menthol1979 Δημοσ. 13 Μαΐου 2024 Δημοσ. 13 Μαΐου 2024 Καλημέρα, Εδώ και περίπου 4 μήνες έχω βάλει FTTH Cosmote 500. Σαν router χρησιμοποιώ το UDM Pro, το οποίο κάνει PPPoE κλήση πάνω στο Nokia ONT με VLAN 835. Επίσης πάνω στο ONT κάνει κλήση και το ZTE HT1600 που μου έχει δώσει η Cosmote, με μόνο σκοπό μόνο το τηλέφωνο, καθώς όλο το δίκτυο του σπιτιού διαχειρίζεται από το UDMP. Για να μπορούν να πέσουν και τα δύο πάνω στο ONT, έχω βάλει ένα μικρό 5-άρι unmanageable dumb switch της TP-Link στην ουσία "πίσω" από τα router. Τι θέλω να κάνω: Θέλω να ξεφορτοθώ αυτό το 5-άρι switch, και να "κρεμάσω" το ZTE "κάτω" από το router. Γίνεται αυτό; Προσπάθησα να συνδέσω τη WAN του πάνω σε ένα από τα switches του δικτύου μου αλλά προφανώς και δεν έπαιξε, καθώς όπως υποθέτω προσπάθησε να κάνει PPPoE κλήση σε VLAN 835, πράγμα που δεν υπάρχει κάτω από το UDM. Ίσως μπορώ να μπω απ' ευθείας πάνω στο ZTE και να αλλάξω τον τρόπο κλήσης της WAN θύρας με κάποιο τρόπο, αλλά δεν ξέρω τι και πως. Εαν δεν γίνεται αυτό που ζητάω με το ZTE, μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αγοράζοντας ένα Grandstream HT801 για παράδειγμα; Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη, ευχαριστώ!
shamrock-13 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Μπορείς να προσθέσεις ένα WAN interface από το UI ΖΤΕ, στον τρόπο κλήσης βάζεις routing και DHCP (ή static IP). Θα σου έχει και κάτι άλλες επιλογές εκ των οποίων θα μπορείς να επιλέξεις μόνο VoIP. Αν λειτουργήσει οι ενδείξεις broadband και phone θα είναι πράσινες και η Internet κόκκινη. 1
menthol1979 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 3 ώρες πριν, shamrock-13 είπε Μπορείς να προσθέσεις ένα WAN interface από το UI ΖΤΕ, στον τρόπο κλήσης βάζεις routing και DHCP (ή static IP). Θα σου έχει και κάτι άλλες επιλογές εκ των οποίων θα μπορείς να επιλέξεις μόνο VoIP. Αν λειτουργήσει οι ενδείξεις broadband και phone θα είναι πράσινες και η Internet κόκκινη. Αυτό ακριβώς κάνω. Νέο WAN interface με μόνο VOIP service, και βγάζω το VOIP από το default interface. Στο νέο Interface βάζω IP με DHCP. Καταφέρνει να συνδεθεί, παίρνει IP κανονικά, το internet κόκκινο όπως θα έπρεπε αλλά το telephony δεν ανάβει και ο αριθμός δεν γίνεται register.
shamrock-13 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Μήπως έχεις κάποιο LAN DNS server (PiHole etc) ; Με αυτό το configuration το ΖΤΕ μπορεί να επικοινωνήσει μόνο με το router.
menthol1979 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 35 λεπτά πριν, shamrock-13 είπε Μήπως έχεις κάποιο LAN DNS server (PiHole etc) ; Με αυτό το configuration το ΖΤΕ μπορεί να επικοινωνήσει μόνο με το router. Όχι τίποτα τέτοιο. Υπολογίζω ότι με κάποιο τρόπο μπορεί να το κόβει το UDM, αλλά δεν ξέρω πως. Εχω ανοίξει τις voip πόρτες, 5060-5070, εχω απενεργοποιήσει IPs/ids τίποτα…
shamrock-13 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Τα credentials VoIP τα έχει πάρει κανονικά από την προηγούμενη σύνδεση που λειτουργούσε ;
menthol1979 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 2 ώρες πριν, shamrock-13 είπε Τα credentials VoIP τα έχει πάρει κανονικά από την προηγούμενη σύνδεση που λειτουργούσε ; Ναι βέβαια όταν το ξανασυνδέω όπως πριν παίζει κανονικά.
shamrock-13 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Περίεργο γιατί εμένα με high IDS/IPS λειτουργεί κανονικά (αν και σε UCG), λογίκα πρέπει να υπάρχουν logs αν αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν νομίζω οτι χρειάζεται να ανοίξεις κάποια πόρτα για να λειτουργήσει. Δες αν τα conntrack modules ειναι ίδια στο firewall.
menthol1979 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, shamrock-13 είπε Περίεργο γιατί εμένα με high IDS/IPS λειτουργεί κανονικά (αν και σε UCG), λογίκα πρέπει να υπάρχουν logs αν αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν νομίζω οτι χρειάζεται να ανοίξεις κάποια πόρτα για να λειτουργήσει. Δες αν τα conntrack modules ειναι ίδια στο firewall. Ίδιο software είναι, εαν παίζει σε σένα πρέπει να παίξει και σε μένα. Πόρτες δεν άνοιξες; Firewall rules δεν χρειάστηκε να δημιουργήσεις; Τα conntrack modules ίδια είναι, το SIP το έχεις disabled και παίζεις; Εαν δεν σου κάνει κόπο, μπορείς να μου πεις πως ακριβώς σέταρες τη WAN connection στο ZTE? Επεξ/σία 17 Μαΐου 2024 από menthol1979
Λύση shamrock-13 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Λύση Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Σωστά, ούτε πόρτες ούτε SIP. Στο ΖΤΕ έκανα add την σύνδεση "MAIN ROUTER" με τις παρακάτω ρυθμίσεις και μετά reboot και λειτούργησε. Παρατήρησα ότι η επιλόγη VoIP ήταν επιλεγμένη και στην σύνδεση ETH_INTERNET (που ειναι της cosmote) αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει κάτι αφού η σύνδεση αυτή δεν χρησιμοποιείται. Το ΖΤΕ το έχεις πάνω σε switch ; Αν ναι δοκίμασε να το συνδέσεις και απευθείας στο UDM να δεις αν λειτουργήσει.
menthol1979 Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, shamrock-13 είπε Σωστά, ούτε πόρτες ούτε SIP. Στο ΖΤΕ έκανα add την σύνδεση "MAIN ROUTER" με τις παρακάτω ρυθμίσεις και μετά reboot και λειτούργησε. Παρατήρησα ότι η επιλόγη VoIP ήταν επιλεγμένη και στην σύνδεση ETH_INTERNET (που ειναι της cosmote) αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει κάτι αφού η σύνδεση αυτή δεν χρησιμοποιείται. Το ΖΤΕ το έχεις πάνω σε switch ; Αν ναι δοκίμασε να το συνδέσεις και απευθείας στο UDM να δεις αν λειτουργήσει. Γμτ, ακριβώς έτσι το φτιάχνω. Από την ETH_INTERNET αφαιρώ πρώτα το VoIP ώστε το VoIP να το πάρει από τη νέα που φτιάχνω, δεν έχω δοκιμάσει να αφήσω και τις 2. Μόλις το κάνω αυτό, συνδέω τη WAN του ZTE με μια θύρα του UDMP. Και πάνω στο UDM το δοκίμασα, και πάνω στο switch (έχω κάτω του ένα USW-Pro-24-PoE), το ίδιο πράγμα. Ερώτηση: Το δίκτυο που έχεις φτιάξει στο UCG τι prefix έχει; ΕΠΑΙΞΕ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ Τι έφταιγε; Είχα ορίσει 192.168.1.0 δίκτυο για το UDM και όλες τις συσκευές από κάτω. Το ZTE ναι μεν έπαιρνε κανονικά IP αλλά όπως φαντάζομαι το ΝΑΤ του πάθαινε κοκομπλόκο καθότι το ίδιο είναι καρφωμένο 192.168.1.1 και όπως προσπαθώ να καταλάβω μπέρδευε το gateway. Έφτιαξα νέο VLAN με tag 5, κάρφωσα το VLAN στη θύρα που πέφτει το ΖΤΕ, πήρε 192.168.5.Χ και ... έπαιξε κανονικά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Φίλε μου θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ που με βοήθησες! Επεξ/σία 18 Μαΐου 2024 από menthol1979
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα