Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο κανονισμος πυροπροστασιας ομως ειναι για τα οικοπεδα, γηπεδα, χαλεπες, στεπες η οπως στον διαολο τα ονομαζουν στα κρατικα εγγραφα για οσα ειναι σε δασικες εκτασεις, δλδ ενα υποσυνολο απο ολα που πρεπει να καθαριστουν στο οποιο υποσυνολο απαιτουνται επιπλεον μετρα (εκτιμησεις μηχανικων κ γεωπονων, ξηλωμα ευφλεκτων υλικων και δεν συμμαζευεται). Οτι δεν ισχυει ο κανονισμος πυροπροστασιας σε αυτα που λεει η ΠΟΜΙΔΑ, δεν σημαινει οτι δεν θα πρεπει και να καθαριστουν. Σωστο;

Εχουμε μπλεξει τα μπουτια μας. 🤪

• Απαντ. 737
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Clytoceyx είπε

Ο κανονισμος πυροπροστασιας ομως ειναι για τα οικοπεδα, γηπεδα, χαλεπες, στεπες η οπως στον διαολο τα ονομαζουν στα κρατικα εγγραφα για οσα ειναι σε δασικες εκτασεις, δλδ ενα υποσυνολο απο ολα που πρεπει να καθαριστουν στο οποιο υποσυνολο απαιτουνται επιπλεον μετρα (εκτιμησεις μηχανικων κ γεωπονων, ξηλωμα ευφλεκτων υλικων και δεν συμμαζευεται). Οτι δεν ισχυει ο κανονισμος πυροπροστασιας σε αυτα που λεει η ΠΟΜΙΔΑ, δεν σημαινει οτι δεν θα πρεπει και να καθαριστουν. Σωστο;

Εχουμε μπλεξει τα μπουτια μας. 🤪

Ρε παιδιά το έχετε πάει στο άλλο άκρο.

Ο κανονισμός πυροπροστασιας είναι για να προστατέψει κτίσματα. Άρα ότι δεν έχει κατοικισιμο κτίσμα δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε καθόλου με τον κανονισμό πυροπροστασιας του. Οι αγροτικές αποθήκες όπως φαίνεται εξαιρούνται. Καλως.

Ακομη και σε ότι έχει κτίσμα μέσα του ο κανονισμός ορίζει τις ζώνες πυροπροστασιας έως 10 μέτρα από αυτό εάν δεν κάνω λαθος. Το υπόλοιπο οικόπεδο δεν έχει περιορισμούς εκτός από τον τυπικό καθαρισμό από ξερά. Σε ένα κτήμα δεν έχει εφαρμογή σε όλο το κτήμα.

Όσον αφορά τους καθαρισμούς πρώτον δεν έχει σχέση με χλωρη βλαστιση αλλά μόνο με ξερά και δεύτερον δεν έχει σχέση με καλιεργουμενες εκτάσεις

Οπότε ναι είναι τεράστιο το θέμα αλλά μην το κάνουμε και λάστιχο.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεκτα ολα αυτα, αλλα εφοσων γινεται υπευθυνη δηλωση και υπαρχει βαρυ προστιμο για ψευδη δηλωση ενω ταυτοχρονα υπαρχουν τοσες ασαφειες και αδιευκρινιστα σημεια, δημιουργειται ενα αγχος. 

Στην δικη μας περιοχη με τα προκαταρκτικα υποβαθρα που εχει, αν βαλω να διαλεξω με συντεταγμενες, οχι οτι μπορω και αλλιως, μας εχει αυθαιρετα με τον διπλανο ως ενα οικοπεδο. Τετοια προκαταρκτικα υποβαθρα ειναι στο 50% της Κρητης, σε μερος των Κυκλαδων, στην Λεσβο, Θεσπρωτια, Κερκυρα, Ζακυνθο και αλλα μερη.

Το διπλανο ειναι "ζουγκλα", και στον προεδρο της κοινοτητας εχει γινει νυξη εδω και πολλα χρονια, στον κεντρικο δημο κοκ και τιποτα. Δεν υπαρχει περιπτωση να μπουμε μεσα ως Ρομπεν των δασων να του τα φτιαξουμε, οχι βεβαια οτι υπαρχουν και λεφτα για να συντηρουμε την περιουσια του αλλου. Τα κλαδια και τα ξεροχορτα που ειναι κοντα σε εμας και στον δρομο τα κοβουμε, αλλα δεν ειναι κατι αυτο.

Ο δικηγορος μας συμβουλεψε να μην κανουμε καμια υπευθυνη δηλωση με τα δεδομενα μεχρι στιγμης. Ο ενας μηχανικος που βρισκεται στην περιοχη πετουσε χαρταετο και δεν ηξερε τιποτα, ο αλλος εδω στην Αθηνα εχει αλλα τρεξιματα σιγα μην ασχοληθει. Για συμβολαιογραφους δεν το συζηταω, τωρα το καλοκαιρι, με την δραστηριοτητα των βαρεων χαρτοφυλακιων του τουρισμου, πιο ευκολα κλεινουμε ραντεβου με τον Παπα.

Επεξ/σία από Clytoceyx
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ανοιξε η πλατφόρμα και για ψηφιακές καταγγελίες εκεί που γίνονται και οι δηλώσεις.

Σε Η/Υ βγαίνουν οι συντεταγμένες κεντροειδούς σε κινητό όχι γιατί είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κλικ στο ίδιο σημείο με το πρώτο ώστε να κλείσει το πολύγωνο.

Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από πριν ότι αν το πας μέσω ΕΓΣΑ87 το σύστημα σε αφήνει να προχωρήσεις. Μόνο αν έχεις ήδη αποφασίσει να προχωρήσεις με ΕΓΣΑ87 στις σχετικές οδηγίες γράφει οτι μπορείς να προχωρήσεις αν έχεις φάει άκυρο από την μη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Σε πολλά χωριά, όταν ρωτάνε οι χωριάτες σχετικά την κοινότητα τους, λένε ακόμα οτι δεν χρειάζεται καμία άλλη δήλωση καθαρισμού παρα μόνο στην κοινότητα!

Εγώ που είμαι στην πόλη, χρειάζεται να στήλω και φωτογραφίες στην διεύθυνση πρασίνου της κοινότητας;

Επεξ/σία από Krusty
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://ecopress.gr/kaike-o-kanonismos-pyroprostasias-me/

Ότι να ναι...

Σοβαροτης μηδέν.

Θα μπορούσαν απλά να πουν "Κάναμε λάθος. Άκυρο για φέτος. Θα καλεσουμε όλους τους φορείς για διαβουλευση να βρούμε όλοι μαζί το σωστό"

Αλλά κλασικές πρακτικές. Πες κάτι σημερα και σε μερικους μήνες θα το ξεχάσουν. Δεν καταργούμε την διάταξη βέβαια γιατί σκοπός της δεν είναι να προστατέψει από τις φωτιές αλλά να προστατέψει τους υπουργούς και νομάρχες από τις ευθύνες

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως τελείως μόνο για ξερά δεν αναφέρεται η δήλωση. Γράφει για κλάδεμα της βάσης της κόμης των δέντρων καθώς και των κλαδιών που ακουμπάνε κτίσμα. Απομάκρυνση του φυλλοστρώματος. Αραίωση της θαμνωδους βλάστησης. Ασφαλής συλλογή και μεταφορά των υπολλειμάτων καθαρισμού. Όλα αυτά να γίνονται και μέχρι 31 Οκτωβρίου, όπου τελειώνει η αντιπυρική περίοδος.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, Clytoceyx είπε

Ο δικηγορος μας συμβουλεψε να μην κανουμε καμια υπευθυνη δηλωση με τα δεδομενα μεχρι στιγμης. Ο ενας μηχανικος που βρισκεται στην περιοχη πετουσε χαρταετο και δεν ηξερε τιποτα, ο αλλος εδω στην Αθηνα εχει αλλα τρεξιματα σιγα μην ασχοληθει. Για συμβολαιογραφους δεν το συζηταω, τωρα το καλοκαιρι, με την δραστηριοτητα των βαρεων χαρτοφυλακιων του τουρισμου, πιο ευκολα κλεινουμε ραντεβου με τον Παπα.

Πολύ σωστά σε συμβούλευσε ο δικηγόρος σου. Κι εγώ -αν και δεν είμαι δικηγόρος αλλά μηχανικός οι οποίοι ξέρουμε μάλλον καλύτερα από όλους τους κινδύνους της υπογραφής- το ίδιο ακριβώς πιστεύω και θα κάνω: ΤΙΠΟΤΑ. Δεν αναλαμβάνουμε ευθύνη για κάτι που μπορεί να "προσβληθεί" αυθαίρετα από την κρίση κάποιου τρίτου. Πέρα από το ότι "αυτοκαρφώνεσαι" με την υπ. δήλωση.

Μια "λεπτομέρεια" βέβαια που διαπίστωσα σήμερα διαβάζοντας διάφορα, είναι ότι αυτό το έκτρωμα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ πέρυσι την περίοδο που είχε διαλυθεί η Βουλή και κυβερνούσε υπηρεσιακή κυβέρνηση... Που σημαίνει ότι δεν πέρασε καν από ψηφοφορία στη Βουλή. Όχι ότι αυτό βέβαια είναι ελαφρυντικό όταν υπογράφει το ΦΕΚ ο Ταγαράς κι ο Πέτσας που ήταν μέλη της μέχρι τότε κυβέρνησης, η υπηρεσιακή ήταν επιλογή της μέχρι τότε κυβέρνησης και η νέα κυβέρνηση που προέκυψε στο τέλος Θουνίου του 2023 έχει κυβερνήσει μέχρι τώρα 11 μήνες χρόνος απόλυτα αρκετός για να διορθώσει τις τρομερές αστοχίες ή να πετάξει το "Νόμο" στα σκουπίδια... Και τίποτα από τα δύο δεν έπραξε.

Επεξ/σία από theopan
  • Like 3
Δημοσ.
8 ώρες πριν, theopan είπε

Πολύ σωστά σε συμβούλευσε ο δικηγόρος σου. Κι εγώ -αν και δεν είμαι δικηγόρος αλλά μηχανικός οι οποίοι ξέρουμε μάλλον καλύτερα από όλους τους κινδύνους της υπογραφής- το ίδιο ακριβώς πιστεύω και θα κάνω: ΤΙΠΟΤΑ. Δεν αναλαμβάνουμε ευθύνη για κάτι που μπορεί να "προσβληθεί" αυθαίρετα από την κρίση κάποιου τρίτου. Πέρα από το ότι "αυτοκαρφώνεσαι" με την υπ. δήλωση.

Μια "λεπτομέρεια" βέβαια που διαπίστωσα σήμερα διαβάζοντας διάφορα, είναι ότι αυτό το έκτρωμα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ πέρυσι την περίοδο που είχε διαλυθεί η Βουλή και κυβερνούσε υπηρεσιακή κυβέρνηση... Που σημαίνει ότι δεν πέρασε καν από ψηφοφορία στη Βουλή. Όχι ότι αυτό βέβαια είναι ελαφρυντικό όταν υπογράφει το ΦΕΚ ο Ταγαράς κι ο Πέτσας που ήταν μέλη της μέχρι τότε κυβέρνησης, η υπηρεσιακή ήταν επιλογή της μέχρι τότε κυβέρνησης και η νέα κυβέρνηση που προέκυψε στο τέλος Θουνίου του 2023 έχει κυβερνήσει μέχρι τώρα 11 μήνες χρόνος απόλυτα αρκετός για να διορθώσει τις τρομερές αστοχίες ή να πετάξει το "Νόμο" στα σκουπίδια... Και τίποτα από τα δύο δεν έπραξε.

Εγώ πάντως σήμερα την κατέθεσα την δήλωση για να ξεμπερδευω.

Οκ ,αυτοκαρφωθηκα αλλά νομίζω ότι το ζητούμενο από την όλη φάση είναι η αποποίηση ευθυνών και συνεπώς αποζημιώσεων από την πολιτεία. Αν τώρα πέσει καρφωτη εγώ έχω την υπεύθυνη δήλωση ότι καθάρισα και κλάδεψα. Ότι να ναι γενικά, ένα μέτρο σαν όλα τα άλλα σε αυτή τη χώρα. Μου θυμίζει τις δηλώσεις στα τσοντοσαιτ ότι είμαι μεγαλύτερος από 18 ετών....

• Like 3
Δημοσ.

Προφανως, αν εχεις οντως καθαρισει, οπως πρεπει να κανουν ολοι για την περιουσια τους, ασχετως των σκοπων της οποιας κυβερνησης, και ταυτοχρονα τα ιδιοκτησιακα και, κυριοτερο, τα "κτηματολογικα" ειναι ξεκαθαρα, δηλωνεις και μαλλον ξεμπερδευεις.

Εγω να κανω δηλωση μεσω προκαταρκτικων υποβαθρων με κολλημενο σε ενιαιο οικοπεδο αυτο του γειτονα, παιρνοντας την ευθυνη γι' αυτον, δεν υπαρχει περιπτωση. Αλλος εχει, κανονικοτατα με χαρτια σε συμβολαιογραφο και δηλωμενο παντου, ενα ψωροδικαιωμα υψουν, και κανενα αλλο δικαιωμα, θα εχει τις ιδιες ποινες με τους αλλους; Εδω ουτε ΕΝΦΙΑ δεν πληρωνει οσο οι αλλοι.

2 hours ago, bill999r said:

Αν τώρα πέσει καρφωτη εγώ έχω την υπεύθυνη δήλωση ότι καθάρισα και κλάδεψα.

Αυτο ειναι σωστο, αλλα ταυτοχρονα εχει προβλεφθει και προστιμο, βαρυτατο, για ψευδη δηλωση. Αντε μετα να τα βαλεις με τους "τρελους".

Δεν λεω οτι σιγουρα θα παρουν ολα τα λεφτα και θα χωσουν ανθρωπους στην φυλακη, αλλα ολο αυτο το επιπλεον αγχος και η αγωνια να αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας με ενα προστιμο δαμοκλειο σπαθη πανω απο το κεφαλι σου, παει πολυ. Μονο ο φοβος οτι μπορει να μην καταφερεις να μαζεψεις οτι χαρτι χρειαζεται, με τις εμπλεκομενες υπηρεσιες να ειναι ενα χαλι κολλημενο στην καλυτερη στα '90s, καποιους μπορει να τους στειλει.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, bill999r είπε

Εγώ πάντως σήμερα την κατέθεσα την δήλωση για να ξεμπερδευω.

Οκ ,αυτοκαρφωθηκα αλλά νομίζω ότι το ζητούμενο από την όλη φάση είναι η αποποίηση ευθυνών και συνεπώς αποζημιώσεων από την πολιτεία. Αν τώρα πέσει καρφωτη εγώ έχω την υπεύθυνη δήλωση ότι καθάρισα και κλάδεψα. Ότι να ναι γενικά, ένα μέτρο σαν όλα τα άλλα σε αυτή τη χώρα. Μου θυμίζει τις δηλώσεις στα τσοντοσαιτ ότι είμαι μεγαλύτερος από 18 ετών....

Μα αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου! Εσύ μπορεί να έχεις κάνει υπεύθυνη δήλωση ότι καθάρισες και κλάδεψες, αλλά σε 2 μήνες μπορεί να έχει ξαναφυτρώσει χορτάρι ή να μην έχει φυτρώσει απλά να έχει διαφορετική ...άποψη ως προς το τι είναι "καθαρό" και "κλαδεμένο" αυτός που θα έρθει να σε ελέγξει με αφορμή την  "καρφωτή"... Και τότε θα βρεθείς υπόλογος για την ψευδή υπεύθυνη δήλωση. Δεν είναι ότι κάνουμε "κόνξες" ούτε είναι λύση το "να υπακούσω να ξεμπερδεύω". Υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα εδώ. Και συζητάμε ακόμα απλά για τα βασικά των καθαρισμών και των δηλώσεων. Που να τεθεί και το θέμα των απαραίτητων παρεμβάσεων που θα κληθούν να κάνουν κάποιοι που εμπίπτουν σε αυτές.

Επεξ/σία από theopan
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Clytoceyx είπε

Προφανως, αν εχεις οντως καθαρισει, οπως πρεπει να κανουν ολοι για την περιουσια τους, ασχετως των σκοπων της οποιας κυβερνησης, και ταυτοχρονα τα ιδιοκτησιακα και, κυριοτερο, τα "κτηματολογικα" ειναι ξεκαθαρα, δηλωνεις και μαλλον ξεμπερδευεις.

Εγω να κανω δηλωση μεσω προκαταρκτικων υποβαθρων με κολλημενο σε ενιαιο οικοπεδο αυτο του γειτονα, παιρνοντας την ευθυνη γι' αυτον, δεν υπαρχει περιπτωση. Αλλος εχει, κανονικοτατα με χαρτια σε συμβολαιογραφο και δηλωμενο παντου, ενα ψωροδικαιωμα υψουν, και κανενα αλλο δικαιωμα, θα εχει τις ιδιες ποινες με τους αλλους; Εδω ουτε ΕΝΦΙΑ δεν πληρωνει οσο οι αλλοι.

Αυτο ειναι σωστο, αλλα ταυτοχρονα εχει προβλεφθει και προστιμο, βαρυτατο, για ψευδη δηλωση. Αντε μετα να τα βαλεις με τους "τρελους".

Δεν λεω οτι σιγουρα θα παρουν ολα τα λεφτα και θα χωσουν ανθρωπους στην φυλακη, αλλα ολο αυτο το επιπλεον αγχος και η αγωνια να αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας με ενα προστιμο δαμοκλειο σπαθη πανω απο το κεφαλι σου, παει πολυ. Μονο ο φοβος οτι μπορει να μην καταφερεις να μαζεψεις οτι χαρτι χρειαζεται, με τις εμπλεκομενες υπηρεσιες να ειναι ενα χαλι κολλημενο στην καλυτερη στα '90s, καποιους μπορει να τους στειλει.

Οπως σας το ειχα πει και εγω θα πρεπει να πατησετε σε αυτή την λεπτομέρεια

"Στο μεταξύ οι Δήμοι πρέπει να έχουν συντάξει μελέτες,  οι οποίες να καθορίζουν τις ζώνες επικινδυνότητας ανά περιοχή, ως προϋπόθεση για την σύνταξη των τεχνικών εκθέσεων από τους ειδικούς επιστήμονες για λογαριασμό των ιδιοκτητών. Οι Δήμοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν συντάξει τις σχετικές μελέτες και δηλώνουν αδυναμία να τις κάνουν και συνακόλουθα οι ειδικοί επιστήμονες  αρνούνται να συντάξουν τεχνική έκθεση  χωρίς να έχει προηγηθεί η αξιολόγηση του κινδύνου από τους Δήμους."

Δεν ειναι μονο οι ζωνες επικινδυνότητας αλλα και το πλανο πολιτικης προστασιας της κοινοτητας και τα σημεια συγκεντρωσης που είναι προαπαιτούμενα για την σύνταξη της μελέτης από τον όποιο μηχανικό.

Εφόσον αυτά δεν είναι διαθεσιμα δεν μπορεί επισήμως να συνταχθεί η μελέτη και οι ιδιώτες και οι μηχανικοί τους δεν εχουν καμία απολύτως ευθύνη για την μη εγκαιρη συνταξη και κατάθεσή τους.

Αντιθέτως οι μηχανικοί εχουν ευθύνη και προβλέπονται και προστιμα για την λαθος ή πλημμελή εκπόνησή τους.

Επειδη αυτο το καταλαβαν στο Υπουργείο κανουν έκκληση προς του μηχανικούς να βαλουν πλατη και να εκπονήσουν ελλειπείς μελέτες με τις υπογραφές τους και ολες τι ευθύνες δικές τους

"Ο υπουργός Περιβάλλοντος  Θοδωρής Σκυλακάκης, κάλεσε τους μηχανικούς να δείξουν μια «ευελιξία», όπως χαρακτηριστικά είπε, και  να γίνουν οι μελέτες, άσχετα αν οι προδιαγραφές είναι ενδεικτικές, και τα μέτρα αυτή τη χρονιά, να περιοριστούν στα βασικά, όπως είναι για παράδειγμα, το κλάδεμα των δέντρων και την απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών."

Γιατι να το κάνει κάποιος αυτο? Και γιατί ενας ιδιοκτήτης να του ζητήσει να το κάνει?

"Στο ερώτημα τι θα δηλωθεί στην υπεύθυνη δήλωση για φέτος, απάντησε ότι ιδιοκτήτες και μηχανικοί θα δηλώσουν πως υλοποίησαν τα μέτρα της «πρώτης φάσης». Η ευθύνη λοιπόν για την περιγραφή και υλοποίηση των μέτρων μεταφέρεται  στον μηχανικό που θα συντάξει την έκθεση και στον ιδιοκτήτη που θα αποφασίσει τι θα υλοποιήσει. Οι ίδιοι θα είναι υπόλογοι εφόσον προκύψει δασική πυρκαγιά και αποδειχτεί ότι βεβαιώθηκαν και εφαρμόστηκαν  ελλιπή μέτρα πρόληψης.

Σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις απάντησε σχετικά ο υπουργός ότι  «οι τεχνικοί που θα συντάξουν τις εκθέσεις δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν τις προδιαγραφές της απόφασης για περιφράξεις, μεταλλικά κουφώματα κ.λπ. «Θα κάνουν το καλύτερο που μπορεί να γίνει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες», πρόσθεσε."

Η πλειοψηφία των ιδιωτών στην πράξη ειναι απόλυτα καλυμένοι να μην προχωρήσουν σε καταθεση ελλειπων μελετών πριν ολοκληρωθούν και κοινοποιηθούν αυτές απο τους Δημους.

Δεν προκειται να ασχοληθώ αλλα δεν θα υπέγραφα στην συγκεκριμενη στιγμή τίποτε λιγοτερο από το τυπικό και μονο εαν ολα τα στοιχεια ηταν επισημα διαθεσιμα.

Αν και ακομη και ετσι δεν θα εβαζα την υπογραφή μου σε κάτι το οποίο δεν εχει επιστημονικό υπόβαθρο και δεν συμφωνω σαν προτασεις επεμβασεων. Σαν επιστήμονας μηχανικός ωφείλω αυτο που υπογράφω να ειναι σωστό και όχι να παπαγαλίζω οτιδηποτε ο καθε ασχετος μου σερβίρει ως σωστο.

Επεξ/σία από SeNNinhA
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...