Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

Στόχος της εταιρίας είναι να διευκολύνει τους κατόχους των συσκευών να τις χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν απλούστερα.

Νέες λειτουργίες προσβασιμότητας φέρνει στα iPad και iPhone η Apple, για να καλύψει όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα αναγκών. Σε αυτές περιλαμβάνεται η δυνατότητα ελέγχου της συσκευής με τεχνολογία παρακολούθησης των κινήσεων του ματιού, δημιουργίας φωνητικών συντομεύσεων, μουσικών εμπειριών μέσω απτικής μηχανής και όχι μόνο. Η εταιρία προχώρησε στην ανακοίνωση ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Προσβασιμότητας, που γιορτάζεται την Πέμπτη.

Η Apple υποστήριζε ήδη την τεχνολογία eye-tracking για το iOS και το iPadOS, όμως απαιτούταν η χρήση επιπλέον, ειδικών συσκευών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Apple προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου ενός iPad και iPhone χωρίς να χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμός ή αξεσουάρ. Η νέα, ενσωματωμένη επιλογή, επιτρέπει τη χρήση της κάμερας που βλέπει προς το χρήστη, ώστε να πλοηγείται στις εφαρμογές. Η δυνατότητα αυτή βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να αντιληφθεί η συσκευή πού κοιτάζει ο χρήστης και ποια κίνηση ετοιμάζεται να κάνει, όπως να σύρει το δάχτυλο στην οθόνη ή να το χτυπήσει ελαφρά πάνω της. Υπάρχει επίσης και το λεγόμενο Dwell Control, λειτουργία η οποία μπορεί να αντιληφθεί πότε το βλέμμα του χρήστη στέκεται πάνω σε ένα στοιχείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι θέλει να το επιλέξει.

Μια άλλη χρήση λειτουργία είναι οι φωνητικές συντομεύσεις (Vocal Shortcuts), που βελτιώνει το φωνητικό σύστημα ελέγχου που διαθέτει ήδη η Apple. Επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν διάφορους ήχους ή λέξεις, ώστε να λειτουργούν ως συντομεύσεις. Για παράδειγμα, η Siri θα τρέξει μια εφαρμογή, ακόμη κι αν ο χρήστης πει κάτι απλό, όπως "Α!" Η εταιρία ανέπτυξε επίσης τη λειτουργία εντοπισμού ατυπικής ομιλίας (Listen for Atypical Speech) που αξιοποιεί τη μηχανική μάθηση ώστε να μπορέσει η συσκευή να αναγνωρίσει ιδιαίτερα φωνητικά μοτίβα και είναι σχεδιασμένη να διευκολύνει χρήστες που αντιμετωπίζουν θέματα τα οποία επηρεάζουν την ομιλία τους, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής παράλυσης, της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης και των εγκεφαλικών, μεταξύ άλλων.

Για όσους αντιμετωπίσουν θέματα με την ακοή τους, η λειτουργία Music Haptics έρχεται να τους βοηθήσει να βιώσουν τα εκατομμύρια τραγούδια που ενσωματώνονται στην εφαρμογή Apple Music μέσα από μια σειρά κινήσεων, υφών και δονήσεων. Η λειτουργία αυτή θα διατεθεί και ως ΑΡΙ ώστε οι δημιουργοί μουσικών εφαρμογών να μπορέσουν σύντομα να προσφέρουν στους χρήστες ένα νέο τρόπο να αντιλαμβάνονται και να βιώνουν τους ήχους.

Η Apple ανακοίνωσε επίσης μια νέα λειτουργία που στόχο έχει να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ναυτίας στα αυτοκίνητα. Αντί να κοιτάζουν σταθερό περιεχόμενο, πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ζάλης, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία Vehicle Motion Cues. Η λειτουργία αυτή ενσωματώνει κινούμενες κουκίδες στα άκρα της οθόνης, η οποίες ταλαντεύονται και μετατοπίζονται προς την κατεύθυνση της κίνησης.

Νέες δυνατότητες αποκτά και το CarPlay, μεταξύ των οποίων ο φωνητικός έλεγχος. Ενσωματώνονται επίσης ειδικά φίλτρα που προσφέρουν στους χρήστες με αχρωματοψία εντονότερες και μεγαλύτερες γραμματοσειρές. Τέλος, η αναγνώριση ήχου επιτρέπει στους κωφούς ή βαρήκοους χρήστες να αντιλαμβάνονται πότε ακούγονται κόρνες αυτοκινήτων και σειρήνες.

Παράλληλα, η Apple παρουσίασε νέα λειτουργία προσβασιμότητας για το visionOS, που θα επιτρέπει τη δημιουργία λεζαντών σε πραγματικό χρόνο, στη διάρκεια βιντεοκλήσεων μέσω FaceTime.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Να το δούμε στην πράξη με ποιο λογισμικό άραγε αφού ήδη ήρθε η 17.5. Νομίζω ότι κάποια στιγμή το Siri πρέπει να μάθει ελληνικά. 

  • Haha 1
Δημοσ.
9 hours ago, freegr said:

Να το δούμε στην πράξη με ποιο λογισμικό άραγε αφού ήδη ήρθε η 17.5. Νομίζω ότι κάποια στιγμή το Siri πρέπει να μάθει ελληνικά. 

Λογικά με τη 18 θα έρθει. όσο για τα Ελληνικά στη Siri πολύ δυσκολο..

  • Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, koutsis είπε

Λογικά με τη 18 θα έρθει. όσο για τα Ελληνικά στη Siri πολύ δυσκολο..

Παρόμοιες δυνατότητες προβλέπονται επίσης και για το macOS 15.

Τα σπουδαία θα τα μάθουμε στο ετήσιο WWDC keynote τον άλλο μήνα.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, freegr είπε

Να το δούμε στην πράξη με ποιο λογισμικό άραγε αφού ήδη ήρθε η 17.5. Νομίζω ότι κάποια στιγμή το Siri πρέπει να μάθει ελληνικά. 

Πρώτον, η Ελλάδα δεν υπάρχει για την Apple. Οι πωλήσεις είναι τόσες μικρές για τα δεδομένα τους που δεν έχει καν η ίδια παρουσία αλλά μια αντιπροσωπεία (παλιά η Rainbow, τώρα η iSquare [InfoQuest]). Οι παλιότεροι θα θυμούνται πως ούτε Ελληνικό πληκτρολόγιο δεν υπήρχε και έδινε ένα patch η τότε αντιπροσωπεία. Αυτό άλλαξε κάποια στιγμή με το macOS X. Αλλά και σήμερα κουτσή είναι η ελληνική υποστήριξη και ούτε έχουμε γενικότερα ο,τι απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Apple users του πλανήτη...

Τεχνικά τώρα, το Siri είναι πολύ δύσκολο σε αλλαγές για αυτό και έμεινε τόσο πίσω σε σχέση με ChatGPT κλπ. Αν το αντικαταστήσουν με κάτι έτοιμο (π.χ. ChatGPT) που μιλάει ήδη Ελληνικά υπάρχουν πιθανότητες αλλά και πάλι δύσκολο καθώς η Apple θα το φέρει στα μέτρα της, θα το περιορίσουν ώστε να αποκρίνεται όπως νομίζουν σωστό. Λέω αν γιατί το μακροπρόθεσμο πλάνου τους είναι να κάνουν τελικά κάτι δικό τους και αυτό ήδη ψήνεται...

Με το ρυθμό που δίνουν νέα πράγματα, υπάρχει ελπίδα αλλά πολύ μικρή μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...