες το είπε στις δηλώσεις ο αντιδήμαρχος αλλα ήταν λάθος όπως παραδέχτηκε σε εμάς  

ουτως ή άλλως ευθύνη έχει ο Δήμος γιατί τα κλαδιά ήταν πάνω από τον δρόμο και είναι δίκη του ευθύνη αν είναι σάπιο το δέντρο. 

7 ώρες πριν, Γιάννης Platano είπε

Εγω οσες φορες εχω φωναξει πραγματογμωμονο ηταν της δικης μου ασφαλιστικης (Anytime)

Δεν υπαρχει δικος σου και δικος μου πραγματογνωμονας. Ο ιδιος πραγματογνωμονας, δουλευει με 3-5-10 ασφαλιστικες εταιριες. Ελ Επαγγελματιες ειναι με παροχης υπηρεσιων.

Ο εντολέας αλλάζει.

• Like 1

Πάντως ο πραγματογνώμονας που θα πάει να κοστολογήσει το δικό μου αυτοκίνητο ειναι μαλλον ένας κλασικός που στέλνουν απο τον δήμο. Ο τρόπος που του μίλησαν στο τηλέφωνο φαινόταν ότι γνωρίζονται αρκετά. Μάλιστα αρχικά μας έδωσαν ένα τηλέφωνο που μετά το άλλαξαν γιατί ήταν λέει το παλιό.
Κάποια στιγμή αναρωτήθηκαν μεταξύ τους αν βγηκε στην σύνταξη γιατί κοντεύει.

Στο τηλέφωνο που μίλησα μου ακούστηκε οκ τύπος. Μου ζήτησε να του στείλω και ότι φωτογραφίες έχω από το σημείο για να τις συμπεριλάβει.

3 ώρες πριν, letryf είπε

Δεν ισχύει αυτό. Την βρήκαμε την ιδιοκτήτρια η οποία είναι μια και είχε διαμάχη με τον δήμο για το σε ποιον ανήκει το δέντρο. Έχει έγγραφο περσινό από τον δήμο που φαίνεται να ανήκει στον δήμο το δέντρο. 
Αυτό με τους πολλούς ιδιοκτήτες το είπε στις δηλώσεις ο αντιδήμαρχος αλλα ήταν λάθος όπως παραδέχτηκε σε εμάς  

ουτως ή άλλως ευθύνη έχει ο Δήμος γιατί τα κλαδιά ήταν πάνω από τον δρόμο και είναι δίκη του ευθύνη αν είναι σάπιο το δέντρο. 

To πολλούς το αναφέρω γιατί έτσι φαίνεται στο κτηματολόγιο που έριξα μια ματια. Αφού είναι ξεκάθαρο σε ποιόν ανήκει η ευθύνη τότε γλίτωσες τις περιπέτειες, τώρα μένει να φανεί το ύψος της αποζημίωσης.

8 λεπτά πριν, lary7 είπε

To πολλούς το αναφέρω γιατί έτσι φαίνεται στο κτηματολόγιο που έριξα μια ματια. Αφού είναι ξεκάθαρο σε ποιόν ανήκει η ευθύνη τότε γλίτωσες τις περιπέτειες, τώρα μένει να φανεί το ύψος της αποζημίωσης.

Αυτο μου δημιουργεί απορίες. Είσαι στο δήμο ή υπάρχει τρόπος να βρουμε πληροφορίες του κτηματολογίου και απλοί πολίτες;
Γιατί εμείς την βρήκαμε συμπτωματικά μέσω μια γνωστής μας ασφαλίστριας και θα ήθελα να ξέρω αν ισχύει.

παντως σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη του κτηματολογίου φαίνεται ξεκάθαρα ότι το επίμαχο δέντρο είναι σε χώρο του δήμου (αν και επαναλαμβάνω την ευθύνη για τα δέντρα που τα κλαδιά τους είναι πάνω από πεζοδρόμια και δρόμο την έχει ο δήμος) και το συγκεκριμένο ήταν  ξεκάθαρα σάπιο και δεν το είχαν κλαδέψει.

1442108d-6387-414a-890f-d78a8257d06a.jpg

a2bbd15c-4d8c-4e28-adaa-bc1766965e29.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, andreaspA είπε

Δεν υπαρχει δικος σου και δικος μου πραγματογνωμονας. Ο ιδιος πραγματογνωμονας, δουλευει με 3-5-10 ασφαλιστικες εταιριες. Ελ Επαγγελματιες ειναι με παροχης υπηρεσιων.

Ο εντολέας αλλάζει.

Έτσι ακριβώς 

Επίσης νομίζω υπάρχει "τιμοκατάλογος" πόσο στοιχίζει κάθε εργασία φανοποιιας. 

Λογικά όμως όταν υπάρχει διαφωνία στο ποιος φταίει θα πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο ασφαλιστικές ποιος θα πάει. 

Με επιφύλαξη το τελευταίο. 

Επεξ/σία από Γιάννης Platano

9 ώρες πριν, letryf είπε

Πάντως ο πραγματογνώμονας που θα πάει να κοστολογήσει το δικό μου αυτοκίνητο ειναι μαλλον ένας κλασικός που στέλνουν απο τον δήμο. Ο τρόπος που του μίλησαν στο τηλέφωνο φαινόταν ότι γνωρίζονται αρκετά. Μάλιστα αρχικά μας έδωσαν ένα τηλέφωνο που μετά το άλλαξαν γιατί ήταν λέει το παλιό.
Κάποια στιγμή αναρωτήθηκαν μεταξύ τους αν βγηκε στην σύνταξη γιατί κοντεύει.

Στο τηλέφωνο που μίλησα μου ακούστηκε οκ τύπος. Μου ζήτησε να του στείλω και ότι φωτογραφίες έχω από το σημείο για να τις συμπεριλάβει.

Χωρίς να έχω ανάλογη εμπειρία (ευτυχώς) μόνο τα τυπικά με τους εμπειρογνώμονες. Δεν είναι φίλοι σου και πληρώνονται για να βγάλουν το ελάχιστο κόστος για τους άλλους. Δεν είναι δικαστήριο άλλα κάθε λέξη μετράει.

Το αμάξι ήταν άριστο και δεν είχε ούτε γρατσουνιά. Μείνε σ αυτό.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χωρίς να θέλω να γίνω προάγγελος κακών, θα σου πω τι έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις...

Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να πάρει απόφαση Δημοτικής Επιτροπής (πρώην Οικονομική Επιτροπή). Εκεί, ο εκάστοτε νομικός σύμβουλος (δικηγόρος) του θα κάνει εισήγηση η οποία θα προσπαθεί να πιαστεί από οπουδήποτε για να οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια μετά από δική σου/σας έγκλιση. Στη προκειμένη περίπτωση μπορεί π.χ να ισχυριστεί ότι:

• Το όχημα δεν ήταν νόμιμα σταθμευμένο (από τη φωτογραφία στο google maps φαίνεται να είναι σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από τη διάβαση βάση Κ.Ο.Κ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ, μακάρι να εκτίμησα λάθος εγώ) (αυτούσιο κομμάτι εισήγησης από ανάλογη απόφαση: " ... Από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες φαίνεται ότι το αυτοκίνητο που υπέστη τη ζημία, ήταν παρκαρισμένο κάτω από τον πλάτανο που έπεσαν τα κλαδιά και πάνω σε στροφή, κάτι που απαγορεύεται από τις διατάξεις του ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Η παλαιότητα του οχήματος (ημερομηνία πρώτης Κυκλοφορίας 25-5-2011) καθώς και η προ εκτίμηση της ζημιάς, με τιμές καινούργιων ανταλλακτικών για την αποκατάσταση της ζημίας δεν μπορεί να γίνει από την υπηρεσία μας. Επομένως λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό συνυπαιτιότητας του παθόντα, από την μη νόμιμη και επιμελή στάθμευση του οχήματος του στο συγκεκριμένο σημείο, θα πρέπει το ύψος της αποζημίωσης και της τυχόν ευθύνης του δήμου να καθοριστεί από το αρμόδιο Δικαστήριο, που θα συνεκτιμήσει το σύνολο του υλικού και των αποδεικτικών μέσων και θα εκδώσει σχετική απόφαση. Για την διεκδίκηση οποιασδήποτε αποζημίωσης για παρόμοια περιστατικά , κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας , θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή στα αρμόδια Δικαστήρια και αυτή μπορεί να καταβληθεί μόνον κατόπιν τελεσίδικης Δικαστικής Απόφασης."
  • Επειδή εμπλέκεται και 3ος (ο/οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου που βρίσκεται το δένδρο) θα ισχυριστεί ο νομικός σύμβουλος ότι ο Δήμος δεν είναι αποκλειστικός υπαίτιος και θα πρέπει πάλι δικαστήριο να αποφασίσει το βαθμό της συνυπαιτιότητας.

Φοβάμαι λοιπόν πως το δικαστήριο δεν θα το γλιτώσετε, εκτός και αν υπάρχει τρόπος να αποδεχτεί νόμιμα όλη την ευθύνη ο Δήμος (τα λόγια του κάθε πολιτικάντη μη τα πιστεύεις, προεκλογικά των τελευταίων δημοτικών εκλογών βγήκαν αποφάσεις όπου αποδεχόταν ποσοστό ευθύνης, αλλά η επόμενη δημοτική αρχή (όταν ήρθε η ώρα των αποζημιώσεων)τις ανακάλεσε για να είναι νομικά καλυμμένη και είπε στους παθόντες αν θέλετε αποζημίωση κάνετε έγκλιση...

Επεξ/σία από Cartman
  • Like 2

7 λεπτά πριν, Cartman είπε

Χωρίς να θέλω να γίνω προάγγελος κακών, θα σου πω τι έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις...

Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να πάρει απόφαση Δημοτικής Επιτροπής (πρώην Οικονομική Επιτροπή). Εκεί, ο εκάστοτε νομικός σύμβουλος (δικηγόρος) του θα κάνει εισήγηση η οποία θα προσπαθεί να πιαστεί από οπουδήποτε για να οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια μετά από δική σου/σας έγκλιση. Στη προκειμένη περίπτωση μπορεί π.χ να ισχυριστεί ότι:

• Το όχημα δεν ήταν νόμιμα σταθμευμένο (από τη φωτογραφία στο google maps φαίνεται να είναι σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από τη διάβαση βάση Κ.Ο.Κ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ, μακάρι να εκτίμησα λάθος εγώ) (αυτούσιο κομμάτι εισήγησης από ανάλογη απόφαση: " ... Από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες φαίνεται ότι το αυτοκίνητο που υπέστη τη ζημία, ήταν παρκαρισμένο κάτω από τον πλάτανο που έπεσαν τα κλαδιά και πάνω σε στροφή, κάτι που απαγορεύεται από τις διατάξεις του ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Η παλαιότητα του οχήματος (ημερομηνία πρώτης Κυκλοφορίας 25-5-2011) καθώς και η προ εκτίμηση της ζημιάς, με τιμές καινούργιων ανταλλακτικών για την αποκατάσταση της ζημίας δεν μπορεί να γίνει από την υπηρεσία μας. Επομένως λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό συνυπαιτιότητας του παθόντα, από την μη νόμιμη και επιμελή στάθμευση του οχήματος του στο συγκεκριμένο σημείο, θα πρέπει το ύψος της αποζημίωσης και της τυχόν ευθύνης του δήμου να καθοριστεί από το αρμόδιο Δικαστήριο, που θα συνεκτιμήσει το σύνολο του υλικού και των αποδεικτικών μέσων και θα εκδώσει σχετική απόφαση. Για την διεκδίκηση οποιασδήποτε αποζημίωσης για παρόμοια περιστατικά , κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας , θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή στα αρμόδια Δικαστήρια και αυτή μπορεί να καταβληθεί μόνον κατόπιν τελεσίδικης Δικαστικής Απόφασης."
  • Επειδή εμπλέκεται και 3ος (ο/οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου που βρίσκεται το δένδρο) θα ισχυριστεί ο νομικός σύμβουλος ότι ο Δήμος δεν είναι αποκλειστικός υπαίτιος και θα πρέπει πάλι δικαστήριο να αποφασίσει το βαθμό της συνυπαιτιότητας.

Φοβάμαι λοιπόν πως το δικαστήριο δεν θα το γλιτώσετε, εκτός και αν υπάρχει τρόπος να αποδεχτεί νόμιμα όλη την ευθύνη ο Δήμος (τα λόγια του κάθε πολιτικάντη μη τα πιστεύεις, προεκλογικά των τελευταίων δημοτικών εκλογών βγήκαν αποφάσεις όπου αποδεχόταν ποσοστό ευθύνης, αλλά η επόμενη δημοτική αρχή (όταν ήρθε η ώρα των αποζημιώσεων)τις ανακάλεσε για να είναι νομικά καλυμμένη...

Εχω διαβάσει αρκετά αυτές τις μέρες, προφανώς δεν πιστεύω τον κάθε διοικητικό που κοιτάει την καριέρα του.
Το δέντρο είναι σίγουρα σε μέρος του δήμου άρα δεν ανησυχώ για αυτό. 
Όσο για το παρκάρισμα, είχα απόσταση 2 αυτοκινήτων από την διάβαση, οπότε νομίζω είμαι οκ με αυτό. 

Θα ήθελα πολύ να αποφύγουμε το δικαστήριο, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνουμε και αυτό. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τη δικηγόρο μας. 

Ούτως ή άλλως, το 1ο Level ειναι τι θα πει ο πραγματογνώμονας και αν θα συμφωνήσουμε με αυτόν. 

Σε κάθε σενάριο, το αυτοκίνητο το είχαμε σχεδόν 2 χρόνια με 20χιλ χμ. Μια μέρα πριν είχα κάνει το μεγάλο σέρβις και υπάρχουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι σε άριστη κατάσταση. 

Δεν πρόκειται ο μηχανικός της αντιπροσωπίας να δεχθεί να βάλει μεταχειρισμένα ανταλλακτικά ή να κάνει στοκαρίσματα σε αυτοκίνητο που έχει 2 χρονια ακόμη εγγύηση. 

• Like 1

Κάνε μια προσπαθεια, αλλα δεν πιστευω οτι θα σου αντικαταστησουν αμαξι ετσι ευκολα χωρις δικαστηριο.
2 χρονων αμαξι με ζημια στον ουρανο , πάει ή για πέταμα και αγορα καινούργιου, ή επισκευη και μειωση αξιας που τελικα καταλήγουμε στο ίδιο αποτέλεσμα οικονομικα.

Μακάρι να κάνω λάθος αλλά αντικατάσταση με καινούργιο δεν παίζει. 

Οι ασφαλιστικές είναι υποχρεωμένος να φτιάξουν ένα αυτοκίνητο ή σε περίπτωση ολικής καταστροφής να το αποζημιωσουν στην εμπορικη του αξία την ημέρα της καταστροφής. 

Σίγουρα αυτή δεν θα είναι όσο είχε αγοραστεί. 

Μία ματιά στο car gr πόσο πουλιέται ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο ίσως είναι χρήσιμη. 

• Like 1

Στις 19/5/2024 στις 2:19 ΠΜ, greekfragma είπε

Η κάλυψη για πτώση δεντρου από δήμο δεν είναι από φυσικά αίτια. Περιλαμβάνεται στη κάλυψη αστικής ευθύνης. Στη προκειμένη περίπτωση ευθύνη δήμου. Είναι το ίδιο με το να σου έκανε τροχαίο αμάξι του δήμου. 

Αν η γκρουπαμα στα λέει έτσι ώρα να τους βάλεις τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι μέσω του δικηγόρου σου. 

Είσαι τυχερός λόγω ιδιότητας του αδερφού σου και της καταγραφής. 

Ρίξε και ένα εξώδικο στην γκρουπαμα αν δε συμμορφωθεί μετά το τηλέφωνο του δικηγόρου ώστε να είναι επίσημα ενήμεροι για τις νομικές ενέργειες που σηκώνει η άρνηση τους. 

Από και ως που να βάλει στην ασφαλιστική τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι;!

Μας το εξηγείς λίγο παραπάνω;

Αυτή η ημιμάθεια θα μας "σκοτώσει"

Εφόσον ΔΕΝ είναι συνέπεια φυσικών φαινόμενων η πτώση δέντρου;, με ποια κάλυψη θα απαιτηθεί αποζημίωση; 

Που ακριβώς σχετίζεται η αστική ευθύνη;! (που διάβασα παραπάνω)

11 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε

Μακάρι να κάνω λάθος αλλά αντικατάσταση με καινούργιο δεν παίζει. 

Οι ασφαλιστικές είναι υποχρεωμένος να φτιάξουν ένα αυτοκίνητο ή σε περίπτωση ολικής καταστροφής να το αποζημιωσουν στην εμπορικη του αξία την ημέρα της καταστροφής. 

Σίγουρα αυτή δεν θα είναι όσο είχε αγοραστεί. 

Μία ματιά στο car gr πόσο πουλιέται ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο ίσως είναι χρήσιμη. 

Αν έχει μικτή.

Μην λέμε ότι θέλουμε.

Έχετε λυσσάξει να γράφετε σε όλο το νήμα για ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...