Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
19 ώρες πριν, Getta Robo είπε

Δες το και διαφορετικα. Τι διαφορα εχει να σου χαρισουν/προσφερουν/αποκτησεις κατι οπου ειναι εντος νομιμης εγγυησης, αλλα δεν αποκτηθηκε ονομαστικα απο εσενα;

Θα ηταν ακυρη η εγγυηση; Βαση ποιου νομου;

Αν βρω το αποσπασμα,θα το παραθεσω.
Τυπικα,δεν σε καλυπτει η εγγυηση,αλλα δεν εχει τυχει ακομα να μη με καλυψει εγγυηση σε προιον που αγοραστηκε απο αλλον.  
Εγω προσωπικα πηγα καμενο ps5 στον Κωτσόβολο,το εβγαλαν εκτος εγγυησης (δηθεν 1 χρονο ),αλλα τους ζορισα και το δεχθηκαν.

Αγορασμενο απο αλλο,τους εδωσα τα στοιχεια μου,ηρθε sms στο δικο μου κινητο οτι θα γινει αντικατασταση και ολα καλα.

• Απαντ. 74
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
7 hours ago, StamTheMan said:

Αν βρω το αποσπασμα,θα το παραθεσω.
Τυπικα,δεν σε καλυπτει η εγγυηση,αλλα δεν εχει τυχει ακομα να μη με καλυψει εγγυηση σε προιον που αγοραστηκε απο αλλον.  
Εγω προσωπικα πηγα καμενο ps5 στον Κωτσόβολο,το εβγαλαν εκτος εγγυησης (δηθεν 1 χρονο ),αλλα τους ζορισα και το δεχθηκαν.

Αγορασμενο απο αλλο,τους εδωσα τα στοιχεια μου,ηρθε sms στο δικο μου κινητο οτι θα γινει αντικατασταση και ολα καλα.

Δεν υφισταται καμια αναφορα η νυξη οτι η νομιμη εγγυση ακυρωνεται η δεν ισχυει κατα την μεταβιβαση αγαθου, οπως τα κινητα.

Οι οδηγιες και ιδιωτικα συμφωνητικα δεν υπερισχυουν της νομοθεσιας.

Οταν/αν βρεις την νομοθεσια το συζηταμε.

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, Getta Robo said:

Δεν υφισταται καμια αναφορα η νυξη οτι η νομιμη εγγυση ακυρωνεται η δεν ισχυει κατα την μεταβιβαση αγαθου, οπως τα κινητα.

Λοιπόν, το έψαξα όσο μπόρεσα και όντως στον ελληνικό νόμο δεν συμπεριλαμβάνεται αυτό που αναφέρει η ευρωπαϊκή οδηγία, επομένως όντως η εγγύηση μεταβιβάζεται μαζί με την κυριότητα, πράγμα πολύ θετικό για όσους αγοράζουμε μεταχειρισμένα από αγγελίες κλπ.

Ωστόσο, ψάχνοντας έπεσα πάνω σε αυτό:

11. Αγόρασα ένα προϊόν από ιδιώτη μέσω ηλεκτρονικής αγγελίας. Μπορώ να
υποβάλω καταγγελία;

Όχι, η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή δεν επιλαμβάνεται καταγγελιών αν ο
προμηθευτής δεν ενεργεί για σκοπούς οι οποίοι σχετίζονται με τις εμπορικές, βιοτεχνικές ή
επαγγελματικές δραστηριότητές του.

Οπότε δεν ξέρω που θα μπορεί να απευθυνθεί κάποιος αν του κάνουν κόνξες στο κατάστημα. Σε δικηγόρο μάλλον, αλλά δεν ξέρω αν θα αξίζει το κόστος.

Επαναλαμβάνω, όλα αυτά θεωρητικά πάντα, δεν μου έχει τύχει ποτέ να μου κάνουν τους δύσκολους στη χρήση της εγγύησης, ότι όνομα και να έγραφε πάνω το παραστατικό αγοράς.

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Malthador είπε

Οπότε δεν ξέρω που θα μπορεί να απευθυνθεί κάποιος αν του κάνουν κόνξες στο κατάστημα. Σε δικηγόρο μάλλον, αλλά δεν ξέρω αν θα αξίζει το κόστος.

Στο Συνήγορο του Καταναλωτή , φυσικά κατά του καταστήματος και όχι του ιδιώτη

• Thanks 1
Δημοσ.
1 hour ago, Malthador said:

Λοιπόν, το έψαξα όσο μπόρεσα και όντως στον ελληνικό νόμο δεν συμπεριλαμβάνεται αυτό που αναφέρει η ευρωπαϊκή οδηγία, επομένως όντως η εγγύηση μεταβιβάζεται μαζί με την κυριότητα, πράγμα πολύ θετικό για όσους αγοράζουμε μεταχειρισμένα από αγγελίες κλπ.

υποβάλω καταγγελία;

Όχι, η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή δεν επιλαμβάνεται καταγγελιών αν ο
προμηθευτής δεν ενεργεί για σκοπούς οι οποίοι σχετίζονται με τις εμπορικές, βιοτεχνικές ή

Επαναλαμβάνω, όλα αυτά θεωρητικά πάντα, δεν μου έχει τύχει ποτέ να μου κάνουν τους δύσκολους στη χρήση της εγγύησης, ότι όνομα και να έγραφε πάνω το παραστατικό αγοράς.

Μα δεν υπάρχει σύμβαση μεταξύ πωλητή εμπόρου και του 3ου,   η μόνιμη εγγύηση έχει να κάνει με ελαττώματα που προϋπήρχαν ή χαρακτηριστικά που συμφώνησε ο έμπορος με τον αγοραστή (τον 1ο), όχι με το ότι το είχες και χάλασε (μετά τους 6 μήνες καθώς θεωρούν πως μέχρι τότε ήταν ελάττωμα που προϋπήρχε)

Η εγγύηση του κατασκευαστή είναι άλλο πράγμα και αυτό συνεχίζει να ακολουθεί το είδος

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.
22 minutes ago, sdikr said:

Μα δεν υπάρχει σύμβαση μεταξύ πωλητή εμπόρου και του 3ου,   η μόνιμη εγγύηση έχει να κάνει με ελαττώματα που προϋπήρχαν ή χαρακτηριστικά που συμφώνησε ο έμπορος με τον αγοραστή (τον 1ο), όχι με το ότι το είχες και χάλασε (μετά τους 6 μήνες καθώς θεωρούν πως μέχρι τότε ήταν ελάττωμα που προϋπήρχε)

Η εγγύηση του κατασκευαστή είναι άλλο πράγμα και αυτό συνεχίζει να ακολουθεί το είδος

Το ξέρω και συμφωνώ. 

Ωστόσο ο νόμος δεν λέει ότι απαγορεύεται να μεταβιβαστεί αυτή η σύμβαση και ότι δεν απαγορεύεται, τότε επιτρέπεται.

Και από την ανάποδη ισχύει αυτό έτσι, οι συσκευές που αγοράστηκαν από τα Media Markt πριν τους εξαγοράσουν τα Public εξακολουθούσαν να έχουν εγγύηση κι ας μην υπάρχει ο αρχικός πωλητής πλέον.

Δημοσ.

Ωστόσο ο νόμος δεν λέει ότι απαγορεύεται να μεταβιβαστεί αυτή η σύμβαση και ότι δεν απαγορεύεται, τότε επιτρέπεται.

Το ότι επιτρέπεται να μεταβιβαστεί όμως δεν σημαίνει ότι μεταβιβάζεται υποχρεωτικά...

Δημοσ.
2 hours ago, Malthador said:

Το ξέρω και συμφωνώ. 

Και από την ανάποδη ισχύει αυτό έτσι, οι συσκευές που αγοράστηκαν από τα Media Markt πριν τους εξαγοράσουν τα Public εξακολουθούσαν να έχουν εγγύηση κι ας μην υπάρχει ο αρχικός πωλητής πλέον.

Αυτή η σύμβαση, είναι σύμβαση που έχει δυο μέρη που έχουν συμφωνήσει,  δεν μπορείς να την μεταβιβάσεις εσύ (το ένα μέρος)  σε κάποιον αν δεν συμφωνήσει και το άλλο μέρος.

• Moderators
Δημοσ.
58 minutes ago, Joshua21 said:

Το ότι επιτρέπεται να μεταβιβαστεί όμως δεν σημαίνει ότι μεταβιβάζεται υποχρεωτικά...

Δεν κατάλαβα τι εννοείς.

27 minutes ago, sdikr said:

Αυτή η σύμβαση, είναι σύμβαση που έχει δυο μέρη που έχουν συμφωνήσει,  δεν μπορείς να την μεταβιβάσεις εσύ (το ένα μέρος)  σε κάποιον αν δεν συμφωνήσει και το άλλο μέρος.

Πουλάω το σπίτι μου που είναι μισθωμένο για λιγότερο από τρία χρόνια. Ο νέος αγοραστής δεν μπορεί να βγάλει έξω τον μισθωτή, κι ας μην έχει κάνει συμφωνητικό μαζί του.

Κάπως έτσι το βλέπω και στην εγγύηση. Αν δεν απαγορεύεται ρητά κάτι με νόμο, τότε επιτρέπεται.

• Thanks 1
Δημοσ.
5 hours ago, Malthador said:

υποβάλω καταγγελία;

Για το πρωτο μερος συμφωνουμε. Αλλωστε οπως ειπαμε, επιτρεπεται οτι δεν απαγορευεται, και οι νομοι ειναι υπερανω των ιδιωτικων συμφωνιων.

Για το δευτερο μερος, εκει λαμβανουν φορεις οπως και η διωξη. Πχ για λογους εξαπατησης. Ειχε κανει γνωστος μου και παρακολουθησα την διαδικασια.

• Like 1
Δημοσ.
42 minutes ago, Malthador said:

Δεν κατάλαβα τι εννοείς.

Μα δεν εννοώ κάτι διαφορετικό από αυτό που έγραψα.

Πάμε να στο κάνω πιο λιανά, πχ αγοράζω μια RAM Corsair της οποίας οι όροι της εμπορικής εγγύησης προβλέπουν ότι ισχύει μόνο για τον αρχικό αγοραστή και δεν είναι μεταβιβάσιμη, μετά από 6 μήνες την πουλάω σε σένα, ε εσύ δεν έχεις καμία εγγύηση. Ναι μεν η νομοθεσία δεν απαγορεύει (συνεπώς επιτρέπει) τη μεταβίβαση της εγγύησης, ούτε όμως την επιβάλλει.

Πουλάω το σπίτι μου που είναι μισθωμένο για λιγότερο από τρία χρόνια. Ο νέος αγοραστής δεν μπορεί να βγάλει έξω τον μισθωτή, κι ας μην έχει κάνει συμφωνητικό μαζί του.

Κάπως έτσι το βλέπω και στην εγγύηση. Αν δεν απαγορεύεται ρητά κάτι με νόμο, τότε επιτρέπεται.

Ατυχές παράδειγμα, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο νέος αγοραστής δεν μπορεί να βγάλει έξω τον μισθωτή πριν περάσουν τα 3 χρόνια επειδή έτσι προκύπτει από τον συνδυασμό δύο διαφορετικών κανόνων αναγκαστικού δικαίου (1. η ελάχιστη τριετής διάρκεια μίσθωσης και 2. το άρθρο 614 ΑΚ "ο νέος κτήτορας υπεισέρχεται στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις της μίσθωσης"), στην περίπτωση που συζητάμε εδώ όμως δεν υπάρχει κάποιος κανόνας αναγκαστικού δικαίου που να προβλέπει ότι η εμπορική εγγύηση μεταβιβάζεται υποχρεωτικά στην περίπτωση πώλησης.

Στη λογική σου εξισώνεις το επιτρέπεται με το επιβάλλεται, δεν είναι το ίδιο πράγμα, είναι εντελώς διαφορετικά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, Malthador said:

Δεν κατάλαβα τι εννοείς.

Οχι δεν είναι το ίδιο,  σε αυτή την περίπτωση είναι μια η πώληση

Αν θέλεις να το δεις διαφορετικά θα ήταν σαν ο νοικάρης σου να νοίκιαζε το σπίτι σε 3ους χωρίς να σε ενημερώσει και να συμφωνήσεις.

Δεν έχει κάποια υποχρέωση να σου παρέχει νόμιμη εγγύηση ή ακόμα και διευκόλυνση το κατάστημα αν εσύ το έχεις αγοράσει απο 2ο χέρι.

ή μπορεί να γίνει το πολύ απλό, δεν σου ζητάνε ταυτότητα όταν πας με την απόδειξη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έγινε μεταφορά της νόμιμης εγγύησης,  την εγγύηση του κατασκευαστή καλύπτουν εκείνη την στιγμή.

Κάποιοι θα επιλέξουν να το κάνουν εφόσον υπάρχει η κάλυψη της εγγύησης του κατασκευαστή, τι να στείλουν 10 για πίστωση, τι 11

Μπόρουν όμως άνετα να σου πούνε, δεν σας ξέρουμε μιλήστε με τον κατασκευαστή.  ειδικά αν έχουν περάσει και οι πρώτοι 6 μήνες

Επεξ/σία από sdikr
  • Moderators
Δημοσ.
23 minutes ago, Joshua21 said:

Μα δεν εννοώ κάτι διαφορετικό από αυτό που έγραψα.

Πάμε να στο κάνω πιο λιανά, πχ αγοράζω μια RAM Corsair της οποίας οι όροι της εμπορικής εγγύησης προβλέπουν ότι ισχύει μόνο για τον αρχικό αγοραστή και δεν είναι μεταβιβάσιμη, μετά από 6 μήνες την πουλάω σε σένα, ε εσύ δεν έχεις καμία εγγύηση. Ναι μεν η νομοθεσία δεν απαγορεύει (συνεπώς επιτρέπει) τη μεταβίβαση της εγγύησης, ούτε όμως την επιβάλλει.

Μιλάμε για την νόμιμη εγγύηση, όχι για την εμπορική. Η εμπορική εγγύηση δεν έχει νομικούς περιορισμούς, ο κάθε κατασκευαστής ή ο κάθε πωλητής μπορούν να βάζουν ότι όρους θέλουν.

Η νόμιμη εγγύηση ορίζεται στο νόμο και δεν αναγράφεται ότι απαγορεύεται η μεταβίβασή της. Άρα επιτρέπεται.

27 minutes ago, Joshua21 said:

Ατυχές παράδειγμα, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο νέος αγοραστής δεν μπορεί να βγάλει έξω τον μισθωτή πριν περάσουν τα 3 χρόνια επειδή έτσι προκύπτει από τον συνδυασμό δύο διαφορετικών κανόνων αναγκαστικού δικαίου (1. η ελάχιστη τριετής διάρκεια μίσθωσης και 2. το άρθρο 614 ΑΚ "ο νέος κτήτορας υπεισέρχεται στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις της μίσθωσης"), στην περίπτωση που συζητάμε εδώ όμως δεν υπάρχει κάποιος κανόνας αναγκαστικού δικαίου που να προβλέπει ότι η εμπορική εγγύηση μεταβιβάζεται υποχρεωτικά στην περίπτωση πώλησης.

Στη λογική σου εξισώνεις το επιτρέπεται με το επιβάλλεται, δεν είναι το ίδιο πράγμα, είναι εντελώς διαφορετικά.

Το ίδιο με από πάνω, δεν ξέρω γιατί αναφέρεσαι στην εμπορική εγγύηση.

7 minutes ago, sdikr said:

Οχι δεν είναι το ίδιο,  σε αυτή την περίπτωση είναι μια η πώληση

Αν θέλεις να το δεις διαφορετικά θα ήταν σαν ο νοικάρης σου να νοίκιαζε το σπίτι σε 3ους χωρίς να σε ενημερώσει και να συμφωνήσεις.

Μπορεί να το κάνει, εκτός κι αν έχουμε γράψει στο συμφωνητικό ότι απαγορεύεται η υπεκμίσθωση.

Αν δεν απαγορεύεται από το συμφωνητικό, τότε επιτρέπεται.

• Thanks 1
Δημοσ.
5 minutes ago, Malthador said:

Το ίδιο με από πάνω, δεν ξέρω γιατί αναφέρεσαι στην εμπορική εγγύηση.

Με μια ματιά στα συμφραζόμενα μου έμεινε η εντύπωση ότι μιλούσατε για την εμπορική και όχι την νόμιμη εγγύηση.

Παρόλα αυτά γενικότερα είναι λάθος το να εξισώνεις το "δεν απαγορεύεται άρα επιτρέπεται" με το "επιβάλλεται".

Δημοσ.

Λοιπόν, ήρθε η πρώτη απάντηση σχετικά με την μεταβίβαση της εγγύησης.

Thank you for contacting the Europe Direct Contact Centre. 

The warranty on electronic devices sold within the EU typically transfers with the device. Person B should be able to claim warranty coverage within the two-year period from the original purchase date, provided they have the original proof of purchase and any relevant documentation from Person A. The store cannot deny warranty claims based solely on the fact that the current owner is not the original buyer.

Consumer agencies can provide further information on such cases. Contact details can be found on the following website: https://commission.europa.eu/document/download/7cd17d39-7667-433a-a308-87c3952cef7d_en?filename=country_fiche_cyprus.pdf

We hope you find this information useful. Please contact us again if you have other questions about the European Union, its activities or its institutions.

Ακολουθεί το ερώτημά μου

Spoiler

To whom it may concern,

regarding the warranty of used electronic devices (smartphones, tablets etc.) sold in second hand markets (such as Facebook marketplace, forums with such sections, sites which allow it (ex. in Cyprus we have bazaraki.com) etc.) :

Person A located in EU buys a device from a store located in EU.
After 14 months (just to assume that the 12 month period that the seller has to prove any cause of defect), person A sells the device to person B. What happens to the warranty?
Does the warranty transfer to person B?
Or is it tied to the device no matter what?
If the device is faulty (and the fault is undeniably of manufacturer's defect, not of misuse), can the store deny any repairs/refunds/legal action that fall under the 2year EU warranty law, only because the current owner (B) is not the original buyer (A) ?
What is needed to provide proof of ownership to claim warranty? (person B to store)
For example only original receipt, bank transfer (person B -> A), messages exchanged between A and B?
If the warranty doesn't follow the device and in such cases the store can deny the warranty, does it mean that buying 2nd hand devices is risky? (2nd hand is always risky, but I am not talking about such cases, but only the devices that are in mint state condition that the manufacturer wouldn't deny misuse, if returned for repairs from the original buyer).

Thank you in advance for your time.
Feel free to contact me for further clarifications, if needed.

• Like 3
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...