panosena Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) Θα κάνει μια δωρεά χρημάτων η μητέρα μου στον αδερφό μου, για να του καλύψει ένα μέρος του πόθεν έσχες για μια αγορά. Η μητέρα μου έχει εισόδημα μια σύνταξη μόνο, 530€ το μήνα. Στην τράπεζα έχει 15 χιλιάρικα, η δωρεά θα είναι 20 χιλιάδες. Τι πρέπει να προσέξουμε μην την πιάσει καμιά ααδε; (Η δωρεά είναι εικονική, ο αδερφός μου θα της τα επιστρέψει σε... μετρητά. Αν τα πάρει η μάνα μου και πάει να τα βάλει στην τράπεζα, δεν είναι "μαύρα"; ) Επεξ/σία 14 Μαΐου 2024 από panosena
andreaspA Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δηλαδη ο αδερφος σου ειναι σε χειροτερη οικονομικη κατασταση απο την μανα σου που εχει εισοδημα 530€ ? Δεν γινεται αυτο που θες!
jimakos00 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Τη μάνα σας πάτε να μπλέξετε με τις κομπίνες σας; 1 4
kax54638 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Πως γίνεται να κάνει η μητέρα σου δωρεά 20.000 εφόσον στην τράπεζα έχει 15.000; Τα άλλα 5.000 πως θα εμφανιστούν στον λογαριασμό; Πριν μερικά χρόνια η δωρεά χρημάτων είχε φόρο 10%, δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι.
panosena Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, andreaspA είπε Δηλαδη ο αδερφος σου ειναι σε χειροτερη οικονομικη κατασταση απο την μανα σου που εχει εισοδημα 530€ ? Δεν γινεται αυτο που θες! Όχι. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας κι έχει μαύρα εισοδήματα. Αλλά και πάλι, δηλώνει περισσότερα από τη μάνα μου, τα διπλά. Τι εννοείς όμως, ότι για να γίνει δωρεά πρέπει αυτός που θα τη δεχτεί να έχει χειρότερη οικονομική κατάσταση; Για εξηγήστε λίγο. 48 λεπτά πριν, kax54638 είπε Πως γίνεται να κάνει η μητέρα σου δωρεά 20.000 εφόσον στην τράπεζα έχει 15.000; Τα άλλα 5.000 πως θα εμφανιστούν στον λογαριασμό; Πριν μερικά χρόνια η δωρεά χρημάτων είχε φόρο 10%, δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι. Έχεις ένα δίκιο! Θα ψάξω για φόρο. 1 ώρα πριν, jimakos00 είπε Τη μάνα σας πάτε να μπλέξετε με τις κομπίνες σας; Εσύ πέτυχες διάνα! Να γίνεις μάντης. Αναφορά σε κείμενο Για τις χρηματικές δωρεές ή γονικές παροχές προς δικαιούχους πρόσωπα της A΄ κατηγορίας επιβάλλεται φόρος 10%. Για τις δωρεές ή γονικές παροχές προς δικαιούχους πρόσωπα της Α΄ κατηγορίας, οποιασδήποτε φύσεως περιουσίας και για τις χρηματικές γονικές παροχές ή χρηματικές δωρεές εφόσον διενεργούνται (αποδεδειγμένα) με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εφαρμόζεται η φορολογική κλίμακα της A΄ κατηγορίας, και φορολογούνται με 10% μετά την αφαίρεση 800.000 ευρώ Αυτά ισχύουν; Δηλαδή μέχρι 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητη η δωρεά; Επεξ/σία 14 Μαΐου 2024 από panosena
agnostos13 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Πιθανόν η μάνα να αντιμετωπίσει πρόβλημα με πόθεν έσχες τόσο για τα 5000 που θα βάλει στην τράπεζα για να μεταφέρει τα 20000 της δωρεάς όσο και με τα 15000 αν τα επιστρέψει στο λογαριασμό ξανά μετά από λίγο διάστημα. Φαντάζομαι ο αδερφός έχει και λογιστή να ζητήσει πληροφορίες. ΥΓ. Ένα δημόσιο forum θεωρώ δεν είναι κατάλληλο μέρος για να δίνονται οδηγίες για φοροαποφυγή. 1 1
panosena Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) Ναι έχει λογιστή, εννοείται. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει και τίποτα, ελάχιστοι είναι οι καλοί λογιστές και δεν έχει έναν από αυτούς. Επεξ/σία 14 Μαΐου 2024 από panosena
GREGORYMO Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 30 λεπτά πριν, panosena είπε Ναι έχει λογιστή, εννοείται. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει και τίποτα, ελάχιστοι είναι οι καλοί λογιστές και δεν έχει έναν από αυτούς. Έχει 15.000€. Πώς θα μεταφέρει 20.000€ ?
andreaspA Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 1 ώρα πριν, panosena είπε Όχι. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας κι έχει μαύρα εισοδήματα. Αλλά και πάλι, δηλώνει περισσότερα από τη μάνα μου, τα διπλά. Τι εννοείς όμως, ότι για να γίνει δωρεά πρέπει αυτός που θα τη δεχτεί να έχει χειρότερη οικονομική κατάσταση; Για εξηγήστε λίγο. Εννοω οτι ανθρωπος με 15κ καταθεσεις και 530€ εισοδημα , ηδη φωναζει οτι ζει απο μαυρα εισοδηματα. Ποσο μαλλον να κανει δωρεα 20.000€ που δεν τα εχει καν.
GREGORYMO Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 5 ώρες πριν, panosena είπε Θα κάνει μια δωρεά χρημάτων η μητέρα μου στον αδερφό μου, για να του καλύψει ένα μέρος του πόθεν έσχες για μια αγορά. Η μητέρα μου έχει εισόδημα μια σύνταξη μόνο, 530€ το μήνα. Στην τράπεζα έχει 15 χιλιάρικα, η δωρεά θα είναι 20 χιλιάδες. Τι πρέπει να προσέξουμε μην την πιάσει καμιά ααδε; (Η δωρεά είναι εικονική, ο αδερφός μου θα της τα επιστρέψει σε... μετρητά. Αν τα πάρει η μάνα μου και πάει να τα βάλει στην τράπεζα, δεν είναι "μαύρα"; ) Στην τράπεζα ΔΕΝ μπορεί να τα ξαναβάλει 1 λεπτό πριν, andreaspA είπε Εννοω οτι ανθρωπος με 15κ καταθεσεις και 530€ εισοδημα , ηδη φωναζει οτι ζει απο μαυρα εισοδηματα. Ποσο μαλλον να κανει δωρεα 20.000€ που δεν τα εχει καν. Μπορεί το σπίτι να είναι ιδιοκτήτο.
Joshua21 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 5 hours ago, panosena said: Θα κάνει μια δωρεά χρημάτων η μητέρα μου στον αδερφό μου, για να του καλύψει ένα μέρος του πόθεν έσχες για μια αγορά. Η μητέρα μου έχει εισόδημα μια σύνταξη μόνο, 530€ το μήνα. Στην τράπεζα έχει 15 χιλιάρικα, η δωρεά θα είναι 20 χιλιάδες. Τι πρέπει να προσέξουμε μην την πιάσει καμιά ααδε; (Η δωρεά είναι εικονική, ο αδερφός μου θα της τα επιστρέψει σε... μετρητά. Αν τα πάρει η μάνα μου και πάει να τα βάλει στην τράπεζα, δεν είναι "μαύρα"; ) Πρώτα από όλα για να γίνει επίσημα δωρεά 20k€ θα πρέπει ο λογαριασμός της μητέρας να έχει μέσα 20k€ και να γίνει μεταφορά 20k€ από αυτόν σε λογαριασμό του αδερφού. Επίσης η μητέρα σου θα πρέπει να μπορεί να δικαιολογήσει τη δωρεά, είτε από το εισόδημα του τρέχοντος έτους είτε με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, αλλιώς θα πληρώσει φόρο για αυτά 40%. Αυτά να προσέξετε. Επίσης ναι, αν μπουν στο λογαριασμό της χρήματα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει και την ελέγξουν προβλέπεται φόρος 40% + πρόστιμο. Επεξ/σία 14 Μαΐου 2024 από Joshua21
andreaspA Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 5 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Μπορεί το σπίτι να είναι ιδιοκτήτο. ναι. Και? ζει με 530€ , εχει και 15.000€ στην τραπεζα, εχει και 5000 στο μπαουλο, και κανει δωρεα 20000 στον γιο της. Οκ....
Joshua21 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 10 minutes ago, GREGORYMO said: Μπορεί το σπίτι να είναι ιδιοκτήτο. Και σε αυτή τη περίπτωση είναι τεκμήριο το σπίτι.
panosena Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 37 λεπτά πριν, andreaspA είπε Εννοω οτι ανθρωπος με 15κ καταθεσεις και 530€ εισοδημα , ηδη φωναζει οτι ζει απο μαυρα εισοδηματα. Ποσο μαλλον να κανει δωρεα 20.000€ που δεν τα εχει καν. Φυσικά και δεν έχει μαύρα εισοδήματα. Τα 15.000 καταθέσεις είναι καταθέσεις του (αποθανόντος) πατέρα μου. 38 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Έχει 15.000€. Πώς θα μεταφέρει 20.000€ ? Ο αδερφός μου είπε να της δώσει 5.000 μετρητά, αλλά άκυρο, δεν γίνεται αφού δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει. Άρα θα του κάνει δωρεά 15.000, αν του κάνει. 37 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Μπορεί το σπίτι να είναι ιδιοκτήτο. Έτσι είναι, το 'χει ιδιόκτητο. Επεξ/σία 14 Μαΐου 2024 από panosena
ekrepali Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 Δημοσ. 14 Μαΐου 2024 33 minutes ago, panosena said: Άρα θα του κάνει δωρεά 15.000, αν του κάνει. Οι δωρεές δηλώνονται στο myproperty... υπάρχει αφορολόγητο όριο νομίζω μέχρι 80.000. Πχ μελλοντικά σε κληρονομιά θα δικαιούται μόνο 65.000 αφορολόγητα. Δωρεά φυσικά σημαίνει ότι παίρνεις τα λεφτά και δεν τα επιστρέψεις. Αν δε θέλετε να γίνει δωρά, τότε μιλάμε για δανεισμό μεταξύ ιδιωτών. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει ιδιωτικό συμφωνητικό με γνήσιο υπογραφών, να γραφτεί αναλυτικά το ποσό δανεισμού, ο λόγος δανεισμού, σε πόσους μήνες/χρόνια θα επιστραφεί το ποσό κλπ... νομίζω πρέπει να μπει και χαρτόσημο. Πρέπει να ρωτήσετε συμβολαιογράφο και λογιστή γι'αυτό το πράγμα, ώστε να μην υπάρξει θέμα εγκυρότητας. Κι εννοείται τα πάντα να γίνουν μέσω τραπεζικού συστήματος, αλλιώς θα βαρέσουν καμπανάκια στην ΑΑΔΕ. Βασικά μόνο και μόνο που θα δηλωθεί 15.000 ευρώ δάνειο προς επαγγελματία από ιδιωτικό συμφωνητικό, θα βαρέσουν καμπανάκια... δεν είναι κορόιδα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις