Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους. Είμαι τελειόφοιτος περιβαλλοντολογίας και από Νοέμβρη αν όλα πάνε καλά αρχίζω μεταπτυχιακό.

Η ειδίκευσή μου είναι η επεξεργασία υγρών αποβλήτων, μικροβιολογία και παραγωγή βιοενέργειας.

Έχω μια ιδέα για ένα startup που θεωρώ ότι έχει αρκετές προοπτικές για να λύσει ενεργειακά προβλήματα στον ελλαδικό χώρο αλλά και να μου αποδώσει αρκετά χρήματα.

Στα πιο σοβαρά, ξεκάθαρα δεν έχω ακόμα ούτε επαρκή επιστημονική ούτε οικονομική γνώση για να την υλοποιήσω. Για αυτόν τον λόγο θέλω πρώτα να τελειώσω το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό μου πριν αρχίσω το οποιοδήποτε βήμα μου καθώς θεωρώ ότι τότε θα έχω και τις γνώσεις και την ωριμότητα.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, υπάρχει κάποιος τρόπος να πατεντάρω νομικά την ιδέα μου για να έχω ένα χρονικό προβάδισμα ώστε να μην το κάνει κάποιος άλλος? Αν ναι, πώς?

Υ.Γ Συγνώμη αν ακούγεται χαζή η ερώτηση, το νομικό κομμάτι δεν είναι το ατού μου. 

Επεξ/σία από Comic maniak
  • Haha 4
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, greekfragma είπε

Ξεκίνα διάβασμα

https://www.wipo.int/pct/en

Σε ευχαριστώ πολύ, θα το διαβάσω!

2 λεπτά πριν, mercator84 είπε

Ανέλυσέ μας λίγο την ιδέα σου για να δούμε τι μπορείς να κάνεις 😏

Χαχα αν όλα πάνε καλά θα σου πω σε κάνα 7αρι χρόνια XD .

• Haha 1
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, nvel είπε

έλεγξε πρώτα μην υπάρχει ήδη ως πατέντα ή προϊόν

Από όσο είδα δεν έχει υλοποιηθεί Ελλάδα, και μάλλον όχι Ευρώπη. Θα κοιτάξω αν υπάρχει πατέντα πάντως. Υπάρχει κάποιο database?

Δημοσ.

Πριν ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο, δες αν μπορεί και αν αξίζει να υλοποιηθεί. Πολλές ωραίες ιδέες στην πράξη είτε είναι ανεφάρμοστες, ή απλώς "όχι τόσο αποδοτικές". Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις prototype έκδοση, δοκιμές σε test bed, μετρήσεις, κ.λπ. Μην ενθουσιάζεσαι με μία ιδέα στο μυαλό (και μόνο).

• Like 2
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Haldol είπε

Πριν ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο, δες αν μπορεί και αν αξίζει να υλοποιηθεί. Πολλές ωραίες ιδέες στην πράξη είτε είναι ανεφάρμοστες, ή απλώς "όχι τόσο αποδοτικές". Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις prototype έκδοση, δοκιμές σε test bed, μετρήσεις, κ.λπ. Μην ενθουσιάζεσαι με μία ιδέα στο μυαλό (και μόνο).

Έχεις απόλυτο δίκιο. Για αυτό θέλω να κάνω μεταπτυχιακό και διδακτορικό πρώτα, ώστε να καταλάβω έμπρακτα αν όντως αξίζει. Απλά ήθελα σε πρώτη φάση αν και πως μπορεί να κατοχυρωθεί η ιδέα.

Δημοσ.

Αν κανεις πατέντα την ιδεα και δεν εχεις λεφτα να την υλοποιήσεις να ξέρεις οτι την διαφημιζεις δωρεαν σε ολους οσους μπορουν να την υλοποιήσουν και μάντεψε...

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, dbrillis είπε

Αν κανεις πατέντα την ιδεα και δεν εχεις λεφτα να την υλοποιήσεις να ξέρεις οτι την διαφημιζεις δωρεαν σε ολους οσους μπορουν να την υλοποιήσουν και μάντεψε...

Από όσο ήξερα δεν είναι ανάγκη να την δημοσιοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως έκανα αυτό το ποστ για να μάθω παραπάνω πράγματα οπότε θα το κοιτάξω και αυτό. Thank you.

Δημοσ.
6 minutes ago, Comic maniak said:

Από όσο ήξερα δεν είναι ανάγκη να την δημοσιοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως έκανα αυτό το ποστ για να μάθω παραπάνω πράγματα οπότε θα το κοιτάξω και αυτό. Thank you.

Τυχαίο αρθρο:

https://www.forbes.com/sites/stephenkey/2020/06/04/why-patents-dont-stop-people-from-stealing-your-invention/?sh=451c230ba991

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Comic maniak είπε

Καλησπέρα σε όλους. Είμαι τελειόφοιτος περιβαλλοντολογίας και από Νοέμβρη αν όλα πάνε καλά αρχίζω μεταπτυχιακό.

Η ειδίκευσή μου είναι η επεξεργασία υγρών αποβλήτων, μικροβιολογία και παραγωγή βιοενέργειας.

Έχω μια ιδέα για ένα startup που θεωρώ ότι έχει αρκετές προοπτικές για να λύσει ενεργειακά προβλήματα στον ελλαδικό χώρο αλλά και να μου αποδώσει αρκετά χρήματα.

Στα πιο σοβαρά, ξεκάθαρα δεν έχω ακόμα ούτε επαρκή επιστημονική ούτε οικονομική γνώση για να την υλοποιήσω. Για αυτόν τον λόγο θέλω πρώτα να τελειώσω το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό μου πριν αρχίσω το οποιοδήποτε βήμα μου καθώς θεωρώ ότι τότε θα έχω και τις γνώσεις και την ωριμότητα.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, υπάρχει κάποιος τρόπος να πατεντάρω νομικά την ιδέα μου για να έχω ένα χρονικό προβάδισμα ώστε να μην το κάνει κάποιος άλλος? Αν ναι, πώς?

Υ.Γ Συγνώμη αν ακούγεται χαζή η ερώτηση, το νομικό κομμάτι δεν είναι το ατού μου. 

ΔΕΝ μπορείς να πατενταρεις ΙΔΈΑ.

Να είμαστε λογικοι.

Ιδέες υπάρχουν άπειρες. Αυτοί που βρίσκουν τους τρόπους εφαρμογής τους είναι αυτοί που έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τους.

Η πατέντα περιγράφει τον ακριβή τρόπο εφαρμογής μιας ιδέας όχι την ίδια την ιδέα

Μπορεί να υπάρξουν διαφορετικοι τρόποι εφαρμογής μιας ιδέας. Κάθε ένας πατενταρεται διαφορετικά.

Εάν δηλαδή έχω μια ιδέα να φτιάξω ένα ιπτάμενο ποδήλατο δεν μπορώ να την πατενταρω ούτε να διεκδικήσω τα πνευματικά δικαιώματα. Εάν υλοποιήσω την ιδέα μου τότε ο πολύ συγκεκριμένος τρόπος υλοποίησης της ιδέας μου μπορεί να πατενταριστει.

Κρατας την ιδέα σου για τον εαυτό σου έως ότου καταφέρεις να βρεις τρόπο υλοποίησης.

Δεν μιλάμε για την χρηματοδότηση της κατασκευής της/ υλοποίησης της αλλά για τον τρόπο υλοποίησης της με όλες τις λεπτομέρειες.

Δημοσ.
11 minutes ago, SeNNinhA said:

Εάν υλοποιήσω την ιδέα μου τότε ο πολύ συγκεκριμένος τρόπος υλοποίησης της ιδέας μου μπορεί να πατενταριστει

Δεν ισχύει αυτό (τυχαίο link). Εάν **περιγράψεις αναλυτικά** την ιδέα σου μπορείς να την πατεντάρεις και χωρίς να την υλοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να έχεις καν πρωτότυπο.

Μπορώ ας πούμε να κάνω πατέντα για ένα καινούριο τύπο λάμπας πυρακτώσεως που θα χρησιμοποιεί τρίχες από το μουστάκι του Μανώλη του μανάβη αντί για βολφράμιο. Δεν θα μου πει κανείς τίποτα, εφόσον καταθέσω την πατέντα (και πληρώσω εννοείται το αντίτιμο).

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, clampro είπε

Δεν ισχύει αυτό (τυχαίο link). Εάν **περιγράψεις αναλυτικά** την ιδέα σου μπορείς να την πατεντάρεις και χωρίς να την υλοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να έχεις καν πρωτότυπο.

Μπορώ ας πούμε να κάνω πατέντα για ένα καινούριο τύπο λάμπας πυρακτώσεως που θα χρησιμοποιεί τρίχες από το μουστάκι του Μανώλη του μανάβη αντί για βολφράμιο. Δεν θα μου πει κανείς τίποτα, εφόσον καταθέσω την πατέντα (και πληρώσω εννοείται το αντίτιμο).

Όπως είπα δεν χρειάζεται να την υλοποιήσεις.

Πρεπει να δώσεις όμως τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση της.

Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι θα πρέπει να δώσεις τις λεπτομέρειες που λες για να κατοχυρώσεις την πατέντα. Και η πατέντα σου ισχύει με βάση αυτές τις λεπτομέρειες μόνο.

Τον τρόπο εφαρμογής της ίδεας πατενταρεις και όχι την ίδια την ιδέα

Ένα κάποιος αλλάξει τον τρόπο υλοποίησης της ίδιας ίδεας τότε αποκτα και αυτός νέα διαφορετική πατέντα για το ίδιο αντικείμενο.

Διαβαζοντας το αρχικο κείμενο του ενδιαφερόμενου:

"Στα πιο σοβαρά, ξεκάθαρα δεν έχω ακόμα ούτε επαρκή επιστημονική ούτε οικονομική γνώση για να την υλοποιήσω."

Προσωπικά καταλαβαίνω ότι η ιδέα υπάρχει αλλά λείπει η γνώση για τον τρόπο υλοποίησης της. Γι αυτό είπα ότι δεν είναι λογικό να πατενταρει την ιδέα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...