Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, cyberguy είπε

Φαντάζομαι το γνωρίζετε ότι στο 99,9%  των αγορων η εγγυηση αφορά τον αγοραστή ονομαστικά? Κανενας δεν θα δώσει πιστωτικό ή αντικατάσταση σε τρίτο. Οπότε είτε έχεις απόδειξη είτε όχι είναι άχρηστη. Ειδικά οταν είναι τιμολόγιο τότε ειναι 100% οτι δεν θα έχει εγγύηση.

Καμία σχέση. Αγοράζω χρόνια ηλεκτρονικά είδη με τιμολόγιο εταιρείας και όποτε χρειάστηκε, ποτέ κανενα κατάστημα δε μου έκανε οποιαδήποτε νύξη για το προιον που ισχύει η εγγύηση του κανονικά. 

Το ίδιο ισχύει βέβαια και σε προιόντα που έχουν αγοραστεί με απόδειξη λιανιικής. 

Έχουν ζητήσει ποτέ σε κανέναν ταυτότητα για να επιβεβαιώσουν πως είναι ο αρχικός αγοραστής; Όχι. 

Όταν πας κάτι δώρο και το προιόν χρειαστεί εγγύηση; Θα ζητήσουν μήπως να το πάει ο αρχικός αγοραστής; 

Η μόνη περίπτωση να ανακατευτεί ο αρχικός αγοραστής, ίσως να είναι στην περίπτωση επιστροφής χρημάτων, οπου συνήθως τα χρήματα επιστρέφονται στο ίδιο μέσο στο οποίο έγινε η αρχική αγορά (πιιστωτική κάρτα, λογ/μος τραπέζης κλπ). 

Γενιικά μη λέμε ο,τι θέλουμε. 

Επεξ/σία από N3M3SiS
  • Like 4
  • Απαντ. 74
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
8 hours ago, Nabuko said:
11 hours ago, Nabuko said:

Ερώτηση : Πως αποδεικνύεται η νόμιμη ιδιοκτησία?

8 hours ago, csontheline said:

Απάντηση : Από την κατοχή της απόδειξης και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την νόμιμη κατοχή του (πχ μηνύματα πριν την αγοραπωλησία, μεταφορά προς τον συγκεκριμένο λογαριασμό).

Δε βγάζει κάποιο νόημα αυτό που έγραψες. 

Τώρα;

9 hours ago, StamTheMan said:

Ειμαι λιγο κουρασμενος για να ψαχνω τωρα συζητησεις,αλλα νομιζω αυτο εχει καταρριφθεί. 

Ίσως ήμουν λάθος στο "ποτέ".

Samsung και Apple (δηλαδή η μεγαλύτερη αγορά στα κινητά), δένει την εγγύηση με την συσκευή. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες, αλλά για αυτές βρήκα στοιχεία από τις επίσημες σελίδες τους. Με την samsung το έχω διαπιστώσει ο ίδιος, καθώς μου επισκεύασαν κινητό που δεν είχα καν απόδειξη.
Σε κάθε περίπτωση, και επειδή κανείς δεν έχει παραθέσει στοιχεία παρά μόνο λέμε τις γνώμες μας, έστειλα στην europa.eu και θα επανέλθω με επίσημη απάντηση (συγκεκριμένα υποθέτοντας το παρακάτω quote).

3 hours ago, dpolal said:

Πριν από κάνα δίχρονο νομίζω είχε ανέβει thread απο αγοραστή που πήρε μεταχειρισμένο προϊόν εντός εγγύησης το οποίο παρουσίασε πρόβλημα και όταν το πήγε στο κατάστημα το πιστωτικό που είχε εγκριθεί εκδόθηκε στο όνομα του αρχικού αγοραστή και μετά ψαχνώταν να βγάλει άκρη.

• Thanks 1
Δημοσ.
32 λεπτά πριν, pp6210 είπε

τι εννοεις? αν η αποδειξη κινητου αναγραφει το ιμει δεν ειναι αποδειξη νομιμης κατοχης, σε οποιο ονομα κ αν εχει εκδοθει;

Όχι

Δημοσ.
34 minutes ago, N3M3SiS said:

Καμία σχέση. Αγοράζω χρόνια ηλεκτρονικά είδη με τιμολόγιο εταιρείας και όποτε χρειάστηκε, ποτέ κανενα κατάστημα δε μου έκανε οποιαδήποτε νύξη για το προιον που ισχύει η εγγύηση του κανονικά. 

Το ίδιο ισχύει βέβαια και σε προιόντα που έχουν αγοραστεί με απόδειξη λιανιικής. 

Έχουν ζητήσει ποτέ σε κανέναν ταυτότητα για να επιβεβαιώσουν πως είναι ο αρχικός αγοραστής; Όχι. 

Όταν πας κάτι δώρο και το προιόν χρειαστεί εγγύηση; Θα ζητήσουν μήπως να το πάει ο αρχικός αγοραστής; 

Η μόνη περίπτωση να ανακατευτεί ο αρχικός αγοραστής, ίσως να είναι στην περίπτωση επιστροφής χρημάτων, οπου συνήθως τα χρήματα επιστρέφονται στο ίδιο μέσο στο οποίο έγινε η αρχική αγορά (πιιστωτική κάρτα, λογ/μος τραπέζης κλπ). 

Γενιικά μη λέμε ο,τι θέλουμε. 

οταν επιστρεφεις καποιο προιον με εγγυηση σου δινουν πιστωτικό, για να το χρησιμοποιήσεις πρέπει να εισαι ο ίδιος και ειδικα σε εταιρεία επιστρέφονται στο ιδιο μεσο.

Κανενα κατάστημα δεν αποδίδει πιστωτικό σε τρίτο.

Δημοσ.
15 hours ago, Gatoskylo8 said:

Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω εάν συμπεριλαμβάνετε την απόδειξη αγοράς στα προϊόντα που πουλάτε μέσω αγγελιών (marketplace, εδώ κτλπ) ή όχι.
Ο μοναδικός λόγος που μπορώ να σκεφτώ για να μην το κάνει κάποιος είναι μόνο εάν ανησυχεί πως ο αγοραστής θα έχει τα στοιχεία διεύθυνσης του.
Ποια η γνώμη σας;

Για να απαντήσω με την γνώμη μου στο αρχικό μήνυμα :
Σβήνε τα στοιχεία σου από τις αποδείξεις. Οτιδήποτε άλλο στοιχείο υπάρχει είναι ότι χρειάζεται για να βεβαιώσει το κατάστημα την ορθή αγορά και την υποχρέωσή του να τιμήσει την εγγύηση. Στην χειρότερη, ας ψάξει να βρει στα συστήματά του ότι απαιτείται.
Επίσης, το κατάστημα έχει την υποχρέωση να αναλάβει τα μεταφορικά από και προς τον καταναλωτή (εδώ * γιατί δεν γνωρίζω τι ισχύει σε περίπτωση που ο αρχικός αγοραστής το πήρε από το φυσικό κατάστημα και ο 2ος αγοραστής βρίσκεται στην άλλη άκρη της Ελλάδας).
Σε κάθε περίπτωση, απευθυνθείτε εδώ. Τους πληρώνουμε.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, cyberguy είπε

οταν επιστρεφεις καποιο προιον με εγγυηση σου δινουν πιστωτικό, για να το χρησιμοποιήσεις πρέπει να εισαι ο ίδιος και ειδικα σε εταιρεία επιστρέφονται στο ιδιο μεσο.

Κανενα κατάστημα δεν αποδίδει πιστωτικό σε τρίτο.

Περίεργο. Πριν λιγους μήνες πήρα ο ίδιος πιστωτικό για προιόν που είχε αγοράσει τρίτος. Κανείς δε μου ζήτησε ταυτότητα. 

Θα ήταν μάλλον στο 0.1% που εξαίρεσες. 

σ.σ.: Ξέχασα να αναφέρω και ενα ποντίκι που είχα αγοράσει εγώ και το οποίο το έδωσα στον κουμπάρο μου, ο οποίος ενα χρόνο μετά το επέστρεψε σε μεγάλη αλυσίδα (επίσης μάλλον του 0.1%) και του εξέδωσε πιιστωτικό για να πάρει κάτι άλλο. Όπως και έκανε και εγώ δεν ανακατεύτηκα καθόλου. 

Επεξ/σία από N3M3SiS
Δημοσ.
24 minutes ago, Nabuko said:

Όχι

Για πες περισσοτερα να μαθουμε και εμεις.

Και φυσικα ΙΣΧΥΕΙ η επισημη νομιμη εγγυηση σε εμπορικες συναλλαγες, σε οποιοδηποτε ονομα και αν εχει κοπει / αναφερεται.

https://www.gov.gr/sdg/goods/defective-products/general/warranties

Δημοσ.
51 minutes ago, pp6210 said:

τι εννοεις? αν η αποδειξη κινητου αναγραφει το ιμει δεν ειναι αποδειξη νομιμης κατοχης, σε οποιο ονομα κ αν εχει εκδοθει;

ενα καταστημα πχ μπορει με τον αριθμο παραστατικου να βρει λεπτομερειες της συναλλαγης και 5 χρονια πισω π.χ.

μπορει να μην ισχυει παντα, αλλα στην πλειοψηφια των περιπτωσεων δειχνει νομιμη κατοχη νομιζω

Επί της ουσίας, την νόμιμη απόδειξη κατοχής την χρειαζόμαστε είτε για την εγγύηση, είτε για την ανάκτηση μετά από κλοπή.
Μπαίνεις στην θέση της άλλης πλευράς και σκέφτεσαι "τι αποδεικνύει ότι όντως ανήκει σε αυτόν και τι στέκει σε περίπτωση που αποτανθεί σε επίσημο όργανο;".
Άρα, όπως φαίνεται λογικό (μπορούμε να ρωτήσουμε επίσημα), εφόσον μιλάμε για κινητές συσκευές που κατά κόρον εμπορευόμαστε στο Insomnia (pc/pc parts, κινητά, tablets, παιχνιδομηχανές, gadgets κλπ), η απόδειξη αρχικής αγοράς (ακόμα και με καλυμμένα στοιχεία αγοραστή), η απόδειξη τραπεζικής μεταφοράς/κατάθεσης, μηνύματα που αντάλλαξαν αγοραστής και πωλητής, ακόμα και τα παραστατικά αποστολής, είναι τα πιο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

Αν δεν έχεις απόδειξη, το έκανες μέσω messenger και έδωσες τα λεφτά στο χέρι, τι να κάνουμε, shit happens.

• Moderators
Δημοσ.
10 hours ago, csontheline said:

Η εγγύηση αφορά το προϊόν, ποτέ τον αγοραστή.

Εξαρτάται για ποια εγγύηση μιλάμε. Η εγγύηση κατασκευαστή αφορά το προϊόν (συνήθως). Η νόμιμη διετής εγγύηση όμως, αφορά τη σύμβαση αγοραπωλησίας και τα εμπλεκόμενα μέρη της, δηλαδή τον συγκεκριμένο πωλητή και τον συγκεκριμένο αγοραστή.

Αποδεικνύεται εύκολα αυτό, αν αγοράσεις ένα κινητό από το Public δεν θα το πας στο Πλαίσιο για το after sales support. Αντίστοιχα, το Public δεν θα είναι υποχρεωμένο να παράσχει after sales support σε κάποιον που δεν ήταν πελάτης του, ακόμα κι αν το προϊόν αγοράστηκε σε κατάστημά του.

Θεωρητικά όλα αυτά, στην πράξη σχεδόν κανένα κατάστημα δεν ασχολείται με το όνομα που γράφει το παραστατικό.

49 minutes ago, csontheline said:

Samsung και Apple (δηλαδή η μεγαλύτερη αγορά στα κινητά), δένει την εγγύηση με την συσκευή.

Άρα μιλάς για την εγγύηση κατασκευαστή, όχι για την νόμιμη εγγύηση. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της εγγύησης το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να απευθύνεται στο κατάστημα που έκανε την αγορά για να μην απολέσει τα δικαιώματα που του δίνει ο νόμος.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

@Malthador υπηρξαν παλαιοτερα διαφορα κρουσματα, απο επιχειρησεις οπου παρανομως και καταχραστικα αρνηθηκαν την νομιμη εγγυηση ενος προιοντος, προφασιζομενοι πως ηταν κομμενη σε αλλα στοιχεια.

Πχ:

Φυσικα αυτα δεν ισχυουν για την νομιμη εμπορικη εγγυηση, οπως ορθως ειπες.

Ξεκαθαριζουμε εδω οτι δεν μιλαμε για την προσθετη εγγυηση οπου ισως παρεχουν.

Ωστοσο, μιας και κυκλοφορουν διαφοροι πονηροι εμπορακοι, θελουν να πιστευουν το αντιθετο. Και προφασιζονται διαφορες ανυποστατες θεωριες.

• Moderators
Δημοσ.
16 minutes ago, Getta Robo said:

@Malthador υπηρξαν παλαιοτερα διαφορα κρουσματα, απο επιχειρησεις οπου παρανομως και καταχραστικα αρνηθηκαν την νομιμη εγγυηση ενος προιοντος, προφασιζομενοι πως ηταν κομμενη σε αλλα στοιχεια.

Παράνομο δεν βλέπω πως είναι. Η ευρωπαϊκή οδηγία (και ο ελληνικός νόμος υποθέτω, αλλά δεν μπορώ να το ψάξω τώρα) είναι σαφής σε αυτό το κομμάτι: τα προϊόντα που αγοράζονται από ιδιώτες δεν καλύπτονται από την νόμιμη εγγύηση.

Καταχρηστικό (ή «ανήθικο» αν θέλεις) ίσως να είναι, αλλά μόνο εν μέρει. Καταλαβαίνω ότι ένα κατάστημα μπορεί να αρνηθεί το after sales support σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα γιατί είναι τσίπηδες που δεν θέλουν να εξυπηρετήσουν, αλλά κρατάω και επιφυλάξεις. Τι θα γίνει σε περίπτωση παραεμπορίου; Ή σε περίπτωση που πρέπει να εκδοθεί πιστωτικό; Δεν είναι άσπρο/μαύρο.

• Like 1
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

Για πες περισσοτερα να μαθουμε και εμεις.

Και φυσικα ΙΣΧΥΕΙ η επισημη νομιμη εγγυηση σε εμπορικες συναλλαγες, σε οποιοδηποτε ονομα και αν εχει κοπει / αναφερεται.

Το λινκ που έβαλες δεν αναφέρει πουθενά το "σε οποιοδήποτε όνομα και αν έχει κοπεί/αναφέρεται" αλλά γράφει ξεκάθαρα πλείστες φορές "αγοραστής" και όχι χρήστης προϊόντος. 

Μπορείς να μου δείξεις επακριβώς σε ποιο σημείο αποδεικνύεται αυτό που ισχυρίζεσαι? 

Με ενδιαφέρει καθώς εγώ είμαι υπέρ του να ισχύει η εγγύηση για το προϊόν και όχι για τον αγοραστή.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Speculoos είπε

- Όλες οι αποδείξεις αγοράς έχουν πάνω τα στοιχεία του αγοραστή; Είναι κάτι το καινούργιο ή ίσχυε για συγκεκριμένα προϊόντα;🤔

Είχα και εγώ την απορία και μόλις κοίταξα το κουτί μου από το macbook αγορά γερμανός και 2 κινητά Public (που τα πούλησα και τα 2 κιόλας, είχα φώτο από τις αποδείξεις) δεν είχε στην απόδειξη τίποτα πέρα από το όνομα, νομίζω δεν έδωσα κίολας. Έλεγε διεύθυνση "έδρα μας".

Ίσως γράφουν αν αγοράζει κανείς από το online κατάστημα και έχει παράδοση σπίτι.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 minutes ago, Malthador said:

Παράνομο δεν βλέπω πως είναι. Η ευρωπαϊκή οδηγία (και ο ελληνικός νόμος υποθέτω, αλλά δεν μπορώ να το ψάξω τώρα) είναι σαφής σε αυτό το κομμάτι: τα προϊόντα που αγοράζονται από ιδιώτες δεν καλύπτονται από την νόμιμη εγγύηση.

Μπορεις να δεις την  παραπανω διευθυνση που παραθετω:

Δεν υπαρχει πουθενα στην Ελληνικη νομοθεσια καποια εξαιρεση για ακυρωση της μεταβιβασης της εγγυησης. Δεν ειναι εναντια στους ορους ορθης χρησης ουτε ακυρωνει την συμβαση.

Ενω υπαρχει νομοθεσια για τις εμπορικες συναλλαγες μεταχειρισμενων αγαθων, οπου αφορα τις επιχειρησεις, δεν αφορα αυτο τους ιδιωτες.

Δες επειτα το προηγουμενο θεμα, τις απαντησεις απο τους επισημους φορεις που δωθηκαν, και τις αλλαγες οπου εκαναν στο συμφωνητικο τους.

Αν εχεις νομιμη εμπορικη αποδειξη, για αγαθα οπως τα κινητα, δεν εχει απολυτως καμια σημασια η τυγχων αναφορα σε αλλα προσωπικα στοιχεια αγορας/ιδιοκτησιας.

Απλα πατανε καποιοι πονηροι εμπορακοι ωστε να αποφυγουν τυγχων ευθυνες τους, οπως και μπορεις να δεις στη προηγουμενη συζητηση.

13 minutes ago, Nabuko said:

Το λινκ που έβαλες δεν αναφέρει πουθενά το "σε οποιοδήποτε όνομα και αν έχει κοπεί/αναφέρεται" αλλά γράφει ξεκάθαρα πλείστες φορές "αγοραστής" και όχι χρήστης προϊόντος. 

Μπορείς να μου δείξεις επακριβώς σε ποιο σημείο αποδεικνύεται αυτό που ισχυρίζεσαι? 

Με ενδιαφέρει καθώς εγώ είμαι υπέρ του να ισχύει η εγγύηση για το προϊόν και όχι για τον αγοραστή.

Κοιταξε επειδη το αναφερεις και τακτικα αυτο, μαθε πως επιτρεπεται οτι δεν απαγορευεται.

Αναφερει καπου το κειμενο κατι πανω στο ονομα της αποδειξης η ποιος εχει την ισχυ για να την διεκδικησει;

Οχι.

Γιαυτο και λοιπον μπορει να το κανει οποιοσδηποτε. Αφου δεν εξαιρεται απο τη νομοθεσια, οπου και αυτη υπερισχυει των ιδιωτικων συμφωνητικων.

Θα απαγορευοταν αν υπηρχε αναφορα ταυτοπροσωπιας.

Δεν υπαρχει.

Επεξ/σία από Getta Robo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 hours ago, gakost said:

Μεταχειρισμένο πράγμα είναι τι απόδειξη να απαιτήσει κάποιος; Εκτός και αν το λέει η αγγελία. Αν υπάρχει η απόδειξη, το πολύ πολύ σβήνεις τα στοιχεία σου σε όποιον αρέσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να αγοράσει κάποιος  μεταχειρισμένο υπάρχουν και τα καινούργια. 

Τοτε ας το πουλήσει σαν μεταχειρισμένο χωρίς εγγύηση με την ανάλογη μείωση στην τιμή, όχι να λέει κινητό 6 μηνών τόσο

1 hour ago, csontheline said:

Για να απαντήσω με την γνώμη μου στο αρχικό μήνυμα :
Σβήνε τα στοιχεία σου από τις αποδείξεις. Οτιδήποτε άλλο στοιχείο υπάρχει είναι ότι χρειάζεται για να βεβαιώσει το κατάστημα την ορθή αγορά και την υποχρέωσή του να τιμήσει την εγγύηση. Στην χειρότερη, ας ψάξει να βρει στα συστήματά του ότι απαιτείται.
Επίσης, το κατάστημα έχει την υποχρέωση να αναλάβει τα μεταφορικά από και προς τον καταναλωτή (εδώ * γιατί δεν γνωρίζω τι ισχύει σε περίπτωση που ο αρχικός αγοραστής το πήρε από το φυσικό κατάστημα και ο 2ος αγοραστής βρίσκεται στην άλλη άκρη της Ελλάδας).
Σε κάθε περίπτωση, απευθυνθείτε εδώ. Τους πληρώνουμε.

Αν το πουλήσεις εσύ σαν ιδιώτης  σε κάποιον τότε γίνεσαι εσύ ο πωλητής, το αναφέρει και η ΕΕ για τις εγγυήσεις

Αυτό που έχεις πρόσβαση είναι η εγγύηση του κατασκευαστή,  όχι του πωλητή πλέον.

https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/faq/index_el.htm

Screenshot_5.png

Επεξ/σία από sdikr

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...