johnyb98 Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου Καλησπέρα σε όλους. Για ένα Motorola Moto G32 Android 12:κάπου στο παρελθόν, πριν 1,5 περίπου χρόνο, κάπου, ίσως από ένα λάθος μου, πετάχτηκε ένα popup παράθυρο, που τέλος πάντων, έκλεισα. Τώρα, το ερώτημα είναι: για να μην κάνω την πολύχρονη και ταλαιπωρίας διαδικασία backup-system resert-restore (το γνωστό format), εκτός από το scan, εσείς, υπάρχει κάποια μέθοδος που θα ακολουθούσατε προκειμένου να εμπιστευοσαστε ότι το τηλέφωνο είναι ok, και δεν υπάρχει κίνδυνος υποκλοπών; Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι να βεβΑιωθω ότι δεν έχω φόβο για υποκλοπές username and password σε σελίδες τραπεζών, mails, και κυρίως σε web browsers. Θα μου προτείνατε κάποια μέθοδο; Ευχαριστώ 1
koutsis Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου 26 minutes ago, johnyb98 said: Καλησπέρα σε όλους. Για ένα Motorola Moto G32 Android 12:κάπου στο παρελθόν, πριν 1,5 περίπου χρόνο, κάπου, ίσως από ένα λάθος μου, πετάχτηκε ένα popup παράθυρο, που τέλος πάντων, έκλεισα. Τώρα, το ερώτημα είναι: για να μην κάνω την πολύχρονη και ταλαιπωρίας διαδικασία backup-system resert-restore (το γνωστό format), εκτός από το scan, εσείς, υπάρχει κάποια μέθοδος που θα ακολουθούσατε προκειμένου να εμπιστευοσαστε ότι το τηλέφωνο είναι ok, και δεν υπάρχει κίνδυνος υποκλοπών; Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι να βεβΑιωθω ότι δεν έχω φόβο για υποκλοπές username and password σε σελίδες τραπεζών, mails, και κυρίως σε web browsers. Θα μου προτείνατε κάποια μέθοδο; Ευχαριστώ Δεν κατάλαβα. Σου άνοιξε ένα παράθυρο πρίν 1,5 χρόνο και ανυσηχείς τώρα? Τι παράθυρο ήταν αυτό καταρχήν?
johnyb98 Δημοσ. 15 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 15 Μαϊου 1 minute ago, koutsis said: Δεν κατάλαβα. Σου άνοιξε ένα παράθυρο πρίν 1,5 χρόνο και ανυσηχείς τώρα? Τι παράθυρο ήταν αυτό καταρχήν? Ο ES File Explorer είχε τότε καταργηθεί ως virus app. Κάπου από λάθος μου βρήκα τον ES File Explorer από 3rd party site, τον κατέβασα (.apk αρχείο εάν τα λέω καλά), το έτρεξα, και έγινε η εγκατάσταση. Άνοιξα τον ES File Explorer, και ύστερα από 1-2 λεπτά που το δούλεψα, να σου το full screen pop up παράθυρο, που δεν πρόλαβα να πάω απευθύας στο x για κλείσιμο, που θυμάμαι είχε επάνω δεξιά , για να το κλείσει κάποιος και να μην την πατήσει. Αλλά, δεν πρόλαβα να πάω στο x, και πάτησα μέσα στο παράθυρο κάπου στο κέντρο.
johnyb98 Δημοσ. 15 Μαϊου Μέλος Δημοσ. 15 Μαϊου Τώρα, εδώ που τα λέμε, δεν είναι πως, εάν στο κινητό υπάρχει κάποια μόλυνση, την έχει από το παραπάνω. Μπορεί το παραπάνω, το οποίο έχω κάνει uninstall (δυστυχώς δεν ξέρω να κάνω purge σε Android), μπορεί, λοιπόν, το παραπάνω να μην έχει προκαλέσει τιποτα. Μπορεί να έχει κάποια μόλυνση το σύστημα από site που έχω επισκεφτεί. Ή μπορεί το σύστημα να είναι πεντακάθαρο, και αδίκως να μην το χρησιμοποιώ σε site με username and password. Πάντως, το μόνο θέμα από τη συγκεκριμένη συσκευή ως προεορτιο έχω το: Η Google, αφού κάνω login, το login γίνεται επιτυχώς, αλλά με πάει αμέσως για αλλαγή password, με μήνυμα There’s been suspicious activity on your Google Account. For your protection, you need to change your password. Create a new, strong password that you don’t use for other websites. Αν και, απ' ό, τιεψαξα η Google με το συγκεκριμένο μήνυμα έχει ταλαιπωρήσει άνευ λόγου και αιτίας πάρα πολύ κόσμο, και όλοι αυτοί οι χρήστες, χωρίς να δώσουν αφορμή, ταλαιπωρούνται ακόμη απ' την Google.
JPaxilleas Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου Ορισμένες πρακτικές για την ασφάλεια. Εγκαθιστάς ένα επώνυμο προϊόν / εφαρμογή ασφάλειας (security suite) για το κινητό (π.χ. Kaspersky mobile). Επιλέγεiς ένα ισχυρό κωδικό πρόσβασης / κλείδωμα κινητού, χρησιμοποιείς αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ή αναγνώριση προσώπου για έχτρα προστασία. Ενημερώνεις τακτικά το λογισμικό που έχεις εγκαταστήσει. Kατεβάζεις εφαρμογές μόνο από επίσημα site (Google Play, Apple App Store) και ποτέ apks. Διαβάζεις τις αξιολογήσεις και τα σχόλια άλλων χρηστών για να βεβαιωθείς για την αξιοπιστία της εφαρμογής. Ενεργοποιείς τη κρυπτογράφηση δεδομένων εάν σου παρέχει αυτή τη δυνατότητα το κινητό (για τη περίπτωση που το τηλέφωνο πέσει σε λάθος χέρια). Απενεργοποιείς το Wi-Fi και το Bluetooth όταν δεν το χρειάζεσαι. Αποφεύγεις να χρησιμοποιείς δημόσια δίκτυα Wi-Fi (εκτός εάν χρησιμοποιείς κάποιο VPN, π.χ. Nord) Δεν ανοίγεις συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς (σε email, σε SMS, σε Facebook και γενικά οπουδήποτε). Ελέγχεις τις ρυθμίσεις των εφαρμογών που χρησιμοποιείς (μόνο τα παραίτητα, π.χ. δε χρειάζεται η πρόσβαση σε GPS δεδομένα σε όλες τις εφαρμογές). Μη πληκτρολογείς κωδικούς σε σημαντικές ισροσελίδες (π.χ. σε Web Banking). Βρες μια εφαρμογή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης (key / password manager) βάλε τους κωδικούς εκεί και προστάτεψε την εφαρμογή με ένα κεντρικό κελιδί (master key). Υπάρχουν πολλές free εφαρμογές, π.χ. το Key Pass. Αναφορικά με Google για να μη βλέπεις αυτά τα μηνύματα να ενεργοποιήσεις το 2FA (2 factor authentication) δηλαδή να ταυτοποιείσαι στη Google με κάτι πρόσθετο εκτός από τον κωδικό πρόσβασης, π.χ. με ένα 6ψήφιο Pin που το βγάζεις από το Google Authenticator - εφαρμογή που μπορείς να εγκαταστήσεις στο κινητό σου- και που θα πρέπει να το βάζεις μαζί με τον κωδικό πρόσβασης που έχεις. Βάσει των παραπάνω και με λίγο ψαξιμο στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις άπειρους οδηγούς για το πως μπορείς να ικανοποιήσεις οποιαδήποε από τις παραπάνω απαιτήσεις.
Ukforthemoment Δημοσ. 15 Μαϊου Δημοσ. 15 Μαϊου Σωσε ότι χρειάζεσαι και κάνε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και στήσε το πάλι απο την αρχή,ΟΧΙ backup και ΟΧΙ restore αλλιως θα βάλεις πάλι οτι είχε πριν το φορματ. 1
manolis940 Δημοσ. 26 Μαϊου Δημοσ. 26 Μαϊου Στις 15/5/2024 στις 9:49 ΜΜ, JPaxilleas είπε Ενεργοποιείς τη κρυπτογράφηση δεδομένων εάν σου παρέχει αυτή τη δυνατότητα το κινητό (για τη περίπτωση που το τηλέφωνο πέσει σε λάθος χέρια). Αυτό να πούμε ότι καλό είναι να γίνεται αφού έχουμε βάλει στο πρόγραμμα μας το τακτικό backup, καθώς ένα κινητό είναι μια συσκευή που εύκολα μπορεί να χαλάσει, να μην μπορεί να επισκευαστεί και η ανάκτηση αρχείων να μην είναι απλά ακριβή, αλλά αδύνατη! 1
JPaxilleas Δημοσ. 26 Μαϊου Δημοσ. 26 Μαϊου 1 ώρα πριν, manolis940 είπε Αυτό να πούμε ότι καλό είναι να γίνεται αφού έχουμε βάλει στο πρόγραμμα μας το τακτικό backup, καθώς ένα κινητό είναι μια συσκευή που εύκολα μπορεί να χαλάσει, να μην μπορεί να επισκευαστεί και η ανάκτηση αρχείων να μην είναι απλά ακριβή, αλλά αδύνατη! Για αυτό και σε περιοδική βάση πρέπει να δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας, είτε με την εφαρμογή που μας παρέχει ο ίδιος κατασκευαστής, είτε με εφαρμογή τρίτων (π.χ. Titanium Backup, κ.λπ.) 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα