Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ενδιαφέρομαι για προμήθεια USB Token για τη δημιουργία ψηφιακής υπογραφής.

1. Στο Gov βλέπω ότι αναφέρονται οι εξής συσκευές:

Α/Α ΟΝΟΜΑ ΕΔΔΥ     ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ          ΜΟΝΤΕΛΟ
    1 Safenet 5110cc/ Gemalto/ Thales/ TokenME EVO (MD 940)     Gemalto ID Prime MD (MD 940)
    2 Oberthur/ IDEMIA/ TokenME EVO     IDEMIA Cosmo v8.1 R2

Πρόκειται για 2 οι περισσότερες συσκευές; Απ' ότι καταλαβαίνω για παράδειγμα η Safenet εξαγοράστηκε από την Gemalto και αυτή με τη σειρά της από την Thales. Είναι όλες συμβατές;
  2. Μεταξύ των MD 940 και Cosmo V8.1 R2 υπάρχει λόγος να προτιμηθεί η μία έναντι της άλλης; Υπερτερεί κάποια σε οποιονδήποτε τομέα;
  3. Οδηγοί των συσκευών υπάρχουν στα sites των κατασκευαστών; Δεν έχω καταφέρει να τους βρω παρά μόνο στο Gov: https://howto.gov.gr/mod/book/view.php?id=1479
  4. Κοιτάζοντας τα βήματα για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής το 6ο Βήμα αναφέρεται στην έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού. Αυτό γίνεται μία φορά και αποθηκεύεται στο USB Token ή εκδίδεται διαφορετικό πιστοποιητικό όταν χρειάζεται να υπογραφεί κάποιο έντυπο ψηφιακά;

Δημοσ.

Αν σε ενδιαφέρει για την ΑΠΕΔ, τότε αυτές που αναφέρεις είναι και οι εγκεκριμένες. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις και τις 2, αρκεί μία συσκευή και από την στιγμή που και οι 2 είναι εγκεκριμένες, μπορεις να πάρεις όποια θες. Απλώς εγκαθιστάς στον υπολογιστή το λογισμικό, τοποθετείς την συσκευή σε μια θύρα USB και μετά εγκαθιστάς το πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό εκδίδεται 1 φορά και εγκαθίσταται στην συσκευή, και υπογράφεις με αυτό όλα τα έγγραφα. Οι οδηγίες είναι αυτές που πόσταρες, ενδεχομένως να σου δώσει οδηγίες και το κατάστημα από το οποίο θα αγοράσεις την συσκευή αλλά θα είναι ίδιες.

Δημοσ.
58 minutes ago, gokuthelegend said:

Αν σε ενδιαφέρει για την ΑΠΕΔ, τότε αυτές που αναφέρεις είναι και οι εγκεκριμένες. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις και τις 2, αρκεί μία συσκευή και από την στιγμή που και οι 2 είναι εγκεκριμένες, μπορεις να πάρεις όποια θες. Απλώς εγκαθιστάς στον υπολογιστή το λογισμικό, τοποθετείς την συσκευή σε μια θύρα USB και μετά εγκαθιστάς το πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό εκδίδεται 1 φορά και εγκαθίσταται στην συσκευή, και υπογράφεις με αυτό όλα τα έγγραφα. Οι οδηγίες είναι αυτές που πόσταρες, ενδεχομένως να σου δώσει οδηγίες και το κατάστημα από το οποίο θα αγοράσεις την συσκευή αλλά θα είναι ίδιες.

Ευχαριστώ για την απάντηση! Αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και το πιστοποιητικό έχει εγκατασταθεί στη συσκευή έπειτα το USB μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή (με συμβατό OS) για υπογραφή εγγράφων (ίσως αν όχι ως plug-n-play με την εγκατάσταση των οδηγών);

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, techPro είπε

Ευχαριστώ για την απάντηση! Αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και το πιστοποιητικό έχει εγκατασταθεί στη συσκευή έπειτα το USB μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή (με συμβατό OS) για υπογραφή εγγράφων (ίσως αν όχι ως plug-n-play με την εγκατάσταση των οδηγών);

Ναι, μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Η εγκατάσταση των drivers είναι απαραίτητη για την χρήση του. Για την υπογραφή των pdf μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Adobe Reader, επίσης έχω δει να χρησιμοποιούν πολύ και το jsignpdf.

Επεξ/σία από gokuthelegend
  • Thanks 1
Δημοσ.
Στις 11/5/2024 στις 12:45 ΜΜ, techPro είπε

Ενδιαφέρομαι για προμήθεια USB Token για τη δημιουργία ψηφιακής υπογραφής.

1. Στο Gov βλέπω ότι αναφέρονται οι εξής συσκευές:

Α/Α ΟΝΟΜΑ ΕΔΔΥ     ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ          ΜΟΝΤΕΛΟ
    1 Safenet 5110cc/ Gemalto/ Thales/ TokenME EVO (MD 940)     Gemalto ID Prime MD (MD 940)
    2 Oberthur/ IDEMIA/ TokenME EVO     IDEMIA Cosmo v8.1 R2

Πρόκειται για 2 οι περισσότερες συσκευές; Απ' ότι καταλαβαίνω για παράδειγμα η Safenet εξαγοράστηκε από την Gemalto και αυτή με τη σειρά της από την Thales. Είναι όλες συμβατές;
  2. Μεταξύ των MD 940 και Cosmo V8.1 R2 υπάρχει λόγος να προτιμηθεί η μία έναντι της άλλης; Υπερτερεί κάποια σε οποιονδήποτε τομέα;
  3. Οδηγοί των συσκευών υπάρχουν στα sites των κατασκευαστών; Δεν έχω καταφέρει να τους βρω παρά μόνο στο Gov: https://howto.gov.gr/mod/book/view.php?id=1479
  4. Κοιτάζοντας τα βήματα για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής το 6ο Βήμα αναφέρεται στην έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού. Αυτό γίνεται μία φορά και αποθηκεύεται στο USB Token ή εκδίδεται διαφορετικό πιστοποιητικό όταν χρειάζεται να υπογραφεί κάποιο έντυπο ψηφιακά;

Είναι 2 διαφορετικοί τύποι συσκευών (chipset, πρόγραμμα χρήσης) με πάνω από 2 διαφορετικές μάρκες. Εγώ π.χ. έχω MD940 Gemalto. Είναι μάλλον πιο διαδεδομένη, δεν μπορώ να σου επισημάνω κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε σχέση με τον άλλο τύπο. Μια φορά εκδίδεται το ψηφιακό πιστοποιητικό, φορτώνεται στη συσκευή και τέλος. Υπογράφεις οτιδήποτε με τη συσκευή. Αν ξεχάσεις τα PIN/PUK και την κλειδώσεις πρέπει να ακυρώσεις το πιστοποιητικό και να εκδόσεις (και φορτώσεις στη συσκευή) νέο με όλη τη διαδικασία από την αρχή. Αν είσαι μηχανικός μέλος ΤΕΕ ψάξε για μια online (μέσω της Byte) λύση που δίνει ακόμα το ΤΕΕ δωρεάν για 3 χρόνια. Κάποια αντίστοιχη προσφορά έχουν και οι δικηγόροι μέσω των συλλόγων τους νομίζω. Αν δεν είσαι ούτε μηχανικός ούτε δικηγόρος δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι ψηφιακή υπογραφή με ΕΔΔΥ. Μάλλον σου αρκεί η λειτουργία "ψηφιακή βεβαίωση εγγράφων" που παρέχει εδώ και καιρό το gov.gr.

Δημοσ.

@theopan

Δεν είναι για μένα η συσκευή. Για την ακρίβεια είναι για ΤΑΞΙ για μειοδοτικό διαγωνισμό για ανάληψη έργου μεταφοράς μαθητών. Εγώ απλά ως γνωστός αναλαμβάνω την εξυπηρέτηση. Από τον λογιστή ο ενδιαφερόμενος ξέρει ότι χρειάζεται USB Token. Υπάρχει περίπτωση να κάνει λάθος ο λογιστής;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε διαγωνισμούς στο Δημόσιο από όσο ξέρω ζητάνε να καταθέσουν ότι είναι να καταθέσουν, τις προσφορές δηλαδή, και να είναι υπογεγραμμένα με ψηφιακή υπογραφή. Καλά του τα είπε ο λογιστής. Απλώς για δικηγόρους και πολ. μηχανικούς ισχύουν άλλες προϋποθέσεις.

Επεξ/σία από gokuthelegend
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, techPro είπε

@theopan

Δεν είναι για μένα η συσκευή. Για την ακρίβεια είναι για ΤΑΞΙ για μειοδοτικό διαγωνισμό για ανάληψη έργου μεταφοράς μαθητών. Εγώ απλά ως γνωστός αναλαμβάνω την εξυπηρέτηση. Από τον λογιστή ο ενδιαφερόμενος ξέρει ότι χρειάζεται USB Token. Υπάρχει περίπτωση να κάνει λάθος ο λογιστής;

Φυσικά και υπάρχει περίπτωση να κάνει λάθος ο λογιστής! Ή απλά να έχει άγνοια των εναλλακτικών. Ουκ ολίγες μπούρδες έχουν πει λογιστές τα τελευταία χρόνια. Τέλος πάντων, όντως είναι κι αυτή η κατηγορία των επαγγελματιών που απλά ασχολούνται με δημόσιους διαγωνισμούς και τη χρειάζονται την ηλεκτρονική υπογραφή. Απλά ψάξε μήπως καλύπτεται και από του gov.gr ο φίλος σου καθώς αυτός ίσως θέλει απλά ψηφιακή βεβαίωση εγγράφων. Εμείς οι μηχανικοί ταυτοποιούμαστε ως προς την ειδικότητα (και άρα τα επαγγελματικά δικαιώματα) οπότε έχουμε ανεβάσει το ψηφιακό πιστοποιητικό μας στο φορέα που έχει αναλάβει ως μεσάζων αυτήν την ταυτοποίηση (ΤΕΕ) και άρα χωρίς token δεν κάνουμε δουλειά.

Επεξ/σία από theopan
Δημοσ.
1 ώρα πριν, theopan είπε

Φυσικά και υπάρχει περίπτωση να κάνει λάθος ο λογιστής! Ή απλά να έχει άγνοια των εναλλακτικών. Ουκ ολίγες μπούρδες έχουν πει λογιστές τα τελευταία χρόνια. Τέλος πάντων, όντως είναι κι αυτή η κατηγορία των επαγγελματιών που απλά ασχολούνται με δημόσιους διαγωνισμούς και τη χρειάζονται την ηλεκτρονική υπογραφή. Απλά ψάξε μήπως καλύπτεται και από του gov.gr ο φίλος σου καθώς αυτός ίσως θέλει απλά ψηφιακή βεβαίωση εγγράφων. Εμείς οι μηχανικοί ταυτοποιούμαστε ως προς την ειδικότητα (και άρα τα επαγγελματικά δικαιώματα) οπότε έχουμε ανεβάσει το ψηφιακό πιστοποιητικό μας στο φορέα που έχει αναλάβει ως μεσάζων αυτήν την ταυτοποίηση (ΤΕΕ) και άρα χωρίς token δεν κάνουμε δουλειά.

Εγώ δούλευα σε δημόσια υπηρεσία μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 με σύμβαση. Σε διαγωνισμούς που έκαναν για προμήθειες και υπηρεσίες από ιδιωτικές επιχειρήσεις / ελεύθερους επαγγελματίες δεχόντουσαν ψηφιακές υπογραφές από την ΑΠΕΔ. Φυσικά έχουν περάσει και 2+ χρόνια από τότε, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι.

Δημοσ.

@theopan

Προφανώς εννοώ αν κάνει λάθος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Γενικά σίγουρα όλοι κάνουν λάθη και κάποιοι είναι χειρότεροι από κάποιους άλλους.

@gokuthelegend

Ναι. Απ' ότι μαθαίνω ο λογιστής προμηθεύει με ΕΔΔΥ πολλούς ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, οπότε προφανώς δεν κάνει λάθος.

Δημοσ.

Δεν αφορά μόνο τους ταξιτζίδες. Οποιαδήποτε υπηρεσία ή προϊόν και αν προσφέρει κάποιος επαγγελματίας, μπορεί να εκδόσει ψηφιακή υπογραφή ώστε να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς του Δημοσίου. Η προμήθεια δεν γίνεται από τον λογιστή, απλώς ο λογιστής ενδεχομένως να ασχολείται με αυτά τα θέματα και κάνει την εξυπηρέτηση. Αν κάποιος ξέρει την διαδικασία θα μπορούσε να την κάνει και μόνος του ή να τον εξυπηρετήσει το κατάστημα που θα του πουλήσει το τόκεν ή να τον εξυπηρετήσει και οποιοσδήποτε άλλος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@gokuthelegend

Σίγουρα αφορά πολλές κατηγορίες επαγγελματιών. Ο @theopan όμως ανέφερε παραδείγματα εξαιρέσεων (μηχανικούς και δικηγόρους). Γι' αυτό ρώτησα τι ισχύει συγκεκριμένα στις μεταφορές, μήπως υπάγονται και αυτές σε κάποια εξαίρεση.

Επεξ/σία από techPro
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, techPro είπε

@gokuthelegend

Ναι. Απ' ότι μαθαίνω ο λογιστής προμηθεύει με ΕΔΔΥ πολλούς ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, οπότε προφανώς δεν κάνει λάθος.

Αυτό θα έπρεπε να τον προβληματίσει και τον φίλο σου κι εσένα κι όχι να σας "καθησυχάσει" για τις "γνώσεις" που αυτός έχει. Πρόσφατο παράδειγμα φίλου μου αγρότη (ελαιοπαραγωγού) : είχε φάει τα λυσσιακά του ο λογιστής του να τον βάλει να αγοράσει συνδρομή σε πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Συγκεκριμένο πάροχο με συνδρομή κάπου 80-90 ευρώ το χρόνο. Ο φίλος μου το ένα και μοναδικό παραστατικό (χονδρικής μάλιστα) που κόβει κάθε χρόνο είναι το τιμολόγιο πώλησης των ελιών 20-25-30.000€ στην καλύτερη περίπτωση στον έμπορο. Ήρθε να με ρωτήσει γιατί του φάνηκε παράδοξο και άδικο, τον υποψίασα λέγοντας του ότι είναι πολύ κάτω από τα όρια που απαιτείται να το ψάξει γιατί πιθανότατα η "ΤΙμολογιέρα" της ΑΑΔΕ τον καλύπτει και με το παραπάνω, πήγε σε άλλο λογιστή φίλο του και μάντεψε τι έγινε... Προφανώς έπαιρνε "μίζα" ο πρώτος για αυτό καιγόταν να "σπρώξει" μια συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ανεξάρτητα πάντως από το θέμα σας της ψηφιακής υπογραφής που μπορεί να έχει και δίκιο ο συγκεκριμένος ταξιτζής καθώς θα δράσει ως επαγγελματίας και δεν είμαι σίγουρος ότι το gov.gr απευθύνεται σε άλλους πλην φυσικών προσωπών/ιδιωτών.

Επεξ/σία από theopan
Δημοσ.
Στις 11/5/2024 στις 2:14 ΜΜ, gokuthelegend είπε

Ναι, μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Η εγκατάσταση των drivers είναι απαραίτητη για την χρήση του. Για την υπογραφή των pdf μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Adobe Reader, επίσης έχω δει να χρησιμοποιούν πολύ και το jsignpdf.

Εγώ δουλεύω το xolido sign την δωρεάν έκδοση. Μπορείς να βάλεις πολλά αρχεία μαζί για υπογραφή. Έχω περασμένη εδώ και χρόνια μια πάλιοτερη έκδοση του

https://en.xolido.com/lang/xolidosign/modulo/xolidosign-desktop/descargar/

Δημοσ.

@theopan

Προφανώς προωθούνται και προϊόντα και υπηρεσίες περιττώς για λόγους κέρδους, αλλά δε νομίζω πως υπάρχει εναλλακτική στη συγκεκριμένη περίπτωση.

38 minutes ago, tzitzikas2 said:

Εγώ δουλεύω το xolido sign την δωρεάν έκδοση. Μπορείς να βάλεις πολλά αρχεία μαζί για υπογραφή. Έχω περασμένη εδώ και χρόνια μια πάλιοτερη έκδοση του

https://en.xolido.com/lang/xolidosign/modulo/xolidosign-desktop/descargar/

Το κράτος απαιτεί τα USB tokens: https://aped.gov.gr/procedures/pos-tha-apoktiso-psifiaki-ypografi/

Δε νομίζω πως υπάρχει εναλλακτικός τρόπος ο οποίος είναι αποδεκτός.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...